ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 5 Νοέμβρη 1996
Σελ. /40
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Η ΑΓΕΤ ΚΑΙ Η ΑΝΑΞΙΟΠΙΣΤΙΑ ΤΟΥ ΠΑΣΟΚ

Οι κίνδυνοι μεταβίβασης των μετοχών της ΑΓΕΤ από την Εθνική Τράπεζα Ελλάδας (ΕΤΕ) στην ιταλική "Καλτσεστρούτσι" πολλαπλασιάζονται, παρά τις περί του αντιθέτου διαβεβαιώσεις από τον κομματικό μηχανισμό του ΠΑΣΟΚ. Ο γραμματέας του ΠΑΣΟΚ, Κ. Σκανδαλίδης, στη συνάντησή του με την Ομοσπονδία Εργατών - Τεχνιτών και Υπαλλήλων Τσιμέντων Ελλάδας, "διαβεβαίωσε" τους εκπροσώπους των εργαζομένων ότι δεν έχει αλλάξει η θέση του ΠΑΣΟΚ και το ιδιοκτησιακό καθεστώς της ΑΓΕΤ πρέπει να παραμείνει ως έχει. Στη συνάντηση, δε, του σωματείου των εργαζομένων με την υφυπουργό Ανάπτυξης, η κ. Διαμαντοπούλου, είπε, ότι οποιαδήποτε απόφαση της ΕΤΕ, θα πρέπει να έχει την έγκριση της κυβέρνησης, όσον αφορά την πρόθεση της Τράπεζας να πουλήσει το πακέτο μετοχών της στην "Καλτσεστρούτσι". Στο μεταξύ ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας Γ. Παπαντωνίου, αρμόδιος της οικονομικής πολιτικής και της ΕΤΕ, αρνείται να συναντηθεί με τους εργαζόμενους, παρά τα σχετικά αιτήματα των τελευταίων.

***

Στις παραπάνω δηλώσεις αξίζει κανείς να παρατηρήσει τα εξής:

1) Ο κ. Σκανδαλίδης γρήγορα "ξέχασε" πως η θέση του ΠΑΣΟΚ για την ΑΓΕΤ δεν ήταν αυτή που δήλωσε στους εργαζόμενους - για την ΑΓΕΤ - δηλαδή να παραμείνει στο υπάρχον καθεστώς, αλλά ότι θα επανέλθει στο προηγούμενο καθεστώς, δηλαδή κάτω από τον κρατικό έλεγχο. Θέση, στην οποία και σήμερα επιμένουν οι εργαζόμενοι της ΑΓΕΤ.

2) Υπάρχει "αντιδιαστολή" ως προς το ιδιοκτησιακό καθεστώς, μεταξύ του κόμματος του ΠΑΣΟΚ και της κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ. Η μέθοδος παραπλάνησης των εργαζομένων με τη γνωστή διγλωσσία του ΠΑΣΟΚ, επαναλαμβάνεται και στο ιδιοκτησιακό καθεστώς της ΑΓΕΤ.

Παρουσιάζεται το κόμμα ότι "θέλει" να παραμείνει η επιχείρηση στο υπάρχον ιδιοκτησιακό καθεστώς, αλλά οι αρμόδιοι υπουργοί της κυβέρνησης ποτέ δεν έδωσαν τέτοια διαβεβαίωση..!

Αντίθετα. Η υπουργός Ανάπτυξης προσπαθεί, με δήθεν νομικά τερτίπια, να πουλήσει η ΕΤΕ τις μετοχές, ενώ ο κ. Παπαντωνίου αρνείται, σαν ο πλέον αρμόδιος υπουργός για την οικονομική πολιτική της κυβέρνησης - άρα και των τραπεζών - να συναντηθεί έστω με τους εργαζόμενους. Παράλληλα, συνεχίζονται οι συζητήσεις από την ΕΤΕ για τη μεταβίβαση των μετοχών της.

