ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 15 Αυγούστου 1996
Σελ. /24
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Μικρότερη φέτος η έξοδος

Πόλεις... ολιγάριθμων και κατά μια έννοια προνομιούχων κατοίκων είναι από χτες η Αθήνα και τα άλλα μεγάλα αστικά κέντρα της χώρας. Φαντάζουν σαν πόλεις άλλης εποχής, χωρίς τους καθημερινούς "αγχωτικούς" ρυθμούς ζωής. Πολλοί κάτοικοι των μεγαλουπόλεων έχουν "πεταχτεί", λόγω της σημερινής αργίας, για ολιγοήμερες διακοπές στα νησιά και άλλες παραθεριστικές περιοχές, ενώ άλλοι αναχώρησαν για τις καλοκαιρινές τους διακοπές.

Πάντως, η φετινή έξοδος για το Δεκαπενταύγουστο, είναι αισθητά μικρότερη από τις προηγούμενες χρονιές, κάτι, άλλωστε, που φαίνεται από τον, συγκριτικά με πέρυσι, μικρότερο αριθμό των εκδρομέων που αναχώρησαν με όλα τα μεταφορικά μέσα (πλοία, αυτοκίνητα, τρένα, αεροπλάνα).

Η κίνηση στους εθνικούς δρόμους Αθηνών - Λαμίας και Αθηνών - Κορίνθου χτες το πρωί ήταν περιορισμένη, ενώ από το μεσημέρι άρχισε να "πυκνώνει", χωρίς, ωστόσο, να θεωρείται ιδιαίτερα αυξημένη. Αντίθετα, αυξημένη κίνηση παρατηρήθηκε στα λιμάνια του Πειραιά και της Ραφήνας και το αεροδρόμιο του Ελληνικού.

Μετ' εμποδίων για τα νησιά

Με προβλήματα και ταλαιπωρία, τουλάχιστον στο λιμάνι του Πειραιά, συνεχίστηκε την Τρίτη η έξοδος των Αθηναίων, που πάντως δεν ήταν ιδιαίτερα μεγάλη και αναμενόταν να ολοκληρωθεί ως αργά χτες το βράδυ.

Οι 250 επιβάτες του επιβατηγού οχηματαγωγού πλοίου "Παναγία Τήνου", που έπαθε βλάβη στο έμβολο της αριστερής κύριας μηχανής, αν και ξεκίνησαν το ταξίδι τους, δε διέσχισαν παρά μερικά μίλια στο Σαρωνικό και ξαναγύρισαν στον Πειραιά μετά από 3,5 ώρες. Το πλοίο του Β. Βεντούρη "ρίχτηκε" απρόσμενα ξανά στις γραμμές της ακτοπλοϊας με απόφαση του υπουργείου Εμπορικής Ναυτιλίας και θα έκανε προχτές το πρώτο του δρομολόγιο. Μέχρι πρόσφατα και τα τέσσερα πλοία του εφοπλιστή, που δρομολογούνταν στις Κυκλάδες, "Παναγία Τήνου", "Απόλλων Εξπρές 2", "Απόλλων Εξπρές 1" και "Γεώργιος Εξπρές", (τα δύο πρώτα κατασχεμένα από την Εθνική Τράπεζα και τα άλλα από την Εμπορική), βρίσκονταν δεμένα στο λιμάνι του Πειραιά.

Την Τρίτη έφυγαν από το λιμάνι του Πειραιά για το Αιγαίο, την Κρήτη και τα Δωδεκάνησα 14.385 επιβάτες και άλλοι 4.307 για τα νησιά του Αργοσαρωνικού. Την αντίστοιχη ημερομηνία πέρυσι είχαν ταξιδέψει 14.016 επιβάτες για τα νησιά του Αιγαίου και 3.264 για τα νησιά του Αργοσαρωνικού. Ανάλογη ήταν η εικόνα και στο λιμάνι της Ραφήνας από όπου έφυγαν προχτές με κατεύθυνση τα νησιά του Αιγαίου 8.202 επιβάτες σε σύγκριση με 7.140 που είχαν ταξιδέψει πέρυσι.

Εκτακτα μέτρα

Τα συνήθη μέτρα παρεμβάσεων στις εξόδους της εθνικής οδού Αθηνών - Κορίνθου και στους οδικούς κόμβους με μεγάλη κυκλοφορία οχημάτων, που έχει πάρει από χτες η Τροχαία Αττικής, ισχύουν και σήμερα, από τις 7 το πρωί μέχρι τη 1 μ.μ. Θα ισχύσουν, επίσης και αύριο Παρασκευή, από τις 3 μ.μ. μέχρι 8 μ.μ.

