ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 9 Αυγούστου 1997
Σελ. /24
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΚΑΛΛΙΡΡΑΧΗ ΘΑΣΟΥ
Λείπουν όλα τα βασικά

Τα προβλήματα της κοινότητας έφεραν στη Βουλή οι βουλευτές του ΚΚΕ

Χωρίς φως, νερό, αποχετευτικό και αρδευτικό σύστημα και με σοβαρά συγκοινωνιακά προβλήματα είναι αναγκασμένοι να ζουν εδώ και χρόνια 2.000 άνθρωποι στην περιοχή Καλλιρράχη Θάσου. Ο καθημερινός εφιάλτης που βιώνουν είναι βγαλμένος κατ' ευθείαν μέσα από τα "εκσυγχρονιστικά μυαλά" της κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ, που επιμένει να μη δίνει λύσεις, μετατρέποντας τη διαβίωσή τους σε "Γολγοθά".

Τις άθλιες συνθήκες κάτω από τις οποίες ζουν χιλιάδες οικογένειες στην Καλλιρράχη έφεραν χτες στη Βουλή οι βουλευτές του ΚΚΕ Απ. Τασούλας,Στ. Παναγιώτου, με Ερωτήσεις που κατέθεσαν χτες με αποδέκτες τους υπουργούς Μεταφορών Χ. Καστανίδη,Εσωτερικών Αλ. Παπαδόπουλο,ΠΕΧΩΔΕ Κ. Λαλιώτη,Γεωργίας Στ. Τζουμάκα και Εμπορικής Ναυτιλίας Στ. Σουμάκης.

Στη συγκεκριμένη περιοχή, η ΔΕΗ δεν ηλεκτροδοτεί πολλά σπίτια, με το αιτιολογικό ότι είναι αυθαίρετα, αν και οι κάτοικοι επιμένουν ότι κανένας δεν είναι καταπατητής δημόσιας ή δασικής έκτασης. Πολλοί, μάλιστα, έχουν τα σπίτια τους πάνω από τον κεντρικό δρόμο και η "αυθαιρεσία" συνίσταται στο γεγονός ότι τα οικόπεδά τους ήταν μικρότερα (!) από τα 750 τετραγωνικά μέτρα που προβλέπεται από τον οικοδομικό κανονισμό. Ωστόσο, το κοινωνικό πρόβλημα επιτείνεται ακόμα περισσότερο από την άρνηση του νομάρχη, να δώσει άδειες ηλεκτροδότησης σε 2-3 άτομα, που έχουν σοβαρές αναπηρίες, σύμφωνα και με την απόφαση 576/96 του ΥΠΕΧΩΔΕ.

Σημαντικές, όμως, είναι και οι ελλείψεις νερού για ύδρευση και άρδευση στην Καλλιρράχη. Αν και το πρόβλημα μπορεί να αντιμετωπιστεί με γεωτρήσεις, τεχνητή δεξαμενή στη θέση Καστανιά και αλλαγή του εσωτερικού δικτύου ύδρευσης του χωριού, η κυβέρνηση δε χρηματοδοτεί επαρκώς αυτά τα έργα. Η κοινότητα προσπαθεί να τα υλοποιήσει με τα πενιχρά κονδύλια που προέρχονται από τη ΣΑΤΑ ή από άλλες πηγές, χωρίς όμως να τα καταφέρνει.

Στην έλλειψη χρηματοδότησης οφείλεται ακόμα και η μη ολοκλήρωση του λιμανιού της Καλλιρράχης. Ετσι, ο αλιευτικός στόλος της κοινότητας - που είναι ο μεγαλύτερος του νομού Καβάλας - δεν μπορεί να εξυπηρετηθεί.

Χαριστική βολή όμως για την Καλλιρράχη αποτελεί η ανυπαρξία αποχετευτικού συστήματος. Οι βόθροι στα σπίτια της κοινότητας υπερχειλίζουν με τις πρώτες βροχές και η ρύπανση απλώνεται σε ολόκληρο το χωριό.

Για όλα αυτά τα προβλήματα οι βουλευτές του ΚΚΕ ερωτούν τους αρμόδιους υπουργούς ποια μέτρα πρόκειται να πάρει η κυβέρνηση και πότε, ώστε:

  • Να ηλεκτροδοτηθούν οι κάτοικοι των οικισμών Σκάλα - Κλίσμα - Αγ. Γεώργιος της Κοινότητας Καλλιρράχης Θάσου, που αντιμετωπίζουν αυτό το σοβαρό πρόβλημα, χωρίς οι ίδιοι να είναι υπεύθυνοι, ενώ επιπλέον δεν είναι καταπατητές δημόσιας ή δασικής γης.
  • Να χρηματοδοτηθούν τα απαραίτητα έργα για να μη στερούνται οι 2.000 κάτοικοι του χωριού το νερό για την ύδρευση το καλοκαίρι, καθώς και για την άρδευση.
  • Να χρηματοδοτηθεί η κατασκευή εσωτερικού αποχετευτικού δικτύου στην Καλλιρράχη, ώστε να απαλλαγεί το χωριό από τη ρύπανση που προκαλεί η υπερχείλιση των βόθρων.

Τέλος, οι βουλευτές ερωτούν γιατί μέχρι τώρα δεν έχει χρηματοδοτηθεί η ολοκλήρωση του λιμανιού Καλλιρράχης Θάσου και ποια είναι τα μέτρα που πρόκειται να πάρει η κυβέρνηση και πότε ώστε αυτό να ολοκληρωθεί το συντομότερο.

