ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 21 Νοέμβρη 1996
Σελ. /36
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΝΟΜΑΡΧΙΑ ΔΥΤΙΚΗΣ ΑΤΤΙΚΗΣ
Εχει λεφτά για διαφημίσεις...

Στον χορό της ιδιωτικοποίησης υπηρεσιών της Αυτοδιοίκησης μπαίνει και η φιλοκυβερνητική νομαρχιακή αρχή Δυτικής Αττικής, η οποία ενέκρινε στην προχτεσινή συνεδρίαση του Νομαρχιακού Συμβουλίου, προγραμματική σύμβαση με τη Δημοτική Επιχείρηση Ανάπτυξης του Δήμου Ανω Λιοσίων, για να διαφημίζει το έργο της. Τη σύναψη της προγραμματικής σύμβασης καταψήφισαν και κατήγγειλαν οι σύμβουλοι της αντιπολίτευσης αλλά και σύμβουλοι που πρόσκεινται στην παράταξη της νομαρχιακής αρχής.

60 για διαφήμιση, μηδέν για μαθητές

Με την προγραμματική σύμβαση η νομαρχία δίνει στη δημοτική επιχείρηση για να διαφημιστεί 60 εκατομμύρια ενώ η επιχείρηση βάζει την υλικοτεχνική υποδομή και το προσωπικό. Η σύμβαση αυτή αποτελεί παράδειγμα για το πώς η συνεργασία Τοπικής Αυτοδιοίκησης με τη Νομαρχιακή μπορεί να ωφελήσει ιδιωτικά συμφέροντα με την κάλυψη των περιβόητων δημοτικών επιχειρήσεων. Την ίδια στιγμή που η νομαρχιακή αρχή κάτω από τις αντιδράσεις της αντιπολίτευσης έδινε 60 εκατομμύρια στη δημοτική επιχείρηση, η νομαρχία δήλωνε ότι δεν έχει τα χρήματα να πληρώσει τη μεταφορά μαθητών της περιοχής που ζουν μακριά από τα σχολεία τους. Το όλο σκεπτικό που πρόβαλε η νομαρχιακή αρχή για να προχωρήσει στη σύμβαση αυτή ήταν ότι υπάρχει ανάγκη διαφήμισης του έργου και της δράσης της Νομαρχίας Δυτικής Αττικής και ότι αυτό μπορεί να το κάνει μόνο η δημοτική επιχείρηση των Ανω Λιοσίων.

Η σύμβαση

Οσον αφορά τη σύμβαση αυτή, προβλέπεται να ισχύσει μέχρι τις 31/5/1998 θέτοντας τους εξής όρους στη δημοτική επιχείρηση:

Να παρέχει την υλικοτεχνική υποδομή και το προσωπικό, να έχει την ευθύνη, για την παραγωγή ραδιοτηλεοπτικών μηνυμάτων και έκδοση έντυπου διαφημιστικού υλικού. Από την πλευρά της η νομαρχία έχει την υποχρέωση να δημιουργήσει γραφείο Τύπου.

Η σύμβαση όμως, αφήνει κενά σχετικά με την ίδια τη νομιμότητα της σύναψής της, ενώ δε διευκρινίζεται αν θα έχουν δικαίωμα προβολής και οι συνδυασμοί της αντιπολίτευσης.

Ο επικεφαλής της "Νομαρχιακής Αγωνιστικής Συνεργασίας" (ΝΑΣ) και νομαρχιακός σύμβουλος Αντώνης Χοροζάνης, καταψήφισε και κατήγγειλε τη σύμβαση. Στην τοποθέτησή του επισήμανε ότι με τη σύμβαση αυτή ανοίγει ο δρόμος της ιδιωτικοποίησης στη νομαρχία και επισήμανε ότι η προπαγάνδιση του έργου της νομαρχίας πρέπει να γίνεται από τις ίδιες τις υπηρεσίες της. Τόνισε επίσης ότι η νομαρχία πρέπει να δημιουργήσει δικό της γραφείο Τύπου. Λατομεία ΧΑΛΥΨ

