ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 8 Οχτώβρη 1996
Σελ. /28
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΕΥΤΙΚΗ ΟΜΑΔΑ ΚΚΕ
Αντιπολίτευση σε όλα τα επίπεδα

"Οπως είναι φανερό, η Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΚΚΕ θα ασκήσει μία -----πραγματική αντιπολίτευση στους κεντρικούς πολιτικούς άξονες και τους "μονόδρομους" του Μάαστριχτ, του Προγράμματος Σύγκλισης. Θα αντιπαλέψει τις συνέπειες από την εφαρμογή της "Λευκής Βίβλου", της ΚΑΠ, της GATT, της ενσωμάτωσης της χώρας στη Νέα Τάξη πραγμάτων και την άσκηση μιας εξωτερικής πολιτικής που προωθεί τους σχεδιασμούς της Ευρωπαϊκής Ενωσης και των "συμμάχων" μας στην περιοχή μας και ευρύτερα",τόνισε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΚΚΕ, Ορ. Κολοζώφ, παρουσιάζοντας χτες σε συνέντευξη Τύπου τις βασικές προτεραιότητες δράσης της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του Κόμματος, καθώς και το πολιτικό πλαίσιο στο οποίο θα κινηθεί, όπως αυτό αποφασίστηκε προχθές στην πρώτη της συνεδρίαση.

Η απόφαση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας

Στην προχτεσινή, πρώτη συνεδρίαση η Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΚΚΕ κατέληξε στα παρακάτω:

1. Επιβεβαίωσε την εκτίμηση ότι οι εργαζόμενοι βρίσκονται μπροστά σε μία νέα κυβερνητική επίθεση σκληρότερης λιτότητας και επιβολής αντιλαϊκών μέτρων. Οτι συνεχίζεται ο αδιέξοδος και επικίνδυνος δρόμος της παραγωγικής περιθωριοποίησης της χώρας και της παραπέρα δέσμευσης, υποταγής, και ενσωμάτωσης στην Ευρωπαϊκή Ενωση και το ΝΑΤΟ.

2. Η εκλογική ενίσχυση του ΚΚΕ σε ψήφους, ποσοστό και αριθμό εδρών και η ανάδειξή του σε τρίτο κόμμα, βοηθούν αντικειμενικά την Κοινοβουλευτική του Ομάδα να παίζει πιο ενεργητικό και πιο αποφασιστικό ρόλο στη νέα βουλευτική περίοδο.

3. Η δράση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας θα καθορίζεται από τις θέσεις μιας πραγματικής αντιπολίτευσης που καταγγέλλει και αντιπαλεύει κάθε νομοσχέδιο, μέτρο και απόφαση που στρέφεται κατά των συμφερόντων του λαού και της χώρας. Αυτό αφορά και στα μικρά, επιμέρους προβλήματα και επιλογές, αλλά και στους κεντρικούς πολιτικούς άξονες και τους "μονόδρομους" του Μάαστριχτ, του Προγράμματος Σύγκλισης, της Λευκής Βίβλου, της ΚΑΠ, της GATT, της κοινής με τους "συμμάχους" εξωτερικής πολιτικής και της "νέας τάξης πραγμάτων".

4. Η Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΚΚΕ, με βάση αυτά τα κριτήρια θα κρίνει την κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ και τις άλλες πολιτικές δυνάμεις. Τα "κεντροαριστερά ανοίγματα" και η ανάλογη φιλολογία δεν αφορούν το ΚΚΕ. Η πραγματική υπεράσπιση των συμφερόντων των εργαζομένων και της εθνικής μας ανεξαρτησίας, η αριστερή και προοδευτική αντίληψη κρίνονται από τη στάση του καθενός απέναντι στα μικρά και μεγάλα προβλήματα, αλλά και στις βασικές επιλογές, από τις οποίες εξαρτώνται και καθορίζονται και όλα τα επιμέρους μέτρα και συνέπειες.

