ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 27 Νοέμβρη 1996
Σελ. /36
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
Η τραγωδία του πολέμου και οι νέοι

Δευτέρα βράδυ. Το θέατρο "Πολύτεχνο" κατάμεστο, κυρίως, από νεανικό κοινό, ανάμεσά του η Γενική Γραμματέας της ΚΕ του ΚΚΕ, Αλέκα Παπαρήγα,ο Δημήτρης Γόντικας (μέλος του ΠΓ της ΚΕ), ο Γραμματέας του ΚΣ της ΚΝΕ Νίκος Σοφιανός,στελέχη της ΚΝΕ, ηθοποιοί και θεατρόφιλοι. Ο λόγος της συρροής αυτής ήταν η πρεμιέρα της "Πειραματικής Σκηνής",που δημιούργησε η "Ομάδα Σύγχρονης Τέχνης" του Γιάννη Καλατζόπουλου,με"Το τέλος των Ατρειδών".Πρόκειται για ένα πρωτότυπο, πειραματικού χαρακτήρα, θέαμα, που απευθύνεται κυρίως σε μαθητές και νέους, με στόχο τη γνωριμία τους με το μυθολογικό κύκλο των Ατρειδών, όπως μας παραδίδεται από τον Ομηρο και τις επιμέρους δραματουργικές επεξεργασίες του από τον Ευριπίδη.

Το κείμενο του θεάματος είναι μια σύνθεση του διακεκριμένου, ειδικευμένου στον Ευριπίδη, πανεπιστημιακού δασκάλου και σκηνοθέτη Νίκου Χουρμουζιάδη.Μια σύνθεση αποσπασμάτων (μονολόγων, διαλόγων, χορικών) από τις τραγωδίες του Ευριπίδη "Ιφιγένεια εν Αυλίδι", "Τρωάδες", "Εκάβη", "Ηλέκτρα", "Ορέστης" και "Ιφιγένεια εν Ταύροις". Σύνθεση που αναδεικνύει το χρονο - χώρο και την αλληλουχία των μύθων που συνδέονται με τις τραγικές (ατομικές και συλλογικές) συνέπειες του Τρωικού Πολέμου.

Η παράσταση σκηνοθετήθηκε από τον Γιάννη Καλατζόπουλο,με τη μορφή σκηνικής και ερμηνευτικής "σπουδής" νέων ηθοποιών, με συνεχείς εναλλαγές τους στους επώνυμους ρόλους και στα χορικά. Η εκφραστική κίνηση, ο λόγος, οι φωνητικοί τόνοι, το "πέρασμα" κάθε ηθοποιού από το επώνυμο πρόσωπο (λ. χ. Κλυταιμνήστρα, Ιφιγένεια, Αγαμέμνων, Εκάβη, Κασσάνδρα, κ. ά. ) στον "απρόσωπο" χορό "καθορίζουν" και "καθορίζονται" από τη ζωντανή, τζαζ μουσική, που εκτελούν συγχρονισμένοι με τους ηθοποιούς τρεις νέοι μουσικοί.Οι συντελεστές αυτού του πολύ ενδιαφέροντος και νεανικού, θεατρικού πειράματος, που χειροκροτήθηκε θερμά από το κοινό της πρεμιέρας, είναι και οι: Νίκος Αδελίνης (σκηνικά - κοστούμια), Ζέφη Μπαρτσώκα (κίνηση) και οι ηθοποιοί Γιάννης Τσικής, Εβίτα Παπασπύρου, Νίκος Νικολαϊδης, Γιάννης Καλατζόπουλος, Μαρία Χατζημιωαννίδου, Ελλη Λορέντη, Λίλιαν Παναγιωτοπούλου, Πόπη Μπαρκιά, Νίκος Μποτόπουλος,που καταθέτουν τις καλύτερες δυνάμεις τους.

Α. Ε.

