Συνεχίζονται στο "Θέατρο Δάσους" της Θεσσαλονίκης οι παραστάσεις, που είναι ενταγμένες στο πρόγραμμα "Καλοκαίρι '96",που διοργανώνει το ΚΘΒΕ.Σήμερα, το Εθνικό Θέατρο παρουσιάζει την "Ηλέκτρα" του Σοφοκλή,σε μετάφραση Γιώργου Χειμωνά,σκηνοθεσία Λυδίας Κονιόρδου (σε συνεργασία Δημήτρη Οικονόμου), σκηνικά - κοστούμια Διονύση Φωτόπουλου και μουσική Τάκη Φαρατζή.Παίζουν: Ασπασία Παπαθανασίου, Λυδία Κονιόρδου, Στέφανος Κυριακίδης, Αλέξανδρος Μυλωνάς, Μίλτος Δημουλής, Γιώργος Καραμίχος, Τάνια Παπαδοπούλου,κ.ά. Τρεις παραστάσεις θα δώσει, στις 23, 24 και 25, το "Θέατρο Τζένη Καρέζη" με το "Βασιλιά Ληρ" του Σαίξπηρ,που ανεβαίνει σε μετάφραση Ερρίκου Μπελιέ,σκηνοθεσία Λεωνίδα Τριβιζά,σκηνικά Νίκου Πετρόπουλου.Παίζουν: Κώστας Καζάκος, Πέτρος Φιλιππίδης, Γιώργος Κέντρος, Στάθης Λιβαθινός, Φιλαρέτη Κομνηνού, Μελίνα Μποτέλη, Λυδία Φωτοπούλου, Γιάννης Νταλιάνης, Κωνσταντίνος Κωνσταντόπουλος, Κοσμάς Ζαχάρωφ, Αντώνης Αλεξίου,κ.ά.
Μετά το Φανάρι και τη Σαμοθράκη το πλοίο του Πολεμικού Ναυτικού σήκωσε άγκυρα για τη Λήμνο, όπου το Κέντρο Δράματος του Παντείου Πανεπιστημίου,θα δώσει δύο παραστάσεις, αύριο και την Παρασκευή, με το "Ταξείδι του Διονύσου".Ενα "Ταξείδι", που, όπως είναι γνωστό, εντάσσεται στο ειδικό πρόγραμμα "Θράκη - Αιγαίο - Κύπρος" του υπουργείου Εθνικής Αμυνας,το οποίο, μάλιστα, παραχώρησε στο Κέντρο Δράματος του Παντείου Πανεπιστημίου το πλοίο του Πολεμικού Ναυτικού, για τα πολιτιστικά "ταξίδια", που θα συνεχιστούν και σε άλλα νησιά του Αιγαίου, αλλά και την Κύπρο. Η παράσταση είναι μια σύνθεση του ομηρικού ύμνου στον Διόνυσο και των "Βακχών" του Ευριπίδη,που παρουσιάζει τις μεταμορφώσεις, τις περιπέτειες και τα ταξίδια του Βάκχου, σε νεοελληνική μετάφραση με αξιοποίηση αρχαίων κομματιών, μουσική βασισμένη στα αρχαία μέτρα και σε στοιχεία τόσο της βυζαντινής όσο και της δημοτικής μουσικής.
Η παράσταση ανεβαίνει σε μετάφραση, σύνθεση κειμένων και σκηνοθεσία Γιάγκου Ανδρεάδη,μουσική Γιώργου Παπαδάκη,σκηνικά - κοστούμια Σάντρας Στεφανίδου.Τους ρόλους ερμηνεύουν: Κίμων Ρηγόπουλος, Γιώργος Μωρόγιαννης, Μαριέττα Σγουρδαίου, Νίκος Γαλιάτσος, Κίμων Γεράρδος, Δημήτρης Αγοράς, Σταυρούλα Σπυρίδωνος, Μαρία Μάλλιου, Παρθενόπη Μπουζούρη, Ελένη Παπαδοπούλου, Μαρία Καραθάνου, Κωνσταντίνος Πουλής, Γιάννης Γιωτόπουλος, Λαμπρινή Κωνστάντου και Φίλιππος Κανακάρης.
