ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 30 Νοέμβρη 1996
Σελ. /36
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Ενώνουν

ΔΙΑΦΩΝΟΥΜΕ κατηγορηματικά με το ότι οι καταλήψεις των εθνικών αρτηριών από τους εξεγερμένους αγρότες "χωρίζουν την Ελλάδα στα δύο", όπως λένε διάφοροι. Μάλλον την ενώνουν και μάλιστα ενάντια σε αυτούς, που, για άλλη μια φορά, μας κλέβουν...

***

Κι ακριβώς επειδή ενώνουν όλους όσοι θίγονται, έχει πανικοβληθεί έτσι η κυβέρνηση. Μιλάμε για μεγάλο πανικό κι αφήστε τον Ρέππα να λέει ό,τι θέλει...

***

ΕΙΔΙΚΑ εκείνος ο Τζουμάκας μαθαίνουμε ότι έχει σοβαρά ψυχολογικά προβλήματα. Τις νύχτες ξυπνάει από ήχους κινητήρων, ενώ, όταν δει τρακτέρ, τον πιάνει ταχυπαλμία.

***

"Ηταν προετοιμασμένες", λέει οι κινητοποιήσεις. Είτε προετοιμασμένες είτε όχι, το θέμα είναι ότι έχουν κόσμο, πολύ κόσμο, υπουργέ!

***

Αυτή που σίγουρα δεν είναι προετοιμασμένη είναι η κυβέρνηση. Τι νόμιζε, ότι θα οδηγεί τους αγρότες στην απόγνωση, θα τους φοροκλέβει κι αυτοί θα κοιτάνε σαν χαζοί;

***

Ο Σημίτης γιατί στέλνει απεσταλμένους στα οδοφράγματα και δεν πάει ο ίδιος, αφού τον καλούνε κιόλας; Ασε, που στέλνει τον ...Πασχαλίδη, κι αυτό είναι από μόνο του προκλητικό!

***

ΠΩΣ τη βλέπετε αυτή την "επικοινωνιακή πολιτική" της κυβέρνησης; Κάποτε, όταν το ΠΑΣΟΚ έπαιρνε μέτρα άγριας λιτότητας, φρόντιζε να λέει και καμιά δικαιολογία "ξέρετε η οικονομία δεν αντέχει" και τέτοια...

***

Τούτοι εδώ ούτε καν αυτό δεν κάνουν. Θέλουν κι από πάνω να μας πείσουν ότι χτυπάνε και το ...μεγάλο κεφάλαιο, τους "έχοντες" κλπ. Μάλιστα, με μαθηματικά κολπάκια, θέλουν να μας βγάλουν όλους χαζούς. Μας λένε ότι τα κονομήσαμε κι από πάνω.

***

Δεν είναι εκνευριστικοί;

***

ΚΑΤΕΘΕΣΑΝ και τον προϋπολογισμό. Ενα πράσινο βιβλίο. Τίτλος, "Θα σας τα πάρουμε", εκδόσεις "Εκσυγχρονιστής". Το Δεκέμβρη του 1998, θα βγάλουν και το "Θα σας τα πάρουμε - Νο 2".

Οι ανομολόγητες διαθέσεις του ΠΑΣΟΚ

Τις διαθέσεις και προθέσεις της ηγεσίας του κυβερνώντος κόμματος απέναντι στο διογκούμενο απεργιακό κύμα, εξέφρασε με αποκαλυπτικό τρόπο ο γραμματέας της ΚΕ, Κ. Σκανδαλίδης, στις δηλώσεις που έκανε μετά τη συνεδρίαση του ΕΓ, προχτές αργά το βράδυ.

Παραθέτουμε το σχετικό διάλογο με τους δημοσιογράφους:

- Υπάρχει εκτίμηση του ΕΓ για τις σημερινές (σ.σ. προχτεσινές) κινητοποιήσεις για την αντιμετώπιση των οικονομικών μέτρων της κυβέρνησης από την κοινωνία;

- Είναι σαφές ότι όταν η σημερινή συνεδρίαση του ΕΓ γίνεται σε μια μέρα που γίνεται πανελλαδική απεργία, και εκτίμηση υπήρξε, και ουσιαστική συζήτηση έγινε πάνω σ' αυτό.

