Ακουσον άκουσον! Πρώην συνεργάτης του ιδιαίτερου γραφείου του και αδελφός της ιδιαιτέρας του Μ. Εβερτ, του έκλεψε - λέει - 4.000 "προσωπικούς ψηφοφόρους του μέσα από το συρτάρι" του! Ετσι, εκείνος εκλέχθηκε και αυτός έμεινε στην απ' έξω..!
Βέβαια 4.000 ψηφοφόροι σε συρτάρι δε χωράνε, χωρίς αμφιβολία, αλλά οι λίστες των προσωπικών ρουσφετιών σίγουρα χωράνε και παραχωράνε... Και ασφαλώς, κάτι τέτοιο εννοούσε ο "κομμένος" υποψήφιος βουλευτής της ΝΔ στη Βοιωτία και πρώην υφυπουργός Εθνικής Οικονομίας, Α. Τσιπλάκος, όταν ξέσπασε στα κανάλια, εξηγώντας το δράμα του...
Είχαν βέβαια προηγηθεί εκείνα τα απίθανα κοσμητικά που αντάλλαξαν, επίσης από τα τηλεοπτικά παράθυρα, Ανδρεουλάκος και Ρίζος, ώστε οι απίθανες καταγγελίες Τσιπλάκου, να φαντάζουν ως ένα απλό επεισόδιο στον αμείλικτο πόλεμο, που έχει ξεσπάσει στις γραμμές της ΝΔ.
Οχι, βέβαια, πως στις γραμμές του ΠΑΣΟΚ δεν υπάρχουν ανάλογα φαινόμενα. Μόνο τη χτεσινή συνέντευξη Ροκόφυλλου στο "Εθνος" να διαβάσετε είναι αρκετή.
Ομορφος κόσμος...
Το θυμόσαστε το γεράκι του Πενταγώνου, τον Κάσπαρ Ουάινμπεργκερ, που την περασμένη δεκαετία ήταν επικεφαλής των αμερικανικών δολοφονικών επιδρομών στη Γρενάδα, που απειλούσε με τους διηπειρωτικούς πυραύλους την Ευρώπη και όλη την ανθρωπότητα και που αποτελούσε - βάσει της κατανομής των ρόλων που είχε αποφασιστεί - την κυνικότερη έκφραση του αμερικανικού ιμπεριαλισμού;
Αυτός ο τύπος, λοιπόν, ήταν τούτες τις μέρες στη χώρα μας. Η στήλη δεν μπορεί να γνωρίζει αν η έλευσή του συνδέεται με τις βουλευτικές εκλογές, η επίσημη πάντως εκδοχή αναφέρει πως είχε συνάντηση με τον πρόεδρο της Εθνικής Τράπεζας, με τον οποίο συζήτησαν θέματα "σχετικά με την οικονομία στην Ελλάδα, τις ΗΠΑ και όλο τον κόσμο". Συνάντηση είχε και με τον πρόεδρο της ΙΝΤΡΑΚΟΜ, με τον οποίο συζήτησαν "γύρω από τη διαμορφούμενη κατάσταση στην Ευρώπη μετά το τέλος του ψυχρού πολέμου και τη διεθνοποίηση της οικονομίας".
Το διαβατήριο του πρώην υπουργού Αμυνας των ΗΠΑ αυτή τη φορά "γράφει" πρόεδρος της εταιρίας που εκδίδει το οικονομικό περιοδικό FORBES, ιδιαίτερα γνωστό για τις σχέσεις του με την παγκόσμια χρηματιστηριακή ολιγαρχία.
Γεράκι του πολέμου λοιπόν την προηγούμενη δεκαετία, γεράκι του ιμπεριαλισμού και των πολυεθνικών στις παραμονές του 2000...
ΞΕΡΟΥΜΕ ότι... "φάγανε τα μουστάκια τους", για το σχηματισμό κυβέρνησης στο ΠΑΣΟΚ, αλλά δε φανταζόμασταν ότι αυτό θα αποτυπωνόταν στο πρόσωπο του υπουργού Τύπου. Ως γνωστόν εμφανίστηκε χωρίς μουστάκι.
