Διάλογο "κωφών" θέλει η κυβέρνηση με την ΑΔΕΔΥ, καθώς αποφασίστηκε να μη δοθεί το διορθωτικό ποσό (3,3% για τις απώλειες του 1996) ούτε αυξήσεις μισθών, αλλά να εφαρμοστεί το νέο μισθολόγιο, γιατί είναι λιγότερο δαπανηρό και εμφανίζεται "απλόχερο"!
Το 1997 θα εφαρμοστεί χειρότερη εισοδηματική πολιτική από αυτή του 1996 και άρα η μείωση της πραγματικής αγοραστικής δύναμης των δημοσίων υπαλλήλων και συνταξιούχων θα είναι ακόμη μεγαλύτερη από τη φετινή.Ομως η κυβέρνηση, προσφεύγοντας σε αλχημείες και τεχνάσματα, θα επιχειρήσει να εμφανίσει την εισοδηματική πολιτική που θα εφαρμοστεί το 1997 στο δημόσιο τομέα, σαν απλόχερη, επικαλούμενη τις δήθεν "γενναίες" αυξήσεις που θα πάρουν με το νέο μισθολόγιο οι δημόσιοι υπάλληλοι και οι συνταξιούχοι.
Σύμφωνα με έγκυρες πληροφορίες - και ενώ σήμερα έχει προγραμματιστεί η τελευταία συνάντηση της πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου Οικονομικών με τους εκπροσώπους της ΑΔΕΔΥ για την εισοδηματική πολιτική του 1997 - η κυβέρνηση έχει ήδη πάρει τις τελικές της αποφάσεις. Στις διαδοχικές συσκέψεις για την κατάρτιση του νέου προϋπολογισμού, που είχε ο πρωθυπουργός Κ. Σημίτης με τους οικονομικούς υπουργούς:
Η κυβέρνηση, όμως, κρατά μυστικές τις αποφάσεις της, για να μη φανεί στην κοινή γνώμη, ότι η προγραμματισμένη για σήμερα - τελική - συνάντηση που θα έχει η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών με τους εκπροσώπους της ΑΔΕΔΥ είναι "άνευ ουσίας" και ότι θα πρόκειται για διάλογο "κωφών"!
Στις αλλεπάλληλες συσκέψεις για τη διαμόρφωση των μεγεθών του κρατικού προϋπολογισμού του 1997, οι κυβερνητικοί εγκέφαλοι έκριναν ότι η εφαρμογή του μισθολογίου για τους δημοσίους υπαλλήλους... συμφέρει περισσότερο!Κι αυτό για τους παρακάτω λόγους:
Πρώτον, γιατί η πραγματική δαπάνη για μισθούς και συντάξεις,που θα προκαλέσει στον κρατικό προϋπολογισμό του 1997, η εφαρμογή του νέου μισθολογίου, είναι μικρότερη από τη δαπάνη που θα απαιτούνταν αν η κυβέρνηση έδινε την 1-1-97 το διορθωτικό ποσό (περίπου 3,3% για τη διαφορά εισοδηματικής πολιτικής και πληθωρισμού του 1996) και κάποιες μικρές ονομαστικές αυξήσεις της τάξης του 2% + 2% για κάθε εξάμηνο.
Δεύτερον, γιατί στα... χαρτιά ο προϋπολογισμός θα εμφανίζει το κονδύλι - και το ποσοστό αύξησης - στις δαπάνες του δημοσίου για μισθούς και συντάξεις πολύ μεγαλύτερο από το πραγματικό.Και αυτό, με το εξής τέχνασμα: Το 1997 με το νέο μισθολογόγιο θα εμφανιστούν για πρώτη φορά σαν δαπάνη του προϋπολογισμού για μισθούς και συντάξεις και τα διάφορα επιδόματα (τελωνειακών, πολιτικών μηχανικών κλπ).Πρόκειται όμως, για επιδόματα τα οποία έπαιρναν και φέτος και πέρσι οι δημόσιοι υπάλληλοι, αλλά δεν εμφανίζονταν στον προϋπολογισμό, ενώ το 1997 θα εμφανιστούν και θα έχουμε μια πλασματική και όχι πραγματική αύξηση των δαπανών μισθοδοσίας.
Με την εφαρμογή του νέου μισθολογίου, που έχει επιλέξει η κυβέρνηση, περίπου 100.000 εργαζόμενοι στο δημόσιο δε θα πάρουν καμιά ονομαστική αύξηση (εφοριακοί, τελωνειακοί, μηχανικοί του δημοσίου κλπ. για τους οποίους, οι συνολικές μηνιάτικες ή ετήσιες αποδοχές θα παραμείνουν καθηλωμένες στα φετινά επίπεδα), ενώ άλλοι τόσοι περίπου θα πάρουν μικρή ονομαστική αύξηση (εκπαιδευτικοί, νοσοκομειακοί κλπ.). Και στη μια και στην άλλη περίπτωση, δηλαδή, μιλάμε για πραγματική μείωση των αποδοχών τους, αφού η ονομαστική αύξηση θα είναι είτε μηδενική είτε μικρότερη από τον πληθωρισμό του 1997, που θα τρέχει με ρυθμό πάνω από 7%. Αξιόλογες αυξήσεις - σε αρκετές περιπτώσεις πάνω από τον πληθωρισμό - θα πάρουν οι εργαζόμενοι στο δημόσιο που έχουν σχέση με τους κατασταλτικούς μηχανισμούς του κράτους (στρατιωτικοί, αστυνομικοί, λιμενικοί κλπ.).
