Τα παρακάτω Παραρτήματα της ΠΕΑΕΑ δρομολογούν πούλμαν για την εκδήλωση:
Μέσα σε ατμόσφαιρα συγκίνησης και παρουσία μεγάλου αριθμού αντιστασιακών και πλήθος κόσμου της περιοχής, γιορτάστηκε - όπως κάθε χρόνο - η επέτειος της εκτέλεσης των 118 πατριωτών στο Μονοδέντρι της Λακωνίας.
Στην εκδήλωση που οργανώθηκε από τη Νομαρχία Λακωνίας στις 24 - 11 - 96, παραβρέθηκαν και κατέθεσαν στεφάνια, εκπρόσωποι των Τοπικών Πολιτικών, Στρατιωτικών και Δημοτικών Αρχών. Επίσης, πήραν μέρος Αντιστασιακές Οργανώσεις από τη Λακωνία και τις γύρω περιοχές, επίσης από τα Κεντρικά της ΠΕΑΕΑ και Παραρτήματά της από την Αθήνα, Επιτροπές Ειρήνης, συνδικαλιστικοί και άλλοι μαζικοί φορείς. Τέλος, παρόντες ήταν συγγενείς και φίλοι των θυμάτων.
"Στις 23 Οκτώβρη 1943 - τόνισε ανάμεσα στ' άλλα, στην κεντρική ομιλία του ο Λευτέρης Αναστασάκος, πρόεδρος της ΝΕ ΠΕΑΕΑ Λακωνίας - Γερμανοί και Ελληνες κουκουλοφόροι, τα μεσάνυχτα χτύπησαν τις πόρτες της Σπάρτης και συνέλαβαν επιστήμονες, εμπόρους, επαγγελματίες, εργάτες, αγρότες, όλοι τους μέλη και στελέχη του ΕΑΜ.
Την άλλη μέρα με 24 καμιόνια τούς μεταφέρανε και τους εκτέλεσαν σε αυτόν εδώ τον τόπο, το πανελλήνια πια γνωστό ιερό, Μονοδέντρι. Αγέρωχοι και ωραίοι βαδίσανε στην υπέρτατη θυσία. Ζωσμένοι από τα πολυβόλα και πριν το βόλι λαβώσει την καρδιά τους φωνάξανε "Ζήτω η Λευτεριά", "Ζήτω η Πατρίδα", " Ζήτω το ΕΑΜ", "εκδίκηση στον φασισμό".
Και ο φασισμός πλήρωνε τα φονικά του έργα, με το δικό του αίμα, σφυροκοπούμενος από τον ένδοξο ΕΛΑΣ και τις οργανώσεις του ΕΑΜ και της ΕΠΟΝ, παντού στα βουνά και τους κάμπους, στις πόλεις και στα χωριά, χωρίς ανάσα".
Το όλο πρόγραμμα της εκδήλωσης πλαισιώθηκε και έκλεισε με την Μπάντα του Δήμου Λακωνίας που έπαιξε το Πένθιμο Εμβατήριο και τον Εθνικό Υμνο.
(Ρεπορτάζ - φωτογραφίες: Γιώργος Λιονάκης)
Η Πανελλήνια Ενωση Αγωνιστών Τραυματιών Αναπήρων Θυμάτων ΔΣΕ (ΠΕΑΤΑΘ), πραγματοποίησε διήμερη εκδρομή - προσκύνημα στους τόπους των μαχών και θυσιών του ΔΣΕ στην Πελοπόννησο. Τίμησαν τους ήρωες αγωνιστές και αγωνίστριες του ΔΣΕ που έπεσαν σε άνιση μάχη με γενναιότητα και αυτοθυσία πολεμώντας τους Αγγλοαμερικάνους ιμπεριαλιστές και την ντόπια αντίδραση της εθνικής υποτέλειας και του εθνικού διχασμού, για τη Λευτεριά, την Εθνική Ανεξαρτησία της χώρας μας, την κοινωνική πρόοδο, το σοσιαλισμό.
