ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 8 Αυγούστου 1997
Σελ. /24
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΗ ΑΝΤΙΜΕΤΑΡΡΥΘΜΙΣΗ
Μήνας προετοιμασίας των αγώνων ο Αύγουστος
  • "Σκληρή" και αδιάλλακτη εμφανίζεται η ηγεσία του υπουργείου Παιδείας, ανακοινώνοντας ότι θα προχωρήσει σε νομοθετική ρύθμιση των εξαγγελιών της το τρίτο δεκαήμερο του Αυγούστου
  • Συγκέντρωση στις 20 του μήνα έξω από το υπουργείο Παιδείας πραγματοποιούν οι αδιόριστοι εκπαιδευτικοί

Αφού ολοκλήρωσε το διάλογο που έκανε με τον εαυτό της η ηγεσία του υπουργείου Παιδείας, δηλώνει αποφασισμένη να προχωρήσει το τρίτο δεκαήμερο του Αυγούστου στη νομοθέτηση όλων των βαθιά αντιεκπαιδευτικών ρυθμίσεων που εξήγγειλε την περασμένη Παρασκευή ο υπουργός Παιδείας.

Χτες το Διοικητικό Συμβούλιο της ΟΛΜΕ συναντήθηκε τελικά με τον υφυπουργό Παιδείας, Γ. Ανθόπουλο, μετά από πρόσκλησή του, για να εισπράξει την πλήρη αδιαλλαξία της ηγεσίας του υπουργείου Παιδείας. Ο Γ. Ανθόπουλος απέκλεισε κάθε περιθώριο διαπραγμάτευσης με την εκπαιδευτική κοινότητα πάνω στα νέα μέτρα, λέγοντας ότι οι εξαγγελίες αποτελούν απόφαση του Υπουργικού Συμβουλίου και του πρωθυπουργού και θα νομοθετηθούν μέσα στο τρίτο 10ήμερο του Αυγούστου. Ο υφυπουργός Παιδείας είπε αναφορικά με τις εξαγγελίες ότι ο θεσμός του ενιαίου λυκείου για να επεκταθεί σε όλα τα σχολεία της χώρας θα πάρει αρκετά μεγάλο χρονικό διάστημα (χωρίς να διευκρινίσει ακριβώς πόσο), διευκρίνισε στην ηγεσία των καθηγητών ότι το υπουργείο δε μιλάει για ελεύθερη πρόσβαση στα ΑΕΙ αλλά για "ανοιχτή πρόσβαση με ελεύθερη επιλογή" και επιπλέον ανακοίνωσε τη νέα μορφή διαλόγου που θα εγκαινιάσει το υπουργείο Παιδείας, που πλέον διάλογος κάθε ενδιαφερόμενου δε θα γίνεται με την πολιτική ηγεσία αλλά με το Παιδαγωγικό Ινστιτούτο!

Μετά το τέλος της άκαρπης συνάντησης, ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας, Ν. Τσούλιας, δήλωσε ότι η ηγεσία του υπουργείου Παιδείας αναλαμβάνει όλες τις ευθύνες για το τι θα επακολουθήσει στο χώρο της εκπαίδευσης από το αμέσως επόμενο διάστημα και πρόσθεσε ακόμη ότι οι αλλαγές στην εκπαίδευση γίνονται με μονομερή και απόλυτο τρόπο, κατηγορώντας το υπουργείο Παιδείας ότι δεν αφήνει περιθώρια για ουσιαστικό διάλογο. Είπε ακόμη ότι οι καθηγητές δεν πρόκειται να δεχτούν τις αλλαγές του εκπαιδευτικού συστήματος που βάζουν φραγμούς στη μόρφωση των μαθητών.

