ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 8 Οχτώβρη 1996
Σελ. /28
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
Μπαράζ κινητοποιήσεων για το μετρό

Συγκέντρωση σήμερα στις 9 πμ στην Ομόνοια. Συλλαλητήριο την Πέμπτη. Ανοιχτή παρέμβαση της ΕΕ, εκπρόσωπος της οποίας θα παραβρεθεί σήμερα σε σύσκεψη στο ΥΠΕΧΩΔΕ. Ανησυχίες για ευρύτερο "παιχνίδι" με τα μεγάλα έργα

Με κύριο αίτημα να ξεκινήσουν αμέσως οι εργασίες κατασκευής του μετρό Αθήνας και να σταματήσουν τα διάφορα οικονομικά παιχνίδια, που το κρατούν "παγωμένο" εδώ και δυο μήνες, το Συνδικάτο Οικοδόμων Αθήνας και το Παράρτημα Εργαζόμενων στο μετρό κλιμακώνουν τον αγώνα τους, προγραμματίζοντας ένα νέο γύρο κινητοποιήσεων.

Σήμερα πραγματοποιούν συγκέντρωση στις 9 το πρωί στην Ομόνοια, στα πλαίσια τετράωρης στάσης εργασίας. Την Πέμπτη διοργανώνουν συλλαλητήριο στις 7.30 μμ στην πλατεία Κάνιγγος, όπου καλούνται να συμμετέχουν όλοι οι εργαζόμενοι, τα συνδικάτα, οι δήμοι και οι μαζικοί φορείς της Αθήνας.Σήμερα, εξάλλου, το απόγευμα δίνουν συνέντευξη Τύπου, όπου καλούνται να πάρουν μέρος σωματεία και μαζικοί φορείς.

Στο μεταξύ, κλιμακώνεται και η εκβιαστική παρέμβαση της Ευρωπαϊκής Ενωσης υπέρ των εργολάβων που έχουν αναλάβει την κατασκευή του έργου. Χτες έφτασε από τις Βρυξέλλες ο Γερμανός Νόιμπεκ,εκπρόσωπος της αρμόδιας Διεύθυνσης της ΕΕ, ο οποίος ήταν και στην υπογραφή της αρχικής σύμβασης μεταξύ δημοσίου και "Ολυμπιακό Μετρό",προκειμένου να παραβρεθεί στη σύσκεψη που θα γίνει προς το τέλος της βδομάδας ή πιθανόν και αύριο, στο ΥΠΕΧΩΔΕ.Και μόνο το γεγονός αυτό φανερώνει τις τρομερές πιέσεις που εξασκούνται, ώστε η κυβέρνηση να "υποκύψει" τελικά στις απαιτήσεις των Γάλλων και Γερμανών εργολάβων για ένα νέο "πανωπροίκι", ύψους άνω των 160 δισ. δρχ., αλλά και για την παράδοση του έργου με 4 ολόκληρα χρόνια καθυστέρηση!

Η κοινοτική παρουσία, άλλωστε, δεν πρέπει να είναι άσχετη και με τα διάφορα "παιχνίδια" που παίζονται και στα υπόλοιπα "μεγάλα έργα" που γίνονται στη χώρα μας και για τα οποία ενδιαφέρονται και πάλι γερμανικές και γαλλικές εταιρίες. Δεν αποκλείεται, λοιπόν, οι εξελίξεις στο μετρό να λειτουργούν ως ιμάντας εκβιασμού για περαιτέρω παραχωρήσεις και στα υπόλοιπα"μεγάλα έργα".Στη σύσκεψη, πάντως, θα συμμετέχουν επίσης εκπρόσωποι της δημόσιας επιβλέπουσας εταιρίας "Αττικό Μετρό" και, φυσικά, ανώτερα στελέχη της κοινοπραξίας.

Πρόκειται για τη δεύτερη παρέμβαση της Ευρωπαϊκής Ενωσης, καθώς την περασμένη Παρασκευή Κοινοτικοί εμπειρογνώμονες είχαν συνάντηση - μετά από επιστολή της κοινοπραξίας - με παράγοντες του υπουργείου και της "Αττικό Μετρό". Σύμφωνα με πληροφορίες, δεν ικανοποιήθηκαν από την ενημέρωση και απαίτησαν από την πλευρά του δημοσίου, να στείλει γραπτές απαντήσεις ως το τέλος της βδομάδας προκειμένου να αξιολογηθούν!

Τον κίνδυνο να κλείσει για μεγάλο χρονικό διάστημα το έργο, επισημαίνουν σε κοινή τους ανακοίνωση το Συνδικάτο και το Παράρτημα. Υπογραμμίζουν πως "κύριοι υπεύθυνοι για το αδιέξοδο που υπάρχει σήμερα είναι αυτοί που υπέγραψαν και ψήφισαν την αρχική και συμπληρωματική σύμβαση του έργου, που δίνει τη δυνατότητα στην κατασκευάστρια κοινοπραξία να διεκδικεί δεκάδες και εκατοντάδες δισ. δρχ. για πανωπροίκια. Επίσης το ΥΠΕΧΩΔΕ και οι εμπλεκόμενες εταιρίες "Αττικό Μετρό", "Ολυμπιακό Μετρό", καθώς και η αμερικάνικη τεχνική εταιρία ΜΠΕΧΤΕΛ".