5. Ταυτόχρονα η Κοινοβουλευτική Ομάδα θα επιδιώξει να αναδείξει και στη Βουλή και στην ελληνική κοινωνία τις προτάσεις και εναλλακτικές λύσεις του ΚΚΕ, που βέβαια δε χωρούν στα πλαίσια των ιμπεριαλιστικών οργανισμών και στο θεσμικό καθεστώς που έχουν δημιουργήσει.

Οι προτεραιότητες

6. Βασικές προτεραιότητες της δράσης της Κοινοβουλευτικής Ομάδας είναι: α) Η υπεράσπιση του εισοδήματος, των εργασιακών και ασφαλιστικών δικαιωμάτων των εργαζόμενων από τη νεοφιλελεύθερη επίθεση αρπαγής λαϊκών κατακτήσεων. Η απόκρουση νέων φορολογικών βαρών και γενικότερα των περικοπών στις κοινωνικές παροχές, η απόκρουση της πολιτικής της λιτότητας σε όλες της τις εκφράσεις. Ο αγώνας κατά των προνομίων του μεγάλου κεφαλαίου και της ασυδοσίας των πολυεθνικών.

β) Η αντιμετώπιση της ανεργίας που μεγεθύνεται, η ουσιαστική προστασία των ανέργων. Η αντίσταση στην καταστροφή της παραγωγικής βάσης της χώρας, στις ιδιωτικοποιήσεις και το ξεπούλημα της δημόσιας περιουσίας. Η πάλη ενάντια στην οικονομική υποβάθμιση και την παραγωγική συρρίκνωση της χώρας, με ταυτόχρονη αποκάλυψη της αντιαναπτυξιακής κατεύθυνσης του Β' Πακέτου Ντελόρ και τις παραπλανητικές "προοπτικές" για δήθεν ανάπτυξη μέσα από τη συμμετοχή της Ελλάδας στο ενιαίο νομισματικό σύστημα.

γ) Η προστασία του εισοδήματος και της παραγωγικής δραστηριότητας και προοπτικής της μικρομεσαίας αγροτιάς. Η αντιμετώπιση των μεγάλων προβλημάτων των μικρομεσαίων επιχειρήσεων.

δ) Το αντιπάλεμα στις περικοπές, αλλά και στον προσανατολισμό της πολιτικής που εφαρμόζεται στην Παιδεία, την Υγεία, την Πρόνοια, τον Πολιτισμό, την Τοπική Αυτοδιοίκηση και στους άλλους κοινωνικούς τομείς.

ε) Η υπεράσπιση των κυριαρχικών δικαιωμάτων της χώρας, η προάσπιση της ειρήνης στην περιοχή, η δίκαια λύση του Κυπριακού, σύμφωνα με τις αποφάσεις του ΟΗΕ, έξω από τους σχεδιασμούς του ΝΑΤΟ και της Ευρωπαϊκής Ενωσης.

Η συνέχιση και ανάπτυξη της διεθνούς παρουσίας και δραστηριότητας της Κοινοβουλευτικής Ομάδας σ' όλους τους οργανισμούς, τις επιτροπές και τα διεθνή fora, όπου συζητούνται και αποφασίζονται ζητήματα που αφορούν στα συμφέροντα του λαού και της χώρας.

στ) Η αντίσταση στην πορεία συρρίκνωσης των αρμοδιοτήτων της Βουλής υπέρ των οργάνων της Ευρωπαϊκής Ενωσης, η συνολική αναβάθμιση της λειτουργίας και του ρόλου της. Η καθιέρωση της απλής αναλογικής ως πάγιου εκλογικού συστήματος. Ο αναβαθμισμένος ρόλος της Βουλής και των κοινωνικών οργανώσεων για τη μεγαλύτερη διαφάνεια και τον έλεγχο σε όλα τα επίπεδα της δημόσιας ζωής.

