ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 21 Νοέμβρη 1996
Σελ. /36
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Πετσοκόβουν και τη ζωή..!

Ε, δεν έχουν το θεό τους εκεί στο υπουργείο Υγείας. Η στάση τους απέναντι στη θεραπευτική κοινότητα "18 Ανω" δεν είναι απλώς προκλητική. Είναι αχαρακτήριστη.

Απ' όταν κατατέθηκε η τροπολογία, που εξασφάλιζε, με ημερομηνία λήξης το Σεπτέμβρη του 1996, την εργασία των θεραπευτών, δεν ήξεραν ότι θα ξαναβρούν μπροστά τους το πρόβλημα; Και τι έκαναν;

Οχι μόνο δε φρόντισαν να το λύσουν, αλλά έκλεισαν και τ' αυτιά τους στις συνεχείς "οχλήσεις" της θεραπευτικής κοινότητας και της επιστημονικής επιτροπής του ψυχιατρείου, που άρχισαν από το Μάη του 1995.

Και τώρα;

Η θεραπευτική κοινότητα έχει μείνει ξεκρέμαστη και οι 33 θεραπευτές βιώνουν το ίδιο ψυχικό κενό, που νιώθει εκείνος ο νέος που καταφεύγει στα ναρκωτικά.

Υπερβολή;

Οχι. Η χτεσινή απόφαση της θεραπευτικής κοινότητας αποδεικνύει του λόγου το αληθές: "Το πρόβλημα των θεραπευτών είναι κατά πρώτο λόγο ζήτημα ηθικής τάξης και κατά δεύτερο λόγο οικονομικό".

Και τώρα, που αυτοί οι άνθρωποι βρήκαν - μαζί με εκείνους που αποφάσισαν να απεξαρτηθούν - τις ηθικές αξίες της ζωής, έρχεται το επίσημο κράτος και τους απαντά ότι θα καταθέσει άμεσα την περιβόητη τροπολογία. Ενα "άμεσα", με άγνωστο, όμως, χρονικό ορίζοντα.

Αυτά τα ανακοινώνει εγγράφως - σε δελτίο Τύπου - το υπουργείο Υγείας. Διότι στα ερτζιανά και στις κατ' ευθείαν συνεννοήσεις με τη θεραπευτική κοινότητα υποστηρίζει ότι ακολουθεί την εντολή του πρωθυπουργού να μην κατατίθενται"άσχετες τροπολογίες" σε ...σχετικά νομοσχέδια.

Ας καταλάβει, τέλος πάντων, ο αρμόδιος υφυπουργός και η κυβέρνηση συνολικά, ότι δεν έχουν την παραμικρή δικαιολογία, ούτε καν το παραμικρό πρόσχημα, για την απαράδεκτη στάση τους. Μήνες ολόκληρους είχαν στη διάθεσή τους, να αντιμετωπίσουν θετικά και να επιλύσουν το συγκεκριμένο πρόβλημα. Και όμως, δεν το έκαναν. Και όχι μόνο αυτό, αλλά ζητάνε και τα ρέστα, απευθύνοντας ασύστατες και αστείες - το λιγότερο - κατηγορίες ενάντια σε ανθρώπους, που έχουν προσφέρει και συνεχίζουν να προσφέρουν τα μέγιστα, ενάντια στη σύγχρονη αυτή κοινωνική μάστιγα.

Και τώρα, εν ονόματι της νέας λιτότητας των Βρυξελλών, η κυβέρνηση δε διστάζει, να ακολουθήσει την πολιτική περικοπής, ουσιαστικά, της ίδιας της ζωής, όσων αποφάσισαν να απεξαρτηθούν.

Είναι μια απόφαση - κρίκος στην ίδια αλυσίδα, των θεωριών περί διάκρισης "σκληρών - μαλακών" ναρκωτικών, αποποινικοποίησης της χρήσης, των υποκαταστάτων, ως πανάκειας και λύσης του προβλήματος και του "δικαιώματος" στην "ελευθερία διάθεσης του σώματος", που φτάνει μέχρι τη χρήση των ναρκωτικών.

