ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 28 Δεκέμβρη 1996
Σελ. /35
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Πρωτοφανής "τζόγος" με κρατικά χαρτιά

Για 300 δισ. δραχμές που διεκδικούσε να εισπράξει το δημόσιο με τον πλειστηριασμό ομολόγων 3ετούς και 7ετούς διάρκειας, οι τράπεζες και άλλοι "ρεντιέρηδες" πρόσφεραν 2,6 τρισ. δραχμές!

Το αστρονομικό ποσό των 2,67 τρισ. δρχ. προσέφεραν οι "ρεντιέρηδες" του δημοσίου για να αγοράσουν τα τελευταία αφορολόγητα κρατικά ομόλογα στη χτεσινή δημοπρασία του υπουργείου Οικονομικών, καθώς από 1/1/1997 όλες οι αποδόσεις των νέων εκδόσεων κρατικών τίτλων θα φορολογούνται με συντελεστή 7,5%. Παρόλο που τα επιτόκια εκκίνησης προσφορών ήταν ιδιαίτερα χαμηλά, οι τράπεζες και οι λοιποί εγχώριοι και ξένοι "επενδυτές" υπερκάλυψαν έντεκα φορές περίπου το δημοπρατηθέν ποσό των ομολόγων κυμαινόμενου επιτοκίου (200 δισ. δρχ.) και τέσσερις φορές περίπου των ομολόγων σταθερού επιτοκίου (100 δισ. δρχ.). Η αυξημένη ζήτηση για κρατικά χαρτιά, που προσφέρουν αξιόλογο και αφορολόγητο εισόδημα από τόκους, αποτελεί μια ακόμη απόδειξη ότι χρήματα υπάρχουν, αλλά τα έχουν μόνο λίγοι. Οι τράπεζες και οι μεγαλοεισοδηματίες...

Ειδικότερα, σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση, για τα ομόλογα σταθερού επιτοκίου 10,7% τριετούς διάρκειας υποβλήθηκαν προσφορές ύψους 417 δισ. δρχ. Από αυτές απορροφήθηκε το σύνολο των 100 δισ. δρχ. που ζητούσε το δημόσιο, με επιτόκια δεκτών προσφορών αρκετά χαμηλότερα, και συγκεκριμένα από 10,006% μέχρι 10,554%. Απορροφήθηκαν επίσης απευθείας 30 δισ. δρχ. από μη ανταγωνιστικές προσφορές. Το μέσο σταθμικό επιτόκιο ήταν 10,482%. Για τα ομόλογα κυμαινόμενου επιτοκίου εφταετούς διάρκειας υποβλήθηκαν προσφορές 2,21 τρισ. δρχ. (!) και από αυτές έγιναν δεκτές μέχρι το ύψος του δημοπρατηθέντος ποσού με επιτόκια από 10,646% μέχρι 11,029%, καθώς και μη ανταγωνιστικές προσφορές 60 δισ. δρχ. Το μέσο σταθμικό επιτόκιο - συνέπεια της αυξημένης ζήτησης που εκδηλώθηκε - ήταν και εδώ ιδιαίτερα χαμηλό και συγκεκριμένα 11,022%.

Η προσφορά χρήματος

Οι αυξημένες αγορές εντόκων γραμματίων του δημοσίου τους τελευταίους μήνες του 1996 είχαν ως αποτέλεσμα την αύξηση του ευρύτερου δείκτη ρευστότητας της οικονομίας "Μ4", που πάντως κυμάνθηκε εντός των ορίων αύξησης 9 - 12% για το 1996. Σύμφωνα με χτεσινή ανακοίνωση της Τράπεζας της Ελλάδας, το "Μ4", που περιλαμβάνει την προσφορά χρήματος όπως αυτή ορίζεται με το δείκτη "Μ3" και τις ιδιωτικές τοποθετήσεις σε έντοκα γραμμάτια δημοσίου, το Νοέμβρη 1996 προς τον ίδιο μήνα του 1995 αυξήθηκε με ρυθμό 11,1%, έναντι αύξησης 10,5% την περίοδο Οκτώβρης 1996 προς Οκτώβρη 1995. Αξίζει να σημειωθεί ότι το εντεκάμηνο Γενάρη - Νοέμβρη 1996, οι αγορές εντόκων γραμματίων έφτασαν τα 1,27 τρισ. δρχ. έναντι μόλις 223 δισ. δρχ. την αντίστοιχη περίοδο του 1995.

Ενδεικτική επίσης των ανακατατάξεων που επιφέρει στα νομισματικά μεγέθη η πολιτική διαχείρισης του δημοσίου χρέους, είναι η περαιτέρω επιβράδυνση του ετήσιου ρυθμού αύξησης της προσφοράς χρήματος το Νοέμβρη, που συνδέεται άμεσα με τον περιορισμό του ρυθμού χορήγησης δανείων στο δημόσιο τομέα. Ετσι, ο δείκτης "Μ3", που περιλαμβάνει το σύνολο των νομισμάτων σε κυκλοφορία, τις ιδιωτικές καταθέσεις, τα ρέπος και τα τραπεζικά ομόλογα, σε δωδεκάμηνη βάση Νοέμβρης 1996 προς Νοέμβρη 1995 αυξήθηκε κατά 7,8%, έναντι αντίστοιχου ρυθμού αύξησης 8,6% τον Οκτώβρη. Στόχος της Τράπεζας της Ελλάδας είναι ο δείκτης "Μ3" να κυμανθεί στο τέλος του 1996 εντός ορίων 6 - 9% στα πλαίσια της σφικτής αντιπληθωριστικής πολιτικής.

