ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 13 Σεπτέμβρη 1996
Σελ. /36
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Οι συνταξιούχοι τιμωρούν το δικομματισμό

Δεν ξεχνούν τη "λιτότητα χωρίς τέλος" που εφάρμοσαν το ΠΑΣΟΚ και η ΝΔ και υποσχέθηκαν να ενισχύσουν το ΚΚΕ

Χτες ακούστηκαν και πάλι στους δρόμους της Αθήνας οι οργισμένες φωνές, που ακούγονται εδώ και τρία χρόνια. Ακούστηκε η φωνή των συνταξιούχων που, απηυδισμένοι απ' την τρίχρονη κοροϊδία του ΠΑΣΟΚ, συμπλήρωσαν το αίτημά τους για "ανθρώπινες συντάξεις" με τα συνθήματα: Οι συνταξιούχοι δεν ξεχνούν και στις 22 τιμωρούν" και "Αντεπίθεση λαέ, με το ΚΚΕ".

Η χτεσινή πικετοφορία, που οργάνωσε η Εκλογική Επιτροπή Στήριξης του ΚΚΕ, των συνταξιούχων του ΙΚΑ, του ΤΕΒΕ, του ΤΣΑ και των άλλων Ταμείων, εξελίχτηκε σε μια μεγάλη μετακινούμενη συγκέντρωση, που εύρισκε την επιδοκιμασία του κόσμου.

Η πικετοφορία ξεκίνησε απ' την πλατεία Κάνιγγος, στις 9.30 πμ. Οι συνταξιούχοι διέσχισαν τις οδούς Χαλκοκονδύλη, Πατησίων, την πλατεία Ομονοίας, την Κεντρική Αγορά, τις οδούς Αριστείδου, Πεσμαζόγλου, Σταδίου, κατέβηκαν την οδό Πανεπιστημίου για να καταλήξουν στην Ομόνοια.

Μαύρο και στους δυο

Λίγο πριν ξεκινήσει η πικετοφορία ο Διαμαντής Μαυροδόγλου,πρόεδρος της Ομοσπονδίας των Συνταξιούχων του ΙΚΑ και υποψήφιος του ΚΚΕ στη Β Αθήνας, μίλησε στους συγκεντρωμένους. "Ο πρωθυπουργός, είπε, υποστήριξε ότι στα τρία χρόνια διακυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ αυξήθηκαν κατά 44% οι συντάξεις. Λέτε να γέμισαν λεφτά οι τσέπες μας και μεις να μην το πήραμε χαμπάρι; ρώτησε. Αλλά από κει που μας χρωστάγανε μας πήραν και το βόδι".

Και οι συνταξιούχοι αντέδρασαν: "Αίσχος".

"Ο πρωθυπουργός, συνέχισε ο Δ. Μαυροδόγλου, είπε ότι το ΕΚΑΣ το παίρνουν όλοι οι συνταξιούχοι που έχουν ανάγκη". "Ψέματα", φώναξε μία γυναίκα κι ένας άλλος συνταξιούχος ύψωσε τη γροθιά του: "Κάτω τα σκιάχτρα και το ψέμα". Ο Δ. Μαυροδόγλου θύμισε ότι οι συνταξιούχοι του ΙΚΑ στην πλειοψηφία τους παίρνουν τις κατώτερες συντάξεις. "Να τις πάρει αυτός να ζήσει", φώναξε άλλος συνταξιούχος, εννοώντας τον πρωθυπουργό.

"Δυστυχώς - συνέχισε ο Δ. Μαυροδόγλου - μπαίνει ξανά το δίλημμα "ψηφίστε ΠΑΣΟΚ για να μην έρθει η Δεξιά". Κι εμείς ρωτάμε: Ποια η διαφορά της πολιτικής που εφαρμόζει το ΠΑΣΟΚ τα τελευταία χρόνια; Παρέλαβε τους τρεις αντιασφαλιστικούς νόμους από τη ΝΔ και τους εφαρμόζει πιστά. Συνεχίζει την αποδέσμευση των κατώτερων συντάξεων από τα 20 ΗΑΕ. Ποιος κυβερνάει τη χώρα; Ο ένας ή ο άλλος;". Την απάντηση έδωσε ένας από τους δεκάδες συγκεντρωμένους: "Οι Βρυξέλλες"...

"Μαύρο, λοιπόν, και στους δύο. Καλό "βόλι" στις 22 του Σεπτέμβρη", κατέληξε ο Δ. Μαυροδόγλου.

Με σφιγμένη τη γροθιά

Στη συνέχεια οι συνταξιούχοι έκαναν πορεία στους δρόμους, καλώντας τον κόσμο να ενισχύσει το ΚΚΕ. "Μαύρο στη ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ. Ο ένας μάς τα πήρε, ο άλλος αρνείται να μας τα δώσει",έγραφε ένα πλακάτ.

