"Η ποίηση αρχίζει από τη στιγμή που πεθαίνει ο ποιητής. Αυτή η άποψη είναι μια πικρή αλήθεια που τη δέχονται πολλοί. Με το θάνατο του ποιητή ένα μεγάλο ποσοστό των ανασχετικών δυνάμεων εξαφανίζονται και αφήνονται ελεύθερα το κοίταγμα και η ερμηνεία του ποιητικού έργου. (... ) Εξάλλου το έργο είναι πια τελειωμένο, δεν περιμένεις κάποιες εκπληκτικές προσθήκες, γιατί τα κατάλοιπα, που δημοσιεύονται μεταθανάτια, έχουν περισσότερο φιλολογική σημασία". Την επισήμανση αυτή, μεταξύ άλλων, έκανε ο Κύπρος Χρυσάνθης στο κείμενό του "Ο Σεφέρης και η Κύπρος", το οποίο δημοσιεύτηκε στο "Δελτίον Επιστημονικού και Φιλολογικού Συλλόγου Αμμοχώστου" το 1972, λίγο αργότερα από το θάνατο του Γ. Σεφέρη.
Το κείμενο αυτό, αντιπροσφορά στη μεγάλη ποιητική προσφορά του Σεφέρη στην αγαπημένη του Κύπρο, "στην Κύπρο τη θαλασσοφίλητη/ που έταξαν, για να μου θυμίζει την πατρίδα",όπως λέει στο ποίημα "Ελένη", περιλαμβάνεται στο ενδιαφέρον βιβλίο "ΓΙΩΡΓΟΣ ΣΕΦΕΡΗΣ - ΚΥΠΡΟΣ ΧΡΥΣΑΝΘΗΣ και "Οι γάτες τ' Αη Νικόλα"",σε φιλολογική επιμέλεια Φώτη Δημητρακόπουλου,(εκδόσεις "Καστανιώτη"). Ο επιμελητής συνέλεξε πλήθος "υλικών" που φωτίζουν το θέμα Σεφέρης - Κύπρος. Πρόκειται για εκδομένα άρθρα και μνημόνια. Την αλληλογραφία Σεφέρη - Χρυσάνθη. Επιστολές του Ανδρέα Χριστοφίδη (διευθυντή του ΡΙΚ) για τη μη δημοσίευση στο περιοδικό "Πνευματική Κύπρος" του συμβολικού, κατά της χούντας, ποιήματος του Σεφέρη "Οι γάτες του Αη Νικόλα". Επίμετρα και φωτοτυπίες του ποιήματος αυτού. Φιλολογικές πληροφορίες για τη φιλική σχέση Σεφέρη - Χρυσάνθη (1953 - 1965), η οποία έληξε με μια "παρεξήγηση", όπως χαρακτηρίζει τη διακοπή της σχέσης τους ο επιμελητής). Φωτοτυπία της πρώτης δημοσίευσης του ποιήματος από την εφημερίδα "Χαραυγή" (29/8/1969). Αποσπάσματα ποιημάτων του, φωτογραφίες από το Αρχείο Σεφέρη, κ.ά.
Ο Λουδοβίκος των Ανωγείων,πιστός στους χαμηλούς τόνους, θα καταθέσει τη Δευτέρα (9μ.μ.) στο Δημοτικό Θέατρο Παπάγου,την ιδιαίτερη μουσική του άποψη, ερμηνεύοντας τραγούδια από τους δίσκους του "Μεϊντάνι", "Χαϊνης", τον τελευταίο του δίσκο "Χαρματούσα", καθώς και ανέκδοτα τραγούδια. Δύσκολα προσδιορίζεται το είδος της μουσικής που γράφει ο Λουδοβίκος. Ο Μ. Χατζιδάκις έλεγε ότι "είναι μια λαϊκή μουσική βγαλμένη μέσα από ακριβό φίλτρο (...)". Στο νέο του δίσκο, επιχειρεί να διευρύνει τις αναζητήσεις του στον ευρύτερο χώρο της Μεσογείου. Στον ίδιο χώρο, σήμερα (9μ.μ.), φιλοξενούνται οι "Χειμερινοί κολυμβητές".Θα παρουσιάσουν τραγούδια και μουσική από τους 4 δίσκους τους, καθώς και πολλά άλλα ανέκδοτα τραγούδια.