"Ταξίδια" ελληνικού κινηματογράφου

Η "καρδιά" του ελληνικού κινηματογράφου δε χτύπησε μονάχα στη Θεσσαλονίκη το Νοέμβρη. Τον ίδιο καιρό, στις μεγάλες ευρωπαϊκές και αμερικανικές πρωτεύουσες, το ελληνικό σινεμά δίνει το δυναμικό του "παρών". Πολλές ελληνικές ταινίες, παλιότερων και νεότερων δημιουργών, παρουσιάζονται σε διεθνή κινηματογραφικά κέντρα. Ετσι, πρόσφατα, τελείωσε στην Ταινιοθήκη του Τορόντο,ένα αναδρομικό πρόγραμμα παρουσίασης 25 ελληνικών ταινιών, με έμφαση στο έργο του Θόδωρου Αγγελόπουλου και του Παντελή Βούλγαρη,που συγκέντρωσε το ενδιαφέρον χιλιάδων θεατών. Ο Π. Βούλγαρης και ο Αντώνης Κόκκινος,προσκαλεσμένοι της Ταινιοθήκης, πήραν μέρος σε πολλές κινηματογραφικές εκδηλώσεις, παρουσίασαν τις ελληνικές ταινίες, συνομίλησαν με εκπροσώπους του Τύπου και απάντησαν σε ερωτήσεις.

Μετά το Τορόντο, οι ταινίες "Ακροπόλ" και "Τέλος εποχής" παρουσιάστηκαν στο φεστιβάλ του Σαν Λουί, όπου οι ελληνικές κοινότητες της πόλης και το φεστιβαλικό κοινό επιφύλαξαν θερμή υποδοχή στους δύο σκηνοθέτες. Το "Ακροπόλ" προβλήθηκε στα φεστιβάλ του Λος Αντζελες και της Ουάσιγκτον και αμέσως μετά, ο σκηνοθέτης του βρέθηκε στο Μόναχο, όπου το Ελληνικό φιλμ φόρουμ, σε συνεργασία με το δήμο του Μονάχου και το "Ελληνικό Κέντρο Κινηματογράφου", είχε οργανώσει προβολή του συνόλου της κινηματογραφικής του δουλιάς.

Παράλληλα, στον ίδιο χώρο, ένας άλλος Ελληνας σκηνοθέτης, ο Νίκος Περάκης,είχε τη δική του τιμητική, αναδρομική παρουσίαση. Το πρόγραμμα αυτό του Μονάχου, που περιλαμβάνει και μια γενικότερη, αναδρομική παρουσίαση του ελληνικού κινηματογράφου, θα συνεχίσει το ταξίδι του στη Γερμανία και θα παρουσιαστεί στις Ταινιοθήκες σε Νυρεμβέργη, Αννόβερο, Ντίσελντορφ, Στουτγάρδη, Ρέγκενσμπουργκ και Φρανκφούρτη.

Τέλος, στη Λατινική Αμερική, συνεχίζει την επιτυχημένη πορεία της, η Ελληνική Ελεγεία,ένα πρόγραμμα που περιλαμβάνει 11 ελληνικές ταινίες με ισπανικούς υπότιτλους.

  • Υπενθυμίζουμε ότι στις 29/11, ξεκινούν οι προβολές των Ελληνικών Ταινιών Μεγάλου Μήκους που συμμετείχαν στο Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης.Στο πλαίσιο της εκδήλωσης "Ελληνικός Κινηματογράφος '96" θα προβληθεί στις 2/12(6μ.μ.), η ταινία "Μαρία Ηλέκτρα" της Στέλλας Μπελέση.
Αυλαία με Τσαϊκόφσκι

