ΚΑΤΑΝΑΛΩΤΕΣ: Τη δέσμευση των πολιτικών κομμάτων για τη λήψη άμεσων και συγκεκριμένων μέτρων, ώστε να δρομολογηθεί η επίλυση των προβλημάτων που αντιμετωπίζει καθημερινά ο καταναλωτής, ζητά η Ενωση Καταναλωτών "Ποιότητα Ζωής" (ΕΚΠΟΙΖΩ). Συγκεκριμένα, η ΕΚΠΟΙΖΩ επισημαίνει την ανάγκη η κυβέρνηση της 23ης Σεπτέμβρη να προχωρήσει στη δημιουργία του Ενιαίου Φορέα Ελέγχου Τροφίμων, να αναβαθμιστεί η Υπηρεσία Ενημέρωσης Καταναλωτή του υπουργείου Ανάπτυξης, να θεσμοθετηθούν υψηλά πρόστιμα για νοθεία τροφίμων, παραπλανητική διαφήμιση κτλ.
ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΑ: Η αποβιομηχάνιση φαίνεται ότι έπληξε την τελευταία 5ετία και τον κλάδο των παιδικών παιχνιδιών. Σύμφωνα με στοιχεία μελέτης του Ινστιτούτου Οικονομικών και Βιομηχανιών Ερευνών (ΙΟΒΕ) η παραγωγή και οι εξαγωγές του κλάδου παρουσίασαν σημαντική μείωση μετά το 1991, γεγονός που αποδίδεται στη σταδιακή διακοπή της παραγωγικής και εξαγωγικής δραστηριότητας σημαντικής εταιρίας του κλάδου. Ειδικότερα ο κλάδος χαρακτηρίζεται από υψηλό βαθμό εισαγωγικής διείσδυσης και δυναμική παρουσία των πολυεθνικών, πράγμα που αναμένεται στα επόμενα χρόνια να έχει ανοδική πορεία. Αντίθετα με την παραγωγή που παρουσίασε μείωση, η κατανάλωση την ίδια περίοδο σημείωσε αύξηση. Το συνολικό της μέγεθος για το 1995 εκτιμάται σε τιμές χονδρικής πώλησης σε 25,5 δισ. δρχ. και σε τιμές λιανικής σε 35 - 36 δισ. δρχ.
ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ: Σειρά προτάσεων για την αναβάθμιση του εγχώριου τουριστικού προϊόντος παρουσίασαν οι εισηγητές της τελευταίας συνεδρίασης της Συντονιστικής Επιτροπής του Συμβουλίου Τουρισμού της Κεντρικής Ενωσης Επιμελητηρίων. Τα ιδιαίτερης σημασίας θέματα που συζητήθηκαν ήταν ο πλειστηριασμός ξενοδοχειακών μονάδων, η αξιοποίηση της ακίνητης περιουσίας του δημοσίου, η ανάληψη της διαχείρισης αεροδρομίων και λιμανιών από τοπικά επιμελητήρια, ο έλεγχος των εξωξενοδοχειακού κόστους και τα μέτρα για την εξάλειψη της αισχροκέρδειας και το ενδεχόμενο ασφάλισης των τουριστικών υπηρεσιών έναντι κινδύνων πτώχευσης των ταξιδιωτικών γραφείων. Προτάθηκε επίσης η άρση των εμποδίων εκτέλεσης πτήσεων από τρίτες χώρες με παράλληλη χορήγηση VISA και η ενεργοποίηση του ελληνικού λόμπι στις Βρυξέλλες με προτάσεις συμμετοχής σε Ευρωπαϊκά Προγράμματα.
Σε νέα ρύθμιση των χρεών προχώρησε η ΕΤΒΑ, που πριν λίγο καιρό ζητούσε ... έξωση του εφοπλιστή από το Ναυπηγείο
Σε νέα ευνοϊκή ρύθμιση εξόφλησης χρεών του μεγαλοεφοπλιστή Λελάκη για την ενοικίαση των Ναυπηγείων Αυλίδας, προχώρησε χτες το ΔΣ της ΕΤΒΑ, παρά το γεγονός ότι ο εν λόγω επιχειρηματίας έχει κατά συρροή στο παρελθόν καταπατήσει παρόμοιες ρυθμίσεις και ήδη χρωστά στην Τράπεζα περίπου 500 εκατομμύρια δραχμές. Η νέα αυτή εξέλιξη προσδίδει διαστάσεις σκανδάλου στην προνομιακή μεταχείριση που απολαμβάνει τα τελευταία χρόνια από την κυβέρνηση και αυτός ο εκπρόσωπος της "ιδιωτικής πρωτοβουλίας", αφού όπως είναι ήδη γνωστό, μερικές μέρες νωρίτερα το Πρωτοδικείο Χαλκίδας είχε εκδώσει, μετά από αγωγή της ίδιας της ΕΤΒΑ (!), για έξωση του εφοπλιστή απ' το Ναυπηγείο. Την ίδια στιγμή αφήνεται ανοιχτό το ενδεχόμενο για κλείσιμο του Ναυπηγείου, με προοπτική να ξεπουληθεί αργότερα σε έναν εξίσου "φερέγγυο" ιδιώτη, εφόσον ο Λελάκης δεν ανταποκριθεί και σ' αυτή τη συμφωνία.
