ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 29 Αυγούστου 1996
Σελ. /28
ΔΙΕΘΝΗ
ΜΕΣΗ ΑΝΑΤΟΛΗ
Ανησυχητική ένταση

Σε γενική απεργία κάλεσε ο Γ. Αραφάτ με αφορμή την κατεδάφιση από τους Παλαιστίνιους του ανεγειρόμενου κέντρου νεότητας

Αρκετά ανησυχητική τροπή παίρνει, πλέον, η κρίση που έχει ξεσπάσει στις ισραηλινο - παλαιστινιακές σχέσεις. Κήρυξη πολέμου κατά των Παλαιστινίων χαρακτήρισε ο Παλαιστίνιος ηγέτης την κατεδάφιση παλαιστινιακού κτιρίου στην ανατολική αραβική Ιερουσαλήμ και την απόφαση ανέγερσης νέων κτιριακών συγκροτημάτων στους εβραϊκούς εποικισμούς. Ο Γιάσερ Αραφάτ, μιλώντας στο παλαιστινιακό συμβούλιο όπου χρησιμοποίησε ιδιαίτερα σκληρή γλώσσα, κάλεσε σε απεργία και κινητοποιήσεις διαμαρτυρίας όλους τους Παλαιστινίους και ζήτησε την άμεση παρέμβαση των εγγυητριών χωρών της ειρηνευτικής διαδικασίας.

"Θα αντισταθούμε στις πολεμικές προκλήσεις" διακηρύσσει ο Αραφάτ

"Οι συνεχείς παραβιάσεις των ειρηνευτικών συμφωνιών και τα εγκλήματα της νέας ισραηλινής ηγεσίας σημαίνουν ότι κηρύσσεται πόλεμος εναντίον του παλαιστινιακού λαού", τόνισε κατά τη διάρκεια συνέλευσης του παλαιστινιακού συμβουλίου ο Παλαιστίνιος ηγέτης. Αφού καταδίκασε εντονότατα την προχτεσινή κατεδάφιση του, υπό ανέγερση, παλαιστινιακού κέντρου νεότητας στην ανατολική αραβική Ιερουσαλήμ καθώς και την απόφαση επέκτασης των εποικισμών, ο Γιάσερ Αραφάτ ανακοίνωσε την πραγματοποίηση γενικής απεργίας, σήμερα, τόσο σε όλα τα αυτόνομα παλαιστινιακά εδάφη αλλά και στον αραβικό τομέα της Ιερουσαλήμ. Επίσης, ο Αραφάτ κάλεσε όλους τους μουσουλμάνους αλλά και τους χριστιανούς να συγκεντρωθούν, την Παρασκευή, στο τζαμί Αλ Ακσά σε ένδειξη διαμαρτυρίας. Η τελευταία αυτή κινητοποίηση αποκτά ιδιαίτερα μεγάλο βάρος αν λάβει κανείς υπόψη του ότι, εδώ και αρκετούς μήνες, έχει επιβληθεί απαγόρευση εισόδου στο ισραηλινό έδαφος για τους Παλαιστινίους των αυτόνομων εδαφών και το τζαμί Αλ Ακσά βρίσκεται στην ανατολική Ιερουσαλήμ. Ο Παλαιστίνιος ηγέτης δεν έκρυψε την ανησυχία του και δήλωσε ότι η παρούσα φάση είναι"η πλέον κρίσιμη που έχουν αντιμετωπίσει οι ισραηλινο - παλαιστινιακές σχέσεις από την έναρξη της ειρηνευτικής διαδικασίας". Μέσα στην ομιλία του, ο Αραφάτ κάλεσε τις εγγυήτριες χώρες, τις Ηνωμένες Πολιτείες, τη Ρωσία, την Ευρωπαϊκή Ενωση, την Κίνα, την Ιαπωνία και τις υπόλοιπες αραβικές χώρες να καταδικάσουν την προκλητική και επιθετική στάση της κυβέρνησης Νετανάχιου και να παρέμβουν προς όφελος της ειρηνευτικής διαδικασίας.