Μιλώντας στο "Ρ" ο Σ. Σάββας,οργανωτικός γραμματέας της ΟΛΜΕ και στέλεχος της ΔΕΕ, χαρακτήρισε απαράδεκτη τη συμπεριφορά της πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου, αφού απευθύνει τελεσίγραφα και καλλιεργεί κλίμα σύγκρουσης με τον εκπαιδευτικό κόσμο. Σημείωσε επίσης ότι είναι ανάγκη το ΔΣ της ΟΛΜΕ να απορρίψει στην ολότητά τους τις εξαγγελίες, αφού πάνω σε ειλημμένες αποφάσεις δεν μπορεί να γίνει διάλογος. "Το πακέτο των μέτρων που εξήγγειλε ο υπουργός Παιδείας δε δέχεται καμιά βελτίωση", κατέληξε.

Πάντως, το ΔΣ της ΟΛΜΕ αποφάσισε χτες να καλέσει τη ΔΟΕ, την Ομοσπονδία των πανεπιστημιακών, την Ομοσπονδία των εκπαιδευτικών των ιδιωτικών σχολείων και τις Ομοσπονδίες των γονέων στις 21 του μήνα σε σύσκεψη στα γραφεία της Ομοσπονδίας, για να εξετάσουν από κοινού τη στάση τους απέναντι στην κυβέρνηση το επόμενο διάστημα. Οπως μάλιστα σχολίαζαν στελέχη της ΟΛΜΕ, ο μήνας Αύγουστος θα είναι μήνας προετοιμασίας των κινητοποιήσεων που θα επακολουθήσουν.

Πρώτη συγκέντρωση από τους αδιόριστους εκπαιδευτικούς

"Ποδαρικό" στην οδό Μητροπόλεως θα κάνουν οι αδιόριστοι εκπαιδευτικοί, οι οποίοι θα προχωρήσουν σε συγκέντρωση διαμαρτυρίας έξω από το υπουργείο Παιδείας την Τετάρτη 20 Αυγούστου, όπως ανακοινώθηκε χτες σε συνέντευξη Τύπου της Πανελλήνιας Ενωσης Αδιόριστων Εκπαιδευτικών. Η γγ της Ομοσπονδίας, Α. Λέκκα, μιλώντας για την πρόθεση του υπουργείου Παιδείας να καταργήσει την επετηρίδα και να καθιερώσει σύστημα αξιολόγησης των εκπαιδευτικών και των σχολείων, είπε πως θα διαταραχτούν οι εργασιακές σχέσεις των εκπαιδευτικών με τις πελατειακές σχέσεις και την αστυνόμευση του έργου τους να κυριαρχούν και ότι το σχολείο πλέον θα αρχίσει να λειτουργεί με όρους αγοράς.

Ξεπερνά κάθε προηγούμενο

Ανακοίνωση της ΝΕ Ημαθίας του ΚΚΕ με αφορμή τις εξαγγελίες Αρσένη για την παιδεία

Ξεπερνά κάθε προηγούμενο ο αντιλαϊκός αντιεκπαιδευτικός χαρακτήρας των μέτρων που ανακοίνωσε η κυβέρνηση, επιλέγοντας για μια ακόμη φορά τη "νεκρή" καλοκαιρινή περίοδο. Τα παραπάνω αναφέρει σε ανακοίνωσή της η ΝΕ Ημαθίας του ΚΚΕ με αφορμή τις εξαγγελίες Αρσένη για την παιδεία. Μάλιστα, σημειώνει πως "πρόκειται για συνολική πολυμέτωπη επίθεση ενάντια στα μορφωτικά και εργασιακά δικαιώματα της νέας γενιάς, που γίνεται στα πλαίσια της ενιαίας κατεύθυνσης της ΕΕ, με στόχο την ένταση της πνευματικής και υλικής εκμετάλλευσης".

Συγκεκριμένα η ΝΕ Ημαθίας του ΚΚΕ αναφέρει ότι με τα μέτρα αυτά ουσιαστικά το Λύκειο μετατρέπεται σε μηχανισμό ταξικής διαλογής μέσα από διαρκείς εξετάσεις, αποσυνδέεται ο τίτλος σπουδών από τη δυνατότητα άσκησης επαγγέλματος, επιβάλλονται δίδακτρα και καταργείται έτσι ο δωρεάν χαρακτήρας της δημόσιας εκπαίδευσης. Καταλήγοντας η ΝΕ Ημαθίας του ΚΚΕ ξεκαθαρίζει ότι ο μόνος δρόμος που μένει για το λαό και τη νεολαία είναι αυτός του μαζικού, αποφασιστικού, ενωμένου αγώνα μέχρι την οριστική ανατροπή αυτής της πολιτικής.