ΜΙΚΡΟΜΕΓΑΛΑ

ΑΓΡΟΤΙΚΗ ΤΡΑΠΕΖΑ: Με υποσχέσεις "για ανάπτυξη της Τράπεζας στην κατεύθυνση πολλαπλών τραπεζικών δραστηριοτήτων που έχει, ήδη, αρχίσει και θα συνεχιστεί", ανέλαβε χτες τα καθήκοντά του ο νέος διοικητής της Αγροτικής Τράπεζας Χρήστος Παπαθανασίου. Ο νέος διοικητής - που ανέλαβε με τους δύο υποδιοικητές Θανάση Παπαγεωργίου και Δημήτρη Σαντιξή - αφού σημείωσε "την κρίσιμη καμπή που βρίσκεται η ΑΤΕ καθώς δε λειτουργεί πια ως κρατικό μονοπώλιο αλλά με μορφή ΑΕ και είναι εκτεθειμένη στον ανταγωνισμό... " τόνισε ότι θα προωθήσει τη "ριζική αναδιοργάνωση, εκσυγχρονισμό και προσαρμογή των οργανωτικών - διοικητικών και λειτουργικών δομών της Τράπεζας στις νέες συνθήκες ανταγωνισμού". Οσον αφορά, ειδικότερα, τον αγροτικό τομέα, ο νέος διοικητής περιορίστηκε να διακηρύξει πως "η Αγροτική Τράπεζα σε συνεργασία με την πολιτεία πρέπει και μπορεί με την παρέμβασή της να συμβάλει στην αποφυγή εκρηκτικών εξελίξεων... " ενόψει της κρίσιμης μεταβατικής περιόδου προσαρμογής στις οικονομίες των χωρών της ΕΕ και στη διεθνή οικονομία, γενικότερα.

ΝΟΜΟΙ: Δημοσιεύτηκε στην Εφημερίδα της Κυβέρνησης ο νόμος 2446,με τον οποίο ρυθμίζονται θέματα σχετικά με τα τουριστικά λεωφορεία. Με τον ίδιο νόμο ορίζονται οι όροι και προϋποθέσεις για την επέκταση του θεσμού των προγραμματικών συμφωνιών σε όλους τους φορείς του δημόσιου τομέα,θέματα σχετικά με τις βιομηχανικές περιοχές της ΕΤΒΑ, της μετάταξης των εργαζομένων από τα ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΝΑΥΠΗΓΕΙΑ (σ. σ. Ναυπηγεία Ελευσίνας) σε κρατικές υπηρεσίες κλπ.

ΚΑΤΑΝΑΛΩΤΕΣ: Τις έντονες διαμαρτυρίες των επιχειρηματιών για το πολύ υψηλό κόστος των πιστωτικών καρτών, εξέφρασε με ψήφισμά της προς την υπουργό Ανάπτυξης η Ευρωπαϊκή Ενωση Επιχειρήσεων και Επιχειρηματιών, που εκπροσωπεί 250 γνωστές ελληνικές και διεθνείς επιχειρήσεις. Στην καταγγελία επισημαίνονται μερικές από τις συνέπειες της διατήρησης του "πλαστικού χρήματος" σε υψηλά επίπεδα κόστους, όπως η υπέρμετρη επιβάρυνση των προϊόντων που συντηρεί τον πληθωρισμό, η άνοδος του κόστους ζωής, η μείωση της αγοραστικής δύναμης των καταναλωτών και η αντίστοιχη μείωση του κύκλου εργασιών των επιχειρήσεων. Η κατάσταση αυτή, όπως επισημαίνεται, εκτός των άλλων, οδήγησε και οδηγεί σε κλείσιμο χιλιάδες μεγάλες, μεσαίες και μικρές γνωστές βιομηχανικές, βιοτεχνικές και εμπορικές επιχειρήσεις και στην ανεργία εκατοντάδες χιλιάδες εργαζόμενους. Η Ενωση ζητά να υπάρξει παρέμβαση από την υπουργό Ανάπτυξης και την Τράπεζα της Ελλάδος (ως εποπτεύουσα αρχή) προς τις τράπεζες και τις εταιρίες που εκδίδουν πιστωτικές κάρτες και να τις ελέγξουν για το υπερβολικά υψηλό κόστος που επιβάλλουν στο καταναλωτικό κοινό, κυρίως στα χαμηλά εισοδήματα που αγοράζουν με δόσεις.

