ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 12 Οχτώβρη 1996
Σελ. /32
ΔΙΕΘΝΗ
ΣΟΥΗΔΙΑ
Στο Α. Τιμόρ το Νόμπελ Ειρήνης

ΣΤΟΚΧΟΛΜΗ. -

Δύο από τους πρωτεργάτες του κινήματος απελευθέρωσης του Ανατολικού Τιμόρ τιμήθηκαν χτες με το φετινό βραβείο Νόμπελ Ειρήνης. Ο ρωμαιοκαθολικός επίσκοπος, Κάρλος Φελίπε Χιμένες Μπέλο και ο εκπρόσωπος του κινήματος αντίστασης του Ανατολικού Τιμόρ, Χοσέ Ράμος - Ορτα, βραβεύτηκαν γιατί, όπως εξήγησε ο πρόεδρος της Επιτροπής Νόμπελ της Σουηδικής Ακαδημίας, "προσπάθησαν με κίνδυνο της ζωής τους να προστατεύσουν το λαό τους από τις παραβιάσεις εκείνων που ήταν στην εξουσία". Η απόφαση αυτή έγινε δεχτή με παγωμένη οργή από τις δυνάμεις κατοχής του Ανατολικού Τιμόρ (δηλαδή την Ινδονησία) και με ενθουσιασμό από διεθνείς προσωπικότητες και ξένες κυβερνήσεις...

Ο επίσκοπος Μπέλο πρωτοστάτησε στον αγώνα κατά της ινδονησιακής κατοχής, για την ελευθερία και την ειρήνη στο Ανατολικό Τιμόρ, το οποίο αρπάχτηκε από το καθεστώς της Τζακάρτα το 1975, όταν ήταν ακόμη πορτογαλική αποικία. Η ινδονησιακή κυβέρνηση προσπάθησε πολλές φορές να απαλλαχτεί από τον επίσκοπο Μπέλο. Εναντίον του έγιναν απόπειρες δολοφονίας. Κάποια περίοδο, μάλιστα, απομονώθηκε ώστε να μην έχει επαφές με τις υπόλοιπες κυβερνήσεις της Νοτιοανατολικής Ασίας. Τα μέσα ενημέρωσης στην Ινδονησία τον αγνοούσαν συστηματικά. Τα πολύπαθα βάσανα και οι απελευθερωτικοί αγώνες του λαού του Ανατολικού Τιμόρ χρονολογούνται από το 1975 και επανήλθαν στην επικαιρότητα το 1989, με την επιστολή που απέστειλε ο επίσκοπος Μπέλο στον τότε γενικό γραμματέα του ΟΗΕ, Χαβιέ Πέρες ντε Κουέγιαρ. Ζητούσε τη βοήθεια του ΟΗΕ για τους κατοίκους του Ανατολικού Τιμόρ, που "πεθαίνουν και ως λαός, και ως έθνος"! Χρειάστηκε να περάσουν... πέντε (!) χρόνια για να πάρει απάντηση και μέχρι τότε δεν υπήρξε καμία βοήθεια. Ο επίσκοπος Μπέλο, που τιμήθηκε χτες με το Νόμπελ Ειρήνης, γεννήθηκε το 1943 στο Ανατολικό Τιμόρ, σπούδασε φιλοσοφία στην Πορτογαλία, εργάστηκε για ένα διάστημα ως δάσκαλος και σε ηλικία 36 χρόνων διορίστηκε από το Βατικανό αποστολικός διοικητής των 600.000 καθολικών του Ανατολικού Τιμόρ. Εξαιτίας του επισκόπου Μπέλο, η ανθρωπότητα έμαθε για τη σφαγή 200 προσκυνητών από Ινδονήσιους στρατιώτες το Νοέμβρη του 1991!