***
Πάντως, δεν εννοούσε αυτό ο πρόεδρος όταν έλεγε καθαρές λύσεις, κ. Ρέππα. Αλλά, παραφράζοντας την ατάκα παλιάς ελληνικής ταινίας λέμε το εξής: "Αυτός μέχρι μουστάκι θα σε βάλει να ξυρίσεις...".
***
Ενας ακόμα γνωστός μυστακοφόρος της κυβέρνησης, ο νεοδιορισθείς υφυπουργός Εργασίας, Χρ. Πρωτόπαππας το μουστάκι το κράτησε. Αυτό δεν ενοχλεί, αλλά - μέχρι στιγμής - κρατά και κάτι άλλο: Μια θέση στη διοίκηση της ΓΣΕΕ!
***
Εκεί, στην ΠΑΣΚΕ, πώς το πήραν έτσι στο αδιάφορο; Σε τέτοιο βαθμό θα ασκήσουν κυβερνητικό συνδικαλισμό, που θέλουν και να φαίνεται;
***
ΑΣ αφήσουμε τα μουστάκια κι ας ασχοληθούμε γενικώς με τρίχες: Ο Πασχαλίδης δήλωσε (παρουσία Αρσένη), χτες, ότι θέλει μείωση των πολεμικών και αύξηση των εκπαιδευτικών δαπανών! Ποιον δουλεύει; Ως μέλος της "αυλής" Σημίτη, δεν έχει ιδέα για τον προϋπολογισμό που θα κατατεθεί;
***
Εκτός πια αν - για λόγους εσωκομματικής αντιπολίτευσης - τον δούμε να διαδηλώνει επικεφαλής ομάδας φοιτητών που θα ζητάνε...15% για την παιδεία!***
ΜΙΚΡΗ ΑΓΓΕΛΙΑ: Ζητείται πρόεδρος κοινής αποδοχής, απαραίτητα άνδρας, που το όνομά του να μην τελειώνει σε - άκης και να μην έχει διατελέσει υπουργός Παιδείας ή Εθνικής Οικονομίας. (Πληροφορίες: Οδός Ρηγίλλης, ζητήσατε κον Εβερτ. Αν σας πουν ότι δεν τον ξέρουν, διευκρινίστε "τον αποτυχημένο").
***
ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ θέλουν πάλι να κάνουν οι Αμερικανοί για τη "λύση" του Κυπριακού. Είδατε; Δεν πρόλαβε να βγει κυβέρνηση κι αρχίζουν να λύνονται τα εθνικά θέματα, για τα οποία κάναμε εκλογές.
Δεν πρόλαβαν να κλείσουν οι κάλπες και ορθάνοιξαν οι "πόρτες" για απολύσεις. Τη διαδικασία των ομαδικών απολύσεων 255 εργαζομένων έβαλε μπροστά ο Ν. Μανιατάκης της "Διεθνούς Βιομηχανίας Ενδυμάτων" στην Καλαμάτα. Εξήντα απολύσεις ανάγγειλε και το "χαϊδεμένο παιδί" των κυβερνήσεων, Δ. Χατζής, στο εργοστάσιο της Τιθορέας. Σαράντα "οικειοθελείς" απολύσεις έχουν γίνει ήδη απ' τα "Τσιμέντα Χαλκίδας" και η ιταλική πολυεθνική απειλεί με "δυναμική" συνέχεια. Μιλάμε μόνο για μαζικές απολύσεις, που βλέπουν το φως της δημοσιότητας, ενώ εκτιμούνται σε δεκάδες οι μεμονωμένες απολύσεις ή οι απολύσεις από μικρές βιοτεχνίες.
Οι δραματικές αυτές εξελίξεις έρχονται να δείξουν ότι μπορεί οι φαρισαϊκές προεκλογικές διακηρύξεις, περί ανάπτυξης, σταθερότητας κλπ. να έσβησαν μαζί με τις εκλογές, όμως τα προβλήματα είναι εδώ. Η δε προσήλωση της κυβέρνησης στην ίδια και χειρότερη αντεργατική πολιτική λιτότητας προοιωνίζεται και νέα όξυνση των προβλημάτων.
