Μ. Ε.
Σήμερα, πανεργατική στάση εργασίας και συγκέντρωση στο ΕΚΘ με αίτημα την επαναλειτουργία της GOOD YEAR και τη λήψη δραστικών μέτρων κατά της ανεργίας. Σε πορεία συντονισμού με τους επαγγελματοβιοτέχνες και ευρεία αποδοχή των αιτημάτων από τους μαζικούς φορείς
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ (του ανταποκριτή μας).-Την αποτυχημένη και ταυτόχρονα βαθιά αντεργατική πολιτική της ανεργίας και της αποβιομηχάνισης που εφάρμοσε η σημερινή κυβέρνηση, αλλά και οι προηγούμενες, στα πλαίσια του προγράμματος σύγκλισης και των εντολών της ΕΕ, καλούνται να αποδοκιμάσουν οι εργαζόμενοι της Θεσσαλονίκης, με τη συμμετοχή τους στις πανεργατικές κινητοποιήσεις που αποφάσισε το Εργατικό Κέντρο της πόλης, με αφορμή το κλείσιμο του εργοστασίου της GOOD YEAR,αλλά και την έκρηξη της ανεργίας που ξεπερνά πλέον το 17%!
Σήμερα οι εργαζόμενοι πραγματοποιούν τετράωρη στάση εργασίας από τις 11 το πρωί μέχρι τις 3 το μεσημέρι και στις 11.30 το πρωί έχει προγραμματιστεί απεργιακή συγκέντρωση μπροστά στο ΕΚΘ. Θα ακολουθήσει πορεία προς το υπουργείο Μακεδονίας - Θράκης και επίδοση ψηφίσματος. Το διεκδικητικό πλαίσιο των κινητοποιήσεων των εργαζομένων της Θεσσαλονίκης, που θα κορυφωθούν με την 24ωρη πανεργατική απεργία στις 5 Σεπτέμβρη και το πανθεσσαλονίκειο συλλαλητήριο διαμαρτυρίας στις 7 το απόγευμα της ίδιας ημέρας στην πλατεία Αριστοτέλους,αφορά αρχικά στην επαναλειτουργία του εργοστασίου της GOOD YEAR και τη λήψη ουσιαστικών μέτρων για την αντιμετώπιση της ανεργίας και τη στήριξη της οικονομικής και παραγωγικής βάσης του νομού.
Στο συλλαλητήριο συμμετέχουν και οι επαγγελματοβιοτέχνες της πόλης, ενώ σχεδόν όλοι οι κοινωνικοί φορείς συμφωνούν και αναγνωρίζουν πως τα προβλήματα της απασχόλησης και της διάλυσης των επιχειρήσεων έχουν ξεπεράσει τα ανεκτά όρια. Σήμερα στις 10 το πρωί, πριν τη συγκέντρωση, θα πραγματοποιηθεί σύσκεψη στο ΕΚΘ με τη συμμετοχή των ομοσπονδιών των επαγγελματοβιοτεχνών και εμπόρων για να συζητηθεί η πρόταση της διοίκησης του ΕΚΘ για δίωρο κλείσιμο των καταστημάτων και των επιχειρήσεων την ημέρα του συλλαλητηρίου. Ο στόχος είναι να αναδειχτούν σε όλο τους το μέγεθος τα προβλήματα του νομού και να διατρανωθεί με το μαζικότερο και δυναμικότερο τρόπο η θέληση του λαού της πόλης για άμεσες λύσεις.
Με τις κινητοποιήσεις τους οι εργαζόμενοι και ο λαός της Θεσσαλονίκης συγκεκριμένα απαιτούν:
- Να επαναλειτουργήσει άμεσα το εργοστάσιο της GOOD YEAR και να σταματήσει η ασύδοτη δράση των πολυεθνικών στη χώρα μας.
- Να σταματήσει η αποβιομηχάνιση της περιοχής και να μπει φραγμός στην πορεία καταστροφής της παραγωγικής βάσης της χώρας.
- Να παρθούν μέτρα για την αντιμετώπιση της ανεργίας και για την παραγωγική αναβάθμιση της περιοχής μέσα από σχέδιο βιομηχανικής ανάπτυξης, με βάση τις κλαδικές πολιτικές για παραδοσιακούς κλάδους με σύγχρονες υποδομές.
- Να γίνουν αναπτυξιακές επενδύσεις στον ιδιωτικό και δημόσιο τομέα και να υλοποιηθούν άμεσα τα αναπτυξιακά μέτρα που έχουν εξαγγελθεί κατ' επανάληψη για τη δημιουργία των κατάλληλων υποδομών.
Σε ανακοίνωσή του το ΕΚΘ καλεί όλους τους εργαζόμενους της Θεσσαλονίκης να συμμετέχουν καθολικά και αγωνιστικά στις απεργιακές κινητοποιήσεις και το λαό της πόλης στο συλλαλητήριο, ώστε να μπει φραγμός στην ανεργία και στην αποβιομηχάνιση και να σταλεί το μήνυμα πως τα προβλήματα της πόλης δεν επιδέχονται άλλες αναβολές.
