ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 28 Δεκέμβρη 1996
Σελ. /35
ΔΙΕΘΝΗ
ΓΙΟΥΓΚΟΣΛΑΒΙΑ
Το χάσμα παραμένει αγεφύρωτο

ΒΕΛΙΓΡΑΔΙ. -

Τις παραμονές των Χριστουγέννων το Βελιγράδι μετατράπηκε σε πεδίο μάχης, καθώς οι συγκρούσεις οπαδών και αντιπάλων του Μιλόσεβιτς στάθηκαν αναπόφευκτες, έχοντας ως αποτέλεσμα το θάνατο του 39χρονου Πρέντραγκ Στάρτσεβιτς και τον τραυματισμό άλλων 58 διαδηλωτών. Ωστόσο, από τότε μέχρι σήμερα, και παρά τις απαγορεύσεις διαδηλώσεων από την κυβέρνηση του Σέρβου Προέδρου, Σλόμπονταν Μιλόσεβιτς, οι πορείες συνεχίζονται. Οι φόβοι για την εκδήλωση ενός εμφύλιου πολέμου στο εσωτερικό της Νέας Ομοσπονδίας της Γιουγκοσλαβίας δεν κατευνάζονται, καθώς καμία πλευρά δε φαίνεται διατεθειμένη να γεφυρώσει το χάσμα, κάνοντας την αρχή... στο τραπέζι του διαλόγου.

Τους χιονισμένους δρόμους του Βελιγραδίου γέμισαν χτες περίπου 60.000 φοιτητές. Τα αντικυβερνητικά συνθήματα κυριάρχησαν. Μικροεμπλοκές εκδηλώθηκαν, χωρίς ωστόσο την έκταση των προηγούμενων τεσσάρων ημερών. Τα ξένα ειδησεογραφικά πρακτορεία μετέδωσαν ότι στη χτεσινή πορεία τραυματίστηκαν τρεις διαδηλωτές από τα γκλομπς των αστυνομικών.

Ωστόσο, η "είδηση" του περασμένου 24ωρου προήλθε τη Γενεύη και όχι από το Βελιγράδι. Ο πρώην πρωθυπουργός της Ισπανίας, Φελίπε Γκονζάλεθ, ο οποίος ήταν επικεφαλής ομάδας αξιωματούχων του ΟΑΣΕ, που επισκέφτηκε για αρκετές μέρες την Ομοσπονδία της Νέας Γιουγκοσλαβίας, ανακοίνωσε χτες τα πρώτα πορίσματα σχετικά με τα αποτελέσματα των επαναληπτικών δημοτικών εκλογών της 17ης Νοέμβρη. Ο Γκονζάλεθ δήλωσε σε δημοσιογράφους στην έδρα του ΟΑΣΕ στη Γενεύη, ότι ο αντιπολιτευόμενος συνασπισμός κομμάτων "Ζάγιεντο" νίκησε σε 13 πόλεις (συμπεριλαμβανομένης και της σερβικής πόλης Νις) και εννιά δήμους του Βελιγραδίου. "Δεν τίθεται ζήτημα σχετικά με τα αποτελέσματα των δημοτικών εκλογών που διεξήχθησαν οπουδήποτε στη Σερβία. Ούτε μπορεί να αμφισβητηθεί το γεγονός ότι οι υποψήφιοι της κυβερνώσας παράταξης του προέδρου Μιλόσεβιτς κέρδισαν την πλειοψηφία των ψήφων συνολικά". Ο Γκονζάλεθ δεν παρέλειψε να κάνει έκκληση για την έναρξη διαλόγου ανάμεσα σε κυβέρνηση και αντιπολίτευση στη Σερβία. "Υπάρχει μία εξαιρετική ευκαιρία για να λύσει η Ομοσπονδιακή Δημοκρατία της Γιουγκοσλαβίας αυτό το συγκεκριμένο πρόβλημα, να εισαγάγει πραγματική δημοκρατία στη χώρα και να επανενταχθεί στη διεθνή κοινότητα υποστήριξε ο Γκονζάλεθ. Να σημειώσουμε εδώ, ότι το πόρισμα του ΟΑΣΕ για τις εκλογές της 17ης Νοέμβρη δεν έχει κανέναν δεσμευτικό χαρακτήρα για την κυβέρνηση Μιλόσεβιτς.