Λάμπρος ΤΟΚΑΣ
Στο Υπουργικό Συμβούλιο παραπέμπονται τώρα οι επιλογές του υπουργείου Οικονομικών και του πρωθυπουργού, για τον προϋπολογισμό της επόμενης χρονιάς
Οι τελικές θέσεις της πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών για τα νομοσχέδια, που αφορούν τις φοροαπαλλαγές και τις κρατικές δαπάνες, διατυπώθηκαν χτες στον πρωθυπουργό, Κ. Σημίτη,ο οποίος προτίθεται να φέρει τα παραπάνω θέματα για συζήτηση σε επόμενη συνεδρίαση του Υπουργικού Συμβουλίου, κατά πάσα πιθανότητα την επόμενη Παρασκευή. Αυτό προκύπτει από τις δηλώσεις που έκανε χτες ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, Γ. Παπαντωνίου, μετά από ευρεία σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε με τον πρωθυπουργό και με τη συμμετοχή των υφυπουργών Οικονομικών Ν. Χριστοδουλάκη και Γ. Δρυ και του υφυπουργού Εθνικής Οικονομίας Χρ. Πάχτα.
Κατά τη διάρκεια της σύσκεψης, σύμφωνα με τον Γ. Παπαντωνίου, έγινε εκτενής συζήτηση για τον προϋπολογισμό και για τα νομοσχέδια που αφορούν τις δαπάνες και τις φοροαπαλλαγές, ωστόσο απέφυγε, σύμφωνα με πληροφορίες από το στενό περιβάλλον του υπουργού Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, το νομοσχέδιο για τις φοροαπαλλαγές, θα προβλέπει μεταξύ άλλων τα εξής:
Το ποσό που προσδοκά η κυβέρνηση να εξοικονομήσει από το νομοσχέδιο για τις φοροαπαλλαγές, σύμφωνα με τις διάφορες εκτιμήσεις και ανάλογα με τις αποφάσεις που λήφθηκαν τελικά κυμαίνεται από 100 - 200 δισ. δρχ.
Σε ό,τι αφορά το νομοσχέδιο για τις κρατικές δαπάνες, αξίζει να υπενθυμίσουμε ότι, σύμφωνα με όσα έχουν δει μέχρι σήμερα το "φως" της δημοσιότητας, θα περιλαμβάνει δύο "σκανδαλώδεις" διατάξεις. Συγκεκριμένα:
Με ρυθμό 8,3% "τρέχει" ο πληθωρισμός, αντί του στόχου του 5%
Τουλάχιστον 60% πάνω από το στόχο που είχε θέσει η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ, θα κλείσει φέτος ο επίσημος πληθωρισμός, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για τη λεηλασία στις τσέπες των εργαζομένων, αλλά και την οικονομία γενικότερα. Αυτό προκύπτει από τα στοιχεία της Εθνικής Στατιστικής Υπηρεσίας της Ελλάδας (ΕΣΥΕ), που δόθηκαν χτες στη δημοσιότητα και δείχνουν ότι το μήνα Οκτώβρη ο επίσημος τιμάριθμος αυξήθηκε κατά 0,9%, έναντι αύξησης 1,1% πέρσι τον ίδιο μήνα.
Παρά τη μικρότερη - σε σχέση με πέρσι και πρόπερσι - αύξηση του τιμαρίθμου τον μήνα Οκτώβρη (που είναι τεχνητή και οφείλεται κυρίως στη νέα μείωση του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης στο πετρέλαιο θέρμανσης στις 20 Οκτώβρη), το "τέρας του πληθωρισμού" παραμένει ανεξέλεγκτο, αφού με βάση τα στοιχεία της ΕΣΥΕ:
Η αποτυχία της κυβέρνησης, στο μέτωπο του πληθωρισμού - και παρά την εφαρμογή της αντιλαϊκής εισοδηματικής πολιτικής λιτότητας - φαίνεται και από το γεγονός ότι αντί για σύγκλιση με την Ευρωπαϊκή Ενωση είχαμε απόκλιση. Συγκεκριμένα, ενώ πέρσι ο πληθωρισμός στην Ελλάδα ήταν σχεδόν τριπλάσιος με το μέσο πληθωρισμό της Ευρωπαϊκής Ενωσης, σήμερα είναι υπερτετραπλάσιος.
Στα παλιά της τα παπούτσια έγραψε η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ το αίτημα των δημοσίων υπαλλήλων για πραγματικές αυξήσεις των αποδοχών τους. Με το νέο μισθολόγιο, που προτίθεται να εφαρμόσει το 1997, οι απώλειες των δημοσίων υπαλλήλων θα είναι μεγαλύτερες από τις φετινές...