Ανακάλυψαν μετά το θάνατο τα προβλήματα

Μεγάλη αναστάτωση προκάλεσε σ' ολόκληρη τη Μεσσηνία ο θάνατος από μηνιγγίτιδα της εφτάχρονης Παναγιώτας Χέγκελ,που βρισκόταν για διακοπές στις παιδικές κατασκηνώσεις της Αγίας Μαρίνας Ταϋγέτου, του υπουργείου Υγείας και Πρόνοιας. Ο θάνατος της μικρής Παναγιώτας έφερε στην επιφάνεια πολλά προβλήματα και κενά που υπάρχουν στη λειτουργία των κατασκηνώσεων του υπουργείου Υγείας. Σε ό,τι αφορά τη συγκεκριμένη κατασκήνωση, χαρακτηριστικό είναι το γεγονός πως την ευθύνη για την υγεία των 280 παιδιών που φιλοξενούσε είχε ένας αγροτικός γιατρός. Ο αριθμός αυτός και μόνο απαιτούσε άρτια οργάνωση και υποδομή σε ιατρική περίθαλψη και μέσα, που δεν υπήρχαν.

Αρκεί να τονίσουμε πως όταν σημειώθηκε το κρούσμα, δεν υπήρχε ασθενοφόρο ούτε καν στο Νοσοκομείο Καλαμάτας και η μεταφορά του εφτάχρονου κοριτσιού έγινε με ταξί. Οι δε γονείς του παιδιού ειδοποιήθηκαν μετά το θάνατό του.

Με απόφαση του υπουργείου Υγείας οι παιδικές κατασκηνώσεις έκλεισαν.

Εισαγγελική παρέμβαση για τη "Σάριζα"

Μελετάται το ενδεχόμενο εισαγγελικής παρέμβασης, μετά από δημοσίευμα απογευματινής εφημερίδας, σχετικά με το εμφιαλωμένο νερό "Σάριζα". Ο εισαγγελέας Ι. Διώτης με επείγον έγγραφό του στο υπουργείο Υγείας ζήτησε να του αποσταλούν όλα τα έγγραφα από δειγματοληπτικό έλεγχο των υπηρεσιών του υπουργείου και θα σταθμίσει τις περαιτέρω ενέργειές του.

Σε χτεσινό δημοσίευμα απογευματινής εφημερίδας αναφέρεται ότι ανιχνεύτηκε σε δείγματα του επιτραπέζιου εμφιαλωμένου νερού "Σάριζα" ο παθογόνος μικροοργανισμός εντερόκοκκος, ο οποίος συνήθως προέρχεται από κοπρανώδη μόλυνση του νερού. Ο έλεγχος διενεργήθηκε στο Κεντρικό Εργαστήριο Δημόσιας Υγείας του υπουργείου Υγείας και Πρόνοιας.

Σταματήστε τους εμπόρους της γνώσης

Ερώτηση των βουλευτών του ΚΚΕ Αχ. Κανταρτζή και Απ. Τασούλα

Παρέμβαση, για να σταματήσει η εμπορευματοποίηση των ονείρων των νέων για μόρφωση και καλύτερη ζωή κάνει το ΚΚΕ με Ερώτηση των βουλευτών Αχ. Κανταρτζή και Απ. Τασούλα, οι οποίοι καλούν τους υπουργούς Ανάπτυξης και Δικαιοσύνης να πάρουν μέτρα, ώστε να σταματήσουν οι έμποροι της γνώσης "που επιδίδονται σε αυτό το ανήθικο όργιο εμπορευματοποίησης των ονείρων των νέων για μια καλύτερη ζωή κατά παράβαση των νόμων και του Συντάγματος".