Πάντως, οι δηλώσεις Γκονζάλεθ αξιοποιήθηκαν από το "Ζάγιεντο" καταλλήλως. "Αν ο Μιλόσεβιτς αρνηθεί να αναγνωρίσει το πόρισμα του ΟΑΣΕ, θα δυσφημίσει τη χώρα μας και θα επιδεινώσει την πολιτική κρίση", δήλωσε ο Ζόραν Τζίντζιτς, καταλήγοντας: "Τώρα, αναμένουμε την κλιμάκωση της πολιτικής κρίσης και την καταστολή της από τους 45.000 αστυνομικούς που έχει στείλει ο Μιλόσεβιτς στο Βελιγράδι". Ο Βουκ Ντράσκοβιτς, επίσης ένα από τα ηγετικά στελέχη του"Ζάγιεντο", είπε ότι εάν η κυβέρνηση του Μιλόσεβιτς αναγνωρίσει τα αποτελέσματα των εκλογών της 17ης Νοέμβρη τότε "θα σταματήσουν οι διαδηλώσεις και θα αρχίσει ο διάλογος".

Και το σχόλιο της κυβέρνησης στο πόρισμα του ΟΑΣΕ ποιο ήταν; Σύμφωνα με όσα δήλωσε ο Νικόλα Σαϊνοβιτς, στενότατος συνεργάτης του Προέδρου Μιλόσεβιτς στο πρακτορείο "Ασοσιέιτεντ Πρες", "μόνον οι σερβικές αρχές είναι σε θέση να αποφασίσουν και να κρίνουν αυτό που συμβαίνει στη Σερβία"."Προβλέψεις" Μπερίσα

Ο Αλβανός πρόεδρος, Σαλί Μπερίσα, υποστήριξε χτες ότι η πολιτική
αναταραχή στη Σερβία ενδέχεται να προκαλέσει αστάθεια στην ευρύτερη περιοχή των Βαλκανίων, σημειώνοντας: "Το αλβανικό έθνος θα αντιδράσει ενωμένο σε ενδεχόμενη ένοπλη σύγκρουση στο Κοσσυφοπέδιο".
Μετά από την παραπάνω δήλωση, ο Αλβανός Πρόεδρος δεν παρέλειψε να
προσθέσει ότι τα Τίρανα υποστηρίζουν ένθερμα "την ειρηνική αντίσταση των
Αλβανόφωνων του Κοσσυφοπεδίου" κάνοντας, μάλιστα και έκκληση για... διάλογο
ανάμεσα στην ηγεσία των Αλβανόφωνων στην Πρίστινα και τη σερβική κυβέρνηση.

ΜΕΣΗ ΑΝΑΤΟΛΗ
"Κοντά" η συμφωνία για τη Χεβρώνα

ΙΕΡΟΥΣΑΛΗΜ. -

Επιχειρώντας να προλάβουν την προθεσμία του τέλους του έτους, Παλαιστίνιοι διαπραγματευτές συναντήθηκαν χτες με τον Ισραηλινό πρωθυπουργό Μπέντζαμιν Νετανιάχου, προκειμένου να διευθετηθούν και οι τελευταίες λεπτομέρειες μιας συνολικής λύσης - πακέτου για τη Χεβρώνα.

Παρά το ότι την προηγούμενη βδομάδα υπήρξε πρόοδος όσον αφορά το ζήτημα της αποχώρησης των ισραηλινών στρατευμάτων από τη Χεβρώνα, εκκρεμούν κάποια αιτήματα από πλευράς Παλαιστινίων. Ενα από τα πιο ακανθώδη είναι η φρούρηση της Παλαιστινιακής Αστυνομίας σε σημεία τα οποία θα παραμείνουν υπό ισραηλινή κυριαρχία (στους θυλάκους των εποίκων).

Αυτού του είδους οι διαφορές λίγο έλειψε να προκαλέσουν την αποχώρηση του Παλαιστίνιου ηγέτη, Γιάσερ Αραφάτ, από τις συνομιλίες που είχε με τον Ισραηλινό πρωθυπουργό Νετανιάχου, με τη διαμεσολάβηση του Αμερικανού απεσταλμένου Ντένις Ρος. Αλλά τελικά αποφεύχτηκε, και τις δύο τελευταίες ημέρες οι διαπραγματεύσεις συνεχίζονται, ώστε να καταστεί δυνατή η υπογραφή μιας τελικής συμφωνίας την ερχόμενη Δευτέρα ή Τρίτη.

Οι δύο πλευρές αναμένεται να έχουν συνομιλίες και για το μέλλον της ειρηνευτικής διαδικασίας γενικότερα, με πρώτα θέματα την οριστική αποχώρηση των ισραηλινών δυνάμεων από τη Δυτική Οχθη, βάσει συμφωνιών που είχαν υπογράψει η προκάτοχη του Νετανιάχου κυβέρνηση των Εργατικών.

