Ολοκληρωτική καταστροφή στην παραγωγή χιλιάδων στρεμμάτων με αγροτικές καλλιέργειες προκάλεσε το χαλάζι που έπεσε προχτές στο Νομό Λάρισας. Το χαλάζι, μεγέθους μεγαλύτερου του φουντουκιού, "ισοπέδωσε" τα πάντα σε χωράφια με βαμβάκι, τεύτλα, βιομηχανική ντομάτα, καλαμπόκι, αμπέλια, οπωροφόρα δέντρα, σε μια περίοδο κατά την οποία η σοδειά βρίσκεται σε εξέλιξη και οι παραγωγοί περίμεναν να εισπράξουν. Είναι χαρακτηριστικό ότι μετά τα 30 λεπτά της σφοδρής χαλαζόπτωσης, που ξεκίνησε στις 4.30 το απόγευμα, αγροί είχαν καλυφθεί με στρώμα χαλαζιού που έφτανε σε ύψος μέχρι 10 εκατοστά!
Τα χωριά που επλήγησαν περισσότερο, με αποτέλεσμα η καταστροφή στις καλλιέργειες να είναι ολοκληρωτική, είναι της περιοχής Τυρνάβου, όπως τα Δαμάσι, Δένδρα, Πλατανούλια, Κρανώνας,ενώ μεγάλες ζημιές προκλήθηκαν και σε άλλα, όπως Κοιλάδα, Αγιοι Ανάργυροι, Ζάππειο, Αμυγδαλέα, Τερψιθέα, Ερέτρια, Παλαιόμυλος κ.ά.
Οι αγρότες βρίσκονται σε απόγνωση, καθώς θα μείνουν φέτος χωρίς το παραμικρό εισόδημα. Αγροτικοί σύλλογοι, συνεταιρισμοί και πρόεδροι κοινοτήτων κινητοποιούνται ζητώντας να γίνουν αμέσως οι εκτιμήσεις των ζημιών και να δοθούν οι αποζημιώσεις. Σήμερα θα πραγματοποιηθεί στη Νομαρχία Λάρισας σύσκεψη των φορέων, προκειμένου να ληφθούν αποφάσεις για περαιτέρω ενέργειες των πληγέντων αγροτών.
Με δύο ερωτήσεις που κατέθεσαν στη Βουλή, οι βουλευτές του ΚΚΕ, Αντώνης Σκυλλάκος και Σπύρος Στριφτάρης,ζητούν από τους υπουργούς Γεωργίας, Οικονομικών και Εθνικής Οικονομίας, να πάρουν άμεσα μέτρα για την αντιμετώπιση της κατάστασης που δημιουργήθηκε από τις καταστροφές.Από την προχτεσινή χαλαζόπτωση σε μεγάλη έκταση σε πολλά χωριά του Νομού Λάρισας και πρόσφατα του Νομού Τρικάλων, σημειώνεται στην ερώτηση, προκλήθηκε τεράστια καταστροφή. Σε πολλές περιπτώσεις η ζημιά στα βαμβάκια, στη βιομηχανική ντομάτα, σε οπωροφόρα δέντρα, σε καπνά κλπ. είναι ολοκληρωτική, ενώ σημαντικές είναι οι ζημιές και σε άλλες καλλιέργειες (καλαμπόκια, τεύτλα, κηπευτικά κλπ.). Για τους αγρότες που ζημιώθηκαν οι καλλιέργειές τους - λίγο πριν τη συγκομιδή και ενώ τα έξοδα των καλλιεργειών τους είχαν πραγματοποιηθεί - μπαίνει πρόβλημα επιβίωσης και συνέχισης της παραγωγικής τους προσπάθειας. Κι αυτό όχι μόνον γιατί ο ΕΛΓΑ καθυστερεί να αποζημιώσει για τη ζημιά, αλλά και γιατί αποζημιώνει μόνον ένα μέρος της καταστροφής, κι αυτό με τιμές σχετικά χαμηλές, όπως ορίζονται από την ΕΕ.
Το ΚΚΕ ζητά από τους αρμόδιους υπουργούς να πάρουν όλα τα μέτρα για την έγκαιρη και αντικειμενική εκτίμηση των ζημιών, τη γρήγορη πληρωμή των αγροτών και να δοθεί, άμεσα, πρόσθετη ενίσχυση από το αποθεματικό του προϋπολογισμού για να καλυφθούν τουλάχιστον τα έξοδα παραγωγής. Τέλος, τονίζεται ότι πρέπει να τροποποιηθεί ο κανονισμός ασφάλισης του ΕΛΓΑ ώστε να καλύπτεται όλη η ζημιά.