Μία ομάδα μοίραζε στους περαστικούς τη Διακήρυξη της Εκλογικής Επιτροπής Στήριξης του ΚΚΕ των συνταξιούχων ΙΚΑ. Πολλοί ήταν εκείνοι που εξέφραζαν τη συμπαράστασή τους στον αγώνα των συνταξιούχων, φωνάζοντας μαζί τους συνθήματα: "Αντεπίθεση λαέ με το ΚΚΕ", "Οχι στις συντάξεις πείνας", "Αυτή η πολιτική του Μάαστριχτ είναι εντολή", "Οχι άλλη αδικία. Δώστε πίσω τα κλεμμένα", "Οι συνταξιούχοι δεν ξεχνούν. Στις 22 τιμωρούν".

Στην πλατεία Ομονοίας, έξω από το περίπτερο του ΚΚΕ, οι συνταξιούχοι έσφιξαν τη γροθιά. Η φωνή τους δυνάμωσε: "Κάπα Κάπα Ε, το κόμμα σου λαέ". Στην Κεντρική Αγορά φώναξαν: "Συνταξιούχοι και εργάτες χωρίς λεφτά, μαγαζιά χωρίς δουλιά".Δύο μαγαζάτορες, συμφώνησαν: "Εχετε δίκιο, συνεχίστε - τους είπαν. Αν δεν έχετε εσείς λεφτά με ποιους θα δουλέψουμε, με το... Κολωνάκι;". Λίγο πιο κάτω, μια γριούλα με μπαστούνι που διέσχιζε το δρόμο, κούνησε το κεφάλι της. Στο πρόσωπό της ήταν έκδηλη η απογοήτευση: "Και ξύλο φάγαμε και τίποτα δεν πήραμε".

Στο τέλος της πικετοφορίας ο Δ. Μαυροδόγλου είπε στους συγκεντρωμένους: "Εδώ τελειώσαμε, αλλά η μάχη συνεχίζεται - ο καθένας από το ταμπούρι του - για να "σπάσουμε" το δικομματισμό. Να καταψηφίσουμε και τα άλλα κόμματα, το Συνασπισμό, την Πολιτική Ανοιξη και το Δημοκρατικό Κοινωνικό Κίνημα, που υποστηρίζουν το πρόγραμμα σύγκλισης".

Πρωταγωνιστής να γίνει ο λαός

Συνάντηση με τους εργαζόμενους στο Δήμο του Ταύρου, είχαν χτες οι υποψήφιοι βουλευτές στη Β' Περιφέρεια της Αθήνας Χριστίνα Τσεντούρου, Βασίλης Δημόπουλος και Μίλτος Βακαλόπουλος

Η άμυνα και η αντίσταση είναι σήμερα παθητικές αντιδράσεις. Ο εργαζόμενος ο αριστερός, ο κάθε προοδευτικός άνθρωπος πρέπει να περάσει στην αντεπίθεση. Πρέπει να δώσει τη μάχη μέσα στο μαζικό κίνημα, να διεκδικήσει και να απαιτήσει. Πρέπει να σταθεί εμπόδιο στην επίθεση των μονοπωλίων ενάντια στις κοινωνικές κατακτήσεις των εργαζομένων. Η θέση των εργαζομένων, πρέπει να είναι επιθετική απέναντι στην πολιτική που εφαρμόζει η κυβέρνηση, που επιβάλλουν το μεγάλο κεφάλαιο και οι ντιρεκτίβες της ΕΕ. Μια πολιτική που έχει οδηγήσει στη συρρίκνωση του εθνικού πλούτου της χώρας και στην καταπάτηση των κοινωνικών δικαιωμάτων.

Τα παραπάνω επισήμαναν κατά τη διάρκεια της χτεσινής τους συνάντησης με τους εργαζόμενους στο Δήμο Ταύρου, οι υποψήφιοι βουλευτές του ΚΚΕ στη Β Περιφέρεια της Αθήνας Βασίλης Δημόπουλος,Χριστίνα Τσεντούρου και Μίλτος Βακαλόπουλος.Ηταν μια πολιτική επισήμανση, που έδωσαν οι υποψήφιοι βουλευτές, προκειμένου να απαντήσουν στο ερώτημα των εργαζομένων για το σύνθημα που υιοθέτησε το ΚΚΕ σ' αυτές τις εκλογές.

Είπαμε "όχι" στις ιδιωτικοποιήσεις.

