ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 2 Νοέμβρη 1996
Σελ. /36
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Κ. ΣΗΜΙΤΗΣ
"Να συνεισφέρουν και οι ΟΤΑ"

Επισημοποιήθηκε χτες, η νέα περικοπή οικονομικών πόρων που ανήκουν στην Αυτοδιοίκηση. Δηλώσεις του πρωθυπουργού

Επιβεβαιώθηκε, χτες και από τον πρωθυπουργό Κ. Σημίτη το γεγονός ότι η κυβέρνηση έχει ήδη αποφασίσει να περικόψει κι άλλο τις ήδη πενιχρές κρατικές επιχορηγήσεις προς την Τοπική Αυτοδιοίκηση. Με δηλώσεις του μετά από συνάντηση που είχε με τον υπουργό Εσωτερικών Αλ. Παπαδόπουλο και τους γενικούς γραμματείς των περιφερειών της χώρας, ο Κ. Σημίτης ισχυρίστηκε ότι είναι ανάγκη η Αυτοδιοίκηση να συνεισφέρει και αυτή ώστε να επιτύχει το "πρόγραμμα σύγκλισης". "Η χώρα, είπε χαρακτηριστικά, συναντά προβλήματα. Και απέναντι σ' αυτά πρέπει όλοι να συνεισφέρουμε. Πρέπει και οι δήμοι και οι κοινότητες να αντιληφθούν ότι ναι μεν είναι απαραίτητοι οι πόροι αλλά από την άλλη μεριά είναι απαραίτητο οι πόροι αυτοί να χρησιμοποιούνται κατά σωστό τρόπο. Χρειάζεται να βοηθήσουν κι αυτοί για να πετύχουμε. Δε θα πετύχουμε αν ο καθένας θεωρεί ότι πρέπει να έχει στη διάθεσή του πόρους οι οποίοι δεν έχουν περιορισμό. θέλουμε και πιστεύουμε στην προώθηση της Αυτοδιοίκησης αλλά αυτό σημαίνει ότι πρέπει να συνεισφέρουν σε ένα καλό αποτέλεσμα". Με τη δήλωση αυτή γίνεται φανερό ότι ο πρωθυπουργός επιχειρεί να ενοχοποιήσει την Αυτοδιοίκηση για τα αδιέξοδα που δημιουργεί η πολιτική της κυβέρνησής του, για τη "στενωπό" που συνεπάγεται η εφαρμογή του "προγράμματος σύγκλισης", από το οποίο μόνο κερδισμένο βγαίνει το μεγάλο κεφάλαιο.

Η δήλωση του πρωθυπουργού, ήρθε σαν απάντηση σε ερώτηση του "Ρ" για το πώς σχολιάζει η κυβέρνηση το γεγονός ότι και τα δύο συνέδρια της Αυτοδιοίκησης (ΤΕΔΚΝΑ και ΚΕΔΚΕ) έχουν σαν κεντρικό τους θέμα την οικονομική ασφυξία στην οποία έχει περιέλθει ο χώρος της Αυτοδιοίκησης με αποτέλεσμα ήδη οι δήμοι της Αττικής να έχουν αποφασίσει το κατ' αρχήν πενθήμερο κλείσιμό τους από τις 11 Νοέμβρη. Ο πρωθυπουργός απέφυγε να απαντήσει συγκεκριμένα σε δύο ερωτήσεις που αφορούσαν το γιατί παρακρατά η κυβέρνηση θεσμοθετημένους υπέρ της Αυτοδιοίκησης πόρους και αναφέρθηκε γενικώς στο πρόβλημα της "χώρας", που όμως επί της ουσίας είναι το πρόβλημα της ολιγαρχίας της χώρας το οποίο καλούνται να πληρώσουν παντοιοτρόπως τα λαϊκά στρώματα.

Κατά τ' άλλα, ο πρωθυπουργός επανέλαβε μετά τη συνάντησή του με τους περιφερειάρχες, κάποιες γενικές διακηρύξεις για τον "εκσυγχρονισμό" της δημόσιας διοίκησης, διακηρύξεις που έχει κάνει αρκετές φορές στο παρελθόν και ο πρώην υπουργός Εσωτερικών και Δημόσιας Διοίκησης Α. Τσοχατζόπουλος και είναι το περιεχόμενο του υπό κατάρτιση νομοσχεδίου για την περιφερειακή διοίκηση. Είπε, σχετικά, πως το νομοσχέδιο θα κατατεθεί εντός των ημερών στη Βουλή. Επιπρόσθετα ανακοίνωσε επικείμενες αλλαγές στην εκλογική νομοθεσία (κύρια για τη ρύθμιση της ψήφου των ετεροδημοτών). Ανακοίνωσε επίσης, την απόφαση για αναγκαστική συνένωση δήμων και κοινοτήτων, καθώς και την κατάρτιση νέου δημοσιοϋπαλληλικού κώδικα μέσα από τον οποίο θα ρυθμίζεται και το θέμα του νέου βαθμολογίου.