Με τις "Εκκλησιάζουσες" του Αριστοφάνη κάνει τη δεύτερη φετινή του εμφάνιση, στις 23 και 24 Αυγούστου, στην Επίδαυρο, το Εθνικό Θέατρο. Οι "Εκκλησιάζουσες" ανεβαίνουν σε μετάφραση Πολύβιου Δημητρακόπουλου, σκηνοθεσία Ανδρέα Βουτσινά, σκηνικά - κοστούμια Γιώργου Ασημακόπουλου, μουσική και στίχους Βασίλη Δημητρίου και χορογραφία Ερσης Πήττα. Στο ρόλο της Πραξαγόρα ο Γιώργος Μιχαλακόπουλος. Παίζουν επίσης: Γιώργος Μοσχίδης, Γιάννης Καρατζογιάννης, Νίκος Μπουσδούκος, Δημήτρης Ζακυνθινός, Γιώργος Λέφας, Σπύρος Φασιανός, Στέλιος Λιονάκης, Γιάννης Ροζάκης, Ισαβέλλα Βλασιάδου, Σοφία Κακαρελίδου, Μιράντα Ζαφειροπούλου, Γιώργος Τσιδίμης, κ.ά.
"Η εποχή που γράφτηκαν οι "Εκκλησιάζουσες" - σημειώνει ο σκηνοθέτης της παράστασης Ανδρέας Βουτσινάς - διακρίνεται από την ατομικότητα στις συμπεριφορές των πολιτών και την απουσία οραμάτων. Τα βέλη της σάτιρας του ποιητή σκοπεύουν στην καρδιά, εξευτελίζουν τη νέα σκέψη: αγαθά κοινά, γυναίκες κοινές, παιδιά κοινά, κατάργηση δικαστηρίων. Η παράστασή μας φιλοδοξεί να έχει τους χυμούς της Αριστοφανικής σάτιρας, τις αγωνίες του ίδιου του ποιητή μας, τις αγωνίες μας. Τέλος, σκοπεύει να αναδείξει την προσπάθεια της άλλης ματιάς του Αριστοφάνη που ασφυκτιά και ψάχνει λύσεις και εξόδους".
Οι γυναίκες της πόλης, με αρχηγό την Πραξαγόρα, προσέρχονται ντυμένες αντρικά. Εχουν συμφωνήσει να εισχωρήσουν ύπουλα στη λαϊκή συνέλευση, που θα γίνει στην Πνύκα και να ψηφίσουν τη μεταβίβαση της εξουσίας στις γυναίκες. Ο λαός αποφασίζει να τους παραχωρήσει την κυβέρνηση. Ο χορός και η Πραξαγόρα εκθέτει το κοινωνικό της πρόγραμμα. Κάθε πολίτης να παραδώσει τα υπάρχοντά του στο δημόσιο. Κοινή θα είναι η ερωτική απόλαυση... Η νομοθεσία προβλέπει κατ' αρχήν, χάρη της ισότητας, την ικανοποίηση των "απαίσιων στην όψη και ηλικιωμένων γυναικών"...
Πολιτιστική παρέμβαση, για τρίτη χρονιά, επιχειρεί το Πανεπιστήμιο Αθηνών, με θεατρική παράσταση και συμπόσιο, που πραγματοποιούνται στον ειδικά διαμορφωμένο εξωτερικό χώρο του Παλιού Πανεπιστημίου στην Πλάκα (Θόλου 5). Η παράσταση του έργου "Οθέλλος" του Σαίξπηρ, που θα παρουσιαστεί για είκοσι μόνο παραστάσεις (6 μέχρι 30 του Σεπτέμβρη), ανεβαίνει σε σκηνοθεσία Νικαϊτης Κοντούρη, σκηνικά - κοστούμια Γιώργου Πάτσα και χορογραφίες Μαρίας Αλβανού. Στο ρόλο του Οθέλλου ο Σοφοκλής Πέππας. Παίζουν επίσης: Μυρτώ Αλικάκη, Νίκος Χατζόπουλος, Αριστοτέλης Αποσκίτης, Χρύσα Σπηλιώτη, Κώστας Τριανταφυλλόπουλος, Παύλος Ορκόπουλος, Ηλίας Πετρουλέας, Φανή Γέμτου, Θοδωρής Μιχαηλίδης.