Στην προχτεσινή συνεδρίαση το ΝΣ ασχολήθηκε και με τις καταγγελίες που έγιναν από φορείς και τον Α. Χοροζάνη, μετά το ατύχημα της εντεκάχρονης Σταυρούλας Ρεντούμη για τη λειτουργία του λατομείου ΧΑΛΥΨ στην περιοχή Κεραμιδέζα της Μάνδρας. Το θέμα έφερε στο ΝΣ ο Α. Χοροζάνης, ο οποίος κατήγγειλε ότι η εταιρία δεν έχει άδεια λειτουργίας για τα στρέμματα που εκμεταλλεύεται. Κατήγγειλε ακόμα ότι ενώ η περιοχή "Κεραμιδέζα" είναι ρητινοπαραγωγική και δασική, ο ιδιοκτήτης των Λατομείων Κ. Αναγνωστάκης κατάφερε με τρεις αγωγές να έχει δικά του 1.250 λατομικά στρέμματα. Το ΝΣ αποφάσισε τελικά να βάλει χρονοδιάγραμμα αποκατάστασης του χώρου σε πέντε χρόνια και παράλληλα να προωθήσει την επιβολή όλων των πιθανών κυρώσεων ώστε να μπορέσει μετά να ανακαλέσει την άδεια που έχει το λατομείο.

Λατομεί για αποκατάσταση

Ιδιαίτερα αποκαλυπτικός όμως στη συνεδρίαση για τις σωρείες παρανομιών των Λατομείων με την άδεια του κράτους ήταν ο υπεύθυνος της διεύθυνσης Βιομηχανίας της νομαρχίας Κ. Ντότος ο οποίος είπε ότι η περιοχή χαρακτηρίστηκε λατομική αφού όλα τα συναρμόδια υπουργεία και η γενική γραμματεία δασών έκριναν όλες τις μελέτες περιβαλλοντικών επιπτώσεων που κατέθεσε η εταιρία, θετικές και έδωσαν άδεια εκμετάλλευσης. Ακόμα πιο αποκαλυπτικός ήταν ο Κ. Ντότος όταν είπε ότι το 1993 το λατομείο ανανέωσε την άδεια εκμετάλλευσης για δύο χρόνια για 207 στρέμματα ενώ το υπουργείο Γεωργίας του έδωσε άδεια για αποκατάσταση 500 στρεμμάτων. Τα 500 στρέμματα όμως δεν είχαν λατομευτεί. Ετσι η εταιρία αποφάσισε πρώτα να λατομήσει τα 500 στρέμματα και ύστερα να τα αποκαταστήσει!

Ο επικεφαλής της ΝΑΣ ζήτησε να καταγγελθούν όλα τα υπουργεία ότι ενήργησαν σε όφελος των ιδιωτών καταστρέφοντας το δάσος.

ΔΗΜΟΙ ΑΤΤΙΚΗΣ
Κλειστές οι διοικητικές υπηρεσίες

Κλειστές θα είναι σήμερα οι διοικητικές υπηρεσίες των Δήμων της Αττικής. Η κινητοποίηση δε θα γίνει ευρύτερα αντιληπτή, καθώς τα σκουπίδια θα μαζεύονται κανονικά. Η πλειοψηφία των παρόντων στη γενική συνέλευση της ΤΕΔΚΝΑ που πήρε και τη σχετική απόφαση, ως γνωστόν, δεν έκανε δεκτή την πρόταση των κομμουνιστών δημάρχων για την οργάνωση πραγματικών απεργιακών κινητοποιήσεων, στη διάρκεια των οποίων θα εξασφαλίζονταν τόσο η συμμετοχή των εργαζομένων στην Αυτοδιοίκηση όσο και η ενεργός συμπαράσταση των δημοτών.

