ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 8 Οχτώβρη 1996
Σελ. /28
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΑ
Μείωση της παραγωγής - αύξηση των κερδών

Στον αστερισμό της συνεχούς υποβάθμισης κινείται η ελληνική μεταποιητική βιομηχανία, παρά το γεγονός ότι οι βιομήχανοι απολαμβάνουν γενναιόδωρα οικονομικά κίνητρα, φοροαπαλλαγές και άλλες ενισχύσεις. Η μείωση της συμμετοχής της μεταποιητικής βιομηχανίας στο ΑΕΠ από 20% που ήταν το 1980 στο 14% το 1995, η μείωση της απασχόλησης στη βιομηχανία κατά 20% την τελευταία 5ετία, με την ταυτόχρονη υποβάθμιση των σχέσεων εργασίας, η τάση για συγκέντρωση και συγκεντροποίηση της παραγωγής, με τον εκτοπισμό από την αγορά χιλιάδων επιχειρήσεων, είναι η μία όψη του νομίσματος "αναδιάρθρωση" της εγχώριας βιομηχανίας βάσει των σταθεροποιητικών προγραμμάτων των τελευταίων ετών που επικαλούνται οι εκφραστές αυτών των πολιτικών. Στην άλλη όψη του ίδιου νομίσματος αναγράφεται ανάγλυφα η πολιτική ποικιλότροπης στήριξης των βιομηχάνων μέσα από ενισχύσεις, φοροαπαλλαγές, δημιουργία υποδομών, θεσμικές παρεμβάσεις κλπ., αλλά και η κερδοφορία των επιχειρήσεων.

Τα παραπάνω αποτελούν συμπεράσματα ειδικής μελέτης για την ελληνική βιομηχανία γύρω απ' την οποία αναπτύχθηκε χτες και συζήτηση, στην οποία συμμετείχαν εκπρόσωποι του ΣΕΒ, της ΓΣΕΕ, επιχειρηματίες, ενώ παρέμβαση είχε και η υφυπουργός Ανάπτυξης Αννα Διαμαντοπούλου. Στη μελέτη διαπιστώνεται ακόμα ότι:

  • Η βιομηχανική παραγωγή παραμένει στάσιμη εδώ και δεκαπέντε χρόνια, ενώ η ανάκαμψη που παρουσιάζεται μετά το 1993 προέρχεται κυρίως από καταναλωτικά αγαθά.
  • Παρά τη "φιλελευθεροποίηση" της ελληνικής αγοράς, τη βελτίωση της κερδοφορίας των επιχειρήσεων, την "απογείωση" - όπως αναφέρεται χαρακτηριστικά - των επενδυτικών κινήτρων, η μεταποιητική βιομηχανία ακολουθεί συνεχή συρρίκνωση.
  • Διαπιστώνεται η τάση για συγκέντρωση και συγκεντροποίηση της παραγωγής εις βάρος των μικρών παραγωγικών μονάδων. Ενδεικτικά αναφέρεται ότι ο αριθμός των εργαζομένων σε επιχειρήσεις με πάνω από 500 άτομα είναι περίπου ίδιος με αυτών σε εταιρίες με λιγότερα από 100 άτομα.
  • Διατυπώνεται η πάγια αξίωση των βιομηχάνων για απελευθέρωση της αγοράς εργασίας, με τη γνωστή ορολογία περί ευέλικτων μορφών εργασιακών σχέσεων.
  • Διαπιστώνεται μία στροφή των επενδύσεων στον τομέα των υπηρεσιών σε ρυθμό αντίστοιχο της σμίκρυνσης της βιομηχανίας.
  • Τέλος, σημειώνεται η σημαντική συνεισφορά της βιομηχανίας στις εξαγωγές, η οποία το 1994 έφτασε το 46,5% της συνολικής αξίας των εξαγωγών της χώρας.

ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ: Σημαντικό πλήγμα για τον ελληνικό τουρισμό αποτελούν οι πτωχεύσεις, που συνέβησαν τον τελευταίο καιρό από τουρ οπερέιτορς, που διακινούσαν σχεδόν αποκλειστικά τους πελάτες τους στην Ελλάδα. Στο συμπέρασμα αυτό, κατέληξε ο Σύνδεσμος Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων, αποφασίζοντας παράλληλα, κάτω απ' τις νέες συνθήκες, να εκφράσει τη συμπαράστασή του προς τις επιχειρήσεις εκείνες που μεταφέρουν ένα σημαντικό αριθμό τουριστών στη χώρα μας, δίνοντας, όπως χαρακτηριστικά αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση, "σκληρή μάχη σε μια ιδιαίτερα ανταγωνιστική αγορά".

ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΑ: Ημερίδα με θέμα "Τηλεματική για έναν καινούριο κόσμο", πραγματοποιήθηκε την Τετάρτη 25 Σεπτέμβρη 1996 στο Εθνικό Ιδρυμα Ερευνών από την "EUROCOM EXPERTISE", που ανήκει στον όμιλο "ΙΝΤΡΑΚΟΜ". Στην εκδήλωση παρουσιάστηκαν οι νέες εφαρμογές της τηλεματικής, όπως είναι η ενδοεταιρική οργάνωση μέσω δικτύων Internet, το ηλεκτρονικό εμπόριο (EDI) και η εκπαίδευση με χρήση πολυμέσων (multimedia).