Με "το παράλογο εκλογικό σύστημα", τα βάζει σε γραπτή δήλωσή του - ανάμεσα σε άλλα - ο πρώην υπουργός και βουλευτής Τρικάλων της ΝΔ, Σ. Χατζηγάκης, ο οποίος δεν επανεκλέχτηκε στις προχτεσινές εκλογές. Μόνο, που έπρεπε να ξεσπάσει στην πλάτη του το "παράλογο", για να το καταλάβει - έστω και μερικώς - ο πρώην βουλευτής... Μέχρι προχτές, εντελώς άλλα έλεγε. Και πριν από μερικά χρόνια, έβαζε κι αυτός τη δική του τζίφρα κάτω από το σημερινό, αντιδημοκρατικό και καλπονοθευτικό εκλογικό νόμο. Γιατί, λοιπόν, διαμαρτύρεται τώρα;
Οπως έστρωσες θα κοιμηθείς, λέει ο λαός μας, αλλά φαίνεται ο κ. Χατζηγάκης δεν τα πάει καλά με τις λαϊκές παροιμίες...
Την επιμονή για παρεμβάσεις στην καθημερινότητα, παρουσίασε ως μία απ' τις κατευθυντήριες γραμμές του πρωθυπουργού στο χώρο της υγείας, ο νέος υπουργός Υγείας Κ. Γείτονας και επιχείρησε να την τεκμηριώσει, με γενικόλογες αναφορές στο ΕΣΥ και το "κοινωνικό κράτος".
Επειδή, όμως, όταν μιλάμε για την καθημερινότητα, είναι καλό να φέρνουμε συγκεκριμένα παραδείγματα, αναφέρουμε στο νέο υπουργό - για πρώτη μόνο δόση - τρία παραδείγματα, για να ασκήσει την επιμονή του και τις παρεμβάσεις του στις επόμενες μέρες: Στο νοσοκομείο Ελευσίνας λειτουργούν μόνο τα εξωτερικά ιατρεία, τα τμήματα επειγόντων περιστατικών και μια κλινική. Τα νοσοκομεία της Λιβαδειάς και της Αρτας είναι κλειστά.
Για να λειτουργήσουν δε χρειάζονται ούτε φιλοσοφίες, ούτε νομοσχέδια. Χρειάζεται απόφαση, λεφτά και προσωπικό.
Ειδικά το νοσοκομείο της Αρτας χρειάζεται και... κρεβάτια για τους αρρώστους.
Η βασανιστική πραγματικότητα, πάντως, του χώρου της υγείας - τόσο για τους πολίτες όσο και για τους λειτουργούς της υγείας - χρειάζεται γενναίες αποφάσεις.
Ωστόσο, όπως άφησε να εννοηθεί ο νέος υπουργός, οι αποφάσεις που θα πάρει η νέα κυβέρνηση θα κινούνται στο πνεύμα της εποχής. Και αντί για συμπεράσματα, μεταφέρουμε τα λόγια του - επανελθόντος στην κυβέρνηση - υφυπουργού Μ. Σκουλάκη: "Το μεγάλο στοίχημα της κυβέρνησής μας είναι αν τα καταφέρουμε και πάμε στη σύγκλιση, διαφυλάττοντας ως κόρη οφθαλμού ό,τι υπάρχει στην Ελλάδα από κοινωνικής πλευράς. Αν το βελτιώσουμε λίγο, θα έχουμε πετύχει το στοίχημα και θα έχουμε κρατήσει τον ανθρώπινο χαρακτήρα μας".
Ούτε λίγο ούτε πολύ, δηλαδή, ομολογείται πως είναι ελάχιστα πιθανό και πολύ δύσκολο ακόμη και το να κρατήσουμε το σημερινό, απαράδεκτο επίπεδο των κοινωνικών παροχών, ενώ τι ακριβώς μας περιμένει δεν το ξέρουμε ακόμη... Πάντως, η περιβόητη "σύγκλιση" και ο ανθρώπινος χαρακτήρας της κοινωνίας μας είναι ασύμβατα πράγματα.
Για δυο φωτογραφίες πλήρωσε στον "Αδέσμευτο Τύπο" - κατάγγειλε από τηλεοράσεως "Σκάι" ο Ανδρεουλάκος - 580.000 δρχ.!