Υπενθυμίζεται ότι η ΓΣ της ΤΕΔΚΝΑ αποφάσισε το κλείσιμο των διοικητικών υπηρεσιών τις δύο τελευταίες Πέμπτες του Νοέμβρη. Συγκέντρωση έξω από τη Βουλή τη μέρα συζήτησης του νομοσχεδίου για τις περικοπές στις δημόσιες δαπάνες και συμμετοχή (ολικό κλείσιμο των δήμων) στην 24ωρη απεργία της ΑΔΕΔΥ και της ΓΣΕΕ στις 28 Νοέμβρη.

Ανάμεσα στα αιτήματα που προβάλλονται είναι: Η καταβολή των δύο εκλογικών επιδομάτων των 15.000 δραχμών και της ειδικής αποζημίωσης των 18.000 δραχμών. Η απόδοση από το 1997 του 5% της φορολογίας των τόκων καταθέσεων και η μείωση των επιτοκίων δανεισμού από το Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων (παλιών και νέων). Ακόμα, η εγκατάλειψη κάθε σκέψης για περικοπή κατά 25% των θεσμοθετημένων Κεντρικών Αυτοτελών Πόρων, που προβλέπονται από το νόμο 1828/89, είτε αυτή η περικοπή επιχειρηθεί στο ποσοστό του Φόρου Εισοδήματος Φυσικών και Νομικών Προσώπων, είτε στο ποσοστό των Τελών Κυκλοφορίας. Ζητείται, τέλος, να υπάρξει διαφάνεια στις έκτακτες επιχορηγήσεις των δήμων που δίνονται από τα ταμεία διαφόρων υπουργείων. Σημειώνεται πάντως πως παρά το γεγονός ότι ενώ στο ψήφισμα του πρόσφατου συνεδρίου της ΤΕΔΚΝΑ, οι δήμαρχοι δηλώνουν πως δεν παραιτούνται από τη διεκδίκηση και των παρανόμως παρακρατημένων πόρων των προηγούμενων χρόνων, που φτάνουν σε σύνολο τα 720 δισεκατομμύρια δραχμές, όπως επίσης και την αύξηση του 20% που δικαιούνται από τον Φόρο Φυσικών Προσώπων σε 30%, στην πράξη το αίτημα αυτό δεν προβάλλεται, κάτω από την πίεση που ασκεί κύρια το κυβερνητικό κόμμα στους προσκείμενους σ' αυτό δημάρχους.

Οραμα χωρίς πολίτες

Συνεχίστηκαν για τρίτη μέρα οι εργασίες του συνεδρίου με θέμα "Ενα όραμα για την Αθήνα". Ο υφυπουργός Μεταφορών βρήκε τους φταίχτες: Οι οικοδόμοι που διαδηλώνουν!

Το "όραμά" τους για μια Αθήνα "Μητροπολιτικό κέντρο", στα Βαλκάνια και την Ευρώπη, παρουσίασαν χτες, τρίτη μέρα του συνεδρίου, οι μετέχοντες στο στρογγυλό τραπέζι με θέμα "Σχεδιασμός για τη Μητροπολιτική περιοχή". Ενα "όραμα", που δεν ξεφεύγει από τα σχέδια της κεντρικής εξουσίας και των συνοδοιπόρων της - όπως αυτά παρουσιάστηκαν και τις προηγούμενες μέρες του συνεδρίου - για μια Αθήνα αποστειρωμένη, για μια Αθήνα κέντρο υπηρεσιών, για μια Αθήνα "αντάξια" με τις άλλες ευρωπαϊκές πρωτεύουσες.