Για την Αυτοδιοίκηση, είπε, πρόσθετα, πως μέχρι τον Σεπτέμβρη του '97 θα έχει ολοκληρωθεί η διαδικασία μεταβίβασης αρμοδιοτήτων σ' αυτήν (δεν είπε τίποτα και για μεταφορά πόρων).

Παράγοντες του υπουργείου Εσωτερικών, συγκεκριμενοποίησαν μετά τις δηλώσεις του πρωθυπουργού, σε προσωπικές συζητήσεις με δημοσιογράφους, το σχεδιασμό της κυβέρνησης σχετικά με τα οικονομικά των ΟΤΑ. Επαναβεβαιώθηκε, έτσι, ότι ο μόνος πόρος που θα μείνει άθικτος είναι το ποσοστό που προέρχεται από τον φόρο φυσικών προσώπων, ενώ όλοι οι άλλοι πόροι είναι "αντικείμενο συζήτησης". Πρακτικά αυτό σημαίνει ότι η Αυτοδιοίκηση μπορεί να προσβλέπει με σιγουριά μόνο στα 2/3 των σημερινών πόρων της.

ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ ΟΤΑ
Θα "συναντηθούμε" στο Μέγαρο...

Ανακοινώθηκε χτες η δυναμική κινητοποίηση που προγραμματίζεται για την Πέμπτη, 7 του Νοέμβρη, έξω από το Μέγαρο Μουσικής, την ώρα που αιρετοί της Αυτοδιοίκησης θα ...καταθέτουν τα διαπιστευτήριά τους στον Χρ. Λαμπράκη

Με δυναμικές κινητοποιήσεις απαντούν στην πολιτική των ιδιωτικοποιήσεων και οι εργαζόμενοι στους Δήμους. Η Πανελλήνια Ομοσπονδία Εργαζομένων στους ΟΤΑ ανακοίνωσε χτες ότι η τρίωρη στάση εργασίας που είχε αποφασιστεί προχτές, θα συνδυαστεί με συγκέντρωση διαμαρτυρίας έξω από το Μέγαρο Μουσικής στις 10,30 το πρωί της Πέμπτης, 7 Νοέμβρη,ώρα κατά την οποία στο Μέγαρο θα καταφθάνουν, για να πάρουν το χρίσμα από τον μεγαλοεκδότη, οι δήμαρχοι που θα πάρουν μέρος στο συνέδριο της ΚΕΔΚΕ.

Την απόφαση για την κινητοποίηση έλαβε το Γενικό Συμβούλιο της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Εργαζομένων στους Οργανισμούς Τοπικής Αυτοδιοίκησης(ΠΟΕ - ΟΤΑ), εκτιμώντας ότι η ΚΕΔΚΕ έχει υποχρέωση στο συνέδριο της να πάρει απόφαση, για να σταματήσουν να υλοποιούνται αντιλαϊκές επιλογές εκχώρησης αρμοδιοτήτων της Τοπικής Αυτοδιοίκησης σε ιδιώτες. Η ΠΟΕ - ΟΤΑ τονίζει ακόμα στην απόφασή της ότι "η ΚΕΔΚΕ πρέπει να απαιτήσει αρμοδιότητες και πόρους και να τους χειρίζεται ορθολογικά και με διαφάνεια, ώστε να μη φορτώνει με νέους φόρους - τέλη τους δημότες".

Η ΠΟΕ - ΟΤΑ, επισημαίνει ότι "η πολιτική της εκχώρησης δημοτικών αρμοδιοτήτων από πολλούς Δήμους έχει ως αποτέλεσμα να ελαστικοποιούνται οι εργασιακές σχέσεις και να χαρατσώνονται οι δημότες, αφού οι ιδιώτες έχουν μοναδικό σκοπό το κέρδος. Η ΤΑ με μια τέτοια πολιτική - αντίληψη δε λειτουργεί με βάση τα κατακτημένα λαϊκά της χαρακτηριστικά προς όφελος του λαού, αλλά αντίθετα της ιδιωτικής πρωτοβουλίας, που στα πλαίσια της σημερινής τάξης πραγμάτων ζητά να κερδοσκοπεί, σε βάρος του εργαζόμενου".