- Και το συμπέρασμα ποιο είναι;

- Γιατί; Πρέπει να πούμε ό,τι συζητάμε στο ΕΓ; (!).

Αλίμονο, λέγονται τέτοια πράγματα; Ομολογούνται, δηλαδή, δημόσια οι μέθοδοι και τα σχέδια που καταστρώνονται με στόχο να υποχρεώσουν τους εργαζόμενους να αποδεχτούν τα αντιλαϊκά μέτρα; Μπορούν να παραδεχτούν δημόσια τα μέσα που χρησιμοποιούν ενάντια στο λαϊκό κίνημα;

Αλλωστε, κάτι τέτοιο περιττεύει. Οι εργαζόμενοι, οι αγρότες, οι συνταξιούχοι, διαπιστώνουν καθημερινά "στο πετσί τους" τι σημαίνει αντιλαϊκή επέλαση αλά ΠΑΣΟΚ.

Γελοιότητα ολυμπιακών προδιαγραφών

Η κυβέρνηση, εκτός όλων των άλλων (πολύτεκνες μητέρες κλπ.) βρήκε και μερικούς ακόμα "έχοντες" και όπως είχε πει νωρίτερα, είναι αμείλικτη. Οπερ και καταργούνται οι φοροαπαλλαγές και για τους Ολυμπιονίκες. Είναι δε τόσοι πολλοί οι Ολυμπιονίκες που έχει αυτή η χώρα και "τόοοσα" πολλά τα όσα τους προσφέρει το κράτος, που τα δημόσια ταμεία θα γεμίσουν χρήμα από την κατάργηση των αφορολόγητων για τους Ολυμπιονίκες.

Στην προκειμένη περίπτωση - για να αφήσουμε την πλάκα - δεν πρόκειται για επίδειξη αναλγησίας. Πρόκειται για κυβερνητική γελοιότητα ολυμπιακών προδιαγραφών.

Να τον χαίρεστε

To ημιεπίσημο κυβερνητικό όργανο, η "Αυριανή" του κ. Κουρή, ξαναχτύπησε. Πράγμα αναμενόμενο, άλλωστε, αφού αυτός είναι ο ρόλος των βαστάζων της λιτότητας. Οπως, λοιπόν, εξηγεί στο πρωτοσέλιδό του το έντυπο του Ταύρου "Με τις απεργίες δε γίνεται τίποτε... Για να ξεπεραστεί η κρίση - συνεχίζει - χρειάζεται πολλή ΔΟΥΛΙΑ από όλους μας και ΝΟΙΚΟΚΥΡΙΟ από την κυβέρνηση".

Λίγο παρακάτω η "Αυριανή" πέφτει με τα μούτρα στη δική της, τη γνωστή από το παρελθόν... "δουλιά". Ενημερώνει έτσι τους αναγνώστες της (ποιους αναγνώστες; τα αυτιά των κρατικοδίαιτων που της χορηγούν δάνεια χαϊδεύει) ότι όσοι κινητοποιούνται αυτές τις μέρες είναι "εργατοπατέρες", "μεγαλοαγρότες", "φοιτητοπατέρες", "αεριτζήδες", "τεμπελχανάδες" και "κομματόσκυλα".

Κύριε Σημίτη, να χαίρεστε τον "εκσυγχρονισμό" σας και κυρίως το κομματόσκυλό σας.

Δύο μέτρα και δύο σταθμά

Δύο μέτρα και δύο σταθμά, χρησιμοποιεί η κυβέρνηση, όταν θέλει να εξωραϊσει την αντιλαϊκή της οικονομική πολιτική. Αλλα στοιχεία επικαλείται, όταν ανακοινώνει την εισοδηματική πολιτική στο δημόσιο τομέα και διαφορετικά, όταν ανακοινώνει την τιμολογιακή πολιτική των ΔΕΚΟ.