Η Αμπτεμαριάμ της Ερυθραίας

Ηφανέλα της, πολλά νούμερα μεγαλύτερη απ' το κανονικό, αποκάλυπτε γυμνά τα στήθη της. Οχι. Δεν ήταν "γλάστρα" της τηλεόρασης ή "τοπ μόντελ" της πασαρέλας που επιδεικνύει τα κάλλη της, για να προκαλέσει και να τα κονομήσει. Η φανέλα δεν ήταν στα μέτρα της, γιατί ήταν δανεική. Και στηθόδεσμος δεν υπήρχε, γιατί, μάλλον, δε θα έχει φορέσει ποτέ στη ζωή της.Η χώρα της πάμφτωχη και η Αμπτεμαριάμ Νεμπιάτ, από την Ερυθραία της Αφρικής, ήρθε να πάρει μέρος στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα στίβου με δανεική φανέλα. Οχι για να πάρει χρυσό μετάλλιο, αλλά απλώς για τη συμμετοχή. Ετρεξε στα 5.000 μέτρα. Δεν προκρίθηκε για τον επόμενο γύρο. Συγκίνησε, όμως, με την προσπάθειά της. Αλλωστε, αυτό είναι το πραγματικό νόημα του αθλητισμού. Η συμμετοχή, η προσπάθεια στον αγώνα. Και φυσικά το χειροκρότημα, η αναγνώριση των θεατών. Κι αυτή την αναγνώριση τη βρήκε η γλυκιά Αμπτεμαριάμ, όταν, την ώρα του τερματισμού της, ολόκληρο το Ολυμπιακό Στάδιο δονούσαν οι ζητωκραυγές των θεατών.

Η Αμπτεμαριάμ δεν έτρεξε ούτε για το μετάλλιο, ούτε για τα δολάρια, με τα οποία χρυσοπληρώνει τους "αστέρες" του στίβου η Παγκόσμια Ομοσπονδία. Αγωνίστηκε, τιμώντας και προβάλλοντας τη φτωχή χώρα της, γιατί πιστεύει στα αγνά ιδανικά του αθλητισμού.

Γνωρίζει ότι δεν μπορεί να συναγωνιστεί, επί ίσοις όροις, αθλητές που προπονούνται με σύγχρονα μέσα, με ειδικούς προπονητές και επιστήμονες δίπλα τους, με τσέπες γεμάτες δολάρια. Στην Ερυθραία ο λαός της πεθαίνει από την πείνα και δεν υπάρχει η υποδομή και η δυνατότητα για αθλητικές διακρίσεις σε παγκόσμιο επίπεδο. Γνωρίζει πως ο κ. Νεμπιόλο και οι "συν αυτώ" έχουν προ πολλού μετατρέψει τον αθλητισμό σε εμπόριο, όπου "αλωνίζουν" και κερδοσκοπούν οι πολυεθνικές. Τα γνωρίζει όλα αυτά, αλλά δε δίστασε να συμμετάσχει, έστω και με δανεική φανέλα, στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Στίβου. Δεν πρωταγωνίστησε στις πρώτες θέσεις της κούρσας, αλλά αγωνίστηκε και τερμάτισε, κι αυτό έχει τεράστια σημασία και αξία και για την ίδια και για την αθλητική ιδέα.

Στη σημερινή εποχή - στην εποχή της "νέας τάξης πραγμάτων", όπου η καπιταλιστική λογική φαίνεται να καθορίζει σχεδόν τα πάντα - όλα μετατρέπονται σε εμπόριο. Και ο αθλητισμός. Ετσι αποτελεί παρήγορο σημάδι να βλέπεις την Αμπτεμαριάμ - αλλά κι άλλους αθλητές από την πεινασμένη "μαύρη ήπειρο", τη φτωχή Ασία ή την Κούβα του Φιντέλ Κάστρο - ν' αγωνίζονται κόντρα σε χρυσοπληρωμένους Αμερικανούς και Ευρωπαίους πρωταθλητές, επιμένοντας να βλέπουν τον αθλητισμό, ως πεδίο ευγενούς άμιλλας των νέων και συναδέλφωσης των λαών.

Και για να συνδέσουμε το θέμα με την άλλη επικαιρότητα των ημερών, η Αμπτεμαριάμ κατέβηκε, με δανεική φανέλα, για ν' αγωνιστεί στο στίβο του αθλητισμού, ενώ ο Γιαννόπουλος και οι βουλευτές του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ αποφασίζουν μόνοι τους και παίρνουν εκατομμύρια - και μάλιστα σε περίοδο σκληρής λιτότητας για τον ελληνικό λαό - για να κατέβουν στο στίβο της πολιτικής....

Παύλος ΡΙΖΑΡΓΙΩΤΗΣ

"Να 'ρθεις το βράδυ να τα πούμε"

"Δε λέω, και μεις εδώ πάνω έχουμε προβλήματα. Ειδικά το χειμώνα. Κι άμα μεγαλώνεις παιδιά είναι πιο δύσκολα. Γι' αυτό όλο και λιγοστεύουμε. Αλλά, ξέρεις, η λίμνη μπορεί ακόμα να θρέψει πολλούς. Μην ξεχνάς, κάποτε εδώ ζούσαν χιλιάδες ψυχές. Και τα φασόλια, που τα λένε Φλωρίνης, εδώ τα βγάζαμε κι ακόμα βγάζουμε. Γι' αυτό σου λέω, μπορεί να θρέψει κόσμο αυτός ο τόπος. Οσο για την Αθήνα, καλή είναι, αλλά εμείς, παιδί μου, έχουμε μάθει αλλιώς. Να 'ρθεις το βράδυ να τα πούμε ήσυχα".

Πρέσπα, ένα χρόνο πριν.

Καιρός να επιστρέφουμε...



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