Με μια μεγάλη συναυλία της Γλυκερίας και της Οπισθοδρομικής Κομπανίας,ολοκληρώνει τη διαδρομή του ο Μουσικός Παράπλους του δήμου Αργυρούπολης. Αύριο στις 9 το βράδυ, στο Δημοτικό Στάδιο της πόλης (Λεωφόρος Κύπρου και Τριπόλεως), θα παρουσιαστούν λαϊκά, δημοτικά, νησιώτικα, ρεμπέτικα τραγούδια.
Τον "Μέμο", το "Αμάν ντόκτορ", το "Μανάκι μου" και άλλες επιτυχίες των Καφέ Αμάν,μπορείτε να ακούσετε μέχρι τις 5 Οκτώβρη στα "Εννέα Ογδοα" (Λεωφ. Αλεξάνδρας 40), από τις Θεσσαλονικιές Μαριώ και Λιζέτα Καλημέρη.Μαζί τους οι μουσικοί: Γ. Αλεξανδρής, Κ. Βόμβολος, Κ. Γκουβέντας, Κ. Θεοδώρου, Χ. Σίνος.Στο δεύτερο μέρος θα προστεθούν οι μουσικοί του συγκροτήματος "Τομπουρλίκα" Θεσσαλονίκης και θα ακουστούν τραγούδια μεγάλων λαϊκών συνθετών όπως Τσιτσάνη, Παπαϊωάννου, Χατζηχρήστου, Βαμβακάρη κ.ά. Στη μουσική σκηνή Χαμογέλιο (Θησέως και Δημητρακοπούλου, Καλλιθέα), ο Γιάννης Νικολάου και το συγκρότημά του "Ραγισμένες καρδιές",παρουσιάζουν (εκτός Τρίτης), τραγούδια από τους "Λαθρεπιβάτες", "Ονειρα αυθαίρετα", "Χωρίς πυξίδα", αλλά και αναφορές στο σύγχρονο, έντεχνο λαϊκό ρεμπέτικο και παραδοσιακό τραγούδι.
Τέλος, στο Μπαράκι του Βασίλη (Ζωοδόχου Πηγής 98), την Κυριακή (11μ.μ.), οι: Α. Απέργης, Χ. Λαμπράκης, Κ. Παπαδοπούλου, Β. Μπαραμπούτης,θα παρουσιάσουν μουσική της Μικράς Ασίας.
Το σαιξπηρικό "Ονειρο θερινής νυκτός" ανεβαίνει, σήμερα, στο Θέατρο Κολεγίου Αθηνών, ύστερα από πολύμηνη δουλιά, σε μετάφραση - σκηνοθεσία Κώστα Αρζόγλου.Στη μετάφραση συνεργάστηκε η Λιάνα Βακάλη.Η μουσική είναι του Κώστα Χαριτάτου,η κίνηση του Βασίλη Μυριανθόπουλου,τα σκηνικά του Στέφανου Τσιβόπουλου,τα κοστούμια της Μάγδας Κασάπογλου.Παίζουν: Βασίλης Ευταξόπουλος, Στάθης Νικολαϊδης, Μαρίνος Δεσύλλας, Ανδρέας Ανδρεόπουλος, Κωνσταντίνος Συράκης, Δημήτρης Μενούνος, Ανδρέας Σκλαβουνάκος, Χάρης Γρηγορόπουλος, Θόδωρος Καμπίτσης, Βαγγέλης Μουρικής, Μιχάλης Ταμπούκας, Βάλια Χατζοπούλου, Ματθίλδη Μαγγίρα, Βίκυ Πάστρα, Λουίζα Σοφιανοπούλου κ.ά. Οι παραστάσεις αφιερώνονται στη μνήμη του Καρόλου Κουν,που πρωτοδίδαξε το "Ονειρο" στο Κολέγιο Αθηνών πριν από 60 χρόνια. Θα δοθούν οκτώ συνολικά παραστάσεις.