Καλά, με βάση τα κιλά χρεώνουν εκεί τη φωτογραφία; Στον Μάνο, δηλαδή, πόσα πήραν;
Ούτε μετεκλογικά μπορεί να μιλήσει τη γλώσσα της αλήθειας ο πρωθυπουργός Κ. Σημίτης. Ρωτήθηκε χτες πώς συμβιβάζεται προεκλογικά να λέει ότι τα "μικρά" κόμματα δεν μπορούν να παίξουν κανένα ρόλο και τώρα να τους δίνει χέρι συνεργασίας, και ιδού η απάντηση: "Με συγχωρείτε, κάνετε λάθος. Εγώ είχα πει ότι, σύμφωνα με τον εκλογικό νόμο, ένα από τα δύο μεγάλα κόμματα θα κερδίσει".
Πολύ γρήγορα ξεχνάει ο Κ. Σημίτης. Ας του θυμίσουμε εμείς τι ακριβώς έλεγε προεκλογικά: "Οποια ψήφος του προοδευτικού χώρου δεν πάει στο ΠΑΣΟΚ είναι σαν να πηγαίνει στη ΝΔ. Είναι ψήφος χαμένη".
Εχει ασφαλώς τους λόγους του να θέλει να ξεχάσει ο πρωθυπουργός και ίσως και ορισμένοι άλλοι. Ομως, δεν ξεχνάμε όλοι.
Τώρα θα αρχίσουν οι διάφοροι ανυποψίαστοι - κι αυτοί που σύντομα θα κάνουν την πάγια και εν πολλοίς βαρετή πλέον αυτοκριτική τους ως "κουλοχέρηδες" - να καταλαβαίνουν τι εστί "εκσυγχρονισμός".
Η είδηση δημοσιεύτηκε στη χτεσινή ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ, που έχει επιλεγεί από το οικονομικό κυβερνητικό επιτελείο ως κανάλι διοχέτευσης πληροφοριών και από αυτή την άποψη έχει τη σημασία της. Ο πρωθυπουργός λοιπόν, σύμφωνα με την εφημερίδα, αποφάσισε να δημιουργήσει μια "ομάδα κρούσης", που θα μελετήσει, θα αναλύσει και θα αξιολογήσει τα "μακροχρόνια αναπτυξιακά προβλήματα της ελληνικής οικονομίας" και στη συνέχεια θα υποβάλει προτάσεις για την αντιμετώπιση των προβλημάτων αυτών.
Στην πραγματικότητα, όπως λέει το δημοσίευμα, πρόκειται για ένα επιτελείο που σηματοδοτεί "συνολικές δράσεις και παρεμβάσεις στην οικονομία" και θα είναι το "μάτι" του πρωθυπουργού για τη στενή προσωπική παρακολούθηση της οικονομικής πολιτικής.
Στην πληροφορία, εμείς προσθέτουμε μια λεπτομέρεια μόνο: Τα στελέχη που θα αποτελέσουν την ομάδα αυτή είναι εκείνα ακριβώς που είχαν επεξεργαστεί, εισηγηθεί και στηρίξει, το φθινόπωρο του 1985, το πρώτο "σταθεροποιητικό πρόγραμμα" της τότε κυβέρνησης Παπανδρέου, που το είχε φέρει σε πέρας ο Κ. Σημίτης...
Επιφυλάξεις είχε ο πρωθυπουργός, σχετικά με το νομοσχέδιο για την υγεία, που είχε δεί τη δημοσιότητα πριν προκηρυχτούν οι εκλογές, αλλά είχε αναβληθεί η κατάθεσή του στη Βουλή. Αυτό αποκάλυψε χτες ο Αν. Πεπονής, στη διάρκεια της τελετής παράδοσης του υπουργείου Υγείας στο διάδοχό του.
Και, βέβαια, ο Αν. Πεπονής δεν έδωσε περισσότερες διευκρινίσεις, περί της ουσίας και του περιεχόμενου των πρωθυπουργικών επιφυλάξεων. Η επομένη, όμως, αποστροφή της ομιλίας του, ότι ελπίζει να δεχτεί ο πρωθυπουργός τις "κατευθυντήριες γραμμές και τους κύριους στόχους" του σχεδίου νόμου, δείχνει ότι, μάλλον, το ήθελε ακόμη χειρότερο ο Κ. Σημίτης. Οπότε, ο καθένας καταλαβαίνει ποιες θα είναι οι σχετικές, με τη δημόσια υγεία, "κατευθυντήριες γραμμές" της κυβέρνησης.