Εφόσον το κόμμα του ΠΑΣΟΚ υποτίθεται ότι είναι με τη θέση να παραμείνει το ιδιοκτησιακό καθεστώς της ΑΓΕΤ ως έχει, η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ έχει άλλη πολιτική; Ας πάψουν να κοροϊδεύουν τους εργαζόμενους! Η αναξιοπιστία του κόμματος και της κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ έχει μεγάλο και αμαρτωλό παρελθόν σ' όλους τους τομείς και στο θέμα της ΑΓΕΤ.

***

Η αλήθεια είναι ότι την παραπέρα πορεία της ΑΓΕΤ την έχουν εντάξει μέσα στα πλαίσια της "ελευθερίας" της αγοράς και των ιδιωτικοποιήσεων, εφαρμόζοντας απαρέγκλιτα τις κατευθύνσεις της ΕΕ.

Δεν μπορεί ο "εκσυγχρονιστής" πρωθυπουργός κ. Σημίτης σαν πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ να 'χει την άλφα πολιτική και σαν πρόεδρος της κυβέρνησης τη βήτα! Στο θέμα της ΑΓΕΤ, δεν ισχύει ούτε ο ψευτο-ισχυρισμός του "εφικτού". Είναι καθαρά θέμα ρευστοποίησης των μετοχών της επιχείρησης για εισπρακτικούς λόγους. Κινείται μέσα στα πλαίσια της υποταγής και της εξάρτησης της κυβερνητικής πολιτικής στις απαιτήσεις των Βρυξελλών και του μεγάλου κεφαλαίου. Οδηγεί την επιχείρηση και μαζί τον κλάδο του τσιμέντου, στον πλήρη αφελληνισμό.

Και ο λόγος γίνεται για μια επιχείρηση στρατηγικής σημασίας για την εθνική οικονομία και την ασφάλεια της χώρας, με κίνδυνο να κλείσει και να προστεθούν εκατοντάδες άνεργοι στους πάνω από 8.000 άνεργους σήμερα της Μαγνησίας. Ανάλογο κοινωνικό πρόβλημα δημιουργείται και στις άλλες περιοχές που υπάρχουν εργοστάσια του ομίλου της ΑΓΕΤ.

Σωστά οι εργαζόμενοι επιμένουν αγωνιστικά στο να μην πωληθούν οι μετοχές. Η λειτουργία, η ανάπτυξη της ΑΓΕΤ και της τσιμεντοβιομηχανίας δεν αφορά μόνο τους εργαζόμενους στην επιχείρηση. Αφορά όλους τους εργαζόμενους και τους φορείς της Μαγνησίας, αλλά και των άλλων περιοχών, συνολικά το συνδικαλιστικό κίνημα. Πρέπει να γίνει υπόθεση όλων των εργαζομένων της χώρας. Με αγώνα και αντίσταση ενάντια στην πολιτική των ιδιωτικοποιήσεων και της "ελεύθερης αγοράς", στην προοπτική γενικότερων ρήξεων, μπορεί να σωθεί η ΑΓΕΤ.

Το ΚΚΕ θα συμβάλει προς αυτή την κατεύθυνση με όλες του τις δυνάμεις μέσα κι έξω από τη Βουλή. Θα είναι εθνικό έγκλημα αν αντί να επανέλθει η ΑΓΕΤ στο δημόσιο, για να αποτελέσει βάση μιας κλαδικής πολιτικής τσιμέντου με απεριόριστες οικονομικές δυνατότητες και οφέλη για τη χώρα για τους εργαζόμενους, περάσει ολοκληρωτικά στον έλεγχο των ξένων.