Αμεσα αντιδρούν οι αγροτικές οργανώσεις της Θεσσαλίας και με αγωνιστικές κινητοποιήσεις θα διεκδικήσουν λύση των προβλημάτων που έχουν προκληθεί. Μετά την απόφαση της Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων Τρικάλων "η Ανοιξη",και η Ομοσπονδία Αγροτικών Συλλόγων Νομού Καρδίτσας διοργανώνειπαναγροτικό συλλαλητήριο στις 5 Σεπτέμβρη,αποκλείοντας με τρακτέρ τους δρόμους Καρδίτσας και Τρικάλων,ενώ συνεδριάζει και η Ομοσπονδία Αγροτικών Συλλόγων Λάρισας κι αναμένεται να πάρει απόφαση για συλλαλητήριο την ίδια μέρα.
Ετσι, ενωμένοι, αποφασισμένοι και συντονισμένοι οι αγρότες της Θεσσαλίας θ' αγωνιστούν για τη λύση των οξυμένων προβλημάτων που προκάλεσε η θεομηνία, αλλά και εναντίον της αντιαγροτικής πολιτικής της κυβέρνησης και της ΕΕ. Διότι δεν είναι μόνον οι τεράστιες καταστροφές που προκάλεσε η σφοδρή χαλαζόπτωση στη Λάρισα προχτές και στα Τρίκαλα πριν 15 περίπου μέρες. Εξίσου καταστροφικά αποτελέσματα έχει και η αντιαγροτική πολιτική της ΕΕ που εφαρμόζει η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ. Μια πολιτική που μειώνει συνεχώς το αγροτικό εισόδημα και σπρώχνει χιλιάδες αγρότες στο ξεκλήρισμα από τη γη τους. Οι βαμβακοπαραγωγοί - λόγω της εφαρμογής του νέου κανονισμού της ΕΕ για το βαμβάκι - πούλησαν φέτος το προϊόν τους μέχρι 50 δραχμές φθηνότερα από πέρσι και δεν πήραν ακόμα, αν και πέρασαν περί τους 9 μήνες από την παράδοση του βαμβακιού στα εκκοκκιστήρια, ολόκληρο το ποσό, αλλά μόνο την προκαταβολή. Οι καρπουζοπαραγωγοί πούλησαν σε εξευτελιστικές τιμές και αρκετές ποσότητες έμειναν απούλητες στα χωράφια και σάπισαν. Οι σιτοπαραγωγοί "μπήκαν μέσα". Οι καλαμποκοπαραγωγοί δε γνωρίζουν σε ποια τιμή θα διαθέσουν το προϊόν τους κι αν θα βγάλουν τα έξοδά τους. Οι παραγωγοί οπωροκηπευτικών θα υποστούν και νέο πλήγμα στο εισόδημά τους μετά τις καταστροφικές αποφάσεις της Κομισιόν.
Αυτή η κατάσταση ξεσηκώνει τους Θεσσαλούς αγρότες, που ξεκινούν νέες κινητοποιήσεις, παρά και ενάντια στο εκλογικό κλίμα που καλλιεργεί η κυβέρνηση και άλλα κόμματα, διότι γνωρίζουν ότι οι εκλογές δε θα λύσουν τα προβλήματά τους και πως μόνο με τον αγώνα τους μπορούν να φέρουν αποτελέσματα.
Προς εξαίρεση των ειδικευόμενων γιατρών απ' το επίδομα των 35.000 δραχμών προσανατολίζεται η κυβέρνηση, το οποίο έπρεπε να είχε δοθεί σε όλους τους νοσοκομειακούς γιατρούς απ' την 1η Αυγούστου 1996.
Το επίδομα των 35.000 δραχμών προβλέπεται απ' το νόμο 2430 (ΦΕΚ 156/10.7.1996) ως "κίνητρο αυξημένης αποδοτικότητας στο προσωπικό των νοσηλευτικών ιδρυμάτων, του ΕΚΑΒ, σε νομικά πρόσωπα του τομέα πρόνοιας αρμοδιότητας του υπουργείου Υγείας - Πρόνοιας, καθώς και σε γιατρούς του ΕΣΥ". Ομως δεν έχει υπογραφεί ακόμα και η σχετική κοινή υπουργική απόφαση των υπουργών Οικονομικών και Υγείας - Πρόνοιας με την οποία θα καθορίζονται οι λεπτομέρειες της παροχής του παραπάνω επιδόματος.
Ενόψει λοιπόν της έκδοσης της κοινής απόφασης, η εισήγηση του υπουργείου Υγείας είναι, σύμφωνα με πληροφορίες του "Ρ", να εξαιρεθούν οι ειδικευόμενοι γιατροί. Την άποψη αυτή φέρεται να υποστήριξε ο υφυπουργός Υγείας Φρ. Παπαδέλης και στην τελευταία συνάντησή του με εκπροσώπους της Ομοσπονδίας των νοσοκομειακών γιατρών (ΟΕΝΓΕ).