Ξεκίνησε η νέα Βουλή

Με την ορκωμοσία από τον αρχιεπίσκοπο Αθηνών και πάσης Ελλάδος Σεραφείμ,των βουλευτών που εκλέχτηκαν στις εκλογές της 22 Σεπτέμβρη, άρχισαν χτες τυπικά οι εργασίες της νέας κοινοβουλευτικής περιόδου. Σήμερα θα πραγματοποιηθεί η μυστική ψηφοφορία για την εκλογή του προέδρου της Βουλής. Υπενθυμίζουμε ότι από την κυβέρνηση έχει ήδη ανακοινωθεί πως θα ξαναπροταθεί ο πρόεδρος της προηγούμενης Βουλής Απ. Κακλαμάνης.Νωρίτερα ο πρωθυπουργός Κ. Σημίτης θα ανακοινώσει στην ΚΟ του κόμματός του τις αποφάσεις του για τις θέσεις των τριών αντιπροέδρων, που αναλογούν στο πρώτο σε κοινοβουλευτική δύναμη κόμμα. Οι αντιπρόεδροι και οι γραμματείς του Σώματος θα ψηφιστούν με μυστική ψηφοφορία αύριο. Την Πέμπτη αρχίζει το ουσιαστικό μέρος των εργασιών της νέας Βουλής με την ανάγνωση από τον πρωθυπουργό των προγραμματικών δηλώσεων της κυβέρνησης, η συζήτηση των οποίων θα ολοκληρωθεί τα μεσάνυχτα του Σαββάτου με ονομαστική ψηφοφορία.

Από την ορκωμοσία απουσίαζαν ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ Φρ. Παπαδέλης που βρίσκεται στο στάδιο της ανάρρωσης από το εγκεφαλικό που υπέστη στην προεκλογική περίοδο και ο βουλευτής της ΝΔ Αν. Καραγκούνης.

Μετά την ορκωμοσία των ορθοδόξων βουλευτών ορκίστηκαν στο Κοράνιο οι ανήκοντες στο μωαμεθανικό θρήσκευμα βουλευτές Γκαλίπ Γκαλίπ του ΠΑΣΟΚ, Ακήφογλου Μπηρόλ της ΝΔ και Μουσταφά Μουσταφά του ΣΥΝ.

Στο μεταξύ, με την τοποθέτηση των βουλευτών του ΣΥΝ και του ΔΗΚΚΙ στα "ορεινά" έδρανα της Βουλής, πίσω από τους βουλευτές του ΠΑΣΟΚ και του ΚΚΕ, λύθηκε το "χωροταξικό" πρόβλημα, που τις τελευταίες μέρες είχε δημιουργηθεί. Στα πίσω έδρανα του Κοινοβουλίου επέλεξαν να καθίσουν και οι ανήκοντες στην εσωκομματική αντιπολίτευση βουλευτές της ΝΔ. Ετσι, τα μπροστινά έδρανα της Βουλής κατέχουν, σύμφωνα με το έθιμο και τη δύναμη των κομμάτων, το ΚΚΕ που κάθεται στην αριστερή πτέρυγα, το ΠΑΣΟΚ που κάθεται στο κέντρο και η ΝΔ που καταλαμβάνει τη δεξιά πτέρυγα.

Πριν την ορκωμοσία διαβάστηκε γραπτή δήλωση της Γενικής Γραμματέα της ΚΕ του ΚΚΕ, Αλέκας Παπαρήγα,με την οποία δηλώνει ότι επέλεξε την έδρα της Β' Περιφέρειας Αθηνών. Μετά από αυτό, την έδρα στο Νομό Λέσβου, που επίσης ήταν υποψήφια, καταλαμβάνει ο Στρ. Κόρακας σαν πρώτος αναπληρωματικός του συνδυασμού του ΚΚΕ. Επίσης με γραπτή του δήλωση ο ευρωβουλευτής του ΚΚΕ Γ. Θεωνάς που εκλέχτηκε και βουλευτής Μαγνησίας, παραιτείται της βουλευτικής έδρας την οποία καταλαμβάνει ο Ν. Γκατζής,πρώτος αναπληρωματικός του συνδυασμού.

Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης, Μ. Εβερτ,δήλωσε ότι προτιμά την έδρα της Α Περιφέρειας Θεσσαλονίκης, παραιτούμενος της έδρας στην περιφέρεια του Εβρου.

Ο βουλευτής του ΣΥΝ Β. Αποστόλου δήλωσε, τέλος, ότι μεταξύ της ιδιότητας του υπαλλήλου της Αγροτικής Τράπεζας και του βουλευτή επιλέγει τη δεύτερη.

Γ. Κ.

Τέσσερις προτάσεις νόμου

Με την έναρξη της νέας κοινοβουλευτικής περιόδου η Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΚΚΕ θα καταθέσει τέσσερις προτάσεις νόμου. Για την απλή αναλογική, την ΑΤΑ, τις συντάξεις και την Εθνική Αντίσταση.Αυτό ανακοίνωσε χτες ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΚΚΕ, Ορ. Κολοζώφ,σημειώνοντας ότι η υπεράσπιση του εισοδήματος των εργαζόμενων, καθώς και των εργασιακών και ασφαλιστικών τους δικαιωμάτων θα είναι από τις βασικές προτεραιότητες της δράσης της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του Κόμματος.

Στο μεταξύ, σύμφωνα με την απόφαση της ΚΕ του ΚΚΕ, εκτός του Ορ. Κολοζώφ, κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος ορίζεται επίσης ο Στρ. Κόρακας,ενώ για τη θέση του αντιπροέδρου της Βουλής θα προταθεί ο Μήτσος Κωστόπουλος.Για τη θέση του γραμματέα της Βουλής θα προταθεί ο Αχιλλέας Κανταρτζής.

Η ΚΕ του ΚΚΕ τέλος, αποφάσισε ο Αντ. Σκυλλάκος να οριστεί γραμματέας της Κοινοβουλευτικής Ομάδας.

Εκδηλώσεις των ΚΟΒ του ΚΚΕ
  • H KOB Τρεις Γέφυρες - Αγιος Ελευθέριος διοργανώνει μετεκλογικό γλέντι αύριο Τετάρτη, στις 6 μμ στα γραφεία της (Καβάφη και Αχαρνών). Καλούνται να πάρουν μέρος τα μέλη και φίλοι του ΚΚΕ.
  • Σύσκεψη με θέμα "Εκτίμηση του εκλογικού αποτελέσματος" διοργανώνει αύριο η ΚΟΒ Νέου Κόσμου,στις 6:30 μμ στα γραφεία της, Φρατζή 8.
  • Συζήτηση για το εκλογικό αποτέλεσμα διοργανώνει την Πέμπτη στις 6:30 μμ η ΚΟΒ Κ. Πετραλώνων,στα γραφεία της, Αριστοβούλου 6.
  • Σε γλέντι καλεί το Σάββατο η ΚΟΒ Α. Πετραλώνων,το Σάββατο στις 7 μμ στα γραφεία της, Τρώων 45, για να γιορταστεί η εκλογική επιτυχία του ΚΚΕ.
  • Με θέμα το εκλογικό αποτέλεσμα διοργανώνει συζήτηση στις 7 το απόγευμα η ΚΟΒ Κ. Πατησίων,στα γραφεία της Σημαντήρα και Κριστοβουλίδου, ενώ θα ακολουθήσει γλέντι με μουσική και σπιτικούς μεζέδες.
  • Σε εκδήλωση - συζήτηση για το αποτέλεσμα των εκλογών καλεί τα μέλη και τους φίλους του ΚΚΕ η ΚΟΒ Υμηττού τη Δευτέρα στις 7 μμ στα γραφεία της, Περγάμου 12 - πλ. Υμηττού.


Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