Οι προσκυνητές αγωνιστές, στο Βερσίνι, στη Δίβρη, στο Δρακοβούνι, στο Μέναλο, στην Τρίπολη, στον Αγιο Αθανάσιο, τόπο εκτελέσεων αγωνιστών της Εθνικής Αντίστασης και μαχητών του ΔΣΕ, έδωσαν την υπόσχεση ότι θα συνεχίσουν τον αγώνα για την εκπλήρωση των ιδανικών για τα οποία έπεσαν οι Γενναίοι Μαχητές.
Ξανάνιωσαν οι αντιστασιακοί του Κορυδαλλού με τη νεανική "εισβολή" στα τοπικά γραφεία του Παραρτήματος της ΠΕΑΕΑ, ομάδας ΚΝιτών της περιοχής, το πρωί της Κυριακής 24 - 11 για γνωριμία και συζήτηση.
Μετά τα καλωσορίσματα, ο Πρόεδρος της Νομαρχιακής της ΠΕΑΕΑ, Μίμης Καρδάσης, τους μίλησε για την πρωτοβουλία του ΚΚΕ στην ίδρυση του ΕΑΜ - ΕΛΑΣ - ΕΠΟΝ, αναφερόμενος στον πρωτοποριακό και καθοδηγητικό του ρόλο. Και ότι η σκυτάλη της ΕΠΟΝ παραδόθηκε στα άξια χέρια της ΚΝΕ.
Από την πλευρά των νεολαίων η Μαρία Κασταμπολίδου,γραμματέας του Τομέα Κοκκινιάς - Κορυδαλλού της ΚΝΕ, εξέφρασε τη χαρά της και όλης της ομάδας για την υποδοχή και τη γνωριμία τους με τους αντιστασιακούς. Αναφέρθηκε στα εκρηκτικά προβλήματα που απασχολούν τη νεολαία σήμερα, την ανάγκη αντιμετώπισής τους με την καθημερινή δράση, τη μαζικοποίηση της ΚΝΕ, την αύξηση της πολιτικής επιρροής της, τέλος την αξιοποίηση της πείρας της ΕΠΟΝ στις σημερινές πολύπλοκες συνθήκες.
Στην έντονη διαμαρτυρία τους ο πρόεδρος Διονύσης Κλάδης και τα μέλη του Παραρτήματος Λεχαινών - Κάμπου της ΠΕΑΕΑ, αναφέρονται στις απαράδεχτες ενέργειες του δημάρχου Βαρθολομιού ο οποίος στα αποκαλυπτήρια του μνημείου της ΕΘνικής Αντίστασης τους αγνόησε τελείως και δεν τους κάλεσε στην εκδήλωση. "Υστερα - τονίζουν στην καταγγελία τους - από πολύχρονες προσπάθειες και δικές μας παρεμβάσεις, κατάφερε ο δήμαρχος Δ. Αρβανίτης - και είναι αξιέπαινος γι' αυτό - να φτιάξει το μνημείο. Από κει όμως και πέρα το χρησιμοποίησε για φιέστα. Στις 23 - 11 - 96 στα αποκαλυπτήρια δε μας έστειλε πρόσκληση, σε αντίθεση μ' όλες τις άλλες Αρχές της περιοχής μας που κλήθηκαν. Φυσικά πρώτος καλεσμένος ήταν ο γνωστός και μη εξαιρετέος, Βαγγέλης Γιαννόπουλος".
Πριν από 54 χρόνια στις 25 - 11 - 1942, έκρηξη δυναμίτιδας γκρεμίζει με τρομερό πάταγο και θέτει εκτός λειτουργίας μια από τις βασικότερες σιδηροδρομικές γέφυρες της χώρας μας - τη Γέφυρα του Γοργοπόταμου.
Επρόκειτο για το μεγαλύτερο σαμποτάζ της Αντίστασης εκείνη την εποχή σ' ολόκληρη την Ευρώπη, σαμποτάζ που αποτέλεσε βαρύτατο πλήγμα για τον κατακτητή και δόξασε την Εθνική μας Αντίσταση.
".. Ο Γοργοπόταμος στην Αλαμάνα, στέλνει περήφανο χαιρετισμό.. "
Αποφασιστικός ήταν ο ρόλος των τμημάτων του ΕΛΑΣ με επικεφαλής τον Αρη Βελουχιώτη στην επιχείρηση της ανατίναξης της Γέφυρας.