Εγκαινιάζεται τη Δευτέρα (8.30μμ), στην αίθουσα τέχνης "Αέναον" (Αντερσεν 18, Κατεχάκη), έκθεση έργων ζωγραφικής του Πέτρου Μακρή.Πρόκειται για την πρώτη ατομική έκθεση έργων του καλλιτέχνη. Εκτίθενται 50 περίπου ακουαρέλες, αποτέλεσμα των πρόσφατων εικαστικών του αναζητήσεων.
Οπως σημειώνει στον κατάλογο ο Σπ. Ορνεράκης,"ο καλλιτέχνης κινείται ταυτόχρονα σε ποικίλους δρόμους εικαστικής έρευνας και σύνθεσης. Από τις γραφιστικές συνθέσεις (παλαιά πόλη της Λιβαδειάς), ίσαμε την ονειρική ιμπρεσιονιστική ατμόσφαιρα του Βαν Γκογκ (νυχτερινά της Πλάκας, παλαιά αθηναϊκά σπίτια), τον ποιητικό υπερρεαλισμό (τζόκιν στη νιουγιορκέζικη ακροποταμιά) και την ελεύθερη πινελιά (ενετικά νεώρια των Χανίων)". Η έκθεση θα διαρκέσει μέχρι τις 12 του Οκτώβρη.
Η "ΣΥΓΧΡΟΝΗ ΕΠΟΧΗ" ΠΡΟΤΕΙΝΕΙ
Βιβλία:
Μετά την επιτυχημένη εμφάνισή του στη Θεσσαλονίκη, ο Φιλίπ Γκλας παρουσιάζεται στην Αθήνα. Αύριο, στο Ηρώδειο το τρομερό παιδί της μινιμαλιστικής μουσικής, θα παρουσιάσει το νέο του οπερετικό χοροθέαμα, με τίτλο "Τα τρομερά παιδιά". Πρόκειται για ένα συναρπαστικό πολυθέαμα, που περιλαμβάνει μουσική, όπερα και χορό, το οποίο βασίζεται στο ομότιτλο έργο του Ζαν Κοκτό.Η χορογραφία και η σκηνοθεσία είναι της Σ. Μαρσχάλ.Συμμετέχουν επτά χορευτές, τέσσερις τραγουδιστές όπερας και τρεις μουσικοί. Τα "Τρομερά παιδιά" είναι το τελευταίο μέρος της τριλογίας του Φ. Γκλας, που άρχισε το 1990 με τον "Ορφέα" και συνεχίστηκε με την "Πεντάμορφη και το τέρας".
Στο θέατρο Βράχων του δήμου Βύρωνα, τη Δευτέρα (8μ.μ.), φιλοξενείται η χορευτική ομάδα "Σχεδία" σε μία νέα χορογραφία της Α. Λύρα για δεκαοκτώ χορευτές, με τίτλο "Σμήνη, Νησίδες, Αστερισμοί".
Αναπαράσταση του καραγκούνικου γάμου, θα παρουσιάσει αύριο (8μμ) στο Θέατρο Ελληνικών Χορών "Δόρα Στράτου" (Σχολείου 8, Πλάκα), ο λαογραφικός και πολιτιστικός σύλλογος Τρικάλων "Οι Θεριστάδες".Στην εκδήλωση, θα ακουστούν για πρώτη φορά στην Αθήνα, θεσσαλικά τραγούδια με σπάνιες φωνές από στόματα της υπαίθρου. Θα παρουσιαστούν σχετικά δρώμενα, όπως: το ξύρισμα και το άλλαγμα του γαμπρού, το στόλισμα του φλάμπουρου, το άλλαγμα της νύφης, το κόψιμο της πίτας, ο χορός της πεθεράς, ο χορός στην ψάθα και το χάλασμά της. Στη συνέχεια, οι θεατές θα παρακολουθήσουν την καθιερωμένη παράσταση του θεάτρου, με χορούς και τραγούδια από διάφορες περιοχές της χώρας μας.