Πάρτε για παράδειγμα τις ανακοινώσεις για την εισοδηματική πολιτική του 1997, που δεν προβλέπει καμιά ονομαστική αύξηση των μισθών και συντάξεων, ούτε καν τη χορήγηση του διορθωτικού ποσού 3,3% (που αποτελεί, νομοθετημένο μάλιστα, κομμάτι της εισοδηματικής πολιτικής του 1996). Η κυβέρνηση ισχυρίζεται ότι οι μισθοί των δημοσίων υπαλλήλων θα αυξηθούν το 1997 κατά 8% και των εργαζομένων στις ΔΕΚΟ και τις κρατικές τράπεζες μέχρι 7%. Την ίδια στιγμή, έχουν προαναγγελθεί "μικρές αυξήσεις στα τιμολόγια των ΔΕΚΟ".Βέβαια, δε μας λένε ακόμα πόσο θα είναι αυτές. Αν η κυβέρνηση και ο καθ' ύλην αρμόδιος υπουργός Εθνικής Οικονομίας υπολογίζει τις αυξήσεις των τιμολογίων στις ΔΕΚΟ, με τον ίδιο τρόπο που υπολογίζει τις αυξήσεις μισθών στο δημόσιο, τότε κανονικά το 1997 θα πρέπει να έχουμε, όχι μόνο "πάγωμα", αλλά αξιόλογη μείωση των τιμολογίων στις ΔΕΚΟ. Ομως, η δήλωσή του για "μικρές αυξήσεις" λέει πολλά...

Πάντα το δεξί χέρι...

Αυτόματη ήταν η ανταπόκριση. Απλόχερη η βοήθεια στην κυβέρνηση και στην προβολή των αποπροσανατολιστικών ελιγμών και των πυροτεχνημάτων της. Για την εφημερίδα "Τα Νέα" μιλάμε, η οποία επέλεξε, ως πρωτοσέλιδο θέμα του χτεσινού της φύλλου - την άλλη μέρα της μεγάλης πανελλαδικής απεργίας και του ξεσηκωμού του θεσσαλικού κάμπου - τις "συλλήψεις 50 φοροφυγάδων για 500 δισ..., όπως είπε υψηλά ιστάμενη κυβερνητική πηγή...". Την ίδια στιγμή, οι προχτεσινές μεγάλες κινητοποιήσεις είναι το τελευταίο θέμα στην πρώτη της σελίδα και ψάχνεις να το βρεις...

Και μη νομίσετε ότι το θέμα των φοροφυγάδων το είχε, ως αποκλειστική είδηση, η εφημερίδα και γι' αυτό το πρόβαλε μ' αυτόν τον τρόπο. Κάθε άλλο. Η "υψηλά ιστάμενη κυβερνητική πηγή" τους το είπε - όπως και σ' άλλες εφημερίδες - στην ενημερωτική συνάντηση, που χτες καταγγέλλαμε ότι επίτηδες δεν κάλεσαν το "Ρ". Και δεν τους το είπε ως είδηση - άλλωστε, ο καθένας μπορεί να καταλάβει την ποιότητα τέτοιων ειδήσεων. "Τροφή" τούς έδωσε η "υψηλά ιστάμενη πηγή", για τις αποπροσανατολιστικές φωτοβολίδες, που έχει τις μέρες αυτές ανάγκη η κυβέρνηση.

Και η καθημερινή του συγκροτήματος Λαμπράκη έσπευσε να κάνει το καθήκον της... Δεξί χέρι, πάντα, των κυβερνώντων στις αντιλαϊκές μεθοδεύσεις τους.

Αρνητές της αλήθειας

Ο "έγκυρος" - από τότε που αλλαξοπίστησε - πολυθεσίτης δημοσιογράφος Παύλος Τσίμας, περιδιαβαίνοντας προχτές στο "Flach" τα πρωτοσέλιδα και άλλα δημοσιεύματα των εφημερίδων και παρεμβάλλοντας και δικές του, δίκην σχολίου,"σάλτσες", άφησε - ως συνήθως - τελευταίο το "Ρ", διαβάζοντας τον πρωτοσέλιδο τίτλο, για την πανεργατική απεργία. Τη φορά αυτή, ...καταδέχτηκε να διαβάσει και το δεύτερο πρωτοσέλιδο τίτλο, με την κυνική δήλωση του ΣΕΒ "Ας δουλέψουν και οι γιαγιάδες και τα παιδιά σας", για να σχολιάσει με εμφαντική αμφιβολία: "Αν αληθεύει το δημοσίευμα του "Ριζοσπάστη", αν αληθεύει, τότε δημιουργείται κάποιο πρόβλημα".

