ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 2 Νοέμβρη 1996
Σελ. /36
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
Η ΜΠΑΡΙΛΑ "τρώει" τη ΜΙΣΚΟ

Στη Bουλή έφεραν το πρόβλημα, βουλευτές του ΚΚΕ

Την αγανάκτηση και την έντονη αντίδραση των εργαζομένων στη Βιομηχανία ζυμαρικών ΜΙΣΚΟ στην Πάτρα, έχει προκαλέσει η απόφαση της πολυεθνικής ΜΠΑΡΙΛΑ,στην οποία έχει περιέλθει η επιχείρηση, να προχωρήσει σε απολύσεις. Το θέμα αυτό έφεραν χτες με ερώτησή τους στη Βουλή οι βουλευτές του ΚΚΕ Νίκος Γκατζής και Μ. Κωστόπουλος.

Στην ερώτησή τους οι δυο βουλευτές σημειώνουν ότι η "Μπαρίλα" παραμονές εκλογών είχε ανακοινώσει ότι θα απολύσει 40 εργαζόμενους της ΜΙΣΚΟ μέχρι το Μάρτη με το πρόσχημα της τεχνολογικής βελτίωσης, μείωσης κόστους... και άλλα παρόμοια. Πρόσφατα υλοποιώντας αυτές τις εξαγγελίες κοινοποίησε τις πρώτες 6 απολύσεις και λίγο αργότερα άλλες 6.Να σημειωθεί ότι από την αγορά της ΜΙΣΚΟ το 1991 μέχρι σήμερα, η συνολική μείωση του προσωπικού αγγίζει τα 2/3.

"Σύμφωνα με καταγγελίες - σημειώνεται - επειδή η επιχείρηση ΜΙΣΚΟ είναι η πρώτη στην ελληνική αγορά με ποσοστό γύρω στο 34% και μπαίνει δυναμικά στη διεθνή αγορά, η επιδίωξη της ΜΠΑΡΙΛΑ είναι η συρρίκνωση και αδρανοποίηση του εργοστασίου, με σκοπό να κατακτήσει αυτή για λογαριασμό της τη θέση που κατέχει η ΜΙΣΚΟ στην αγορά.Για το σκοπό αυτό η πολυεθνική σαμποτάρει με κάθε τρόπο την επιχείρηση, αναθέτοντας την παραγωγή ζυμαρικών σε ανταγωνίστριες εταιρίες όπως την ΑΒΕΖ και κάνοντας εισαγωγές ζυμαρικών που παρήγαγε το εργοστάσιο από την Ιταλία".

Οι δυο βουλευτές ρωτούν τους υπουργούς Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων και Ανάπτυξης τι θα κάνει η κυβέρνηση ώστε να σταματήσει η ασυδοσία της πολυεθνικής ΜΠΑΡΙΛΑ, να προστατευτεί η εγχώρια παραγωγή και να μην οδηγηθεί ακόμη μια επιχείρηση σε κλείσιμο; Επίσης, τι μέτρα προτίθεται να πάρει για την ανάκληση των απολύσεων;

Ερώτηση και για τη Διεθνή Βιομηχανία Ενδυμάτων

Εδώ και ένα χρόνο οι 386 εργαζόμενοι της "Διεθνούς Βιομηχανίας Ενδυμάτων" χρησιμοποιούνται σαν όμηροι από τον εργοδότη κ. Μανιατάκη,ο οποίος εκβιάζει και απαιτεί, με την απειλή 255 απολύσεων, επιδοτούμενα δάνεια από τις κρατικές Τράπεζες, παρόλο που ο εν λόγω επιχειρηματίας οφείλει περισσότερα από 4,5 δισ. δραχμές από δάνεια. Το θέμα αυτό έφεραν χτες με ερώτησή τους στη Βουλή οι βουλευτές του ΚΚΕ Α. Τασούλας και Μ. Κωστόπουλος.