Η ΠΟΕ - ΟΤΑ καλεί όλα τα σωματεία - μέλη της και από την υπόλοιπη Ελλάδα να αξιοποιήσουν τη στάση εργασίας και να ενημερώσουν τους δημότες και όπου μπορούν να προχωρήσουν σε συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας.

Ηδη, μια σειρά συλλόγων εργαζομένων στους Δήμους έχουν αποφασίσει να ανταποκριθούν στην πρόσκληση της γενικής συνέλευσης της ΠΟΕ-ΟΤΑ και να δηλώσουν δυναμικό "παρών" έξω από το Μέγαρο Μουσικής. Τη συμμετοχή του στις κινητοποιήσεις που οργανώνει η Ομοσπονδία ανακοίνωσε και ο Σύλλογος Εργαζομένων του Δήμου Αθήνας, σε συνέντευξη Τύπου που έδωσε χτες, καταγγέλλοντας παράλληλα και την εκχώρηση δημοτικών υπηρεσιών κοινωνικού χαρακτήρα στην ιδιωτική πρωτοβουλία.

"Μάλιστα, κύριε Λαμπράκη"

Την υποταγή τους στον Χρ. Λαμπράκη δήλωσαν, χτες, μέλη της Τοπικής Ενωσης Δήμων και Κοινοτήτων του Νομού Αττικής, στην τελευταία μέρα του συνεδρίου τους. Αποφασίζοντας να παραβρεθούν στην έναρξη του συνεδρίου της Κεντρικής Ενωσης Δήμων και Κοινοτήτων Ελλάδας στο Μέγαρο Μουσικής, νομιμοποιούν και στηρίζουν τις αυθαιρεσίες του μεγαλοεπιχειρηματία στο Πάρκο Ελευθερίας. Επίσης, ενώ αρχικά αποφάσισαν, ομόφωνα, κινητοποίηση τις μέρες του συνεδρίου της ΚΕΔΚΕ, στη συνέχεια, το "ξέχασαν".

Συγκεκριμένα: Χτες, δεύτερη μέρα των εργασιών του συνεδρίου της ΤΕΔΚΝΑ, η πρώην δήμαρχος Νίκαιας και επικεφαλής της "Δημοκρατικής Ενότητας" Βέρα Νικολαϊδου κατήγγειλε τον υπουργό Εσωτερικών για το μάθημα επιβολής πρόσθετων φόρων, που έκανε στους αιρετούς την πρώτη μέρα του συνεδρίου. Επίσης, τον κατήγγειλε, επειδή την ώρα που ο ίδιος έκανε βαρύγδουπες δηλώσεις για την Τοπική Αυτοδιοίκηση, την ίδια ώρα, ο υφυπουργός Εσωτερικών ανακοίνωνε στην ηγεσία της ΚΕΔΚΕ το πετσόκομμα των κονδυλίων της ΤΑ. Επισήμανε, μάλιστα, ότι, τόσο η κυβέρνηση, όσο και τα μέλη της ΚΕΔΚΕ, που δεν ενημέρωσαν την ΤΕΔΚΝΑ για τη συνάντηση και τις κυβερνητικές προθέσεις, την υποτίμησαν. Σημείωσε ότι οι δύο Ενώσεις βρίσκονται σε νάρκη, ενώ τα προβλήματα της ΤΑ είναι μεγάλα. Υπό αυτές τις συνθήκες, τόνισε, είναι ακόμα μεγαλύτερη πρόκληση οι αιρετοί να διεξάγουν την έναρξη του συνεδρίου της ΚΕΔΚΕ στο Μέγαρο Μουσικής του Λαμπράκη, όπως αποφάσισε η ηγεσία της Κεντρικής Ενωσης. Κάλεσε, επίσης, τους δήμους, τη δεύτερη μέρα του συνεδρίου που θα παρίσταται και ο υπουργός Εσωτερικών, να οργανώσουν έξω από το χώρο του συνεδρίου (στο Στάδιο Ειρήνης και Φιλίας) κινητοποίηση μαζί με τους δημότες. "Αν δεν αγωνιστούμε, τόνισε, οδεύουμε προς τη ληξιαρχική πράξη θανάτου της ΤΑ".

