ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 8 Αυγούστου 1997
Σελ. /24
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
"Εχθροπραξίες" για το ωράριο

Οι ιδιοκτήτες σούπερ μάρκετ "χτυπούν" αποφάσεις νομαρχιών, που περιορίζουν, Σάββατο και απογεύματα, το ωράριο λειτουργίας

Ενα νέο "κύμα" απειλών και πιέσεων έχουν εξαπολύσει οι ιδιοκτήτες σούπερ μάρκετ,προκειμένου να ανατραπούν οι αποφάσεις ορισμένων Νομαρχιακών Συμβουλίων, όπως της Αιτωλοακαρνανίας,που κινούνται σε θετική κατεύθυνση για το ωράριο λειτουργίας των καταστημάτων και με τις οποίες καθορίζεται το κλείσιμό τους, τρία απογεύματα τη βδομάδα. Στην κατεύθυνση αυτή, έχουν σαν "σημαία" την υπουργική απόφαση, που οι ίδιοι επέβαλαν και έκανε αποδεκτή η πλειοψηφία της διοίκησης της Ομοσπονδίας Ιδιωτικών Υπαλλήλων,με την οποία καθοριζόταν η λειτουργία τους, καθημερινά μέχρι τις 9μμ και το Σάββατο μέχρι τις 6μμ.

Στα τέλη Ιούλη εκδόθηκε η απόφαση του Νομαρχιακού Συμβουλίου Αιτωλοακαρνανίας, με την οποία καθορίζεται ότι Δευτέρα, Τετάρτη και Σάββατο απόγευμα όλα τα καταστήματα θα είναι κλειστά, όπως και την Κυριακή, ενώ ιδιαίτερα τα σούπερ μάρκετ το Σάββατο θα είναι ανοιχτά μέχρι τις 2.30μμ. Οι ιδιοκτήτες των σούπερ μάρκετ αντέδρασαν και ξεκίνησαν εκστρατεία για να την ανατρέψουν. Η άρνησή τους να την υλοποιήσουν είχε αποτέλεσμα να πραγματοποιηθούν στις αρχές της βδομάδας κάποιες συλλήψεις υπευθύνων σούπερ μάρκετ που τα κρατούσαν ανοιχτά πέραν του ωραρίου που όριζε η απόφαση.

Με πρόσφατη ανακοίνωσή του, ο Σύνδεσμος Επιχειρήσεων Σούπερ Μάρκετ Ελλάδας (ΣΕΣΜΕ) επιτίθεται σε όσες αποφάσεις Νομαρχιακών Συμβουλίων κινούνται σε θετική κατεύθυνση, επικαλούμενος την υπουργική απόφαση. Ωστόσο, με το άρθρο 2 αυτής της απόφασης, επιτρέπεται στα Νομαρχιακά Συμβούλια να καθορίζουν το ωράριο λειτουργίας των καταστημάτων στις περιοχές τους.

Στην ίδια ανακοίνωσή του, όσες αποφάσεις Νομαρχιακών Συμβουλίων "ενοχλούν" χαρακτηρίζονται "αναπάντεχες, αλλά και καθαρά υπονομευτικές για τη λειτουργία των σούπερ μάρκετ"! Αντίθετα, τηρείται "σιγήν ιχθύος" για τις αποφάσεις άλλων Νομαρχιακών Συμβουλίων όπως των Χανίων,όπου προβλέπεται και επιτρέπεται λειτουργία και την Κυριακή.

Ολος αυτός ο θόρυβος, που σκόπιμα έχουν ξεσηκώσει οι ιδιοκτήτες σούπερ μάρκετ, αποζητώντας την πλήρη ασυδοσία, έχει συγκεκριμένο στόχο που δε διστάζουν να τον αποκαλύψουν, τονίζοντας στην ανακοίνωσή τους: "Η τακτική αυτή αποβλέπει στο να εξαναγκάσει το ΣΕΣΜΕ να ζητήσει επάνοδο στο καθεστώς της ελεύθερης λειτουργίας των καταστημάτων όλες τις ώρες του 24ώρου"!