Η συμφωνία για τη νέα ρύθμιση έγινε μετά την καταβολή χτες απ' τον εφοπλιστή 110 εκατ. δρχ, ενώ όπως προβλέπεται, το υπόλοιπο χρέος θα εξοφληθεί σε μηνιαίες δόσεις των 20 εκατ. δρχ. Πρόκειται σαφώς για προνομιακή μεταχείριση του μεγαλοεφοπλιστή, η αφερεγγυότητα του οποίου φάνηκε από την αρχή, όταν το 1989 ανέλαβε το Ναυπηγείο και αρνήθηκε να καταβάλει το εξευτελιστικό ενοίκιο των 50 εκατ. δρχ. το χρόνο,αλλά και το ποσό που αντιστοιχεί στο 2% επί του τζίρου, όπως προέβλεπε το συμβόλαιο με την ΕΤΒΑ. Αντίθετα, επιδόθηκε σε συνεχείς εκβιασμούς, που πάντα έπιαναν "τόπο", μια και κάθε φορά κατέληγαν σε ρυθμίσεις χρεών της αρεσκείας του, τις οποίες όμως δεν τηρούσε. Αρκεί να θυμίσουμε ότι η αμέσως προηγούμενη ρύθμιση προέβλεπε να καταβάλλει μηνιαίως το ποσό των 40 εκατ. δραχμών. Ο εφοπλιστής κατέβαλε μόλις τρεις δόσεις και έκτοτε έπαυσε να πληρώνει, εκβιάζοντας και για νέα ρύθμιση. Μετά από αυτό, η ΕΤΒΑ προχώρησε σε αγωγή εναντίον του, που οδήγησε στην άδεια έξωσης. Λίγες όμως μέρες μετά η ΕΤΒΑ προχώρησε στη νέα ρύθμιση, η οποία και ευόδωσε χτες. Παράλληλα, σύμφωνα με έγκυρες πληροφορίες που ήδη έχει αποκαλύψει ο "Ρ", ο Λελάκης έχει ήδη ξεκινήσει νέο γύρο εκβιασμών, απαιτώντας από τις τράπεζες δάνειο ύψους 2 δισ. δραχμών, με το πρόσχημα ανάληψης εργασιών μετασκευής κρουαζιερόπλοιου. Σύμφωνα με χτεσινή ανακοίνωση της διοίκησης των Ναυπηγείων Αυλίδος, το συμβόλαιο ενοικίασης μετά τη χτεσινή συμφωνία ανανεώνεται μέχρι το 1999. Βέβαια η μέχρι τώρα στάση του κ. Λελάκη δεν πείθει κανέναν για την τήρηση της συμφωνίας για τη νέα ρύθμιση χρεών, πράγμα που ενισχύει την αβεβαιότητα για το μέλλον των Ναυπηγείων αλλά και των 400 εργαζομένων σε αυτά.
Το συνδικαλιστικό κίνημα των επαγγελματιών βιοτεχνών και εμπόρων έχει συγκεκριμένες προτάσεις τις οποίες παλεύει μέσα από τους αγώνες του. Προτάσεις τις οποίες συστηματικά τόσο η κυβέρνηση της ΝΔ όσο και η σημερινή του ΠΑΣΟΚ αγνοούν συστηματικά, ενώ η τελευταία άφησε να διαρρεύσει λίγες μέρες πριν από τις εκλογές ότι... "ετοίμαζε νομοσχέδιο για την αλλαγή του νόμου, αλλά... δεν πρόλαβε να το ψηφίσει εξαιτίας της προκήρυξης των εκλογών"!
Μ.Ζ.
Στο 8,3% η αύξηση της "προσφοράς χρήματος" τον Ιούλη
Στον περιορισμό των τραπεζικών χρηματοδοτήσεων οδήγησαν τα πρόσφατα μέτρα περιορισμού των δανείων από την Τράπεζα της Ελλάδος. Το αποτέλεσμα ήταν τον Ιούλη ο ρυθμός αύξησης της "προσφοράς χρήματος", που μετριέται με το σύνολο των χρημάτων σε κυκλοφορία, τις καταθέσεις ιδιωτών στις τράπεζες, τα συναπτόμενα ρέπος και τα ομόλογα των τραπεζών, να περιοριστεί στο 8,3% σε ετήσια βάση, κινούμενος εντός των ορίων 6%-9%,που έθεσε η Τράπεζα της Ελλάδος από τις αρχές του έτους. Τον Ιούνη, ο ίδιος δείκτης αυξανόταν με ρυθμό 9%,ενώ σε όλο το υπόλοιπο διάστημα από τις αρχές του 1996 βρισκόταν εκτός στόχων.
Επίσημη εκτίμηση του ιδρύματος είναι πως στην εξέλιξη αυτή συνέβαλε η παρατηρούμενη επιβράδυνση της συνολικής πιστωτικής επέκτασης, η οποία κινείται τώρα κι αυτή μέσα στα όρια της πρόβλεψης για το 1996 (5%-7%). Ο ευρύτερος δείκτης ρευστότητας της οικονομίας, τέλος, που περιλαμβάνει την "προσφορά χρήματος" και τις αγορές εντόκων γραμματίων του δημοσίου από ιδιώτες, συνέχισε, όπως και τους προηγούμενους μήνες, να κινείται σε επίπεδα σημαντικά χαμηλότερα από τα προβλεπόμενα (9%-12%) και συγκεκριμένα τον Ιούλη "έτρεχε" με 6,6% έναντι 6,4% τον Ιούνη.