Σε απόγνωση οι 125 εργαζόμενοι που με την επιστροφή τους από τις άδειες βρήκαν το εργοστάσιο κλειστό
Ιδιαίτερα "γόνιμη" θεωρεί την προεκλογική περίοδο ο Μ. Τσιπλάκος,ιδιοκτήτης των κλωστηρίων ΒΙΟΠΑΛ στο Βόλο και αδελφός του πρώην υφυπουργού Εθνικής Οικονομίας της ΝΔ, για να ξεδιπλώσει τους εκβιασμούς του, απαιτώντας χρηματοδότηση ύψους 500 εκατομμυρίων δραχμών για να επαναλειτουργήσει το εργοστάσιο, το οποίο έκλεισε από τις 19 Αυγούστου, θέτοντας τους εργαζόμενους σε διαθεσιμότητα. Οι εκβιασμοί απ' ό,τι φαίνεται αποδίδουν, μιας και τα χρέη του γνωστού μεγαλοεκκοκκιστή προς τους αγρότες αναλαμβάνει να τα πληρώσει το δημόσιο, με παρέμβαση του υπουργού Γεωργίας, Στ. Τζουμάκα.
Οπως δήλωσε ο ίδιος ο Μ. Τσιπλάκος σε αντιπροσωπεία συνδικαλιστών της ΓΣΕΕ, της Ομοσπονδίας Κλάδων Ενδυσης και του κλαδικού σωματείου Βόλου, οφείλει σε αγρότες από την αγορά βαμβακιού, το ποσό των 500 εκατ. δραχμών, τα οποία - είπε - μετά από εντολή του Στ. Τζουμάκα θα τα καταβάλλει το δημόσιο. Οι αγρότες εδώ και μήνες βρίσκονται σε απόγνωση και διεκδικούν τα χρήματά τους, ζητώντας να πληρωθούν απ' το δημόσιο και ταυτόχρονα να εκπέσει η εγγυητική επιστολή του Μ. Τσιπλάκου, ο οποίος άλλωστε έχει εισπράξει το σύνολο των κοινοτικών επιδοτήσεων. Ωστόσο, λίγες μέρες πριν τις εκλογές ο υπουργός φαίνεται να τους "θυμάται", εξυπηρετώντας ουσιαστικά το βιομήχανο.
Δεν αρκεί αυτή η "διευκόλυνση", μιας και ο Μ. Τσιπλάκος επιμένει στο να του δοθούν και 250 εκατ. δραχμές σαν κεφάλαια κίνησης, καθώς και η δυνατότητα να "σπάει" αμέσως επιταγές που έχει στα χέρια του, μέχρι του ύψους των 250 εκατ. δραχμών. Να σημειώσουμε ότι τα χρέη του βιομηχάνου μόνο προς την Τράπεζα Κρήτης ανέρχονται στο 1,4 δισ. δραχμές.
Σε απόγνωση είναι οι 125 εργαζόμενοι που από τις 19 Αυγούστου έχουν τεθεί σε διαθεσιμότητα για 25 μέρες, νιώθοντας άμεσα τον κίνδυνο να βρεθούν οριστικά στο δρόμο. Το φόβο αυτό ήρθε να ενισχύσει και το ότι προχτές η ΔΕΗ, στην οποία χρωστάει ο βιομήχανος περίπου 200 εκατ. δραχμές, έκοψε το ρεύμα στο εργοστάσιο.
ΛΑΡΙΣΑ.-Συγκέντρωση διαμαρτυρίας κατά της αντεργατικής πολιτικής της κυβέρνησης, πραγματοποιούν, την Τετάρτη 4 Σεπτέμβρη, στις 7.30 το απόγευμα, στην πλατεία του Εργατικού Κέντρου, οι οικοδόμοι της Λάρισας.Με την κινητοποίησή τους θέλουν να στείλουν το μήνυμα σε όποια κυβέρνηση προκύψει από τις εκλογές, ότι δε θα υποστείλουν τη σημαία του αγώνα. Οτι αυτός είναι ο αποτελεσματικότερος τρόπος για τη λύση των προβλημάτων τους και τη διεύρυνση των κατακτήσεων.
Οπως τόνισε σε συνέντευξη Τύπου ο πρόεδρος του Συνδικάτου, Θ. Βάιος,οι οικοδόμοι ζητούν από την κυβέρνηση να υλοποιήσει τις δεσμεύσεις της τον περασμένο Μάη που πρόβλεπαν:
Επισήμανε ακόμα ότι η ανεργία παίρνει επικίνδυνες διαστάσεις, τα μεροκάματα μειώνονται, τα "υπέρ αγνώστων" δε δίνονται, τα στεγαστικά δάνεια παραμένουν "παγωμένα". Και κατέληξε τονίζοντας ότι η κυβέρνηση επιχειρεί μέσω της ανανέωσης της λαϊκής ετυμηγορίας να καταστήσει τους εργαζόμενους συνυπεύθυνους της αντεργατικής πολιτικής της που εκπέμπεται από την ΕΕ.
Από τις κινητοποιήσεις των απολυμένων της GOOD YEAR