ΠΕΜΕΝ - ΣΤΕΦΕΝΣΩΝ
Προσκλητήριο αντίστασης και αγώνα

Τα δυο ναυτεργατικά σωματεία καλούν σε συγκρότηση αγωνιστικού μετώπου και καταγγέλλουν τη στάση της πλειοψηφίας της ΠΝΟ

Αγωνιστικό κάλεσμα προς όλους τους ναυτεργάτες, κάθε ειδικότητας, να δημιουργήσουν ένα ισχυρό μέτωπο, που θα αντικρούσει τα καταστροφικά για αυτούς μέτρα που προωθούν εφοπλιστές και κυβέρνηση και να πιέσουν την Πανελλήνια Ναυτική Ομοσπονδία, να σταθεί στο ύψος των ναυτεργατικών απαιτήσεων, απευθύνουν με κοινή τους ανακοίνωση η Πανελλήνια Ενωση Μηχανικών Εμπορικού Ναυτικού και η Πανελλήνια Ενωση Κατωτέρων Πληρωμάτων Μηχανής "Ο ΣΤΕΦΕΝΣΩΝ".Να σημειωθεί ότι οι συνδικαλιστές των δύο σωματείων ήταν οι μόνοι που υποστήριξαν, κατά τη συνεδρίαση της Εκτελεστικής Επιτροπής της Ομοσπονδίας την περασμένη Τρίτη, να γενικευτεί και να κλιμακωθεί ο απεργιακός αγώνας, καταθέτοντας συγκεκριμένη πρόταση.

Τα δύο σωματεία χαιρετίζουν όλους τους ναυτεργάτες, που έδωσαν την απεργιακή μάχη στις 4 και 5 Αυγούστου, για την αντιμετώπιση του προβλήματος της ανεργίας και την υπεράσπιση του δικαιώματος της δουλιάς που βάλλεται καίρια από την αντιναυτεργατική πολιτική της κυβέρνησης και τον εφοπλιστικό τυχοδιωκτισμό. Ειδικά για τη στάση της πλειοψηφίας της διοίκησης της Πανελλήνιας Ναυτικής Ομοσπονδίας,η οποία - εκτός από την προκλητική αδράνεια που επέδειξε για την προετοιμασία και την περιφρούρηση της απεργίας - αρνήθηκε να κλιμακώσει τον αγώνα και ξεπούλησε τη Συλλογική Σύμβαση Εργασίας για τους ποντοπόρους ναυτεργάτες, επισημαίνεται στην ανακοίνωση των σωματείων: "Για άλλη μια φορά αρνήθηκε προκλητικά να εκφράσει τη θέληση των ναυτεργατών και να ανταποκριθεί στις απαιτήσεις των εξελίξεων που σημαδεύονται από τη σφοδρότατη εφοπλιστική - κυβερνητική επίθεση. Η πλειοψηφία έπαιξε πάλι το παιχνίδι του υπουργείου Εμπορικής Ναυτιλίας και των εφοπλιστικών Ενώσεων".Και σημειώνουν: "Στην κατεύθυνση αυτή κινείται και η πρόταση του προέδρου της Ενώσεως Ναυτών, Αντ. Νταλακογιώργου, ο οποίος εμπαίζοντας τους ναυτεργάτες αναφέρθηκε στην επέκταση της απεργίας στα φορτηγά πλοία".

Τα δύο σωματεία επιμένουν ότι οι ναυτεργατικοί αγώνες πρέπει να κλιμακωθούν και καλούν "όλους τους συναδέλφους - όπως υπογραμμίζουν - να υψώσουν φωνή διαμαρτυρίας, να συμμετέχουν στις κινητοποιήσεις και να ασκήσουν ισχυρή πίεση στην ΠΝΟ, τα σωματεία, το ΥΕΝ και τους εφοπλιστές", ενώ αναφέρουν ότι πρέπει να γίνει υπόθεση όλων των ναυτεργατών η αλλαγή των συσχετισμών δύναμης στα σωματεία που συμμετέχουν στο αντιναυτεργατικό παιχνίδι και η αλλαγή της κατάστασης στην ΠΝΟ.