Παράλληλα με τις παραστάσεις του "Οθέλλου", το Πανεπιστήμιο διοργανώνει και Διεθνές Συμπόσιο με θέμα "Η εκδίκηση", όπου έχουν προσκληθεί να συμμετάσχουν διανοούμενοι και καθηγητές πανεπιστημίων από την Ελλάδα και τη Δυτική Ευρώπη. Η εκδίκηση που αντιμετωπίστηκε ως έκφραση πάθους, ως εκδήλωση μανία, ως μια μορφή άγριας δικαιοσύνης, αποτέλεσε πηγή έμπνευσης για πολλά από τα κορυφαία έργα τέχνης και πολιτισμού. Στο συμπόσιο, από ελληνικής πλευράς, θα συμμετέχουν: ο πρύτανης του Πανεπιστημίου Αθηνών, Πέτρος Γέμτος, οι Νίκη Γουλανδρή, Γιώργος Μανιώτης, Μιχάλης Μερακλής, Κώστας Μπέης, Σπύρος Τρωϊάννος, Ηλίας Οικονόμου, Δημήτρης Δημηρούλης, Πέπη Ρηγοπούλου, Μάριος Μαρκίδης και Στέφανος Ροζάκης. Πρόεδρος της οργανωτικής επιτροπής είναι ο καθηγητής Θεοδόσης Ν. Πελεγρίνης.
Για μία μόνο βραδιά, απόψε (9.30μμ), στο θέατρο "Ερωφίλη" και στα πλαίσια του "10ου Αναγεννησιακού Φεστιβάλ Ρεθύμνου",η θεατρική Ομάδα ΟΜΜΑ θα παρουσιάσει το "Ονειρο Καλοκαιρινής Νύχτας" του Σαίξπηρ, το οποίο επέλεξε φέτος να διασκευάσει και να ανεβάσει. Τη διασκευή - μετάφραση και μουσική επιμέλεια έκανε ο Αντώνης Διαμαντής.Τα σκηνικά - κοστούμια η Μαρία Χανιωτάκη.Στη λύρα ο Θόδωρος Κοτίδης.Παίζουν: Αν. Διαμαντής, Ειρ. Λιοκουκουδάκη, Δ. Παπανικολάου, Κ. Αποστολοπούλου, Ελ. Λεμπέση, Αν. Μαχαιροπούλου.
Αύριο (9.30μμ), στο φρούριο Φορτέτζα του Ρεθύμνου το σύνολο "Affectus" θα παρουσιάσει ρυθμούς και μελωδίες της Αναγέννησης. Ενώ την Παρασκευή (9.30μμ) στο θέατρο "Ερωφίλη",φιλοξενείται το Θεσσαλικό Θέατρο με το έργο "Μάνα Κουράγιο" του Μπρεχτ. Τη "Μάνα" υποδύεται η Αννα Βαγενά.Τη σκηνοθεσία υπογράφει ο Σταύρος Ντουφεξής,τη μετάφραση η Αννυ Κολτσιδοπούλου,τα σκηνικά - κοστούμια ο Σίμος Καραφύλλης,τη μουσική ο Γιούρι Στούπελ και την κινησιολογία η Εφη Καρακώστα.