Ζωντανές συζητήσεις, έντονος προβληματισμός αλλά συνάμα και δημιουργικός διάλογος, ήταν τα βασικά στοιχεία που συνέθεσαν τη χτεσινή συνάντηση - συζήτηση. Και φάνηκε ότι οι εργαζόμενοι στην Τοπική Αυτοδιοίκηση έχουν κατανοήσει και έχουν "βιώσει" στο πετσί τους, την πολιτική λιτότητας που ακολουθεί η κυβέρνηση. Ο Β. Δημόπουλος παίρνοντας τον λόγο τόνισε ότι οι ιδιώτες έχουν εισβάλει για τα καλά στον χώρο της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, με αποτέλεσμα ζωτικές της μονάδες να περνάνε στα χέρια τους. Παράλληλα επισήμανε ότι ήδη οι σκέψεις για άρση της μονιμότητας στο δημόσιο μέρα με τη μέρα μεγαλώνουν. Το ΚΚΕ, υπογράμμισε, ήταν αυτό που πήρε αντίθετη θέση στις ιδιωτικοποιήσεις και στην αποσάθρωση της βιομηχανικής παραγωγής της χώρας. Ηταν το μόνο κόμμα που καταψήφισε όλα τα αντιλαϊκά νομοσχέδια και στάθηκε στο πλευρό των εργαζομένων. Ηταν το μόνο κόμμα που καταψήφισε τη Συνθήκη του Μάαστριχτ και "Για το δικό σας καλό πρέπει να σταθείτε δίπλα στο ΚΚΕ. Να δημιουργήσουμε μαζί ένα δυνατό μέτωπο, μια ισχυρή φωνή αντίστασης".

Μπορούμε να βγούμε από το τέλμα

Απαντώντας σε ερώτηση εργαζομένου: "Πώς θα μειωθούν τα ελλείμματα και ο πληθωρισμός, αν δε γίνουν περικοπές", η Χρ. Τσεντούρου τόνισε: "Με τη στήριξη και την προστασία της παραγωγής. Με καινούριες θέσεις εργασίας, βάζοντας φρένο στην ασυδοσία του κεφαλαίου". Δε γίνεται, συνέχισε, το 66% των φόρων να το πληρώνουν οι συνταξιούχοι και οι εργαζόμενοι. Ο Μ. Βακαλόπουλος τόνισε ότι μόνο η ψήφος στο ΚΚΕ μπορεί να αλλάξει το πολιτικό σκηνικό. Η εναλλαγή των κομμάτων του δικομματισμού στην εξουσία και οι συνεργασίες, κατέληξε, θα είναι προς όφελος των μονοπωλίων.

Κλείνοντας οι υποψήφιοι βουλευτές του ΚΚΕ έστειλαν το μήνυμα: "Θέλουμε ψήφους συνειδητούς. Μετά τις εκλογές θέλουμε τον λαό πρωταγωνιστή στους αγώνες του μαζικού κινήματος και όχι θεατή".

"Καθόλου" ταλαιπωρία

Πέρα απ' το επιχείρημα της κυβέρνησης ότι με τα ΕΚΑΣ "ξεφεύγει απ' την παραδοσιακή αντίληψη που ήθελε να συνδέει τις όποιες ενισχύσεις με κάποια νομικά επιχειρήματα και καταστάσεις", ο πρωθυπουργός Κ. Σημίτης υποστήριξε στη Θεσσαλονίκη ότι με το νέο τρόπο "ενίσχυσης των συνταξιούχων" "έγινε μια μεγάλη προσπάθεια απ' τα ταμεία για να ειδοποιηθεί ποιοι είναι αυτοί οι συνταξιούχοι και για να ειδοποιηθούν και για να τους δοθούν... ώστε να μην ταλαιπωρηθούν".

Ιδού όμως η περίπτωση του κ. Βελιανίτη (όλα τα στοιχεία του στη διάθεση κάθε ενδιαφερόμενου). Εχει κριθεί προσωρινά ανάπηρος με αναπηρία 67% και παίρνει σύνταξη αναπηρίας 86.000 δραχμών το μήνα. Πήγε και κατέθεσε τα δικαιολογητικά του για τα ΕΚΑΣ. Στα κεντρικά γραφεία του ΙΚΑ (οδός Πειραιώς) όπου και κατέθεσε τα χαρτιά του, δεν μπόρεσε να πάρει σαφή απάντηση αν το δικαιούται ή όχι ως προσωρινά ανάπηρος. Ο συνταξιούχος έφυγε παίρνοντας μαζί του έναν αριθμό πρωτοκόλλου.

Κατά τα άλλα ενισχύονται οι συνταξιούχοι που έχουν ανάγκη και ούτε ταλαιπωρούνται.

"Οι συνταξιούχοι δεν ξεχνούν και στις 22 τιμωρούν",ήταν το σύνθημα που κυριάρχησε

"Μπαίνει ξανά το δίλημμα "ψηφίστε ΠΑΣΟΚ για να μην έρθει η Δεξιά". Ποια η διαφορά της πολιτικής που εφαρμόζει το ΠΑΣΟΚ τα τελευταία χρόνια;", αναρωτήθηκε ο Δ. Μαυροδόγλου

"Αντεπίθεση λαέ, τώρα με το ΚΚΕ"



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