Με την περίφημη όπερα του Τσαϊκόφσκι "Ευγένιος Ονιέγκιν" εγκαινιάζει τη χειμερινή περίοδο η Εθνική Λυρική Σκηνή,την 1η Δεκεμβρίου. Το έργο βασίζεται στο ομώνυμο μυθιστόρημα του Πούσκιν και είναι από τις πλέον ρομαντικές όπερες, που σέβεται την αξιοπρέπεια της ανθρώπινης καρδιάς. Η ποιητική διάθεση του κειμένου ταίριαζε απόλυτα στη μελαγχολική και επιφυλακτική φύση του Τσαϊκόφσκι.Η όπερα παρουσιάζεται σε μουσική διεύθυνση Λουκά Καρυτινού,σκηνοθεσία Μλάντεν Σάμπλιτς,σκηνικά - κοστούμια Ρένας Γεωργιάδου,χορογραφία Ολυμπίας Γελοδάρη και διεύθυνση χορωδίας Φανής Παλαμίδη.Το ρόλο της Τατιάνας ερμηνεύουν, διαδοχικά, οι Ιουλία Τρούσσα, Ελένη Πανάκη και Μαρία Κατσούρα,του Ονιέγκιν οι Βίσλαβ Μπεντνάρεκ και Τάσσης Χριστογιαννόπουλος,ενώ παίζουν επίσης οιΓκέγκαμ Γκριγκοριάν, Παύλος Ράπτης, Γιούλιαν Κονσταντίνοφ, Γιώργος Παππάς, Λυδία Αγγελοπούλου, Σύλβια Φρανς Βαφειάδη, Μαρία Μαρκέτου,κ. ά.

Ψάχνοντας τα "παντοτινά"...

"Αγάπη μου από κάρβουνο και θειάφι πώς έχει αλλάξει έτσι ο καιρός... "... ένα τραγούδι απλό, για τη δύσκολη, ούτως ή άλλως αγάπη. Ενα τραγούδι απλό, που μιλάει για τη ζωή στην πικραγαπημένη πόλη, για τη βασανισμένη σχέση με ό,τι είναι πατρίδα, για όσα αφήνει ο χρόνος στο πέρασμά του. Τέτοια είναι τα τραγούδια του δίσκου με τίτλο "Στου αιώνα την παράγκα",σε μουσική Θάνου Μικρούτσικου με τον Δημήτρη Μητροπάνο,που μόλις κυκλοφόρησε από τη ΜΙΝΟS.Στο δίσκο συμμετέχουν στιχουργικά οι Αλκης Αλκαίου με εννέα τραγούδια, Κώστας Λαχάς με τρία και Λίνα Νικολακοπούλου και Γιώργος Κακουλίδης με ένα. Τραγούδια απλά στη φόρμα, ακόμα και χορευτικά λαϊκά, αλλά τραγούδια που λειτουργούν σε πολλά επίπεδα, μεστά σε νόημα, αισθήσεις και αισθήματα. "Στου αιώνα την παράγκα/ στρώσε τ' όνειρό σου, μάγκα, / στα κρυφά και ταπεινά/ ψάξε τα παντοτινά... "

Μουσικές περιπλανήσεις

Με την Σαβίνα Γιαννάτου να ερμηνεύει τραγούδια των: Μ. Χατζιδάκι, Λ. Πλάτωνος και Μ. Γρηγορίου,ξεκινά σήμερα (8.30μ.μ.), ο πρώτος κύκλος του Αετοπούλειου Πολιτιστικού Κέντρου του δήμου Χαλανδρίου "Εν αρχή ην το τραγούδι".Στο πιάνο, ο Θ. Κοτεπάνος.Είσοδος ελεύθερη.

