Με την ομαδική έκθεση ζωγραφικής και γλυπτικής (26/8 - 15/9), στο Παλαιό Ελαιουργείο της Ελευσίνας (πρώην σαπουνοποιείο Κανελλόπουλου) αρχίζουν φέτος οι εκδηλώσεις "Αισχύλεια '96".Η έκθεση φιλοξενεί έργα των: Α. Αλκαλάη, Γ. Βεργιτσάκη, Π. Γουλάκου, Μ. Ζαμπούρα, Μ. Ζησίου, Μ. Ηλία, Ν. Κληρονόμου, Α. Λίτη, Χ. Μαρκίδη, Λ. Μπέμπη, Κ. Παπανικολάου, Ν. Στρατάκη, Ε. Τόππα και Α. Χατζηγιαννάκη.
Στον ίδιο χώρο θα φιλοξενούνται οι εκθέσεις: γκραβούρας με τίτλο "Η Ελευσίνα διά μέσου των αιώνων",βιβλίου Ελευσίνιων συγγραφέων και ζωγραφικής της Αννας Πήττα.
Εξάλλου, από 1 έως 14/9 τα "Αισχύλεια '96" φιλοξενούν ενδιαφέρουσες θεατρικές παραστάσεις και συναυλίες, τόσο στον αρχαιολογικό χώρο όσο και στο Παλαιό Ελαιουργείο. Συγκεκριμένα: στον αρχαιολογικό χώρο θα δούμε το μουσικό δρώμενο "Ορφεία Γήρυς" του Ηλία Παπαδόπουλου και τον "Οιδίποδα Τύραννο" του Σοφοκλή από το Σύγχρονο Θέατρο Αθήνας.
Στο Ελαιουργείο θα παρακολουθήσουμε συναυλίες των: Σωκράτη Μάλαμα (26/8), Ντέιβιντ Λιντς (28/8), Χάικ Χατζιάν (30/8), Μάτζικ ντε Σπελ (31/8) τα έσοδα της οποίας θα διατεθούν στην Κοινότητα Παρέμβασης κατά των Ναρκωτικών "Νόστος", Πολυφωνικά Πωγωνίου με "Παλιοκαιρινές Ηπειρώτικες Μνήμες" (6/9) και των καθηγητών του Πνευματικού Κέντρου Ελευσίνας με το ορατόριο του Μίκη Θεοδωράκη "Αξιον Εστί" (9/9).
Ο ίδιος χώρος θα δεχθεί και το θεατρικό λόγο με τις παραστάσεις "Κασσάνδρα" με τη Μάγια Λυμπεροπούλου (2/9), "Μορφές από το έργο του Γεώργιου Βιζυηνού" με την Αννα Κοκκίνου, Βραδιά Σύγχρονου Χορού με τις ομάδες "Μετακίνηση" και "Ωκυρόη" (8/9) και "Προμηθέας Δεσμώτης" του Αισχύλου από τη θεατρική ομάδα "Αττις" του Θόδωρου Τερζόπουλου (14/9). Τέλος στις 11/9 θα γίνει η παρουσίαση των βιβλίων τεσσάρων Ελευσίνιων ποιητών.
Επίσης, το Πνευματικό Κέντρο του Δήμου, στην αίθουσα του Δημοτικού Συμβουλίου,στις 7/9, θα πραγματοποιήσει ημερίδα με θέμα "Η Πολιτιστική Ταυτότητα της Ελευσίνας. Προτάσεις - Αξιοποίηση" ενώ στις 15/9, στην πλατεία Ανω Ελευσίνας θα πραγματοποιηθεί λαογραφικό φεστιβάλ με τη συμμετοχή των πολιτιστικών φορέων της πόλης.