Επίκειται ξεπούλημα

Στα σκαριά ο τρίτος διαγωνισμός για το ξεπούλημα της ΜΕΒ ΑΕ (πρώην Παπαστρατή)

ΧΑΛΚΙΔΑ (του ανταποκριτή μας).-

Μια ακόμα επιχείρηση από τις λεγόμενες "κοινωνικοποιημένες" του ΠΑΣΟΚ, της προηγούμενης δεκαετίας η ΜΕΒ ΑΕ (πρώην Παπαστρατή), παραγωγής προϊόντων λευκολίθου (παρήγαγε δίπυρο και καυστική αμμωνία), στρατηγικής σημασίας για τη στήριξη της παραγωγικής βάσης της χώρας, οδηγείται στον τρίτο κατά σειρά διαγωνισμό ξεπουλήματος σε συνθήκες αδιαφάνειας και στημένων διαδικασιών. Διεκδικητής της εμφανίζεται ο επιχειρηματίας Κ. Βαρβούτης.

Πριν δύο χρόνια η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ ξεπούλησε έναντι "πινακίου φακής" το συγκρότημα πρώην Σκαλιστήρη στον ιδιοκτήτη μεταλλείων λιγνίτη στη Βόρεια Ελλάδα, Κ. Βαρβούτη,αφού είχε προηγηθεί η λεηλασία του συγκροτήματος από τους επιτήδειους. Το ξεπούλημα του συγκροτήματος στον Κ. Βαρβούτη,συνόδευαν τα γνωστά κίνητρα των αναπτυξιακών νόμων, φωτογραφικές διατάξεις επιδοτήσεις, σε ποσοστό 45% και άλλα κίνητρα, με αποτέλεσμα ο ίδιος να μην έχει βάλει ακόμα "το χέρι στην τσέπη" για επενδύσεις έστω και για την αποπληρωμή του εξευτελιστικού τιμήματος.

Πέρα από αυτά όμως υπάρχει και... δεύτερος γύρος. Τα μεταλλεία πρώην Παπαστρατή,με τα τεράστια αποθέματα λευκολίθου, τα οποία σύμφωνα με δικαστική πραγματογνωμοσύνη, υπολογίζονται σε 16.000.000 τόνους και τα οποία έχουν μπει στο μάτι του Κ. Βαρβούτη. Οι δύο άγονοι διαγωνισμοί που προηγήθηκαν, μετά από δικαστική παρέμβαση των πρώην ιδιοκτητών, θεωρείται προσωρινός ανασχετικός παράγοντας, αφού σε λίγο θα βγει στον "αέρα" τρίτος διαγωνισμός και εν πάση περιπτώσει υπάρχουν και οι "φωτογραφικές" νομοθετικές πράξεις αν υπάρξει κώλυμα.

Πάντως, οι τελευταίοι πρώην ιδιοκτήτες της οικογένειας Παπαστρατή που όμως παραδόξως κατέχουν τις μετοχές (αυτή και αν είναι σοσιαλιστική κοινωνικοποίηση) στις 11 Ιούλη κατέθεσαν μηνυτήρια αναφορά στον εισαγγελέα Χαλκίδας, γιατί η Γενική Αποθήκη Ελλάδας (θυγατρική της ΕΤΕ) - όπως ισχυρίζονται - έθεσε παράνομα σε πλειστηριασμό, από το κατάστημα Χαλκίδας, μεταλλεύματα ιδιοκτησίας της εταιρίας ΜΕΒ ΑΕ (πρώην Παπαστρατή) αξίας μεγαλύτερης από 1,5 δισ. δραχμών αντί του ποσού των 27.000.000 δραχμών! Αποδέκτης του εκπλειστηριάσματος ήταν η εταιρία ΒΙΟΜΑΓΝ του Κ. Βαρβούτη.