Ραγιάδες

Η πρόταση για κινητοποίηση, αρχικά, ψηφίστηκε ομόφωνα. Ομως, στη συνέχεια, κυριολεκτικά χάθηκε, ύστερα από διάφορες παλινωδίες και παρεμβάσεις. Η συζήτηση της πρότασης, να μη νομιμοποιήσουν οι αιρετοί τις αυθαιρεσίες του Λαμπράκη, διανθίστηκε από σκηνικά απείρου κάλλους. Ο προσκείμενος στο ΣΥΝ, δήμαρχος Καισαριανής Θ. Μπαρτζώκας υποστήριξε ότι διαφωνεί με την απόφαση της ΚΕΔΚΕ και ότι ο ίδιος δε θα πάει, αλλά δεν τόλμησε να προχωρήσει παρακάτω. Ο προσκείμενος στο ΣΥΝ, δήμαρχος Αιγάλεω Γ. Μυστακόπουλος,που έχει συνυπογράψει την έκκληση των κομμουνιστών δημάρχων να μην γίνει η έναρξη στο Μέγαρο, ισχυρίστηκε ότι αυτός θα πάει, τελικά, για να τιμήσει το θεσμό του Προέδρου της Δημοκρατίας!

Ο ίδιος, λίγο αργότερα, διερρήγνυε τα ιμάτιά του, επειδή ο αντιδήμαρχος Αθηνών Ν. Γιατράκος δήλωσε ότι η ΚΕΔΚΕ επέλεξε το Μέγαρο, ως τον "επιφανέστερο" και "λαμπρότερο" χώρο της πόλης. Σ' αυτούς, βέβαια, αντιτίθενται οι κομμουνιστές αιρετοί, που έχουν κάνει καθαρό ότι δε συμφωνούν με αυτό το αίσχος και ότι θα σταθούν έξω από το Μέγαρο στο πλευρό των δημοτών και των μαζικών φορέων, που θα διαδηλώνουν εκείνη τη μέρα ενάντια στη χυδαία απόφαση.

ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΤΕΔΚΝΑ
Επανέλαβαν τον εαυτό τους

Με επανάληψη των όσων αποφασίστηκαν και πέρσι, ολοκληρώθηκαν οι εργασίες του συνεδρίου της ΤΕΔΚΝΑ. Στις συζητήσεις για θεσμικά, περιβαλλοντικά και κοινωνικά προβλήματα πάρθηκαν αποφάσεις όμοιες με τις περσινές. Οι μόνες προσθήκες αφορούν αποφάσεις για: Επέκταση των γραμμών του μετρό. Τη συμμετοχή της ΤΑ στην υλοποίηση έργων για την προστασία του Ελαιώνα και των ορεινών όγκων της Αττικής. Την έκδοση αδειών εγκατάστασης και λειτουργίας βιομηχανιών, ελέγχου τους και αφαίρεσης της άδειας από την ΤΑ. Την ανάδειξη σε δήμους όσων κοινοτήτων της Αττικής υπερβαίνουν τους 2.000 κατοίκους. Την άποψη ότι οι δήμοι έχουν το δικαίωμα εφαρμογής του συστήματος ελεγχόμενης στάθμευσης στις περιοχές τους. Την ανάγκη για αναλογικότερη εκλογή των μελών των οργάνων της ΤΑ. Σ' αυτό το σημείο δεν έγινε δεκτή η πρόταση των κομμουνιστών αιρετών για την εφαρμογή της απλής αναλογικής στην ανάδειξη των οργάνων.

Η Β. Νικολαϊδου, μετά τη λήξη των εργασιών, τόνισε στο "Ρ" ότι από όσα έγιναν την τελευταία μέρα του συνεδρίου αποδεικνύεται ότι η ΤΕΔΚΝΑ συνεχίζει την παρελκυστική τακτική της. "Δεν έχουμε αυταπάτες, συνέχισε, ότι ψηφίσματα παρόμοια με αυτά του συνεδρίου θα εκδοθούν και στο συνέδριο της ΚΕΔΚΕ, χωρίς όμως πρακτικό αντίκρισμα. Επομένως, είναι σαφές ότι έστω και οι λίγες δυνάμεις της ΤΑ που συνεχίζουν να αγωνίζονται πρέπει να πάρουν πρωτοβουλίες, όχι μόνο στο συνέδριο. Να αντιδράσουν δυναμικά και να ενημερώσουν τους δημότες για τα προβλήματα που δημιουργεί η "σύγκλιση" και για τους νέους φόρους που προωθεί η κυβέρνηση".



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