Είκοσι δύο χρόνια αριθμεί η καλλιτεχνική διαδρομή της Γλυκερίας στους δρόμους του τραγουδιού. Για πρώτη φορά, όμως, η ερμηνευτική της πορεία συναντάται με τη μουσική πορεία του συνθέτη Αντώνη Βαρδή."Η Γλυκερία τραγουδάει Αντώνη Βαρδή",λοιπόν, στο δίσκο που μόλις κυκλοφόρησε. Δώδεκα λαϊκά τραγούδια για τον έρωτα, που φέρουν την υπογραφή του Αντ. Βαρδή στη μουσική και των Σαράντη Αλιβιζάτου και Ελενας Αντωνίου, στο στίχο. Μια από τις καλύτερες στιγμές του δίσκου, μοιράζονται οι Γλυκερία, Ελένη Δήμου και Τάνια Τσανακλίδου, στο τραγούδι "Μοναχικές Γυναίκες".
Τους "Ορνιθες" του Αριστοφάνη παρουσιάζει, αύριο,στις 9.30, στο Θέατρο Λυκαβηττού,το ΔΗΠΕΘΕ Πάτρας.Πρόκειται για τη μεγαλύτερη σε έκταση και πλούσια σε εμπνεύσεις κωμωδία του Αριστοφάνη και ανεβαίνει σε μετάφραση Γιάννη Βαρβέρη,σκηνοθεσία Νίκου Αρμάου,σκηνικά - κοστούμια Αγγελου Παπαδημητρίου,μουσική Πλάτωνα Ανδριτσάκη και χορογραφία Μαρίας Γκούτη. Τους ρόλους ερμηνεύουν: Περικλής Βασιλόπουλος, Θανάσης Βλαβιανός, Διονύσης Βούλτσος, Ηλέκτρα Γεννατά, Κατερίνα Γιαμαλή, Νίκος Γκέκας, Κωστής Δαμάκης, Κατερίνα Μανωλέα, Φούλης Μπουντούρογλου,κ.ά.
Το έργο, αντιπροσωπευτικό της ιδεολογικής ουσίας της Αριστοφανικής κωμωδίας, ξετυλίγει το κουβάρι του μύθου ακολουθώντας την πορεία των Αθηναίων γερόντων Πεισθέταιρου και Ευελπίδη, που ψάχνουν να βρουν μια νέα πόλη, πιο όμορφη που να τους ταιριάζει. Συνοδοιπόροι στο μαγικό τους ταξίδι τα πουλιά, πρώτοι κυβερνήτες του κόσμου και τώρα συνιδρυτές της Νεφελοκοκκυγίας, της νέας πολιτείας ανάμεσα σε ουρανό και Γη. Μιας πόλης ονειρικής, με τους δικούς της αυθαίρετους νόμους και με πολίτες με φτερά που μπορούν να κατακτήσουν τον κόσμο ολόκληρο και να υποχρεώσουν ακόμη και τους θεούς σε υποταγή στερώντας τους κάθε τροφή. Χρησιμοποιώντας πανέξυπνα τις ευκαιρίες που προσφέρει η παραλογική πραγματικότητα της κωμωδίας, που καταργεί τους φραγμούς της φύσης και της ταυτότητας, ο Πεισθέταιρος θριαμβεύει και μαζί του όλοι οι κάτοικοι της νεφοπαγούς πολιτείας απολαμβάνουν τη δύναμή τους και συμμετέχουν στο μεγάλο γλέντι που γίνεται με αφορμή το γάμο του Πεισθέταιρου και της Βασιλείας.