Στην αλυσίδα όλων αυτών, που - είτε το λένε φανερά, είτε όχι - έχουν αποδεχτεί την πολύμορφη κρίση και τον ξεπεσμό του κατεστημένου. Εχουν αποφασίσει να ζήσουν μαζί της, με τους δικούς της όρους και κανόνες. Εχουν εγκαταλείψει τα όνειρα και τις ελπίδες για μια διαφορετική ζωή. Και αυτά, δυστυχώς, είναι το λιγότερο κακό. Γιατί, το περισσότερο και το εγκληματικό είναι πως επιχειρούν να παρασύρουν και άλλους στο δρόμο της υποταγής και της αλλοτρίωσης, προσπαθώντας να ιδεολογικοποιήσουν και να δικαιολογήσουν τη δική τους, απαράδεκτη στάση. "Ξεχνώντας" - την ίδια ακριβώς στιγμή, που επαναλαμβάνουν συνεχώς τις λέξεις κοινωνία και κοινωνικός - πως ο άνθρωπος και όλα όσα η έννοια αυτή συνεπάγεται, μαζί με αυτή της προσωπικής ελευθερίας, νοούνται μόνο στα πλαίσια της ανθρώπινης κοινωνίας και της ευθύνης του καθενός μας γι' αυτήν.

Ουαί υμίν Γραμματείς και Φαρισαίοι της (διακομματικής) διαχείρισης των ναρκωτικών...

ΣΗΜΙΤΗΣ - ΠΡΟΝΤΙ
"Μαζί" στη Διακυβερνητική

Την κοινή θέλησή τους για γρήγορο αποτέλεσμα στη Διακυβερνητική Διάσκεψη εξέφρασαν ο πρωθυπουργός Κ. Σημίτης και ο Ιταλός ομόλογός του Ρ. Πρόντι, κατά τη διάρκεια της συνάντησης που είχαν χτες στη Ρώμη. Οι δύο ομοϊδεάτες ...Κεντροαριστεροί ηγέτες συμφώνησαν, όσον αφορά τη Διακυβερνητική, η οποία θα βρεθεί στο τραπέζι της Συνόδου Κορυφής στο Δουβλίνο τον επόμενο μήνα, ότι χρειάζονται κανόνες και διαδικασίες που να απλοποιούν τα πράγματα και να οδηγούν σε γρήγορες και αποτελεσματικές αποφάσεις. Ωστόσο, κατά τη συνάντηση, διαπιστώθηκαν και διαφορετικές προσεγγίσεις της Διακυβερνητικής. Ο Κ. Σημίτης δήλωσε ότι η Ελλάδα τάσσεται υπέρ της αρχής της ομοφωνίας σε θέματα εθνικών συμφερόντων, ενώ για το κρίσιμο θέμα της εφαρμογής της αρχής της ευελιξίας - για την οποία η ελληνική κυβέρνηση τηρεί επιφυλακτική στάση - η ιταλική πλευρά δήλωσε ότι εξετάζει το θέμα.

Στο θέμα της ΟΝΕ, ο Ρ. Πρόντι ανέφερε ότι θεωρεί σκόπιμη και επιβεβλημένη τη συμμετοχή της χώρας του στην πρώτη ομάδα, ενώ ο Κ. Σημίτης είπε ότι η Ελλάδα αποφάσισε να συμμετάσχει στη δεύτερη ομάδα, με στόχο να ικανοποιήσει τις προϋποθέσεις σύγκλισης το 1998, με δραστικό περιορισμό των ελλειμμάτων και μείωσή τους στο 4,2% του ΑΕΠ. Οι δύο πρωθυπουργοί συμφώνησαν ότι η διαδικασία πρέπει να είναι ανοιχτή, άσχετα με το πόσες χώρες θα συμμετάσχουν στην πρώτη ομάδα, γιατί δε νοείται να υπάρχουν διαφορές ανάμεσα στα μέλη της ΕΕ.

Στα διμερή θέματα, ο Κ. Σημίτης είπε πως συζητήθηκε το θέμα που εκκρεμεί με τη διασύνδεση δικτύου ηλεκτρικής ενέργειας και ότι ο Ρ. Πρόντι τον διαβεβαίωσε πως θα ξεπεραστούν τα προβλήματα που υπάρχουν. Στη συνάντηση εξετάστηκαν επίσης θέματα Βαλκανικής, για τα οποία αποφασίστηκε η ανά εξάμηνο τακτική επαφή των γενικών διευθυντών των υπουργείων Εξωτερικών και Εθνικής Οικονομίας.