Και χτες, η αναφορά στον πολίτη, ως κυρίαρχο παράγοντα που πρέπει να ληφθεί υπόψη πριν από κάθε σχεδιασμό, απουσίαζε. Ωστόσο οι μετέχοντες στο χτεσινό τραπέζι επικαλέστηκαν τη συνεργασία και κοινωνική στήριξη σε κάθε σχεδιασμό για την Αθήνα, όπως αυτός γίνεται μέσα από το Ρυθμιστικό Σχέδιο της Αθήνας. Κοινά παραδεκτό υπήρξε το γεγονός ότι ο σχεδιασμός για την Αθήνα δεν υλοποιείται κι αυτό αποδόθηκε στην ανάγκη επικαιροποίησης των νέων συνθηκών που προκύπτουν και στις επιμέρους αποφάσεις της πολιτείας που ανατρέπουν τους όποιους σχεδιασμούς. Δε θίχτηκε, ωστόσο, το σημαντικότερο, ότι οι σχεδιασμοί για την Αθήνα γίνονται ή κατευθύνονται από τα μεγάλα συμφέροντα. Αλλωστε, όπως διατυπώθηκε, ο φορέας διοίκησης στο σχεδιασμό των έργων καθορίζει και την πολεοδομική δομή. Ο ίδιος ο Δημήτρης Σαράφογλου (γενικός γραμματέας του ΥΠΕΧΩΔΕ) ωμά είπε ότι ο σχεδιασμός δε σημαίνει και υλοποίηση, καθώς "υπάρχουν οι δυνάμεις της αγοράς που παλεύουν για τα συμφέροντά τους". Και κάλεσε να λαμβάνονται υπόψη αυτές οι δυνάμεις στους σχεδιασμούς που γίνονται...

Στο πλαίσιο του σχεδιασμού για την Αθήνα, ο Σπύρος Παπαγρηγορίου, εκπρόσωπος του ΤΕΕ, θεώρησε πως πρέπει να ενσωματωθεί η σύγχρονη τεχνολογία, κυρίως με την προώθηση των καταλυτικών και απόσυρση των συμβατικών αυτοκινήτων. "Στόχος για την Αθήνα, ισχυρίστηκε, ακόμη πρέπει να είναι η επαναφορά της στο οικονομικό προσκήνιο".

Χαρακτηριστική της σοβαρότητας, αλλά και του θράσους ορισμένων ήταν η τοποθέτηση του υφυπουργού Μεταφορών, Μανώλη Λουκάκη, που κατήγγειλε τους οικοδόμους, γιατί τόλμησαν χτες να διαδηλώσουν στο κέντρο, διαμαρτυρόμενοι για τη βόμβα στα γραφεία του συνδικάτου τους. Είναι, είπε για την πορεία, μια φορτική για την Αθήνα δραστηριότητα.

Ο προβληματισμός για τους ελεύθερους χώρους ήταν γενικός και αόριστος. Πέρα από τη γενική αναφορά του Θύμιου Παπαγιάννη,πρόεδρος ΣΕΠΟΧ, πως η γη αφέθηκε έρμαιο στα ιδιωτικά συμφέροντα, το στρογγυλό τραπέζι χτες απέφυγε να αναδείξει τους μεγαλοεργολάβους και καταπατητές ως φορείς σχεδιασμού της πόλης, κάτι που, στην περίπτωση των ελεύθερων χώρων, καταμαρτυρά η τύχη του Πάρκου Ελευθερίας.

Τον προβληματισμό για το σχεδιασμό ακολούθησε ο προβληματισμός για την πραγμάτωσή του, σε ξεχωριστό στρογγυλό τραπέζι. Ολοι αναγνώρισαν πως οι διοικητικοί μηχανισμοί εξουσίας - κεντρική διοίκηση, περιφέρεια, ΟΤΑ, Νομαρχία - είναι δέσμιοι των κονδυλίων από το κοινοτικό ταμείο και των επιλογών της αναφορικά με τα έργα που σχεδιάζονται και κατασκευάζονται. Κανείς όμως δεν τόλμησε να μιλήσει για διεκδίκηση και αυτενέργεια στην επιλογή έργων, παρά προβληματίστηκαν πώς θα απορροφηθούν τα "προσφερόμενα" κονδύλια.