Νίκος ΓΚΑΤΖΗΣ

βουλευτής Μαγνησίας του ΚΚΕ

Η λειτουργία και η ανάπτυξη της ΑΓΕΤ και της τσιμεντοβιομηχανίας γενικότερα δεν αφορά μόνο τους εργαζόμενους στην επιχείρηση. Αφορά συνολικά τους εργαζόμενους, τους μαζικούς φορείς, το συνδικαλιστικό κίνημα. Με αγώνα και αντίσταση ενάντια στην πολιτική των ιδιωτικοποιήσεων και της "ελεύθερης αγοράς", στην προοπτική γενικότερων ρήξεων, μπορεί να σωθεί η ΑΓΕΤ

ΤΗΣ ΜΑΡΙΑΣ ΡΟΚΟΥ, ΜΕΛΟΥΣ ΤΟΥ 15ΜΕΛΟΥΣ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ ΤΟΥ ΕΠΛ Ν. ΦΙΛΑΔΕΛΦΕΙΑΣ
"Οι μαθητές δε θα μείνουν με σταυρωμένα χέρια"

- Για δεύτερη συνεχή χρονιά, το υπουργείο Παιδείας με εγκύκλιο επιβάλλει στους μαθητές να ψηφίσουν για την ανάδειξη των μαθητικών συμβουλίων με το σύστημα των "σπαστών" ημερομηνιών. Γιατί είναι ανάγκη οι μαθητικές εκλογές να πραγματοποιούνται σε ενιαίες ημερομηνίες σε όλα τα λύκεια της χώρας;

- Πράγματι και φέτος, όπως και πέρσι, εφαρμόζεται το ίδιο σύστημα. Δηλαδή να επιλέγουν οι νομάρχες και οι καθηγητές, μέσα στο διάστημα 31 Οκτώβρη έως 29 Νοέμβρη, το πότε θα γίνουν οι μαθητικές εκλογές. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα, να μην έχουν εκλεγεί μαθητικά συμβούλια και εκπρόσωποι των μαθητών, σε όλα τα σχολεία και μέχρι το τέλος του Νοέμβρη. Ετσι οι μαθητές δεν μπορούν να συντονίσουν τη δράση τους ενάντια στα μέτρα που εξαγγέλλει το υπουργείο Παιδείας. Μπήκε ο Νοέμβρης, δηλαδή δύο μήνες μετά την αρχή της νέας σχολικής χρονιάς, κι εμείς οι μαθητές δεν έχουμε εκπροσώπους να απευθυνθούμε. Αρα, είναι ανάγκη οι μαθητικές εκλογές να γίνονται σε συγκεκριμένη ημερομηνία για λόγους καθαρά συντονισμού της μαθητικής αντίστασης.

- Πού πιστεύεις ότι αποσκοπεί αυτή η ενέργεια και ποια είναι η εμπειρία από πέρσι, που οι εκλογές πραγματοποιήθηκαν σε διάστημα ενός μήνα;

- Η ενέργεια αυτή του υπουργείου έχει πολλές πτυχές. Κατ' αρχήν, όπως όλοι βλέπουμε και ακούμε, η νέα σχολική χρονιά ξεκίνησε, όπως ξεκινά εδώ και χρόνια, γεμάτη προβλήματα. Οι ελλείψεις καθηγητών, που όλοι παραδέχονται, οι ελλείψεις σε αίθουσες, σε εργαστήρια και υλικοτεχνική υποδομή, τα υπεράριθμα τμήματα των 30 - 35 παιδιών είναι τα γνωστά - άγνωστα στο υπουργείο προβλήματά μας.

Αλλωστε, μην ξεχνάμε, έρχεται και η μέρα ψήφισης του προϋπολογισμού. Βολεύει την κυβέρνηση να μην υπάρχουν εκλεγμένα μαθητικά συμβούλια και πρωτοπόροι μαθητές. Γιατί φοβούνται. Φοβούνται την αντίδραση των μαθητών για τα ψίχουλα του 6,8% που δίνεται στην παιδεία. Θέλουν ο προϋπολογισμός να περάσει χωρίς πολύ θόρυβο, ανώδυνα. Τέλος, είναι και η επέτειος του Πολυτεχνείου. Προσπαθούν να μας εμποδίσουν να συμμετάσχουμε ως σχολεία στην πορεία. Η εμπειρία από πέρσι έδειξε ότι το σύστημα αυτό των εκλογών δεν κατέστειλε βέβαια τους αγώνες μας, αλλά τους καθυστερούσε. Ο προϋπολογισμός ψηφίζεται το Δεκέμβρη κι εμείς περιμένουμε πότε και αν θα μας στείλουν την εγκύκλιο για να ψηφίσουμε. Προσπαθεί η κυβέρνηση, ουσιαστικά, να πάρει μια παράταση στις κινητοποιήσεις των μαθητών μέχρι το Δεκέμβρη.