Στον ίδιο χώρο, το Σάββατο (9.30μμ), ο θεατρικός λόγος εξάπτει το όνειρο και τη φαντασία των παιδιών. Το Θέατρο Τέχνης περιοδεύει στην περιφέρεια και παρουσιάζει το "Μικρό Πρίγκιπα" του Α. Σ. Εξιπερί. Η σκηνοθεσία είναι του Μίμη Κουγιουμτζή,τα σκηνικά - κοστούμια της Τότας Πρίτσα,η μουσική επιμέλεια του Φίλιππου Τσαλαχούρη και η κίνηση της Ελενας Βακαλοπούλου.Το "Μικρό Πρίγκιπα" υποδύεται η Κέλλυ Σαρατσοπούλου και αφηγητής είναι ο Μ. Κουγιουμτζής.
Σήμερα θα πραγματοποιηθεί τελικά στη Μακρινίτσα η συναυλία της Χορωδίας Παραδοσιακού Τραγουδιού του Πολιτιστικού Οργανισμού Νέας Ιωνίας, η οποία είχε αναβληθεί λόγω κακών καιρικών συνθηκών. Η συναυλία, υπό τη διεύθυνση του Γιάννη Μπακαλέξη, θα δοθεί, στην Κεντρική πλατεία της Μακρινίτσας, στις 9 το βράδυ και εντάσσεται στον κύκλο πολιτιστικών εκδηλώσεων "Μακρινίτσα '96". Στο σημερινό της πρόγραμμα, η χορωδία, εκτός από το Μικρασιάτικο τραγούδι που αποτελεί τον κύριο κορμό του ρεπερτορίου της, έχει εντάξει και παραδοσιακά δημοτικά τραγούδια από όλα σχεδόν τα διαμερίσματα της χώρας.
Στο μεταξύ, συνεχίζονται, μέχρι τις 30 Αυγούστου, στο Μουσείο Λαϊκής Τέχνης και Ιστορίας η έκθεση έργων γλυπτικής του Γκέραλτ Μαρτινέο και στο Δημοτικό Σχολείο η έκθεση έργων ζωγραφικής των μαθητών από το Στέκι Παιδιού του Δήμου Βόλου, με θέμα "Μακρινίτσα, το μπαλκόνι του Πηλίου".
Εγκαινιάζεται, υπό την αιγίδα του υπουργείου Εθνικής Αμυνας, το Σάββατο 24 Αυγούστου, στη Δημοτική Πινακοθήκη Ρόδου,έκθεση με τίτλο "Εκφραστές της μεταπολεμικής πρωτοπορίας. Από τις συλλογές της Πινακοθήκης Πιερίδη".Η έκθεση είναι ενταγμένη στο πρόγραμμα των πολιτιστικών εκδηλώσεων του υπουργείου Εθνικής Αμυνας "Θράκη - Αιγαίο - Κύπρος" και επιδιώκει την ευαισθητοποίηση του ευρύτερου κοινού με τις κατακτήσεις των σύγχρονων Ελλήνων δημιουργών που κατατάσσονται στην αποκαλούμενη γενιά του '60. Πενήντα περίπου έργα κυρίως ζωγραφικής, αλλά και κατασκευών και γλυπτικής των καταξιωμένων καλλιτεχνών Δανιήλ, Θεοφυλακτοπούλου, Θοδώρου, Κανιάρη, Καρά, Κεσσανλή, Κοκκινίδη, Λογοθέτη, Μουστάκα, Μυταρά, Παρμακέλη, Πανιάρα, Παύλου, Σαμαρά, Σορόγκα, Τέτση, Τσόκλη, Φασιανού και Β. Φωτόπουλου,αποκαλύπτουν μια πλευρά της φυσιογνωμίας της σύγχρονης τέχνης, όπως αυτή αναπτύχθηκε και εξελίχθηκε από τη δεκαετία του '60 ως τις μέρες μας. Η έκθεση θα διαρκέσει μέχρι τις 20 του Σεπτέμβρη και την ευθύνη της επιμέλειας έχει αναλάβει ο επιμελητής του Ιδρύματος "Πιερίδη", Τάκης Μαυρωτάς.