Στο δρόμο 22 εργάτες

Την κατάργηση μιας βάρδιας και την απόλυση 22 εργαζομένων, ανακοίνωσε ο ιδιοκτήτης του κλωστηρίου "Μαγρίζος ΑΕ" στη Λάρισα, ζητώντας προκλητικά απ' τους 115 εργαζόμενους που συνολικά απασχολεί, να επιλέξουν οι ίδιοι ποιοι θα απολυθούν!

Στο μεταξύ το εργοστάσιο έκλεισε - λόγω καλοκαιρινής άδειας - και οι εργαζόμενοι ζουν υπό καθεστώς αβεβαιότητας για το μέλλον τους. Να σημειώσουμε ότι τον περασμένο Δεκέμβρη ο εργοδότης έκλεισε αιφνιδιαστικά το άλλο εργοστάσιο που είχε, πετώντας στο δρόμο 75 εργάτες.

Με ανακοίνωσή του ο Σύνδεσμος Κλωστοϋφαντουργών Λάρισας καταγγέλλει την ενέργεια του εργοδότη και τον καλεί σε τριμερή συνάντηση στην Επιθεώρηση Εργασίας. Επισημαίνει, επίσης, ότι οι μακροχρόνια (πάνω από 12 μήνες) άνεργοι του κλάδου στην περιοχή, ξεπερνούν τους 1.000 και εκφράζει την αγανάκτησή του για τη συνεχιζόμενη πολιτική συρρίκνωσης που εφαρμόζεται στον τομέα της κλωστοϋφαντουργίας. Τέλος, καλεί "εργαζόμενους και άνεργους να συσπειρωθούν γύρω απ' το σωματείο και να παλέψουν για να σταματήσει αυτός ο κατήφορος".

Αναγκαία η απομάκρυνση

Ερώτηση βουλευτών του ΚΚΕ για τη μετακίνηση του F/B "Μάρθα"

Τα μέτρα που πρόκειται να πάρει η κυβέρνηση, ώστε να απομακρυνθεί το φέρι μποτ "ΜΑΡΘΑ" από το λιμάνι του Παλαιοκάστρου Λακωνίας, ζητούν να πληροφορηθούν οι βουλευτές του ΚΚΕ Στρατής Κόρακας και Νίκος Γκατζής, με Ερώτησή τους στη Βουλή, απευθυνόμενη προς τον υπουργό Εμπορικής Ναυτιλίας. Οπως αναφέρει η ερώτηση, το φέρι μποτ "ΜΑΡΘΑ" καταλαμβάνει τη μοναδική προβλήτα στον όρμο του Παλαιοκάστρου Λαχίου - Νεαπόλεως Λακωνίας, παρεμποδίζοντας έτσι τους τοπικούς αλιείς στη δραστηριότητά τους, την προσέγγιση του πλοίου της γραμμής, την προσόρμιση θαλαμηγών, ειδικά κατά την τουριστική περίοδο, αλλά και τα υπόλοιπα σκάφη που καταφεύγουν εκεί για να προστατευτούν όταν πνέουν νοτιοανατολικοί άνεμοι. Το φέρι μποτ βρίσκεται εκεί, λόγω κατάσχεσης και επίσχεσης και οι ιδιοκτήτες του αδιαφορούν να το μετακινήσουν.

Συγκεκριμένα, οι βουλευτές του ΚΚΕ ερωτούν τον υπουργό Ναυτιλίας"ποια μέτρα πρόκειται να πάρει η κυβέρνηση και πότε, ώστε να απομακρυνθεί το F/B "ΜΑΡΘΑ" από την προβλήτα του Παλαιοκάστρου, προκειμένου αυτή να αξιοποιηθεί, εξυπηρετώντας τους σκοπούς για τους οποίους κατασκευάστηκε".



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