Οπως τονίζουν, "ο καβγάς γίνεται για το "πάπλωμα". Ποιος, δηλαδή, από τους εμπλεκόμενους και άλλους που καραδοκούν, θα ελέγξει από δω και πέρα την πορεία του έργου, τις επεκτάσεις του μετρό και ποιος θα κυριαρχήσει στα υπόλοιπα τεχνικά έργα που έχουν προγραμματιστεί να γίνουν στη χώρα μας".Στα πλαίσια της πρωτοβουλίας για ενημέρωση όλων των ενδιαφερόμενων φορέων για τις εξελίξεις στο έργο, εκπρόσωποι του Συνδικάτου και του Παραρτήματος συναντήθηκαν χτες το πρωί με τον πρόεδρο και μέλη της διοικούσας επιτροπής του Τεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδας.Στη συνάντηση, υπήρξε σύμπτωση απόψεων για τα αίτια που έχουν οδηγήσει το έργο σε αδιέξοδο και συμφωνήθηκε να υπάρξει στενότερη συνεργασία από δω και πέρα.

  • Αλληλεγγύη και συμμετοχή στις κινητοποιήσεις δήλωσαν, με επιστολές τους στο συνδικάτο, οι Δήμοι Πετρούπολης, Ελληνικού, Ταύρου, Αιγάλεω.

Με ανακοίνωσή του, το Συνδικάτο Κλωστοϋφαντουργίας - Ιματισμού - Δέρματος Αττικής συμπαραστέκεται στον αγώνα των εργαζομένων του μετρό. Καταγγέλλει σαν απαράδεκτη τη στάση της κυβέρνησης και καλεί τους εργαζόμενους να βγάλουν τα συμπεράσματά τους "από τη στάση της κυβέρνησης απέναντι στα μεγάλα συμφέροντα, στις απαιτήσεις της Ευρωπαϊκής Ενωσης και τα περίφημα μεγάλα έργα που απομυζούν δισ. και δεν τελειώνουν ποτέ".

Τη στάση της κυβέρνησης υπέρ των μεγαλοεργολάβων που "ανοίγει την όρεξή τους για περισσότερα δισεκατομμύρια", καταγγέλλει με ανακοίνωσή του ο Σύνδεσμος Συνταξιούχων ΙΚΑ Αθηνών, Πειραιώς, Περιχώρων.

ΑΛΕΚΑ ΠΑΠΑΡΗΓΑ
Είμαστε στο πλευρό των εργαζομένων

Με την ΓΓ του ΚΚΕ συναντήθηκε χτες αντιπροσωπεία του Συνδικάτου Οικοδόμων και του παραρτήματος των εργαζομένων στο μετρό

Τη συμπαράσταση του ΚΚΕ στον αγώνα των εργαζομένων στο μετρό, ενάντια στους εκβιασμούς της κατασκευάστριας κοινοπραξίας, τόνισε χτες η Γ. Γραμματέας του Κόμματος Αλ. Παπαρήγα,κατά τη συνάντηση που είχε με εκπροσώπους του Συνδικάτου Οικοδόμων Αθήνας και του Παραρτήματος των εργαζομένων στο μετρό,επισημαίνοντας, ταυτόχρονα, και τις ευθύνες της κυβέρνησης. Η συνάντηση έγινε στα πλαίσια του κύκλου ενημερωτικών συναντήσεων του συνδικάτου με τα κόμματα, με στόχο την ενημέρωση για τις εξελίξεις και για τα προβλήματα που αντιμετωπίζει το έργο.

Μετά τη συνάντηση η Αλ. Παπαρήγα έκανε την παρακάτω δήλωση: "Στην ενημέρωση που είχαμε από το Συνδικάτο Οικοδόμων Αθήνας για την κατάσταση που επικρατεί σήμερα στο μετρό, εμείς απαντήσαμε ως εξής: Είμαστε στο πλευρό των εργαζομένων στο μετρό, οι οποίοι βρίσκονται κάτω από τον εκβιασμό της εταιρίας που το κατασκευάζει. Η εταιρία κάθε τρεις και λίγο σταματάει τις εργασίες, ζητώντας πρόσθετα έσοδα και πανωπροίκια, προκειμένου να συνεχίσει το έργο που είχε αναλάβει. Για μας, όμως, υπεύθυνη δεν είναι μόνο η γνωστή κοινοπραξία. Ευθύνη έχει και η κυβέρνηση και ο υπουργός ΠΕΧΩΔΕ, Κ. Λαλιώτης, οι οποίοι έχουν αποδειχτεί εντελώς ενδοτικοί στις πιέσεις των εταιριών. Και αν στεκόμαστε με αποφασιστικότητα σε αυτό το ζήτημα, είναι γιατί δρομολογούνται και άλλα μεγάλα έργα αυτή την περίοδο, τα οποία εμφανίζονται ως έργα ανάπτυξης και έργα για την εξεύρεση νέων θέσεων εργασίας. Αν επαναληφθεί το πείραμα και στα άλλα έργα, όπως γίνεται τώρα στο μετρό, τότε και τα έργα δε θα προχωρήσουν και η εκμετάλλευση και η ληστεία των εργαζομένων θα είναι πολλαπλάσιες. Γι' αυτό εμείς θα στηρίξουμε τις κινητοποιήσεις των εργαζομένων και θα διεκδικήσουμε και στη Βουλή, το σεβασμό απ' την εταιρία των υποχρεώσεών της. Δεν μπορεί να πληρώσουν οι εργαζόμενοι με τις δικές τους θυσίες τις απαιτήσεις της εταιρίας".