ΖΕΦΥΡΙ
Αδιαφορεί η κυβέρνηση για το ΚΑΠΗ

Χωρίς κοινωνικό λειτουργό έχει μείνει το ΚΑΠΗ του Δήμου Ζεφυρίου, καθώς έληξε η οκτάμηνη σύμβαση που είχε και δεν μπορεί να την ανανεώσει. Το Διοικητικό Συμβούλιο του ΚΑΠΗ, καθώς πλησίαζε η λήξη της σύμβασης, είχε ξεκινήσει πριν ένα μήνα να ζητάει συνάντηση με τον υπουργό Εσωτερικών, ώστε να παρέμβει και να δώσει ένα μήνα παράταση στη σύμβαση. Μέχρι χτες όμως που έληξε η σύμβαση, ούτε ο υπουργός ούτε κάποιος άλλος από το υπουργείο δε θέλησε να τους δεχτεί. Χτες το πρωί ο πρόεδρος του ΔΣ του ΚΑΠΗ Γιάννης Λάπας,συναντήθηκε με τη γενική γραμματέα του υπουργείου Ευδοκία Σαλιέρη και τον Κ. Παρούση διευθυντή του υπουργείου Εσωτερικών. Οπως, όμως, καταγγέλλει ο Γ. Λάπας, η απάντηση που έλαβε από τους αρμόδιους του υπουργείου ήταν ενδεικτική της κοινωνικής ευαισθησίας της κυβέρνησης σε τέτοια θέματα: "Δε μας ενδιαφέρει"!

Το ΔΣ του ΚΑΠΗ σε ανακοίνωση που εξέδωσε καταγγέλλει την αδιαφορία του υπουργείου Εσωτερικών και όλων των αρμοδίων του, καθώς και την κώφευση που δείχνουν στις υποχρεώσεις τους απέναντι στους πολίτες. "Φαίνεται ότι το μόνο που τους ενδιαφέρει είναι η εφαρμογή της φορομπηχτικής πολιτικής σε βάρος των πολιτών" τονίζεται. Τη Δευτέρα όλα τα μέλη του ΚΑΠΗ θα συνεδριάσουν για να αποφασίσουν τις κινήσεις που θα κάνουν για τη λύση του προβλήματος. Η απόφαση που θα προτείνει το ΔΣ είναι: συγκέντρωση την Τετάρτη στο υπουργείο Εσωτερικών.

Λαϊκή συνέλευση

Λαϊκή συνέλευση οργανώνει για αύριο το βράδυ, 22 Νοέμβρη, ο Δήμος Αγιάσου με θέμα: "Λογοδοσία για τα δύο χρόνια που πέρασαν. Οι στόχοι και το πρόγραμμα δράσης για το επόμενο διάστημα".

ΛΑΡΙΣΑ
Ετοιμάζουν νέους φόρους

Την επιβολή από τη Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση νέων φόρων και τελών στους Λαρισαίους, συζήτησαν σε σύσκεψή τους οι Νομαρχιακοί Σύμβουλοι του ΠΑΣΟΚ, υπό την προεδρία του νομάρχη Γ. Φλώρου.Στη σύσκεψη διατυπώθηκε ο ισχυρισμός ότι η επιβολή φόρων είναι αναγκαία, προκειμένου να αρθεί το οικονομικό αδιέξοδο, στο οποίο έχει περιέλθει η Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση, μετά τη σταδιακή μείωση των κρατικών επιχορηγήσεων.

Για να δικαιολογήσει αυτή την αντιλαϊκή φορομπηχτική πολιτική, ο νομάρχης δήλωσε ότι οι φόροι θα χρησιμοποιηθούν για την κατασκευή αναπτυξιακών έργων με κοινωνικό περιεχόμενο, διευκρινίζοντας, πάντως, πως εάν υπάρξουν σοβαρές αρνητικές αντιδράσεις, δε θα επιβληθούν οι φόροι.Στο χέρι λοιπόν των Λαρισαίων είναι να αντιδράσουν άμεσα και δυναμικά στην επιχείρηση μετατροπής της Τοπικής Αυτοδιοίκησης σε φορομπηχτικό μηχανισμό...

Επρεπε να χάσει τα πόδια της η μικρή Σταυρούλα από τη Μάνδρα και να κλείσουν το δρόμο οι συμμαθητές της, για να βγουν στον αέρα οι παρανομίες των λατομείων και του κράτους



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