Απάντηση με νέους αγώνες

Συνδικάτα και άλλοι φορείς καταδικάζουν τη βομβιστική επίθεση στο συνδικάτο οικοδόμων και προειδοποιούν: "Λογαριάζουν χωρίς τον ξενοδόχο"

Η εγκληματική βομβιστική επίθεση σε βάρος των γραφείων του Συνδικάτου Οικοδόμων Αθήνας,η στιγμή που εκδηλώθηκε και ο προφανής στόχος που υπηρετεί, έχει ξεσηκώσει θύελλα αντιδράσεων από πολλές συνδικαλιστικές οργανώσεις και άλλους φορείς.

Το Εργατικό Κέντρο Αγρινίου,με ανακοίνωσή του, καταδικάζει την ανοιχτή τρομοκρατική επίθεση, τονίζοντας πως "είναι μια ενέργεια που γίνεται μετά την εκδήλωση του Πολυτεχνείου και την επιτυχία της περιφρούρησής του, με την ουσιαστική συμμετοχή των οικοδόμων. Είναι επίσης μια ενέργεια που γίνεται σε μια περίοδο που εξαγγέλλονται τα πιο άγρια αντιλαϊκά μέτρα από την κυβέρνηση και που οι αγώνες των εργαζομένων βρίσκονται σε φάση ανάκαμψης".

Την άνανδρη επίθεση καταγέλλει το Εργατικό Κέντρο Ζακύνθου και επισημαίνει ότι η απάντηση θα δοθεί με το παραπέρα ατσάλωμα και ανάπτυξη του ταξικού κινήματος.

Η Επιτροπή Αγώνα Επαρχίας Θήβας τονίζει ότι η τρομοκρατική ενέργεια στρέφεται σε βάρος όλου του συνδικαλιστικού κινήματος και καλεί τους εργαζόμενους να συμμετέχουν καθολικά στην 24ωρη απεργία στις 28 Νοέμβρη.

Το Συνδικάτο Οικοδόμων Πειραιά καταδικάζει τις "θρασύδειλες ενέργειες των "γνωστών αγνώστων" που στόχο έχουν να τρομοκρατήσουν το εργατικό και λαϊκό κίνημα". Τονίζει πως "όσοι πιστεύουν ότι με τέτοιου είδους ενέργειες μπορούν να αποπροσανατολίσουν και να χαλιναγωγήσουν το λαϊκό κίνημα, για να υλοποιήσουν ευκολότερα τις κατευθύνσεις του Μάαστριχτ και της νέας τάξης πραγμάτων, λογαριάζουν χωρίς τον ξενοδόχο".

Με ανακοίνωσή της, η Ενωση Οικοδόμων Αγρινίου προειδοποιεί: "Τέτοιες ανώμαλες καταστάσεις θα τις αντιπαλέψουμε και σε καμιά περίπτωση δε θα υποταχτούμε".

Ο Σύνδεσμος Οικοδόμων Ζακύνθου τονίζει: "Την καλύτερη απάντηση θα πάρουν με τη μαζική μας συμμετοχή στην πανελλαδική πανεργατική απεργία στις 28 Νοέμβρη".

Ο Σύνδεσμος Συνταξιούχων Επιδοματούχων ΙΚΑ Αθήνας και το Σωματείο Συνταξιούχων Μετάλλου Πειραιά ζητούν την παραδειγματική τιμωρία όσων ενέχονται σε αυτήν. Επίσης η Ενωση Προσωπικού Πρακτορείων Εφημερίδων Αθήνας καταγγέλλει την τρομοκρατική επίθεση που είχε σαν στόχο όλους αυτούς που συνεχίζουν να αγωνίζονται για τα ιδανικά της εξέγερσης του Πολυτεχνείου, όπως και την τρομοκράτηση του λαϊκού κινήματος. Το Παράρτημα της ΠΕΑΕΑ Ηλιούπολης εκφράζει την αγανάκτησή του για την εγκληματική - τρομοκρατική επίθεση.

- Το Νέο Αριστερό Ρεύμα σε ανακοίνωσή του σημειώνει πως η βομβιστική επίθεση στα γραφεία των οικοδόμων είχε σαν στόχο "την τρομοκράτηση των εργαζομένων, την παράλυση των αντιστάσεων και των αγώνων τους απέναντι στη νεοσυντηρητική επίθεση που έχει εξαπολύσει η κυβέρνηση και τη "νομιμοποίηση" των μηχανισμών της κρατικής βίας και καταστολής".

Στιγμιότυπο από τη χτεσινή πορεία των οικοδόμων στο κέντρο της Αθήνας, οι οποίοι διαμαρτυρήθηκαν για την εγκληματική βομβιστική επίθεση στα γραφεία του Συνδικάτου τους



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