Ο "έγκυρος" Π. Τσίμας δεν έκανε βέβαια τον κόπο να διαβάσει και το σχετικό αναλυτικό δημοσίευμα. Προς τι, άλλωστε; Το βολικό γι' αυτόν ήταν να σπείρει αμφιβολία, για την εγκυρότητα του "Ρ", διαφυλάττοντας όμως το "προοδευτικό", "έγκυρο" προφίλ του, με το δεύτερο σκέλος του σχολίου του. Ετσι κάνουν, όσοι θέλουν να ξεχαστεί ότι στο "Ρ" διδάχθηκαν την έγκυρη, τη μαχόμενη για την αλήθεια και το λαό δημοσιογραφία. Οτι ο "Ρ" τούς έκανε φίρμες. Φίρμες, που, αλλάζοντας συνείδηση, απώλεσαν και την ανάγκη και το μέτρο της αλήθειας. Ο "Ρ", όμως, ούτε συνείδηση άλλαξε, ούτε το μέτρο της αλήθειας.

Παγίδες

Υποχωρούν

δυο βήματα

έτσι δηλώνουν

τώρα,

μα μάλλον

κάνουν, όπισθεν,

να πάρουν

...νέα φόρα!

Υποχωρούν

δυο βήματα,

σιγά μην την

πατήσω,

κόλπο τους

είναι σίγουρα

να ...βγούνε

από πίσω!

Υποχωρούν

δυο βήματα,

μα εγώ ζητάω

κι άλλα,

μπας και δεν δουν,

οι άθλιοι,

και ...πέσουν

απ' τη σκάλα!

Ο οίστρος

Επικίνδυνο για ποιους;

Υπάρχει μια νεότευκτη εφημερίδα (για όσους μπερδεύονται και τη νομίζουν κτηματομεσιτικό γραφείο μάλλον δεν έχουν "χωνέψει" ακόμα το καθεστώς των "κουπονιών", με τα οποία οι κύριοι της "Εξουσίας" διαδίδουν ότι μοιράζουν... σπίτια) που σε ενάμιση μόλις μήνα κυκλοφορίας κατάφερε να δώσει το στίγμα της.

Δυο μόλις μέρες πριν το γιορτασμό του Πολυτεχνείου κυκλοφορούσε με τίτλο "Καταργήστε το άσυλο να τελειώνουμε"...

Χτες, όμως, επανήλθε. Αυτή τη φορά στο στόχαστρο των επιχειρηματιών, που εκδίδουν το εν λόγω έντυπο, βρέθηκαν οι αγρότες. Η εφημερίδα, ως νέα στην πιάτσα των βαστάζων εκείνης της πολιτικής που θρέφει τα αφεντικά της, βγήκε πρώτη στο σεργιάνι της συκοφάντησης του αγώνα των ξωμάχων. Στο κύριο, λοιπόν, άρθρο της, με τίτλο "Επικίνδυνο παιχνίδι αγροτοπατέρων", ξεσαλώνει. Αφού κατακεραυνώνει τους αγρότες της Θεσσαλίας ως "υποκινούμενους" από τη ΝΔ και το ΚΚΕ και με "αυριανίστικες" μεθόδους ανακαλύπτει "περίεργη συμμαχία" ΚΚΕ - ΝΔ... Αφού τους τραβάει το αυτί, επειδή και πέρσι "έκαναν τα ίδια". Αφού τους μαλώνει, επειδή τα αιτήματά τους δεν είναι δυνατόν να υλοποιηθούν λόγω του ότι "είναι ακραία και άπτονται των αποφάσεων της ΕΕ στις οποίες οφείλει να υπακούσει η Ελλάδα). Αφού εξοργίζεται, επειδή το κλείσιμο των Εθνικών οδών "δεν είναι εικόνα που αρμόζει σε μια χώρα που θέλει να λογίζεται ευρωπαϊκή", φτάνει στο ζουμί. Αυτό το "παιχνίδι" είναι "άκρως επικίνδυνο", κραυγάζει η εφημερίδα. Πράγματι. Είναι επικίνδυνο να βγαίνουν οι ξωμάχοι στους δρόμους. Επικίνδυνο για εκείνους που εφαρμόζουν τις πολιτικές εξόντωσής τους, αλλά και για εκείνους που κονομάνε από την υπεράσπιση αυτής της πολιτικής. Ετσι δεν είναι, κύριοι της "Ε";



Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