Στην ερώτησή τους οι δυο βουλευτές τονίζουν ότι στο εργοστάσιο αυτό η εργατική νομοθεσία καταπατείται κατάφωρα, αφού για διάστημα μεγαλύτερο των έξι μηνών οι εργαζόμενοι απασχολούνται εκ περιτροπής, για μια μόνο βδομάδα το μήνα! Οι βουλευτές απευθυνόμενοι στον υπουργό Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων ρωτούν: Είναι μέσα στις προθέσεις της κυβέρνησης να προχωρήσει στη λήψη μέτρων για να τερματιστεί επιτέλους η διαδικασία συρρίκνωσης της κλωστοϋφαντουργίας, αφού κάθε μέρα κλείνουν και άλλα εργοστάσια; Προτίθεται η κυβέρνηση να διαμορφώσει και να υλοποιήσει μια πολιτική στήριξης του κλωστοϋφαντουργικού κλάδου συνολικά και όχι στήριξης και χρηματοδότησης των εργοδοτών; Ποια είναι τα μέτρα που πρόκειται να πάρει η κυβέρνηση και πότε, ώστε να μην παραβιάζεται η εργατική νομοθεσία στο συγκεκριμένο εργοστάσιο και να προστατεύονται τα συμφέροντα των εργαζόμενων;

ΩΡΑΡΙΟ ΚΑΤΑΣΤΗΜΑΤΩΝ
Συντονισμένη απάντηση στον ΣΕΛΠΕ

Σε θέση μάχης σήμερα από τις 4 το απόγευμα εμποροϋπάλληλοι και μικρομεσαίοι επιχειρηματίες για να αποτρέψουν την παράταση του ωραρίου. Στάσεις εργασίας σε όσα καταστήματα το επιχειρήσουν και συγκεντρώσεις σε Κολωνάκι, Κηφισιά, Γλυφάδα

Κάλεσμα σε όλους τους εμποροϋπαλλήλους να μην εργαστούν σήμερα, Σάββατο, πέραν του καθιερωμένου ωραρίου τους, απευθύνει ο Σύλλογος Εμποροϋπαλλήλων Αθήνας,που έχει κηρύξει στάση εργασίας μετά τις 4 το απόγευμα σε όσα καταστήματα εφαρμόσουν την απόφαση του ΣΕΛΠΕ, για παράταση του ωραρίου ως τις 8 το βράδυ.

Παράλληλα, θα πραγματοποιηθούν συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας στις 5 μ.μ., στην Κηφισιά, στη Γλυφάδα και στο Κολωνάκι,περιοχές για τις οποίες ισχύει η απόφαση του ΣΕΛΠΕ για τα 70 περίπου καταστήματα - μέλη του. Στην Κηφισιά η συγκέντρωση θα γίνει στη γωνία των οδών Κολοκοτρώνη και Λεβίδου ("Μπόουλινγκ" Κηφισιάς), στη Γλυφάδα στην αρχή της οδού Μεταξά στην πλατεία και στο Κολωνάκι στη γωνία των οδών Κανάρη και Ακαδημίας.

Στις κινητοποιήσεις συμμετέχουν τα έξι Σωματεία του εμπορίου, που μαζί με το Σύλλογο Εμποροϋπαλλήλων συγκροτούν τη Συντονιστική Επιτροπή από πλευράς εργαζομένων, επίσης η Συντονιστική Επιτροπή Μικρομεσαίων Επιχειρήσεων Αθήνας,που καλεί όλους τους επαγγελματοβιοτέχνες και εμπόρους να δώσουν το δυναμικό τους παρών στις συγκεντρώσεις. Ακόμα, με ανακοινώσεις τους, το Συνδικάτο Κλωστοϋφαντουργίας, Ιματισμού, Δέρματος και ο Σύνδεσμος Ιδιωτικών Υπαλλήλων καλούν τα μέλη τους να συμπαρασταθούν δυναμικά στον δίκαιο αγώνα των εμποροϋπαλλήλων.