  • Η Συμφωνική Ορχήστρα του ΒΒC φιλοξενείται και σήμερα στο Μέγαρο Μουσικής.Την ορχήστρα πλαισιώνει ο διάσημος Ρώσος βιολονίστας Ντμίτρι Σιτκοβέτσκι.Θα ερμηνεύσουν έργα των: Μ. Μπρουχ, Μπαχ και Ελγκάρ.Στον ίδιο χώρο, αύριο, η σοπράνο Λίλα Αδαμάκη,θα παρουσιάσει γερμανικά τραγούδια και γαλλικές μελωδίες. Εργα των: Χ. Βολφ, Γ. Μάλερ, Ραβέλ, Σατί κ.ά.
  • Συνεχίζεται το μουσικό πρόγραμμα στο "Ασσος - Καφέ Παράσταση" (Βαλτετσίου 15 και Ιπποκράτους). Αύριο (10μ.μ.), φιλοξενούνται οι: Κλαούντια Χάντσουχ Ντέλμερ (μέτζο σοπράνο), Βαγγέλης Φάμπας (κλασική κιθάρα), Στέλιος Ταχιάτης (βιολοντσέλο). Θα ερμηνεύσουν έργα των: Κ. Γκουσταβίνο, Α. Πιατσόλα, Ε. Σατί, Φ. Μονπού, Χατζιδάκι.
  • Μπροστά στις γραμμές του τρένου, στη διασταύρωση Λεωφ. Ιωνίας και Αγ. Μελετίου, ένας νέος χώρος ελληνικής μουσικής ξεκινά αύριο τη λειτουργία του. Το κέφι τα βράδια στο "Λάδι στη φωτιά",οργανώνουν οι: Ποσειδώνας Γιαννόπουλος, Γιάννης Λώλος, Ξενοφών Ραράκος, Δημήτρης Χατζόπουλος, Παναγιώτης Πασχάλης και οι Μποέμισσες.
  • Τέλος, σημειώνουμε, ότι αναβάλλονται οι προγραμματισμένες εμφανίσεις των Υπογείων Ρευμάτων για το τριήμερο 28-30/11, στο Μουσικό Θέατρο δίπλα στο ποτάμι.

Από το "Ακροπόλ" του Παντελή Βούλγαρη

Στα πλαίσια του γιορτασμού για τα 100 χρόνια των ελληνο - ιαπωνικών σχέσεων (το 1999) η "ΜΟΑ International" διοργανώνει διαγωνισμό ποιήματος με θέμα "Το φως της Ανατολής". Τα ποιήματα πρέπει να σταλούν με σφραγίδα Ταχυδρομείου, μέχρι τις 20 του Δεκέμβρη 1996. Πληροφορίες: Λεωφ. Συγγρού 144, Καλλιθέα, τηλ. 9228.015, 9243.701.

Στον ΟΛΠ, στον Πειραιά, λειτουργεί η 2η έκθεση για παιδιά και νέους "Ο κόσμος του παιδιού", με εκθέματα που αφορούν στο παιδί (παιχνίδι, αθλητικά, έπιπλο, βίντεο, βιβλίο, κομπιούτερ, μουσική κλπ.). Η έκθεση, που τελεί υπό την αιγίδα της "Ουνέσκο", στην οποία θα δοθεί μέρος των εσόδων της έκθεσης, διοργανώνεται από την "Expsition Hellas", με τη στήριξη επιχειρήσεων και φορέων. Στην έκθεση φιλοξενούνται και διάφοροι φορείς (η Εταιρεία Προστασίας Σπαστικών, ο Εθνικός Οργανισμός Πρόνοιας κ. ά). Ωρες λειτουργίας 4-10μ.μ. και 10π.μ.-10μ.μ. το Σαββατοκύριακο, μέχρι το τέλος του μήνα.

Στο "Εναλλακτικό Βιβλιοπωλείο" (Θεμιστοκλέους 37), σήμερα στις 7.30 μ.μ., το περιοδικό "Μανδραγόρας" θα παρουσιάσει τη νέα ποιητική συλλογή του καθηγητή στο Πανεπιστήμιο Θράκης Θανάση Τζούλη "...Και γάμον Εβρου ποταμού".Θα μιλήσουν ο ποιητής Εκτωρ Κακναβάτος και ο καθηγητής Πανεπιστημίου Αλέξης Ζήρας.

Στο Ιδρυμα Γουλανδρή - Χορν, στα πλαίσια των διαλέξεων "Συγγραφείς αναλύουν κοινωνικά φαινόμενα", σήμερα (7.30μ.μ.) θα μιλήσει η Μαρία Φαφαλιού (κοινωνική ψυχολόγος και συγγραφέας) με θέμα: "Από το άσυλο στην κοινότητα. Εσωθεν μαρτυρίες". Αύριο, την ίδια ώρα στα πλαίσια των διαλέξεων με θέμα: "Η ανθρώπινη σεξουαλικότητα και τα προβλήματά της", θα μιλήσει ο ψυχίατρος - σεξοθεραπευτής Θάνος Ασκητής με θέμα: "Οικογένεια: σχέσεις γονέων και παιδιών".



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