Η χορήγηση του επιδόματος των 35.000 καθώς και η αύξηση του ωρομίσθιου των νοσοκομειακών γιατρών ήταν δύο απ' τα αιτήματα που ικανοποιήθηκαν μετά την πολυήμερη απεργία στα δημόσια νοσοκομεία. Η υπουργική απόφαση για το ωρομίσθιο των νοσοκομειακών γιατρών έχει υπογραφεί απ' τον υπουργό Οικονομικών απ' τις 30.5.1996 αλλά εκκρεμεί η απόφαση για το επίδομα. Και η μεν απόφαση για το ωρομίσθιο ήταν εύκολη γιατί η δαπάνη - σύμφωνα με την απόφαση - θα "αντιμετωπιστεί από τα περιθώρια των εγγεγραμμένων πιστώσεων" αλλά για την υπουργική απόφαση του επιδόματος των 35.000 δραχμών ο νόμος προβλέπει "τυχόν επιχορήγηση απ' τον κρατικό προϋπολογισμό" και αυτή προσκρούει στο πρόγραμμα σύγκλισης, το οποίο η κυβέρνηση προσκυνά ως Ευαγγέλιο.
Η καθυστέρηση της έκδοσης της απόφασης σε συνδυασμό με την επικείμενη προκήρυξη των εκλογών, θέτει εν αμφιβόλω και τη χορήγηση του επιδόματος όχι μόνο στους ειδικευόμενους αλλά συνολικά στους νοσοκομειακούς γιατρούς. Με κοινή δήλωσή τους στο "Ρ" ο αντιπρόεδρος της ΟΕΝΓΕ Χ. Ζαχαρόγιαννης και ο Γενικός Γραμματέας Π. Κοντολέων, επισημαίνουν ότι η εξαίρεση των ειδικευόμενων απ' τη χορήγηση του επιδόματος θα αποτελέσει αιτία για την προκήρυξη αγωνιστικών κινητοποιήσεων με βάση τις αποφάσεις των συνδικαλιστικών οργάνων των νοσοκομειακών γιατρών ακόμα και σε προεκλογική περίοδο.
Ημερίδα με θέμα "Πρότυπα και καταναλωτές - Απαντήσεις στις προσδοκίες για καλύτερη ποιότητα ζωής" οργανώνει στις 18 Οκτώβρη, στο Εκπαιδευτικό Κέντρο της Αγροτικής Τράπεζας Ελλάδας στο Καστρί (Ελ. Βενιζέλου 154 και Αντιγόνης) η Ευρωπαϊκή Οργάνωση για τη Συμμετοχή των Καταναλωτών στην Τυποποίηση σε συνεργασία με τον Ελληνικό Οργανισμό Τυποποίησης και την Ενωση Καταναλωτών.
Στόχος της ημερίδας είναι η πληροφόρηση του κοινού ώστε να είναι σε θέση να αναζητήσει προϊόντα και υπηρεσίες καλής ποιότητας και συμβατά με την αειφόρο ανάπτυξη καθώς και η ενημέρωση των εκπροσώπων των καταναλωτικών οργανώσεων ώστε να ενεργούν προς όφελος του καταναλωτή.
Εκτενή αναφορά για το τεράστιο ζήτημα των πολεμικών επανορθώσεων από τους Γερμανούς έκανε, μιλώντας στην εκδήλωση για το Μπλόκο της Κοκκινιάς που έγινε την Κυριακή, ο Θεμ. Ζαφειρόπουλος, πρόεδρος της Πανελλήνιας Ενωσης Θυμάτων Γερμανικής Κατοχής "Ο Φοίνικας".
Αφού αναφέρθηκε πρώτα στη μεγάλη θυσία των παλικαριών, ο Θεμ. Ζαφειρόπουλος τόνισε ότι "με τη σύμβαση της Ρώμης το 1961, το γερμανικό κράτος, αναγνώρισε τα χρήματα που χρωστάει στη χώρα μας - περίπου 60 δισ. δολάρια - και δεσμεύτηκε ότι θα πληρώσει τα χρήματα για τα κατοχικά δάνεια και παράλληλα θα δώσει τα ποσά που απαιτούνται για να καλυφθούν οι πολεμικές επανορθώσεις". Από εκείνη την ημέρα όμως μέχρι σήμερα, συνέχισε, στη χώρα μας έχουν περιέλθει ελάχιστα χρήματα από αυτά που της οφείλονται. Σ' αυτό το σημείο, ο Θ. Ζαφειρόπουλος, επισήμανε ότι "μόνο εχθροί της πατρίδας μας δε διεκδικούσαν τα χρήματα των πολεμικών επανορθώσεων". Τονίζοντας χαρακτηριστικά ότι τα συγκεκριμένα ποσά πρέπει να διεκδικηθούν αποκλειστικά και μόνο από τις ελληνικές κυβερνήσεις και και όχι από τους Ελληνες πολίτες.
H καταστροφή είναι ολοσχερής στο Δαμάσι. Το χωράφι του τραγικού αγρότη, σκεπασμένο από το χαλάζι, θυμίζει χιονισμένο τοπίο