Παρ' όλο που το Σύνταγμα ρητά και κατηγορηματικά απαγορεύει την ίδρυση και λειτουργία ιδιωτικών πανεπιστημίων,οι έμποροι της μόρφωσης εντελώς ασύδοτοι και ανεξέλεγκτοι γράφουν στα παλιά τους τα παπούτσια και τους νόμους και το Σύνταγμα και με διαφημιστικά μηνύματα στα έντυπα και ραδιοτηλεοπτικά Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης και αξιοποιώντας ένα πλήθος άλλων διαφημιστικών μέσων τάζουν όλων των ειδών πανεπιστημιακά πτυχία καιμεταπτυχιακά διπλώματα. Και όμως, τονίζεται, κανένας εισαγγελέας ή καμιά αρμόδια κρατική αρχή δε συγκινείται και κανένα μέτρο δε λαμβάνεται. Αντίθετα, οι έμποροι της μόρφωσης κερδοσκοπούν ασύστολα πάνω στη λαχτάρα των νέων να βελτιώσουν τη ζωή τους και τον καημό των γονιών να βοηθήσουν τα παιδιά τους.

Με ξένα κόλλυβα

Μνημόσυνο με ξένα κόλλυβα θύμισε το περιεχόμενο της συνέντευξης που παραχώρησε στο χτεσινό "ΕΘνος" ο υφυπουργός Εσωτερικών, Λ. Παπαδήμας. Ετσι, ενώ γίνεται κατανοητή η ανάγκη της εφημερίδας να αναδείξει - ελλείψει θεμάτων - σε πρώτο της θέμα τα φούμαρα που παρουσίασε ως παροχές προς την Αυτοδιοίκηση ο υφυπουργός, δε γίνεται καθόλου κατανοητή η προσπάθεια του υφυπουργού να πείσει πως ούτε λίγο - ούτε πολύ οι δήμοι που θα προκύψουν από τις αναγκαστικές συνενώσεις θα βρουν με το "καλημέρα" και γεμάτο το ταμείο τους. Μία απλή διαίρεση δείχνει πως τα 60 δισ. που ανακοίνωσε ο υφυπουργός με δυσκολία αντιστοιχούν στο κόστος ενός απορριμματοφόρου ανά δήμο. Επίσης η άντληση αυτών των χρημάτων θα γίνει από τους ΚΑΠ. Από εκεί, δηλαδή, όπου σήμερα η κυβέρνηση παράνομα παρακρατά πόρους της Αυτοδιοίκησης. Λέει επίσης πως θα δοθούν χρήματα από τα αναξιοποίητα των Συμβουλίων Περιοχής, όταν είναι γνωστό πως τα Συμβούλια Περιοχής έχουν στενάξει ακριβώς από την έλλειψη πόρων. Δηλώνει επίσης ο υφυπουργός ότι θα δώσει άλλα 100 δισ. από τα Περιφερειακά Προγράμματα. Που στην πράξη σημαίνει ότι θα αφαιρέσει και άλλους πόρους από τους λιγοστούς που δίνονται σήμερα στην Αυτοδιοίκηση, αυξάνοντας έτσι το έλλειμμα των 900 δισ. που έχει δημιουργηθεί από την παράνομη παρακράτηση πόρων της από τις μέχρι τώρα κυβερνήσεις.

Αναζητήσαμε, μάταια, στο κείμενο της συνέντευξης, έστω και μία δραχμή που να δηλώνεται σαν νέα εισροή στο ταμείο της Ατοδιοίκησης. Δεν υπάρχει. Δυστυχώς...

Εξώδικο για τα Σπάτα

Εξώδικο διαμαρτυρίας προς τον πρόεδρο της Βουλής Απ. Κακλαμάνη κατέθεσε η "Επιτροπή για την προστασία των κατοίκων του Λεκανοπεδίου Αττικής από την κατασκευή του νέου αεροδρομίου των Σπάτων". Στο έγγραφό της, η επιτροπή επισημαίνει ότι η κύρωση της σύμβασης ανάπτυξης του νέου αεροδρομίου των Σπάτων και η έγκριση των περιβαλλοντικών όρων έρχεται σε πλήρη αντίθεση με το Ρυθμιστικό Σχέδιο της Αθήνας (1515/85), σύμφωνα με το οποίο η συγκεκριμένη περιοχή έχει χαρακτηριστεί "γεωργική γη". Η επιτροπή ζητά από τον πρόεδρο της Βουλής να φέρει ξανά το θέμα της κατασκευής του αεροδρομίου στην ολομέλεια της Βουλής, λόγω της σπουδαιότητας του ζητήματος.