Πάντως, ο Νετανιάχου έδειξε αποφασισμένος να μη δεχτεί τόσο εύκολα την πλήρη αποχώρηση των ισραηλινών στρατευμάτων, καθώς θεωρεί ότι θα αποδυνάμωνε τη διαπραγματευτική θέση του Ισραήλ, ενόψει των συνομιλιών για τη συνολική συμφωνία ειρήνευσης, η οποία θα πρέπει να έχει ολοκληρωθεί τον Μάη του 1999.

Η διαφαινόμενη συμφωνία των δύο ηγεσιών για τη Χεβρώνα προκαλεί αντιδράσεις εκατέρωθεν, από αντίπαλες δυνάμεις: άγνωστοι, κατά τα φαινόμενα φανατικοί Εβραίοι, έριξαν χθες βόμβες σε δρόμους της πόλης, χωρίς να προκληθούν θύματα ή ζημιές. Οι Εβραίοι έποικοι διαμαρτύρονται ότι μετά την αποχώρηση των ισραηλινών δυνάμεων δε θα υπάρχει ασφάλεια γι' αυτούς. Από την άλλη πλευρά, πολλοί Παλαιστίνιοι, μεταξύ των οποίων και στελέχη της Χαμάς, κατηγορούν τον Αραφάτ ότι "ενδίδει στις ισραηλινές απαιτήσεις".

Συνομιλίες Ισραήλ - Συρίας εν όψει;

Πληροφορίες τις οποίες μετέδωσε το ισραηλινό ραδιόφωνο αναφέρουν ότι η Συρία είναι έτοιμη να επαναλάβει τις συνομιλίες με το Ισραήλ στο τέλος του ερχόμενου μηνός. Οι πληροφορίες επικαλέστηκαν πληροφορίες από το Παρίσι, όπου είχε μεταβεί την προηγούμενη βδομάδα ο υπουργός Εξωτερικών του Χάφεζ Αλ Ασαντ, Φαρούκ αλ Σάρα. Σύμφωνα με αυτές, ο Σάρα είπε στον Γάλλο Πρόεδρο Ζακ Σιράκ ότι η Συρία επιθυμεί επανέναρξη των συνομιλιών, οι οποίες είχαν διακοπεί νωρίτερα φέτος.

ΤΟΥΡΚΙΑ
Παραδέχονται τη σχέση μαφίας - κράτους

ΑΓΚΥΡΑ. -

Στην τελευταία εξέλιξη του σκανδάλου σύνδεσης οργανωμένου εγκλήματος και πολιτικής το οποίο συντάραξε την Τουρκία το 1996, ένας αξιωματούχος των υπηρεσιών ασφαλείας της χώρας παραδέχτηκε χτες ότι το κράτος χρησιμοποιούσε τον Αμπντουλάχ Τσατλί και άλλους γνωστούς εγκληματίες για να εκτελούν "βρώμικες δουλιές του" τόσο εντός όσο και εκτός της Τουρκίας.

  • Οι ΗΠΑ, σε μια προσπάθεια επαναπροσέγγισης της Αγκυρας μετά τα τελευταία εντυπωσιακά ανοίγματα της τουρκικής διπλωματίας στις σχέσεις τόσο με ισλαμικές χώρες όσο και με εχθρούς της Ουάσιγκτον, κάλεσαν τον Τούρκο υπουργό Εσωτερικών Φεχίμ Αντάκ να συμμετάσχει σε διμερείς συνομιλίες.
  • Τουρκική οργάνωση για τα ανθρώπινα δικαιώματα κατήγγειλε χτες ότι οι δυνάμεις ασφαλείας απείλησαν να ισοπεδώσουν μια κουρδική πόλη και να σφαγιάσουν όλους της τους κατοίκους, αν 100 από αυτούς δεν εντάσσονταν στον πόλεμο κατά των αντικαθεστωτικών ομογενών τους. Αξιωματούχοι των δυνάμεων ασφαλείας δήλωσαν ότι το θέμα πήρε αδικαιολόγητα διαστάσεις, αλλά η Ενωση Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων επέμεινε ότι "αν δε δέχονταν οι κάτοικοι, οι δυνάμεις ασφαλείας θα σκότωναν τους πάντες, συμπεριλαμβανομένων και των παιδιών".

Οι διαδηλώσεις υποστήριξης και διαμαρτυρίας έχουν γίνει καθημερινό φαινόμενο στη Γιουγκοσλαβία



Διακήρυξη της ΚΕ του ΚΚΕ για τη συμπλήρωση 80 χρόνων από το τέλος του Β' Παγκοσμίου Πολέμου και την Αντιφασιστική Νίκη των Λαών
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