Μέχρι και αύριο θα δίνει παραστάσεις, στο "Γκάζι",η θεατρική ομάδα "Σμίλη", με το θέαμα "Εκμαγεία",μια σύνθεση από αποσπάσματα αρχαίων τραγωδιών, με θέμα την εναλλαγή του ανθρώπινου και του θεϊκού πάθους. Η δραματουργική επεξεργασία των κειμένων (Αισχύλου, Σοφοκλή, Ευριπίδη,σε μετάφραση Κ. Χ. Μύρη, Γ. Χειμωνά, Π. Λεκατσά, Τ. Ρούσου, Γ. Τσαρούχη, Ν. Ποριώτη, Γ. Θέμελη, Γ. Ιωάννου, Θρ. Σταύρου, κ.ά.) και η διδασκαλία είναι του Βάιου Παγκουρέλη,τα σκηνικά - κοστούμια της Αννας Μαχαιριανάκη,η μουσική του Πλάτωνα Ανδριτσάκη.Τους ρόλους ερμηνεύουν: Τάσος Γιαννόπουλος, Αριστέα Κοντραφούρη, Σοφία Λιάκου, Μαρία Κοκκινάκη, Σουλτάνα Νικολαϊδου και Γιώργος Παπαευσταθίου.Στη συνέχεια η θεατρική ομάδα "Σμίλη" θα ταξιδέψει στο Εδιμβούργο, όπου θα παρουσιάσει, στα πλαίσια του Διεθνούς Θεατρικού Φεστιβάλ, την προηγούμενη παραγωγή της με τίτλο "Τρεις τρελοί και δύο ανόητοι φέρνουν χαιρετίσματα από τον κυρ - Ουϊλιαμ",που βασίζεται σε αποσπάσματα έργων του Σαίξπηρ.
Τα "Εκμαγεία" θα ξαναπαιχτούν στην Ελλάδα, στις 17 του Σεπτέμβρη στο Θέατρο "Πέτρας",στα πλαίσια του Φεστιβάλ του Δήμου Πετρούπολης και στη 1 του Οκτώβρη,στο Αρχαίο Ωδείο της Πάτρας.
"Η ανάγκη να τιμήσουμε τον Γιώργο Χαρίδημο πηγάζει περισσότερο από το μέρος της καρδιάς και από το περιβόλι με τα αγριολούλουδα των αναμνήσεων... Ηταν ο τελευταίος των μεγάλων, απομεινάρι σπάνιο της γειτονιάς και της αλάνας",λέει ο μαθητής του καραγκιοζοπαίχτη Χαρίδημου, Μιχάλης Χατζάκης.
Και το μήνυμα ελήφθη. Ο Δήμος Πετρούπολης, στα πλαίσια του Φεστιβάλ Πέτρας,θυμάται τον Γιώργο Χαρίδημο και τιμά το Ελληνικό Θέατρο Σκιών. Το θέατρο που κάποτε οι μπουλντόζες γκρέμισαν, κατεδαφίζοντας το "μαντράκι" του καραγκιοζοπαίχτη. "Από κείνη τη στιγμή και ύστερα ο πολιτισμός στην Ελλάδα έχει ένα λεκέ στο πρόσωπό του",λέει ο Μιχάλης Χατζάκης. Μα ίσως το λεκέ τον είχε από τότε, που όπως θυμάται ο Μ. Χατζάκης "ο Χαρίδημος ζούσε σε ένα "ρημάδι" και πλενότανε μέσα στη σκάφη, όταν οι άλλοι φέρναν γύρες στο φεγγάρι και μου έλεγε "δε βαριέσαι, ο ουρανός δεν είναι κει, είναι εδώ", κι ακούμπαγε το χέρι στην καρδιά".
Ο Μ. Χατζάκης την Παρασκευή 23 Αυγούστου,στις 9μμ, στο Δημοτικό Κινηματογράφο "Πετρούπολις" θα μιλήσει για τον δάσκαλό του. Θα προηγηθεί παράσταση του ανιψιού και μαθητή του Γιώργου Χαρίδημου, Κώστα Αθανασίου,με το έργο "Ο Καραγκιόζης φούρναρης".Πρόκειται για την πρώτη εκδήλωση της ενότητας του Φεστιβάλ Πέτρας με τίτλο "Θέατρο Σκιών",αφιερωμένη εξ ολοκλήρου στον καραγκιοζοπαίχτη Χαρίδημο, που χάθηκε πρόσφατα. Θα ακολουθήσουν άλλες τρεις παραστάσεις, από καραγκιοζοπαίχτες γνωστούς για το ταλέντο και την προσφορά τους, οι οποίες θα φιλοξενηθούν σε ισάριθμες γειτονιές της Πετρούπολης. Την αφίσα της ενότητας φιλοτέχνησε ο ζωγράφος και σκηνογράφος Τάσος Ζωγράφος.