Ο αραβικός σύνδεσμος στο πλευρό των Παλαιστινίων

Στην έκκληση Αραφάτ ανταποκρίθηκε άμεσα ο αραβικός σύνδεσμος, του οποίου τα 22 μέλη εκφράζουν, με ανακοινωθέν τους, την πλήρη υποστήριξή τους στη σημερινή απεργία καθώς και στα αιτήματα των Παλαιστινίων. Για να συζητήσει τις τελευταίες ανησυχητικές εξελίξεις με τον Παλαιστίνιο ηγέτη, σπεύδει στη Λωρίδα της Γάζας και ο Ιορδανός πρωθυπουργός Αμπντούλ Καρίμ Καμπαρίτι, ο οποίος θα μεταφέρει στον Γιάσερ Αραφάτ και μήνυμα του Ιορδανού μονάρχη Χουσεϊν. Επείγουσα τηλεφωνική επικοινωνία με τον Αραφάτ είχε και ο Αμερικανός απεσταλμένος για τη Μέση Ανατολή Ντένις Ρος, ο οποίος συντονίζει τις συνομιλίες του Ντόρε Γκολντ, συμβούλου του Ισραηλινού πρωθυπουργού, και του Οσάμα ελ Μπαζ, συμβούλου του Αιγυπτίου Προέδρου, που διεξάγονται στο Παρίσι. Οπως έγινε γνωστό από ανώτερες αμερικανικές διπλωματικές πηγές, ο Ρος δεν κατάφερε να κατευνάσει την παλαιστινιακή δυσαρέσκεια ενώ ο Οσάμα ελ Μπαζ δεν έκρυψε την απογοήτευσή του για την πορεία των συνομιλών, τις οποίες χαρακτήρισε αδιέξοδες.

Ισραηλινή λακωνική αδιαλλαξία

Και ενώ η ηρεμία της όλης περιοχής μοιάζει, για άλλη μια φορά, να κρέμεται από μια κλωστή, η ισραηλινή κυβέρνηση επέλεξε να τηρήσει και πάλι σκληρή και ανένδοτη στάση. Στις παλαιστινιακές διαμαρτυρίες και κινητοποιήσεις το Τελ Αβίβ απάντησε μόνο μέσω ενός λακωνικού ανακοινωθέντος του πρωθυπουργικού γραφείου, μέσα στο οποίο δηλώνεται σαφώς ότι "το Ισραήλ θα αντιμετωπίσει σκληρά οποιαδήποτε απόπειρα κλιμάκωσης της έντασης ή της βίας που θα έβλαπτε την ειρηνευτική διαδικασία".

ΡΩΣΙΑ
Ερωτηματικά για την υγεία του Γιέλτσιν

ΜΟΣΧΑ.-

Μεγαλώνει το μυστήριο γύρω από τον "αόρατο" Πρόεδρο της Ρωσίας Μπορίς Γιέλτσιν, καθώς αξιωματούχοι του Κρεμλίνου δίνουν αόριστες εξηγήσεις για το τι ακριβώς συμβαίνει μ' αυτόν, ενώ τα ΜΜΕ δεν αποκλείουν ακόμα και νέες προεδρικές εκλογές για την αντικατάστασή του. Σύμφωνα με την εφημερίδα "Ιζβέστια", στη χώρα "έχει αρχίσει μια ανεπίσημη, υπόγεια προεκλογική εκστρατεία" και σημειώνει ότι ο γραμματέας του Συμβουλίου Ασφαλείας της Ρωσίας, στρατηγός Αλεξάντρ Λέμπεντ, αξιοποιεί τις ειρηνευτικές συνομιλίες στην Τσετσενία για να βελτιώσει τη θέση του σε περίπτωση νέων εκλογών. Ο Γιέλτσιν δε συμμετέχει στη δημόσια ζωή από το δεύτερο γύρο των προεδρικών εκλογών στις 3 Ιούλη. Η "ξύλινη" σύντομη ομιλία του στις 9 Αυγούστου, όταν ανέλαβε τα προεδρικά καθήκοντα για μια νέα θητεία, ενίσχυσε τις φήμες για την κακή κατάσταση της υγείας του. Τώρα ο Γιέλτσιν βρίσκεται σε διακοπές στο Ζαβίντοβο, 100 χλμ. βορειοδυτικά της Μόσχας. Δεν έχει συναντηθεί εκεί με κανέναν αξιωματούχο, ούτε έχει εμφανιστεί στην τηλεόραση. Δεν έχει ικανοποιηθεί και το αίτημα του Λέμπεντ για συνάντηση ή ακόμα και για τηλεφωνική συνομιλία μαζί του για να συζητήσουν το ζήτημα της πολιτικής διευθέτησης της κρίσης στην Τσετσενία.

