ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 11 Οχτώβρη 1996
Σελ. /32
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΝΕΑ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ
Ολοι παίρνουν αποστάσεις από τον Μ. Εβερτ
  • Μεταβατικό χαρακτήρισε τον επανεκλεγέντα πρόεδρο και ο Γ. Βαρβιτσιώτης, που στήριξε την εκλογή του
  • Ανοιχτό το ενδεχόμενο να είναι και ο αντιπρόεδρος της ΝΔ υποψήφιος στο επικείμενο συνέδριο

To ένα μετά το άλλο τα κορυφαία στελέχη της ΝΔ φροντίζουν να παίρνουν αποστάσεις από τον Μ. Εβερτ, αποδυναμώνοντας έτσι καθημερινά τον επανεκλεγέντα πρόεδρο. Μετά τον Γ. Σουφλιά, που προχτές αρνήθηκε όλα τα αξιώματα και χαρακτήρισε τον Μ. Εβερτ "μεταβατικό", χτες και ο αντιπρόεδρος Γ. Βαρβιτσιώτης έμμεσα αποκάλεσε τον Μ. Εβερτ "μεταβατικό", αφήνοντας ανοιχτό το ενδεχόμενο και δικής του υποψηφιότητας στο επικείμενο συνέδριο.

Ο αντιπρόεδρος της ΝΔ - που όπως είναι γνωστό στήριξε την επανεκλογή Εβερτ - μιλώντας στην τηλεόραση του ΑΝΤΕΝΝΑ αποκάλυψε ότι στο ξεκίνημα της διαδικασίας εκλογής νέου αρχηγού πρότεινε στον Γ. Σουφλιά να αποτελέσουν από κοινού ηγετικό δίδυμο με πρόεδρο τον Γ. Βαρβιτσιώτη και αντιπρόεδρο τον Γ. Σουφλιά. Η πρόταση αυτή είπε "είχε στόχο την εκτόνωση της κρίσης και την προοπτική συλλογικής ηγεσίας για τη ΝΔ". Η δημοσιοποίηση αυτής της πρότασης έχει τη δική της σημασία, καθώς δείχνει ότι η επανεκλογή του Μ. Εβερτ δεν ήταν μέσα στις αρχικές επιθυμίες του αντιπροέδρου του κόμματος.

Ο Γ. Βαρβιτσιώτης, αναφερόμενος στην πρότασή του για μεταβατική ηγεσία υπό τον ίδιο, είπε πως διαμήνυσε στον Κ. Μητσοτάκη "ότι δε θα ήταν υποψήφιος αρχηγός στο προσεχές συνέδριο, εάν εκλεγόταν τώρα πρόεδρος κοινής αποδοχής", διευκρινίζοντας όμως ότι δε δεχόταν να ανακοινωθεί αυτή η απόφασή του γιατί "θα έπληττε το κύρος του ως αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης".

Διευκρινίζοντας την απόφασή του να στηρίξει τον Μ. Εβερτ επισήμανε ότι το έκανε, επειδή ο επανεκλεγείς πρόεδρος αποδέχτηκε την πρότασή του "για επιβεβαίωση του αρχηγού που θα εκλεγόταν από το επικείμενο συνέδριο", προσχωρώντας έτσι και ο ίδιος στο "στρατόπεδο" όσων βλέπουν τον Μ. Εβερτ ως μεταβατικό. Τέλος, άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο δικής του υποψηφιότητας στο συνέδριο, λέγοντας ότι "η όποια κίνησή του θα γίνει με γνώμονα την ενότητα και την προοπτική του κόμματος".