ΘΑΝΑΤΟΣ ΑΓΩΝΙΣΤΗ

Πέθανε χτες και κηδεύεται σήμερα στις 6 μ.μ. από το νεκροταφείο της Νέας Σμύρνης ο

ΚΩΣΤΑΣ ΒΑΣΙΛΕΙΑΔΗΣ

Αγωνιστής της Εθνικής Αντίστασης

Μόνος διάλογος που καταλαβαίνει η κυβέρνηση και το υπουργείο Παιδείας

Ο μόνος διάλογος που καταλαβαίνει η κυβέρνηση και το υπουργείο Παιδείας είναι οι μαζικοί, αποφασιστικοί αγώνες

Παραμένουν τα πρόστιμα του ΣΚΑΪ

Παραμένουν τα πρόστιμα που επέβαλε το Εθνικό Συμβούλιο Ραδιοτηλεόρασης (ΕΣΡ) στο σταθμό ΣΚΑΪ, καθώς το Συμβούλιο της Επικρατείας (ΣτΕ) απέρριψε και τις δύο αιτήσεις αναστολής του σταθμού. Το ΣτΕ, ερμηνεύοντας το νόμο 2328/95, επισημαίνει ότι οι διοικητικές κυρώσεις αποβλέπουν στην επιβολή των αρχών της δεοντολογίας, στην υλοποίηση της συνταγματικής επιταγής για υψηλή στάθμη των τηλεοπτικών προγραμμάτων και του σεβασμού της αξίας του ανθρώπου και της προστασίας της ελεύθερης ανάπτυξης της προσωπικότητας (άρθρα 2 και 5 του Συντάγματος).

Το ένα πρόστιμο, ύψους 50 εκατομμυρίων δραχμών, αφορούσε δυσφημιστικά σχόλια του ΣΚΑΪ κατά του ΕΣΡ το Φλεβάρη του 1996, με αφορμή την έξοδο του στόλου κατά την ελληνοτουρκική κρίση με τα Ιμια και το άλλο πρόστιμο, ύψους 15 εκατομμυρίων, αφορούσε τηλεοπτικά μηνύματα γνωριμιών ("ροζ" τηλέφωνα).

Ποινική δίωξη κατά του Μ. Σαρρή

Ποινική δίωξη για απιστία κατ' εξακολούθηση σε βαθμό πλημμελήματος ασκήθηκε από την Εισαγγελία Πλημμελειοδικών Αθηνών κατά του πρώην προέδρου του Ιδρύματος Βουδούρη Μ. Σαρρή και κατά παντός άλλου υπευθύνου. Η δίωξη ασκήθηκε ύστερα από μηνυτήρια αναφορά που κατέθεσαν οι υπεύθυνοι του Ιδρύματος μαζί με δύο πορίσματα ορκωτών λογιστών. Την υπόθεση χειρίζεται τακτικός ανακριτής και αφορά κακή οικονομική διαχείριση.

Ψηφιακά σε Λούτσα, Φάληρο

Αλλοι 4.300 συνδρομητές του ΟΤΕ, στις περιοχές Νέου Φαλήρου και Λούτσας, θα πληρώνουν ακριβότερα τέλη, λόγω χρονοχρέωσης, μετά τη μετατροπή των τηλεφωνικών τους συνδέσεων σε ψηφιακές. Σύμφωνα με χτεσινή ανακοίνωση του ΟΤΕ, από αύριο θα λειτουργούν σαν ψηφιακές 3.300 τηλεφωνικές συνδέσεις στην περιοχή Νέου Φαλήρου - Ιπποδρόμου και από τις 21 Σεπτέμβρη άλλες 925 συνδέσεις στην περιοχή Λούτσας.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