Στο μεταξύ, ο εκπρόσωπος της γερμανικής κυβέρνησης Πέτερ Χάουσμαν ανακοίνωσε ότι ο καγκελάριος Χέλμουτ Κολ πρόκειται να συναντηθεί με τον Γιέλτσιν στις 7 Σεπτέμβρη στον τόπο των διακοπών του. Διευκρίνισε δε ότι ο Κολ είχε μια "φιλική τηλεφωνική συνομιλία" με τον Ρώσο Πρόεδρο, που ήταν κυρίως αφιερωμένη στην κατάσταση στην Τσετσενία.

Από την άλλη μεριά, σύμφωνα με το Πρακτορείο ΙΤΑΡ - ΤΑΣΣ, περίπου 2.000 Ρώσοι στρατιώτες άρχισαν από χτες να εγκαταλείπουν το Γκρόζνι, στο πλαίσιο της συμφωνίας αποστρατιωτικοποίησης της πρωτεύουσας της Τσετσενίας. Η αποχώρηση θα ολοκληρωθεί ως την Κυριακή. Σε ολόκληρη την Τσετσενία εξακολουθεί να επικρατεί ηρεμία, με μοναδική εξαίρεση κάποιους πυροβολισμούς εναντίον ρωσικών θέσεων, χωρίς, όμως, να υπάρξουν συνέπειες.

Ο Γ.Αραφάτ κατα την χτεσινή συνέλευση του Συμβουλίου

Ο Γ. Αραφάτ κατά τη χτεσινή συνέλευση του Συμβουλίου

ΑΛΒΑΝΙΑ
Κακοί οιωνοί, ενόψει εκλογών

ΑΡΓΥΡΟΚΑΣΤΡΟ.-

Θα επαναληφθεί η - πολύ πρόσφατη - ιστορία στην Αλβανία, στις προσεχείς δημοτικές εκλογές; Για την ώρα, μια τέτοια εξέλιξη εμφανίζεται ως πολύ πιθανή, καθώς το χάσμα κυβέρνησης και αντιπολίτευσης βαθαίνει, μέρα με τη μέρα.

Η επίσκεψη μιας εξαμελούς αντιπροσωπείας της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης του Συμβουλίου της Ευρώπης στη χώρα, η οποία ξεκίνησε χτες, πραγματοποιείται μάλλον για να τηρηθούν τα προσχήματα. Γιατί είναι ιδιαίτερα δύσκολο να συγκλίνουν οι απόψεις του κυβερνώντος Δημοκρατικού Κόμματος και της αντιπολίτευσης, που διαφέρουν σχεδόν σε όλα.

Η αντιπολίτευση έχει θέσει όρους για τη συμμετοχή της στις δημοτικές εκλογές της 28ης του Οκτώβρη, όσον αφορά τον εκλογικό νόμο, την Κεντρική Εφορευτική Επιτροπή, την ψήφιση του Συντάγματος και τη διεξαγωγή το συντομότερο νέων βουλευτικών εκλογών. Αλλά η κυβέρνηση Μέξι, όπως και ο Αλβανός Πρόεδρος, Μπερίσα, δε δείχνουν διατεθειμένοι να ικανοποιήσουν έστω κάποια από τα αιτήματα της αντιπολίτευσης, ενώ παράλληλα προφανώς επ' ουδενί επιθυμούν να απολέσουν όσα κέρδισαν - διά πυρός και σιδήρου, κατά κυριολεξία - στις βουλευτικές εκλογές του περασμένου Μάη...

ΝΟΤΙΑ ΚΟΡΕΑ
Επιδρομές της αστυνομίας στα πανεπιστήμια

ΣΕΟΥΛ.-

Σαν ταύροι σε υαλοπωλεία μπήκαν χτες ξημερώματα χιλιάδες αστυνομικοί σε 23 πανεπιστήμια της Νότιας Κορέας, με κοινό στόχο την καταστολή του φοιτητικού κινήματος, το οποίο πριν λίγες μέρες είχε αφήσει άναυδη τη διεθνή κοινή γνώμη με τις μαχητικές κινητοποιήσεις του υπέρ της ενοποίησης Νότιας και Λαοκρατικής Δημοκρατίας Κορέας.