Μειώθηκε τον Οκτώβρη η βιομηχανική παραγωγή

Οριακή αύξηση στο δεκάμηνο Γενάρης - Οκτώβρης

Οριακή αύξηση κατά 0,7% παρουσίασε η παραγωγή στη μεταποιητική βιομηχανία στο δεκάμηνο Γενάρης - Οκτώβρης 1996 σε σύγκριση με την αντίστοιχη περσινή περίοδο. Αυτό προκύπτει από τα επίσημα στοιχεία της Εθνικής Στατιστικής Υπηρεσίας Ελλάδας (ΕΣΥΕ) που δόθηκαν χτες στη δημοσιότητα, από τα οποία προκύπτει, ωστόσο, αισθητή μείωση κατά 2,2% της βιομηχανικής παραγωγής μέσα στο μήνα Οκτώβρη.

Αναλυτικότερα, σύμφωνα με τα χτεσινά στοιχεία της ΕΣΥΕ, στο δεκάμηνο Γενάρης - Οκτώβρης 1996, σε σχέση με την αντίστοιχη περίοδο του 1995:

  • Ο γενικός δείκτης παραγωγής ορυχείων, βιομηχανίας και ηλεκτρισμού - αερίου πόλεως, παρουσίασε αύξηση κατά 1%.
  • Ο δείκτης παραγωγής ορυχείων παρουσίασε αύξηση κατά 1,2%.
  • Ο δείκτης παραγωγής βιομηχανίας παρουσίασε αύξηση κατά 0,7%.
  • Ο δείκτης παραγωγής ηλεκτρισμού - αερίου πόλεως παρουσίασε αύξηση κατά 2,7%.

Εξάλλου, τα στοιχεία της ΕΣΥΕ που αφορούν την εξέλιξη των παραπάνω δεικτών μόνο κατά τον περασμένο Οκτώβρη, σε σύγκριση με τον αντίστοιχο μήνα του 1995, δείχνουν τα εξής:

  • Ο γενικός δείκτης παραγωγής ορυχείων, βιομηχανίας και ηλεκτρισμού - αερίου πόλεως παρουσίασε μείωση κατά 1,1%.
  • Ο δείκτης παραγωγής ορυχείων παρουσίασε αύξηση κατά 4,1%.
  • Ο δείκτης παραγωγής βιομηχανίας παρουσίασε μείωση κατά 2,2%.Η πορεία του δείκτη αυτού επηρεάστηκε κυρίως από τη μείωση των δεικτών των παρακάτω επιμέρους κλάδων: Ποτών, καπνού, ειδών υπόδησης - ένδυσης, επίπλων, χάρτου και δέρματος.
  • Ο δείκτης παραγωγής ηλεκτρισμού - αερίου πόλεως παρουσίασε αύξηση κατά 5%.

Τέλος, από τα ίδια στοιχεία προκύπτει ότι ο όγκος της παραγωγής στους 10 από τους 20 συνολικά κλάδους της βιομηχανίας βρισκόταν στο δεκάμηνο του 1996 σε επίπεδα χαμηλότερα από τα αντίστοιχα του 1980.

Ακριβαίνουν και πάλι τα υγρά καύσιμα

Μόλις για μια βδομάδα κράτησε η μείωση στις τιμές των υγρών καυσίμων, καθώς αυτή τη βδομάδα και μέχρι την ερχόμενη Τετάρτη αυξάνονται οι τιμές πετρελαίου και βενζινών. Συγκεκριμένα, όπως ανακοίνωσε η Δημόσια Επιχείρηση Πετρελαίου (ΔΕΠ) αυξάνονται οι τιμές των βενζινών κατά 1,90 δρχ. το λίτρο και του πετρελαίου κίνησης και θέρμανσης κατά 1,30 δρχ. /λίτρο, λόγω αύξησης των διεθνών τιμών. Ετσι, η ενδεικτική τιμή λιανικής πώλησης του πετρελαίου θέρμανσης διαμορφώνεται στις 105,5 δρχ. το λίτρο, ενώ της βενζίνης σούπερ και αμόλυβδης ως εξής:

  • Για το λεκανοπέδιο της Αττικής και το νομό Θεσσαλονίκης η σούπερ στις 215,90 δρχ. και η αμόλυβδη στις 199,90 δρχ. το λίτρο.
  • Για την Α ζώνη η σούπερ στις 220,90 και η αμόλυβδη στις 203,90 δρχ. το λίτρο.
  • Για τη Β ζώνη η σούπερ στις 223,90 και η αμόλυβδη στις 207,90 δρχ. το λίτρο.
  • Για τη Γ ζώνη με ΦΠΑ 18% η σούπερ στις 225,90 και η αμόλυβδη στις 209,90 δρχ. το λίτρο και για τις περιοχές της ίδιας ζώνης με ΦΠΑ 13% η σούπερ στις 215,90 και η αμόλυβδη στις 200,90 δρχ. το λίτρο.


Διακήρυξη της ΚΕ του ΚΚΕ για τη συμπλήρωση 80 χρόνων από το τέλος του Β' Παγκοσμίου Πολέμου και την Αντιφασιστική Νίκη των Λαών
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