Ο άλλος βραβευθείς, ο Ράμος Ορτα δήλωσε ότι είναι "ευτυχής αλλά και έκπληκτος, γιατί ο επίσκοπος Μπέλο αξίζει το βραβείο αλλά και γιατί ο άλλος που έπρεπε να τιμηθεί ήταν ο ειρηνιστής ηγέτης Χανάνα Γκουσμάο"!

  • Το ίδιο 24ωρο, και μόλις λίγες ημέρες μετά τη βράβευσή του με το Νόμπελ - Οικονομίας 1996, ο Ουίλιαμ Βίκρεϊ άφησε την τελευταία του πνοή. Ο 82χρονος Καναδός οικονομολόγος ξεψύχησε την ώρα που κατευθυνόταν με το αυτοκίνητό του στη Βοστόνη, για να πάρει μέρος σε ένα συνέδριο.
ΑΦΓΑΝΙΣΤΑΝ
Συμμαχία κατά των Ταλιμπάν

ΚΑΜΠΟΥΛ - ΜΟΣΧΑ.-

Αλλοτε αλληλομισούμενοι εχθροί, ο πρώην κομμουνιστής πολέμαρχος Αμπντούλ Ρασίντ Ντόστουμ κι ο υποστηρικτής της έκπτωτης κυβέρνησης, στρατηγός Αχμέτ σαχ Μασούντ, συμμάχησαν εναντίον των ισλαμιστών Ταλιμπάν, σύμφωνα με πληροφορίες του βρετανικού ραδιοτηλεοπτικού δικτύου BBC.

Στη συμμαχία εντάχθηκε και μια φιλο - ιρανική οργάνωση ("Χεζμπ - ι - Ουάχντατ"), η οποία υπερασπίζεται τη μικρή σιιτική κοινότητα των Αζάρων που βρίσκεται στο κεντρικό Αφγανιστάν.

Στο μεταξύ, οι συγκρούσεις των Ταλιμπάν με τις αντίπαλες ένοπλες ομάδες στο Αφγανιστάν συνεχίστηκαν για ακόμη μια ημέρα, με επιθέσεις σε κομβικές αεροπορικές βάσεις περίπου 90 χιλιόμετρα βόρεια της Καμπούλ.

Στις συγκρούσεις έλαβαν μέρος απλοί πολίτες, οι οποίοι όμως απωθήθηκαν από τους πολιτοφύλακες Ταλιμπάν, οι οποίοι προετοιμάζονται για αντεπίθεση. Στις εξελίξεις του Αφγανιστάν επιχείρησε να παρέμβει η Ρωσία, καθώς το υπουργείο Εξωτερικών στη Μόσχα πρότεινε την πραγματοποίηση συνάντησης σε ρωσικό έδαφος όλων των πλευρών που εμπλέκονται στον εμφύλιο.

Σε συνάντησή τους στο Καζαχστάν (4 Οκτώβρη) οι Πρόεδροι του Καζαχστάν, του Ουζμπεκιστάν, του Τατζικιστάν, του Κιργιστάν και ο Ρώσος πρωθυπουργός Βίκτορ Τσερνομίρντιν, προειδοποίησαν τους Ταλιμπάν ότι θα υπάρξει αντίδραση σε οποιαδήποτε προσπάθεια επέκτασης των συγκρούσεων στο έδαφος οποιασδήποτε από τις χώρες αυτές, με τις οποίες συνορεύει το Αφγανιστάν.

Οσον αφορά τη στάση του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ έναντι του θέματος του Αφγανιστάν, εκπρόσωπος της ρωσικής διπλωματίας δήλωσε ότι "το Συμβούλιο Ασφαλείας δραστηριοποιείται μόνο όταν εμφανιστεί κάποια απειλή για τη διεθνή ειρήνη".