Οι πάνω από 12.000 αστυνομικοί, που έκαναν τις αιφνιδιαστικές επιδρομές στα πανεπιστημιακά ιδρύματα, κατέσχεσαν βιβλία και έγγραφο υλικό με επαναστατικό και κομμουνιστικό ιδεολογικό περιεχόμενο, βόμβες μολότοφ και σιδερολοστούς. Συνέλαβαν επίσης πάνω από 350 φοιτητές, με προφανή στόχο τη διάλυση των κεντρικών φοιτητικών συλλόγων και οργανώσεων. Οι περισσότερες συλλήψεις φοιτητών έγιναν στη διάρκεια της επιδρομής των αστυνομικών στα γραφεία της Κορεατικής Ομοσπονδίας Πανεπιστημιακών Φοιτητικών Συμβουλίων...

ΑΥΣΤΡΙΑ
Περίεργη σύγκρουση τρένων με 28 τραυματίες

ΒΙΕΝΝΗ.-

Αγνωστοι παραμένουν οι λόγοι για τους οποίους συγκρούστηκαν χτες δύο τρένα στο σιδηροδρομικό σταθμό του Λιντς (150 χλμ δυτικά της Βιέννης), με αποτέλεσμα να τραυματιστούν 28 επιβάτες, εκ των οποίων ορισμένοι αρκετά σοβαρά.

Το επιβατικό τρένο συγκρούστηκε με τα βαγόνια εμπορικής αμαξοστοιχίας, ενώ έτρεχε με υπερδιπλάσια ταχύτητα από τα άλλα, η οποία, όμως, δεν ξεπερνούσε τα 60 χλμ την ώρα. Οι πρώτες εκτιμήσεις των αυστριακών αστυνομικών αρχών έκαναν λόγο για υλικές ζημιές ύψους 1.000.000 δολαρίων.

ΓΕΡΜΑΝΙΑ
Θύμα ... υπέρυθρης κάμερας η "Φολκσβάγκεν";

ΒΟΝΝΗ.-

Ο εντοπισμός μίας κρυφής κάμερας παρακολούθησης στο πεδίο δοκιμών "Ερα - Λέσιν" της αυτοκινητοβιομηχανίας "Φολκσβάγκεν" στη Βόρεια Γερμανία έκανε χτες τον πρόεδρο του ΔΣ της εταιρίας Φερντινάντ Πιέχ να παραμιλά και να εκτοξεύει κατηγορίες κατά αγνώστων για συστηματική ηλεκτρονική κατασκοπία τουλάχιστον οκτώ χρόνων!

Σύμφωνα με τον Πιέχ, από το 1988 έβγαιναν συστηματικά πληροφορίες από το πεδίο δοκιμών της αυτοκινητοβιομηχανίας μέσω μίας υπέρυθρης κάμερας, η οποία φωτογράφιζε χρησιμοποιώντας θερμικούς αισθητήρες. Η ίδια κάμερα έστελνε τα απαγορευμένα υλικά μέσω ηλεκτρομαγνητικής ή δορυφορικής τεχνολογίας! Ο Πιέχ, απαντώντας σε δημοσιογράφο σχετικά με τη δημοσίευση τεσσάρων μη εγκεκριμένων από τη "Φολκσβάγκεν" φωτογραφιών, διευκρίνισε ότι δε βρίσκονται οι επαγγελματίες φωτογράφοι ειδησεογραφικών πρακτορείων πίσω από αυτή την υπόθεση κατασκοπίας. Οταν κλήθηκε να σχολιάσει τη διαρροή τεσσάρων νέων μοντέλων της "Φολκσβάγκεν" είπε μόνο πέντε λέξεις: "Δεν ξέρουμε ποιος το έκανε"...

ΚΟΣΣΥΦΟΠΕΔΙΟ
Αναίμακτες βομβιστικές επιθέσεις

ΒΕΛΙΓΡΑΔΙ.-

Αγνωστοι έριξαν προχτές βράδυ τρεις βόμβες κατά αστυνομικού τμήματος στο Κοσσυφοπέδιο, χωρίς, όμως, να προκαλέσουν θύματα.

Σύμφωνα με το επίσημο ειδησεογραφικό πρακτορείο της Ν. Γιουγκοσλαβίας "Τανγιούνγκ", δύο από τις τρεις βόμβες εξερράγησαν, αλλά οι ζημιές που προκάλεσαν δεν ήταν σοβαρές. Η επίθεση εκδηλώθηκε στο χωριό "Τσέλοπεκ", κοντά στο Πετς του Δυτικού Κόσσοβου.



Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