Με την πρώτη δυνατή νεροποντή μετατρέπεται σε ορμητικό χείμαρρο, ενώ σοβαρό πρόβλημα δημιουργούν και τα βιομηχανικά λύματα που μεταφέρει
Κάθε φορά που υπάρχει νεροποντή, τα ακάλυπτα ρέματα των δυτικών συνοικιών της Θεσσαλονίκης μετατρέπονται σε παγίδες θανάτου για τους κατοίκους αυτών των περιοχών.
Ξημερώματα της Κυριακής, για μία ακόμη φορά, στην Πολίχνη, ένας παραχείμαρρος του Δενδροποτάμου έγινε ορμητικό ποτάμι και έπνιξε έναν κάτοικο της Σταυρούπολης, τον Αλέξανδρο Αμερικάνο,40 χρόνων. Από το σημείο της Πολίχνης, όπου παρασύρθηκε ο άτυχος 40χρονος, μέχρι και το δάσος, το ρέμα είναι ακάλυπτο και πολλές φορές άνθρωποι κινδυνεύουν από την υπερχείλιση των υδάτων. Πολλά σπίτια που βρίσκονται δίπλα στο ρέμα συχνά πλημμυρίζουν και η κατάσταση γίνεται κάθε φορά και πιο επικίνδυνη, καθώς στην περιοχή συνεχίζουν τα μπαζώματα ή κάθε άλλου είδους επεμβάσεις.
Στο κυρίως ρέμα του Δενδροποτάμου εκβάλλουν οι παραχείμαρροι Ορατοκάστρου, Μελισσοχωρίου, Λητής, Φιλύρου, Ευκαρπίας, Ασβεστοχωρίου και Πολίχνης.Η κεντρική κοίτη διέρχεται την αστική περιοχή από τη Σταυρούπολη, την Πολίχνη και τη Μενεμένη πριν χυθεί στη θάλασσα.
Σοβαρό είναι το πρόβλημα που δημιουργείται με τη ρίψη στο Δενδροπόταμο αποβλήτων από τις βιομηχανίες - πολλές είναι χημικές αλλά και βαφεία - και την απόρριψη μπαζών και σκουπιδιών στην κοίτη. Επίσης, παρατηρείται μείωση της παροχετευτικής ικανότητας, καθώς υπάρχει πυκνή και άναρχη ανοικοδόμηση δίπλα ή μέσα στην κοίτη του ποταμού και των παραπόταμων.
Το ανοιχτό τμήμα του Δενδροποτάμου εντοπίζεται κυρίως στην περιοχή της Σταυρούπολης. Πολλά σπίτια στον οικισμό Ομόνοια μετά την προχτεσινή νεροποντή πλημμύρισαν και η αγωνία είναι μεγάλη για το τι θα συμβεί αύριο, αν ξεσπάσει και πάλι ένα ξαφνικό μπουρίνι. Στην περιοχή αυτή τα νερά από τους υπονόμους κατέκλυσαν αυλές και υπόγεια σπιτιών, καθώς τα όμβρια ύδατα σε ορισμένα τμήματα χύνονται στο υπάρχον δίκτυο αποχέτευσης. Η πίεση του νερού "τίναξε" τα καπάκια από τους υπονόμους. "Το ποτάμι μούγκριζε όλη τη νύχτα. Αν έβρεχε μισή ώρα ακόμη, το νερό θα μας έπνιγε", λέει ο Γιάννης Μαραγκουδάκης,κάτοικος της περιοχής. "Οταν όμως δε βρέχει, υπάρχουν άλλα σοβαρά προβλήματα. Κάθε Παρασκευή μετά τις 3 το μεσημέρι οι βιομηχανίες ρίχνουν τα απόβλητά τους και για τρεις μέρες δεν μπορείς να κοιμηθείς από την ανυπόφορη δυσοσμία. Ακόμη, μας έχουν φάει τα κουνούπια".
"Εμάς εδώ μας έχουν για πέταμα", λέει η Ουρανία Θεοδωρίδου, που το σπίτι της βρίσκεται δίπλα στο ρέμα. "Στις 7 Νοέμβρη του 1967 πλημμύρισε η περιοχή και είχαμε μάλιστα πνιγμούς", συμπληρώνει ο Γ. Μαραγκουλίδης.
"Η χούντα έλεγε θα σας λύσουμε το πρόβλημα. Υστερα ήρθε ο Καραμανλής και έβαλε μια ταφόπετρα χωρίς να δούμε ποτέ έργο. Από τότε περνάνε κατά καιρούς υπουργοί, βουλευτές της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ και υπόσχονται χωρίς να κάνουν τίποτα. Μόνο η προηγούμενη δημοτική αρχή που υποστηριζόταν από συνεπείς προοδευτικές δυνάμεις έκανε έργο, στο μέτρο των δυνατοτήτων της. Προχώρησε στην εκβάθυνση της κοίτης του ρέματος και έδωσε μια λύση για μας, που κάθε λίγο πλημμύριζαν τα σπίτια μας".