Στο μεταξύ οι επαφές και οι διεργασίες συνεχίζονται προκειμένου να εξεταστούν οι παραπέρα ενέργειες των εργαζόμενων του κλάδου. Στα πλαίσια αυτά, θα πραγματοποιηθεί την ερχόμενη Δευτέρα, σύσκεψη των πρωτοβάθμιων Σωματείων του κλάδου στην Ομοσπονδία Ιδιωτικών Υπαλλήλων,ενώ την Κυριακή 10 Νοέμβρη θα πραγματοποιηθεί γενική συνέλευση του Συλλόγου Εμποροϋπαλλήλων.

Ο Γ. Πέρος πρόεδρος του Σωματείου Εργαζομένων στο "Μινιόν" και μέλος της διοίκησης του Συλλόγου Εμποροϋπαλλήλων, σχολιάζοντας τις τελευταίες εξελίξεις, τόνισε: "Η απόφαση αυτή του ΣΕΛΠΕ και πολιτική απόφαση της κυβέρνησης, πρέπει να πάρει την απάντηση που της αξίζει. Είναι πρόσφατο το παράδειγμα του ΜΙΝΙΟΝ, που υποχώρησε από την απόφασή του για παράταση του ωραρίου κάτω από τη δυναμική αντίδραση των εργαζόμενων.Η τακτική αυτή του ΣΕΛΠΕ που ξεκινά την παράταση περιφερειακά με σκοπό να την επεκτείνει σύντομα και αλλού, πρέπει να αντιμετωπιστεί από όλους, εργαζόμενους, μικρομεσαίους εμπόρους και καταναλωτές. Ολοι να συμμετάσχουν στις κινητοποιήσεις κι από κοινού να αντιμετωπίσουμε τη νέα επίθεση".

GOOD YEAR
Σκηνές στην πόλη στήνουν οι απολυμένοι

Από τη Δευτέρα κλιμακώνουν τον αγώνα τους με πορείες και διαδηλώσεις

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ (του ανταποκριτή μας).-

Σε νέα κλιμάκωση των κινητοποιήσεων τους προχωρούν από τη Δευτέρα οι απολυμένοι εργαζόμενοι της GOOD YEAR.Οι απολυμένοι αποφάσισαν τις επόμενες μέρες να κάνουν αισθητή την παρουσία τους στην πόλη, στήνοντας σκηνές και ένα τροχόσπιτο στην πλατεία Δικαστηρίων, στη συμβολή των δρόμων Αριστοτέλους και Εγνατία και καθημερινά να εξορμούν με ενημερωτικό υλικό σε κεντρικά σημεία και πλατείες του κέντρου, ζητώντας την ενεργό συμπαράσταση του λαού της Θεσσαλονίκης.

Πέρα από τις εξορμήσεις, έχουν προγραμματίσει να βρίσκονται σε συνεχή κινητοποίηση με συγκεντρώσεις και πορείες διαμαρτυρίας, με στόχο να υποχρεώσουν την κυβέρνηση να αφήσει τις αόριστες υποσχέσεις και να πάρει θέση. "Είμαστε δυσαρεστημένοι με τη μέχρι τώρα στάση της κυβέρνησης, τόνισε χτες στο "Ρ" ο πρόεδρος του σωματείου Σωτήρης Αϊνατζής.Εχουμε φτάσει σε οριακό σημείο υπομονής και καθώς έρχεται και ο χειμώνας τα πράγματα θα δυσκολέψουν ακόμα περισσότερο. Από Δευτέρα απαντάμε δυναμικά στην αδιαφορία της πολιτείας και όποιος θέλει μπορεί να ακολουθήσει και να μας βοηθήσει. Ζητάμε την αλληλεγγύη των εργαζομένων της Θεσσαλονίκης και την ενεργό συμπαράσταση των σωματείων και του συνδικαλιστικού κινήματος γενικότερα".