ΑΛΒΑΝΙΑ
Αποκλεισμοί παρατηρητών από τις τοπικές εκλογές

ΑΡΓΥΡΟΚΑΣΤΡΟ.-

Ηδη εκ προοιμίου, οι επικείμενες τοπικές εκλογές στην Αλβανία παρουσιάζουν σημαντικά προβλήματα. Η Κεντρική Εφορευτική Επιτροπή αποφάσισε ήδη να μην επιτρέψει παρουσία παρατηρητών κάτω των 25 ετών στα εκλογικά τμήματα και προκάλεσε έντονη αντίδραση από πλευράς αντιπολίτευσης, η οποία διαμαρτύρεται επειδή με την απόφαση αποκλείει τους φοιτητές από τη διαδικασία.

Εκφράζονται ακόμη φόβοι για ενδεχόμενο αποκλεισμό των παρατηρητών του Γραφείου για τους Δημοκρατικούς Θεσμούς (λειτουργεί στο πλαίσιο του ΟΑΣΕ). Και αυτό επειδή οι επικρίσεις που είχε δεχθεί η κυβέρνηση Μέξι για τη νοθεία και τις παραβάσεις της διαδικασίας στις βουλευτικές εκλογές (στα τέλη Μάη) οφείλονταν στις εκθέσεις του Γραφείου...

Με δήλωσή του στο ραδιόφωνο του BBC ο υπουργός Εξωτερικών της χώρας, Τριτάν Σιέχου, ισχυρίστηκε ότι δεν υπάρχει επίσημη αίτηση για διαπίστευση των παρατηρητών του Γραφείου, αλλά ο εκπρόσωπός του στα Τίρανα είπε αντίθετα πως αναμένει θετική απάντηση από την κυβέρνηση.

Τις εκλογές θα παρακολουθήσουν, όπως έχει ανακοινωθεί, 150 Ιταλοί και 90 Αμερικανοί παρατηρητές.

ΙΤΑΛΙΑ
Ο Ντι Πιέτρο αναμειγνύεται σε σκάνδαλο;

ΡΩΜΗ.-

Ιδιαίτερη αίσθηση στην κοινή γνώμη και σάλο στον πολιτικό κόσμο έχουν προκαλέσει οι αποκαλύψεις ενός νέου πολιτικού σκανδάλου στην Ιταλία, που φέρουν τον πρώην δικαστή και νυν υπουργό Αντόνιο Ντι Πιέτρο μπλεγμένο σε δωροδοκίες.

Συγκεκριμένα, ορισμένες πληροφορίες που δημοσιεύτηκαν χτες στο περιοδικό "Εσπρέσο" αναφέρουν ότι ο Ντι Πιέτρο έπαιρνε και ο ίδιος μίζες. Αυτό αποκάλυψε ο χρηματιστής Πατσίνι Μπατάλια, που κρατείται στις φυλακές της Λα Στέτσια και ανακρίνεται για δωροδοκία πολλών πολιτικών και θεωρείται ο τραπεζίτης στην Ελβετία των "μαύρων ταμείων" πολλών εταιριών.

"Ο Ντι Πιέτρο και ο δικηγόρος του Λουτσιμπέλο μου άδειασαν την τράπεζα. Αν τους συλλάβουν, θα μου κάνουν μεγάλη χάρη", ανέφερε ο Μπατάλια. Ο ίδιος κάνει πιο συγκεκριμένη την κατηγορία, δίνοντας και λεπτομέρειες όπως ότι τα χρήματα που υποτίθεται ότι έδωσε στον Ντι Πιέτρο δε θα πρέπει να αναζητηθούν στο όνομα του πρώην δικαστή, αλλά σ' ένα λογαριασμό τράπεζας εξωτερικού και στο όνομα του πεθερού του.

Πάντως, ο Ντι Πιέτρο διέψευσε αυτές τις πληροφορίες και δήλωσε ότι εδώ και μήνες προσπαθούν με κάθε τρόπο να τον συκοφαντήσουν, ώστε να τον υποχρεώσουν να παραιτηθεί από το υπουργείο Δημοσίων Εργων.