ΣΥΝΕΔΡΙΟ: Οι μεγαλύτερες ευρωπαϊκές επιχειρήσεις οικοδομικών - κατασκευαστικών υλικών θα συμμετάσχουν στο ετήσιο συνέδριο της "UFEMAT" (Ευρωπαϊκή Ομοσπονδία Εμπόρων Οικοδομικών Υλικών), που θα διεξαχθεί το 1997 στην Ελλάδα από τις 17 ως τις 19 Σεπτέμβρη. Μέλη των Εθνικών Ομοσπονδιών της"UFEMAT" είναι πάνω από 20.000 μεγάλες επιχειρήσεις εμπορίας οικοδομικών υλικών, που συνολικά απασχολούν 250.000 εργαζόμενους, απευθύνονται σε 320 εκατ. καταναλωτές και έχουν κύκλο εργασιών πάνω από 14 τρισ. δρχ. Τη χώρα μας εκπροσωπεί από το 1978 η Πανελλήνια Ενωση Εμπόρων Σιδηρικών και Βιομηχανικών Ειδών (ΠΕΕΣΒΕ).

ΤΡΑΠΕΖΕΣ: Το πρόγραμμα - μαμούθ ενίσχυσης της κεφαλαιουχικής βάσης του συγκροτήματος και τα εξαμηνιαία αποτελέσματα της Τράπεζας Κύπρου, παρουσίασε σε έκτακτη γενική συνέλευση ο πρόεδρος του ιδρύματος Σ. Τριανταφυλλίδης. Τα νέα κεφάλαια θα αντληθούν, τόσο από το εξωτερικό (26,5 δισ. δρχ.), όσο και από την Κύπρο (5,3 δισ. δρχ.). Παράλληλα, ελήφθη απόφαση για την έκδοση νέων μετοχών για συνολικό ποσό 13,25 δισ. δρχ. το Μάη του 1997. Για το σκοπό αυτό, θα ετοιμαστεί σύντομα σχετική πρόταση για έγκριση από το ΔΣ της Τράπεζας Κύπρου (Επενδύσεις) ΛΤΔ. Η έκδοση (39,75 δισ. δρχ.) είναι από τις μεγαλύτερες που έγιναν ποτέ στα χρονικά της Κύπρου.

ΙΝΚΑ
Ζητά παρέμβαση του υπουργείου

Την παρέμβαση του υπουργείου Ανάπτυξης (τομέας εμπορίου) για την πάταξη των φαινομένων παραπλάνησης και παραπληροφόρησης των καταναλωτών από τις εταιρίες τηλεφωνικών και ταχυδρομικών πωλήσεων ζητά με επιστολή του προς την υπουργό και τον υφυπουργό Ανάπτυξης το Ινστιτούτο Καταναλωτών (ΙΝΚΑ).

Το ΙΝΚΑ επισημαίνει ότι οι παραπάνω επιχειρήσεις περιφρονούν πλήρως το νόμο 2251/94 περί προστασίας του καταναλωτή, ενώ πολλές από αυτές είναι ιδιαίτερα ύποπτες, καθώς εμφανίζονται να αλλάζουν συχνά επωνυμία,και, όπως καταγγέλλει, και με την προστασία των ΕΛΤΑ, και ταχυδρομική θυρίδα. Αποτέλεσμα, όλων αυτών, τονίζει το ΙΝΚΑ, είναι η αδυναμία τιθάσευσης των πρακτικών τους και η συνέχιση της καταπάτησης των δικαιωμάτων των καταναλωτών και των κανόνων του υγιούς ανταγωνισμού.

ΓΣΕΒΕΕ
Αδιαπραγμάτευτη η κυριακάτικη αργία

Την κατηγορηματική της αντίθεση στις μεθοδεύσεις των μεγάλων πολυκαταστημάτων, να καταστρατηγήσουν τη θεσμοθετημένη αργία της Κυριακής, εκφράζει με επιστολή της προς τους υπουργούς Εργασίας και Ανάπτυξης, καθώς και στον νομάρχη της Αθήνας η Γενική Συνομοσπονδία Επαγγελματιών Βιοτεχνών και Εμπόρων Ελλάδας (ΓΣΕΒΕΕ), με αφορμή σχετική πρόθεση του πολυεθνικού πολυκαταστήματος πώλησης προϊόντων μουσικής Virgin - Mega Store στο κέντρο της Αθήνας.

Συγκεκριμένα, το παραπάνω κατάστημα απέσπασε από τον Ελληνικό Οργανισμό Τουρισμού (ΕΟΤ) το ειδικό σήμα τουριστικού καταστήματος, με το οποίο επιχείρησε να αρχίσει να λειτουργεί Κυριακές, πράγμα για το οποίο, όμως δεν είχε την έγκριση της επιθεώρησης εργασίας μετά από παρέμβαση του Συλλόγου Εμποροϋπαλλήλων της Αθήνας, ο οποίος και απέσπασε τη δέσμευση πως δεν πρόκειται να δοθεί άλλη άδεια με την οποία θα καταπατείται η κυριακάτικη αργία.

Η ΓΣΕΒΕΕ επισημαίνει τον κίνδυνο έναρξης διακριτικής μεταχείρισης υπέρ των πολυκαταστημάτων σε βάρος των μικρών μαγαζιών που θα σηματοδοτήσει την καταστρατήγηση της κεκτημένης αργίας της Κυριακής δίνοντας το χαριστικό χτύπημα στα μικρά εμπορικά καταστήματα. Επίσης, η Συνομοσπονδία δηλώνει ότι θα αντιδράσει δυναμικά σε τυχόν τέτοιες ενέργειες και ζητά την άμεση παρέμβαση των συναρμόδιων υπουργών, για να σταματήσει κάθε κίνηση κατάργησης της αργίας της Κυριακής και να ξεκαθαρίσει το τοπίο και ταυτόχρονα να κινηθούν στην κατεύθυνση του περιορισμού του εξοντωτικού ωραρίου λειτουργίας των καταστημάτων, σύμφωνα με τις προτάσεις της συντριπτικής πλειοψηφίας του συνδικαλιστικού κινήματος των ΕΒΕ.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