Εκδηλώσεις των ΚΟΒ του ΚΚΕ
  • Σε γλέντι καλεί αύριο Σάββατο η ΚΟΒ Α. Πετραλώνων,στις 7 μ.μ. στα γραφεία της, Τρώων 45, για να γιορταστεί η εκλογική επιτυχία του ΚΚΕ.
  • Σε εκδήλωση - συζήτηση για το αποτέλεσμα των εκλογών καλεί τα μέλη και τους φίλους του ΚΚΕ η ΚΟΒ Υμηττού τη Δευτέρα στις 7 μ.μ. στα γραφεία της, Περγάμου 12 - πλ. Υμηττού.
  • Σε συζήτηση για τις εκλογές καλεί τα μέλη και τους φίλους του ΚΚΕ η ΚΟΒ Κολιάτσου,την Τετάρτη 16 Οκτώβρη, στις 6.30 μ.μ. στα γραφεία της.
  • Λαϊκό γλέντι οργανώνουν οι ΚΟ Χαϊδαρίου σήμερα Παρασκευή 11 Οκτώβρη, στο ΚΑΠΗ του Δάσους Χαϊδαρίου (25ης Μαρτίου & Αθ. Διάκου) στις 8.30 μ.μ.
  • Επίσης σήμερα Παρασκευή 11 Οκτώβρη η ΚΟΒ Ευγένειας - Χαραυγής συζητά με τα μέλη και τους φίλους του ΚΚΕ τα αποτελέσματα των εκλογών στα γραφεία της οργάνωσης στις 7 μ.μ. Θα ακολουθήσει γλέντι.
  • Συζήτηση για τις εκλογές και γλέντι διοργανώνουν οι ΚΟ του ΚΚΕ στα Ανω Ιλίσσια αύριο Σάββατο 12 Οκτώβρη, στα γραφεία του ΚΚΕ (Σειλήστριας 9) στις 7 μ.μ.
  • Μετεκλογικό γλέντι διοργανώνει η ΚΟΒ Κολωνακίου - Λυκαβηττού το Σάββατο 12 Οκτώβρη στα γραφεία της, Σόλωνος 34, στις 7 το απόγευμα.
  • Συζήτηση και γλέντι διοργανώνουν οι ΚΟ Κυψέλης σήμερα, Παρασκευή 11 Οκτώβρη στα γραφεία του ΚΚΕ (Κερκύρας 91) στις 7.30 το απόγευμα.
  • Σε συζήτηση για το αποτέλεσμα των εκλογών, αλλά και σε γλέντι καλεί τα μέλη του ΚΚΕ και τους φίλους η ΚΟΒ Ν. Μπελογιάννη,αύριο Σάββατο 12 Οκτώβρη στα γραφεία της στα Ασπρα Χώματα (Κρήνης 70).
  • Συγκέντρωση διοργανωνουν οι ΚΟ Αγ. Παντελεήμονα στα γραφεία του ΚΚΕ, Αχαρνών 152, την Τετάρτη 16 Οκτώβρη στις 7 μ. μ
  • Γλέντι και συζήτηση στις 7 μμ και στη Ν. Σμύρνη.Οι ΚΟ της περιοχής καλούν το Σάββατο 12 Οκτώβρη στα γραφεία του ΚΚΕ, Φάρου & Πιπίνου 2(πλ. Φάρου).
  • Στην ταβέρνα "Κοσμάς" (Θηβών 58) γλεντά και συζητά για τις εκλογές, η ΚΟΒ Δασκάλων & Νηπιαγωγών Περιστερίου,την Παρασκευή 18 Οκτώβρη στις 9 το βράδυ.
Θεός ... φυλάξοι

Οι "περίεργες" φήμες που κυκλοφορούσαν τις τελευταίες μέρες και εμφάνιζαν τον διευθυντή της εφημερίδας "Το Βήμα", Σταύρο Ψυχάρη, να αναλαμβάνει Διοικητής του Αγιου Ορους, δεν ήταν αβάσιμες.

Με ανακοίνωσή του το ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών επιβεβαιώνει πως "μετά από έκδοση σχετικού Προεδρικού Διατάγματος, ο δημοσιογράφος κ. Σταύρος Ψυχάρης, τοποθετήθηκε Διοικητής Αγίου Ορους".

Η ανακοίνωση, πρέπει να σημειωθεί, δεν αναφέρει τα κριτήρια με τα οποία έγινε η επιλογή του συγκεκριμένου προσώπου, γεγονός που δίνει τροφή σε ένα νέο κύκλο φημών οι οποίες ήδη κυκλοφορούν και μιλούν για το "μακρύ χέρι" του "Συγκροτήματος Λαμπράκη", στη διαχείριση τεράστιων κονδυλίων που κατευθύνονται προς το Αγιον Ορος.

ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΕΣ ΣΧΕΣΕΙΣ
Διαβήματα σε υψηλούς τόνους

Σε υψηλούς τόνους Αθήνα και Αγκυρα, με αφορμή την πτώση του τουρκικού μαχητικού αεροσκάφους, συνέχισαν και χτες μια άτυπη "συνομιλία", στην οποία επανέλαβαν τις πάγιες θέσεις τους.

Την περασμένη Τετάρτη στην Αγκυρα, οι δύο χώρες αντάλλαξαν διαβήματα, κατηγορώντας η μια την άλλη για παραβιάσεις του εναέριου χώρου, υπογραμμίζοντας με αυτόν τον τρόπο τις διαφωνίες τους για το εύρος του ελληνικού εναέριου χώρου.