ΙΣΠΑΝΙΑ
Ο Γκονζάλες για τις "αντιτρομοκρατικές ομάδες θανάτου"

ΜΑΔΡΙΤΗ.-

Το Ανώτατο Δικαστήριο της Ισπανίας θα αποφασίσει σε λιγότερο από ένα μήνα αν θα καλέσει τον πρώην πρωθυπουργό Φελίπε Γκονζάλες να καταθέσει σχετικά με την υπόθεση των Αντιτρομοκρατικών Ομάδων Θανάτου (GAL), ενέργεια που ίσως τον εμπλέξει και προσωπικά στο βρώμικο πόλεμο εναντίον των Βάσκων αυτονομιστών της ΕΤΑ.

Οι δικαστές θα αποφασίσουν στις 4 του Νοέμβρη αν θα καλέσουν τον Γκονζάλες για ανάκριση ή ακόμα αν θα παραπέμψουν τον πρώην σοσιαλιστή πρωθυπουργό για την υπόθεση, δήλωσε δικαστικός αξιωματούχος χτες.

ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΕΝΩΣΗ
Επίτροπος προτείνει δημοψηφίσματα

ΠΑΡΙΣΙ.-

Τη διεξαγωγή δημοψηφισμάτων στις χώρες - μέλη της Ευρωπαϊκής Ενωσης για να μπορέσουν οι πολίτες να εκφράσουν τη γνώμη τους στα μεγάλα ζητήματα, ζήτησε χτες ο Ευρωπαίος επίτροπος Υβ Τιμπό Σιλγκί.

"Η διαδικασία λήψης αποφάσεων μπορεί να γίνει πιο διαφανής. Γι' αυτό το λόγο πιστεύω ότι πρέπει να οργανωθούν δημοψηφίσματα, όπου όλοι οι πολίτες θα διατυπώσουν τη γνώμη τους", τόνισε ο Σιλγκί, μιλώντας στο γαλλικό πρακτορείο.

"Για παράδειγμα το θέμα της Αμυνας που επηρεάζει όλους τους πολίτες. Κάποτε θα πρέπει να διευκρινίσουμε το θέμα της Ευρωπαϊκής Αμυνας. Δε μου φαίνεται παράλογο μια ημέρα να συμβουλευτούμε όλους τους Ευρωπαίους πολίτες για το είδος της αμυνας που θέλουν για την Ευρώπη", πρόσθεσε.

Πρόσφυγες απο το Αν.Τιμόρ στην Λισαβώνα γιορτάζουν την βράβευση των

Πρόσφυγες από το Αν. Τιμόρ στη Λισαβόνα γιορτάζουν τη βράβευση των συμπατριωτών τους

ΙΝΔΟΝΗΣΙΑ
Ξέσπασμα βίας με 5 νεκρούς

ΤΖΑΚΑΡΤΑ.-

Πέντε νεκρούς άφησε πίσω του το εξαγριωμένο πλήθος που κατέστρεψε εννέα εκκλησίες, τέσσερα χριστιανικά σχολεία κι ένα μοναστήρι στην πόλη Σιτουμπόντο της Ινδονησίας, σύμφωνα με αστυνομικές πηγές.

"Τα θύματα", κατά έναν Ινδονήσιο αξιωματούχο, "βρίσκονταν μέσα σε μια εκκλησία. Δεν υπήρξαν τραυματίες, αφού οι υπόλοιποι έτρεξαν έξω".

Τα αίτια της βίας παραμένουν άγνωστα, αλλά οι αστυνομικές αρχές έχουν θέσει υπό κράτηση αρκετούς υπόπτους.

Ο πληθυσμός της χώρας εκτιμάται ότι είναι κατά 85% μουσουλμάνοι, αλλά το υφιστάμενο Σύνταγμά της κατοχυρώνει ανεξιθρησκία και αναγνωρίζει τις πέντε μεγαλύτερες θρησκείες.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