Ανεβασμένη στη στέγη του σπιτιού της - μια πρόχειρη κατασκευή - στο τέρμα της οδού Καπετάν Γκόνη, δίπλα στο ρέμα, η Δέσποινα Καβούκη λέει: "Εξω από το σπίτι μας μόλις βρέξει σχηματίζεται μια λίμνη. Ολη τη νύχτα ακούγαμε το ποτάμι και δεν μπορούσαμε να κοιμηθούμε γιατί ανησυχούσαμε. Γράψτε κάτι για μας που μας έχουν ξεχάσει. Κοιτάξτε γύρω, γεμίσαμε ποντίκια και φίδια. Κινδυνεύουμε".
Αυτά συμβαίνουν στη Θεσσαλονίκη του '96, λίγους μήνες πριν τον ερχομό του "σωτήριου έτους" 1997, που όπως υπόσχονται οι κυβερνώντες η πόλη θα γίνει "πολιτιστική πρωτεύουσα της Ευρώπης" και θα... εκπολιτιστούμε.
"Ναι, επέτρεψα παρανομίες", είπε στο Δημοτικό Συμβούλιο, προσπαθώντας να περιορίσει τις ευθύνες του
Μη μπορώντας να κάνει αλλιώς, ο δήμαρχος της Νέας Μάκρης, Βασίλης Τζιλάβης, παραδέχτηκε τελικά τις ευθύνες του σχετικά με το σκάνδαλο "Sun's FUN beach" στην παραλία Ζούμπερι. "Ναι, επέτρεψα παρανομίες", είπε στη διάρκεια συνεδρίασης του Δημοτικού Συμβουλίου το βράδυ της Δευτέρας, προσπαθώντας να περιορίσει τις ευθύνες του, καθώς δεν επέτρεψε απλώς, αλλά συμμετείχε ο ίδιος ενεργά στην όλη σκανδαλώδη υπόθεση. Και για να δικαιολογηθεί συμπλήρωσε ότι αυτός ήταν ο μοναδικός τρόπος (!) για να κατοχυρωθεί η παραλία στον δήμο και να φύγει από το υπουργείο Παιδείας όπου και ανήκει.
Αντί να απαντήσει επί της ουσίας ο δήμαρχος για τη σωρεία καταγγελιών που υπάρχουν σε βάρος του, προσπάθησε να "πείσει" ότι σκοπός του ήταν το "καλό" της πόλης. Υποστήριξε ότι επέλεξε τον επιχειρηματία Χ. Καραντζένη, και δεν έκανε διαγωνισμό, γιατί ήταν "ο μόνος που θέλησε εκείνη την εποχή (σ.σ. αρχές Μάη) να δαπανήσει χρήματα". Δεν απάντησε όμως σε ερωτήσεις συμβούλων για το πώς ήταν σε θέση να το γνωρίζει αυτό. Αντίθετα, προχώρησε και πιο πέρα, προσπαθώντας να παρουσιάσει τον επιχειρηματία ως "φιλάνθρωπο" που... "έριξε" τα εκατομμύριά του ρισκάροντας!
Παρά τη σωρεία των καταγγελιών, οι άμεσα αρμόδιοι και υπεύθυνοι (υπουργείο Παιδείας, Διεύθυνση Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Ανατ. Αττικής, Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση Ανατ. Αττικής κλπ.) εξακολουθούν την ένοχη σιωπή τους. Αντίθετα, η Διεύθυνση Περιφέρειας Αττικής της ΔΕΗ, με επιστολή της προς το "Ρ" επιβεβαιώνει την καταγγελία μας στο δημοσίευμα στις 24/8 ότι ο επιχειρηματίας έπαιρνε παράνομα ρεύμα από διπλανή κολόνα αθλητικού γηπέδου μπάσκετ του δήμου. Στην επιστολή της αναφέρει ότι είχε ζητήσει από το Δήμο Νέας Μάκρης να σταματήσει την ηλεκτροδότηση της επιχείρησης, ότι με έγγραφό του ο δήμος ενημέρωσε ότι διέκοψε την παροχή ρεύματος και ότι αυτό "επιβεβαιώθηκε από επιτόπιο έλεγχο που έκανε τεχνικός". Δε λέει όμως η ΔΕΗ από πού και πώς η επιχείρηση παίρνει ρεύμα, αφού εξακολουθεί να λειτουργεί κανονικά!