Οπως είναι γνωστό, η Αγκυρα, οι ΗΠΑ αλλά και οι περισσότερες ευρωπαϊκές χώρες, δεν αναγνωρίζουν τα 10 ναυτικά μίλια, ως εύρος του ελληνικού εναέριου χώρου, που έχει ορίσει η Αθήνα.

Οι τόνοι, στην αντιπαράθεση Αθήνας και Αγκυρας, σηκώθηκαν ακόμη περισσότερο μετά την ανακοίνωση του τουρκικού υπουργείου Εξωτερικών, που προειδοποιούσε Αθήνα και Λευκωσία πως η Τουρκία θα αντιδράσει και θα λάβει μέτρα αν συνεχιστούν οι "επιθετικές ενέργειες" όπως η πρόσφατη κοινή ελληνοκυπριακή άσκηση "Τοξότης".

Στην τουρκική ανακοίνωση, απάντησε, σε ανάλογο ύφος, ο εκπρόσωπος του ελληνικού υπουργείου Εξωτερικών, Κ. Μπίκας. Ο εκπρόσωπος του ελληνικού υπουργείου, χαρακτήρισε "προκλητική" τη συμπεριφορά της Τουρκίας, η οποία επί 20 χρόνια κατέχει τμήμα ανεξάρτητου κράτους, υπονομεύοντας με αυτόν τον τρόπο τη σταθερότητα στη Νοτιοανατολική Μεσόγειο. Ο εκπρόσωπος του ελληνικού υπουργείου Εξωτερικών σημείωσε επίσης, πως η αναγνώριση και η αναχαίτιση του τουρκικού μαχητικού αεροσκάφους που κατάπεσε έγινε στον ελληνικό εναέριο χώρο.

Ελληνικό "Μιράζ - 2000" συνετρίβη στο Αιγαίο

Ο πιλότος του διασώθηκε

Ενα ακόμα μαχητικό αεροσκάφος συνετρίβη στο Αιγαίο. Αυτή τη φορά είναι ελληνικό και ο πιλότος του σώθηκε χρησιμοποιώντας επιτυχώς το σύστημα εκτίναξης του καθίσματος.

Το ατύχημα έγινε χτες το πρωί στις 11.05, όταν μαχητικό αεροσκάφος της ελληνικής Πολεμικής Αεροπορίας, τύπου "Μιράζ - 2000",κατέπεσε στη θαλάσσια περιοχή 6 μίλια βορειοδυτικά της Ανδρου. Σύμφωνα με το Γενικό Επιτελείο Αεροπορίας, το αεροσκάφος εκτελούσε διατεταγμένη εκπαιδευτική άσκηση μαζί με τρία ακόμα του ίδιου τύπου και κατά συνέπεια η συγκεκριμένη αποστολή του δεν είχε σχέση με αναχαίτιση τουρκικού αεροσκάφους. Να υπενθυμίσουμε ότι του ίδιου τύπου ελληνικά αεροσκάφη, δηλαδή "Μιράζ - 2000", ήταν αυτά, που δύο μέρες πριν, συμμετείχαν στην καταδίωξη των τουρκικών "F-16" κοντά στη Χίο, από τα οποία ένα κατέπεσε στη θάλασσα.

Ο χειριστής του αεροσκάφους, υποσμηναγός Στυλιανός Νακίδης,χρησιμοποίησε με επιτυχία το αλεξίπτωτό του και διασώθηκε. Στη συνέχεια μεταφέρθηκε με ελικόπτερο στο Νοσοκομείο της Αεροπορίας. Σύμφωνα με τις πρώτες ενδείξεις, η πτώση είναι αποτέλεσμα μηχανικής βλάβης του αεροσκάφους. Η εκτίμηση αυτή εξάλλου στηρίζεται και σε μαρτυρία του χειριστή, ο οποίος σε επικοινωνία του είπε ότι βλέπει καπνούς και στη συνέχεια ειδοποίησε ότι εγκαταλείπει το αεροσκάφος.

Να σημειώσουμε ότι είναι το τρίτο κατά σειρά, από τα 40 γαλλικής προέλευσης αεροσκάφη, τύπου "Μιράζ - 2000",της "αγοράς του αιώνα" που καταστρέφεται. Επίσης έχουν συντριβεί και τρία από τα 40 αμερικανικής προέλευσης, τύπου "F-16",της ίδιας αγοράς. Αξίζει να αναφερθεί ότι το κόστος καθενός από τ' αεροσκάφη αυτά, τα οποία είναι τρίτης γενιάς, ξεπερνά τα 6 δισ. δραχμές.

Θα μπορούσε να του ψιθυρίσει στ' αυτί: "Και συ τέκνον Βρούτε;"



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