Ο πρόεδρος του Συνδικάτου, Γ. Φιλιούσης,σημείωσε πως η συνάντηση με την Γ. Γραμματέα του ΚΚΕ έγινε με αφορμή τον νέο κύκλο κινητοποιήσεων που αποφάσισε το συνδικάτο. Επισήμανε ότι τα προβλήματα που υπάρχουν σήμερα στην πορεία κατασκευής του μετρό έχουν σχέση με "τη διάτρητη αρχική σύμβαση του '91 και τη συμπληρωματική του '94, που δίνουν την ευκαιρία στην κατασκευάστρια κοινοπραξία, να απαιτεί κάθε χρόνο δισ. δραχμές πανωπροίκια και το έργο να καθυστερεί". Δήλωσε πως οι εργαζόμενοι δεν είναι διατεθειμένοι να αποδεχτούν τον εκβιασμό της κατασκευάστριας κοινοπραξίας και ήδη έχουν προγραμματίσει σειρά κινητοποιήσεων. Κάλεσε, τέλος, όλους τους εργαζόμενους τους μαζικούς φορείς και τα συνδικάτα να συμμετέχουν στο συλλαλητήριο της Πέμπτης, τονίζοντας πως "πρέπει όλοι μαζί να αγωνιστούμε να μην περάσουν τα σχέδια της εταιρίας. Να μην πληρώνει ο λαός και οι εργαζόμενοι τις απαιτήσεις μιας χούφτας μεγαλοεργολάβων ντόπιων και ξένων".

Ελπίζει η ... "Αττικό Μετρό"

Την... ελπίδα ότι τα προβλήματα που έχουν δημιουργηθεί σε σχέση με το έργο του μετρό θα λυθούν σε συνάντηση που θα έχει μέσα στις προσεχείς μέρες ο υπουργός ΠΕΧΩΔΕ Κ. Λαλιώτης με εκπρόσωπο της κοινοπραξίας, εξέφρασε ο πρόεδρος της εταιρίας "Αττικό Μετρό", κ. Κίκηρας μετά από συνάντηση με τον δήμαρχο Αθήνας Δ. Αβραμόπουλο.Οπως δήλωσε ο κ. Κίκηρας στη συνάντηση, ο υπουργός θα επιδιώξει την ολοκλήρωση του έργου στα πλαίσια της σύμβασης, χωρίς ωστόσο να αναφέρει ότι τα προβλήματα που δημιουργήθηκαν και προφανώς θα αναδειχτούν κι άλλα, απορρέουν από την ίδια τη σύμβαση, τέτοια που επιτρέπει στους εργολάβους παράλογες απαιτήσεις.

Από την πλευρά του ο Δ. Αβραμόπουλος αρκέστηκε στο να εκφράσει την ανησυχία του για την "επιβράδυνση, όπως είπε, των ρυθμών εκτέλεσης του έργου" και τόνισε πως ο δήμος θα προχωρήσει σε ανάπλαση των επιφανειών χώρων όπου λειτουργούν εργοτάξια.

Από τη συνάντηση του προεδρείου της ΓΣΕΕ με την ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ Α.Πα

Από τη συνάντηση του προεδρείου της ΓΣΕΕ με την ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ Αλ. Παπαρήγα

Στις κάλπες οι οικοδόμοι

Από την Παρασκευή 11 Οκτώβρη ψηφίζουν οι οικοδόμοι για την ανάδειξη της νέας κεντρικής διοίκησης του Συνδικάτου Οικοδόμων Αθήνας,των διοικήσεων των Παραρτημάτων, καθώς και για αντιπροσώπους για το ΕΚΑ και την Ομοσπονδία του κλάδου. Οι αρχαιρεσίες ολοκληρώνονται την Παρασκευή 18 Οκτώβρη.

Οι οικοδόμοι μπορούν να ψηφίζουν στα γραφεία των Παραρτημάτων καθημερινά από τις 5 μμ έως τις 8.30 μμ. Το Σάββατο από τις 9 το πρωί μέχρι τις 8.30 το βράδυ και την Κυριακή από τις 10 πμ έως τις 3 μμ.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