Οι εργαζόμενοι, πέρα από το αίτημα για την επαναλειτουργία του εργοστασίου, ζητούν από την κυβέρνηση, μέχρι να δοθεί οριστική λύση στο ζήτημα της επαναλειτουργίας, να ενταχθούν στις ρυθμίσεις που θα ισχύσουν για τους ανέργους της "Πειραϊκής Πατραϊκής" και να πιεστεί η μητρική εταιρία της GOOD YEAR μέσα από τις συμφωνίες που θα συνάψει η χώρα μας με τις ΗΠΑ για την αγορά διάφορων οπλικών συστημάτων.

Σε ανακοίνωσή του ο Σύλλογος Χημικών Βιομηχανίας Μακεδονίας - Θράκης καταδικάζει το κλείσιμο του εργοστασίου της GOOD YEAR, εκφράζει τη συμπαράστασή του στους απολυμένους εργαζόμενους και καλεί την κυβέρνηση να πάρει όλα τα απαραίτητα μέτρα για την ενίσχυση της παραγωγικής βάσης της χώρας και την επαναλειτουργία της μονάδας.

Φ. Δ.

Στις κάλπες οι μεταλλεργάτες Πειραιά

Σήμερα Σάββατο, ξεκινούν οι αρχαιρεσίες στο Συνδικάτο Μετάλλου Πειραιά για την εκλογή νέας διοίκησης του σωματείου και θα ολοκληρωθούν στις 10 Νοέμβρη.Οι αρχαιρεσίες διεξάγονται στο Εργατικό Κέντρο Πειραιά, Ομηρίδου Σκυλίτση 19.Οι μεταλλεργάτες θα ψηφίζουν σήμερα από τις 8 το πρωί μέχρι τις 7 το απόγευμα και θα πρέπει να έχουν μαζί τους το βιβλιάριο ασθενείας και την ταυτότητά τους.

Ψηφίζουν από τη Δευτέρα οι σερβιτόροι

Τη Δευτέρα 4 Νοέμβρη αρχίζουν οι αρχαιρεσίες στο Σωματείο Σερβιτόρων Αθήνας και θα διαρκέσουν μέχρι και την ερχόμενη Πέμπτη. Οι κάλπη θα είναι ανοιχτή από τις 8 το πρωί έως τις 7 το βράδυ, στα γραφεία του Σωματείου, Γλάδστωνος 3, Στοά Φέξη.Η ΕΣΑΚ υποστηρίζει το συνδυασμό της ΔΑΣ.

Στο ψήφισμα της εκλογοαπολογιστικής συνέλευσης του Σωματείου, τονίζεται η απόφαση των εργαζόμενων να αγωνιστούν για να παρθούν ουσιαστικά μέτρα για την ανεργία και απευθύνεται κάλεσμα σε όλους τους σερβιτόρους να αγωνιστούν αποφασιστικά για: Απόκτηση υπαλληλικής ιδιότητας, επιδότηση όλων των ανέργων, εφαρμογή της εργατικής νομοθεσίας, αύξηση των ποσοστών των βοηθών σερβιτόρων, κατάργηση των αντιασφαλιστικών νόμων, ικανοποιητικές συλλογικές συμβάσεις κ.ά.

Στη διακήρυξη του συνδυασμού της ΔΑΣ,τονίζεται ότι οι αγώνες του κλάδου μπορούν να αντιστρέψουν τη σημερινή ζοφερή κατάσταση προς όφελος των εργαζόμενων, να επιβάλλουν το σεβασμό των κατακτημένων δικαιωμάτων και την ικανοποίηση νέων υπερώριμων αιτημάτων. "Καλούμε - καταλήγει - τους εργαζόμενους να υπερψηφίσουν το συνδυασμό της ΔΑΣ, το μόνο συνδυασμό που μπορεί να υπερασπιστεί την ταξικότητα του Σωματείου και τα συμφέροντα των εργαζόμενων".

Οι εργαζόμενοι του ΜΙΝΙΟΝ αντέκρουσαν πρόσφατα την απόφαση του πολυκαταστήματος για παράταση του ωραρίου το Σάββατο



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