- Πώς θα απαντήσουν οι μαθητές σ' αυτήν τη μεθόδευση;

Οι μαθητές, φυσικά, και δε θα μείνουμε άπρακτοι. Για άλλη μια φορά, θα εκδηλώσουμε την πίστη μας στο θεσμό των μαθητικών συμβουλίων και μέσω αυτών θα απαιτήσουμε ουσιαστική αναβάθμιση στη δημόσια εκπαίδευση. Επίσης, έχουμε μπροστά μας και το γιορτασμό του Πολυτεχνείου, όπου το αίτημα εκείνων των νέων που σκοτώθηκαν για "Ψωμί - Παιδεία - Ελευθερία" είναι επίκαιρο και σήμερα. Θα συνδέσουμε το γιορτασμό με τα σύγχρονα προβλήματα των μαθητών και της νεολαίας, δείχνοντας ότι το Πολυτεχνείο δεν έχει καμιά σχέση με αυτούς που καίνε και σπάνε. Ο αγώνας μας θα είναι μαζικός, σε συνεργασία με τους άλλους φορείς της εκπαίδευσης και του λαϊκού κινήματος, με τους εκπαιδευτικούς, τους γονείς μας, τους φορείς των εργαζομένων. Γιατί μόνο έτσι μπορούμε να έχουμε αποτελέσματα.

Φ. Κ.

Η ΒΕΒΑΙΗ νίκη των Δημοκρατικών και του Μπιλ Κλίντον στις αμερικανικές εκλογές δεν είναι η μόνη αιτία για το περιορισμένο ενδιαφέρον, με το οποίο το ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών παρακολουθεί την προεκλογική φιέστα (σελίδες 14 - 15).

ΡΩΣΙΑ: Νέα νίκη σημείωσαν οι δυνάμεις της αντιπολίτευσης σε δυο περιοχές, Πσκοφ (στα σύνορα με τη Λετονία) και Μαγκαντάν (Απω Ανατολή), όπου διεξήχθησαν εκλογές για την ανάδειξη κυβερνητών (σελίδα 16).

23 ΧΡΟΝΙΑ από την εξέγερση του Πολυτεχνείου: Αγωνιστικός θα είναι ο φετινός γιορτασμός του Πολυτεχνείου, καθώς υπάρχει ήδη αναβρασμός σε όλα τα επίπεδα της εκπαίδευσης και ποικιλόμορφες εκδηλώσεις αντίστασης (σελίδες 26 - 27).

ΦΥΤΕΨΑΝ ζωή! Την περασμένη Κυριακή, δεκάδες κάτοικοι του Περάματος και των Ανω Αμπελοκήπων στην Αθήνα έκαναν δική τους υπόθεση την περιβαλλοντική αναβάθμιση των περιοχών τους, φυτεύοντας δέντρα (σελίδα 28).

ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΚΕΔΚΕ: "Προσκύνημα" στο Μέγαρο και την κυβερνητική πολιτική. Διαδήλωση διαμαρτυρίας διοργανώνουν εργαζόμενοι στην Τοπική Αυτοδιοίκηση και αγωνιστές δήμαρχοι (σελίδα 29).

ΣΤΑ ΤΑΜΕΙΑ φαίνεται ότι θα φορτώσει, τελικά, η κυβέρνηση το κόστος των ΕΚΑΣ για το 1996, παρά την αρχική υπόσχεση για την κάλυψη από τον κρατικό προϋπολογισμό ή το Λογαριασμό Αλληλεγγύης Φορέων Κοινωνικής Ασφάλισης (ΛΑΦΚΑ) (σελίδα 31).



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