Ανάλογα μέτρα έχουν ληφθεί για την Κυριακή και τη Δευτέρα που κατά τις εκτιμήσεις της Τροχαίας θα ολοκληρωθεί η επιστροφή στο Λεκανοπέδιο. Στην εθνική οδό Αθηνών - Κορίνθου θα παραχωρηθεί μία επιπλέον λωρίδα κυκλοφορίας στο ρεύμα εισόδου από τα διόδια Ελευσίνας μέχρι το Δαφνί και κατά τις ώρες 5 μ.μ. - 12 τα μεσάνυχτα. Στην εθνική οδό Αθηνών - Λαμίας θα γίνουν παρεμβάσεις στους οδικούς κόμβους Κρυονερίου, Βαρυμπόμπης και Ν. Κηφισιάς. Στο Σταυρό Αγίας Παρασκευής θα μονοδρομηθεί ο ανισόπεδος κόμβος, ενώ στη Λεωφόρο Βάρης - Κορωπίου θα παραχωρηθεί μία επιπλέον λωρίδα της αντιθέτου κυκλοφορίας στη Λεωφόρο Βάρης από τη συμβολή της με την οδό Καλύμνου μέχρι τον Ιερό Ναό Βάρης.

Οργιάζουν οι πορτοφολάδες στο Σταθμό Λαρίσης

Δεν υπάρχει η παραμικρή αστυνομική παρουσία στους σιδηροδρομικούς σταθμούς, με αποτέλεσμα ιδιαίτερα τον τελευταίο καιρό να αλωνίζουν οι κάθε λογής τσαντάκηδες και πορτοφολάδες. Ο αριθμός των κρουσμάτων, που πρέπει να είναι πολύ μεγάλος, μας είναι άγνωστος αφού τα περιστατικά θεωρούνται ασήμαντα να καταχωρηθούν στα Δελτία Τύπου της Αστυνομίας. Αναφέρουμε ένα από αυτά τα "ασήμαντα" περιστατικά.

Το βράδυ της περασμένης Πέμπτης ταξίδευε από την Αθήνα για τη Θεσσαλονίκη μία μητέρα με τα τρία ανήλικα παιδιά της. Την ώρα που επιβιβάζονταν στο τρένο, στο Σταθμό Λαρίσης, της έκλεψαν το πορτοφόλι, μέσα στο οποίο υπήρχαν 70.000 περίπου δραχμές, τα εισιτήρια για το ταξίδι, η ταυτότητα και άλλα πολύτιμα χαρτιά. Σχεδόν αμέσως αντιλήφθηκε την κλοπή και έβαλε τις φωνές καλώντας την Αστυνομία. Ομως, όχι μόνο αστυνομικός δεν υπήρχε μέσα στο συνωστισμό που επικρατούσε εκείνη την ώρα, αλλά ούτε και ένας υπάλληλος του ΟΣΕ δε φαινόταν πουθενά. Κατέβηκε από το τρένο αναζητώντας αγωνιωδώς ένα αστυνομικό ή ένα υπάλληλο για να του εξηγήσει ότι μαζί με το πορτοφόλι έκλεψαν και τα εισιτήρια. Οταν τελικά βρήκε ένα υπεύθυνο του ΟΣΕ, ήταν αργά. Το τρένο έφευγε και μαζί έπαιρνε και τα παιδιά της. Κυριολεκτικά την τελευταία στιγμή σκαρφάλωσε σ' ένα βαγόνι μακριά από το "κουπέ" όπου βρίσκονταν τα παιδιά. Αυτά, νομίζοντας ότι φεύγουν χωρίς τη μάνα τους, πανικοβλήθηκαν και έτρεξαν προς τις πόρτες. Αν δεν ενδιαφέρονταν κάποιοι επιβάτες, μπορεί η συνέχεια να ήταν πολύ δυσάρεστη, ίσως και τραγική.

Από προϊστάμενο του ΟΣΕ η μητέρα αυτών των παιδιών μάθαινε λίγο αργότερα ότι αυτό που της συνέβη συμβαίνει και σε άλλους καθημερινά... Συνεχώς σημειώνονται κρούσματα κλοπών στο Σταθμό και ιδιαίτερα αυτή την περίοδο. Μάλιστα της εξήγησαν ότι το πορτοφόλι της - χωρίς τα χρήματα φυσικά - θα μπορούσε να το αναζητήσει στις τουαλέτες του Σταθμού όπου συνηθίζεται να τα ρίχνουν αυτοί που τα κλέβουν.

Αλήθεια, πόσα έγγραφα έχει λάβει η Αστυνομία από τον ΟΣΕ, όπου αναφέρονται τα συχνά κρούσματα κλοπών που συμβαίνουν στους σταθμούς και τι έχει κάνει η Αστυνομία για να αντιμετωπίσει το πρόβλημα; Τίποτα, αν λάβουμε υπόψη τη διάσταση που έχει πάρει το φαινόμενο.

ΚΑΥΣΙΜΑ
"Τσίμπησαν" 0,40 δρχ. το λίτρο οι βενζίνες

Κατά 0,40 δρχ. το λίτρο αυξάνονται από σήμερα και μέχρι την επόμενη Τετάρτη οι λιανικές τιμές πώλησης των βενζινών, ενώ των ντίζελ κατά 0,70 δρχ. το λίτρο, όπως ανακοίνωσε χτες η Δημόσια Επιχείρηση Πετρελαίου (ΔΕΠ).Ετσι, οι νέες ενδεικτικές τιμές λιανικής πώλησης των βενζινών με βάση τις χτεσινές αυξήσεις για την τρέχουσα βδομάδα διαμορφώνονται ως εξής:

  • για το λεκανοπέδιο της Αττικής και το Νομό Θεσσαλονίκης στις 211,20 δρχ. το λίτρο η βενζίνη σούπερ και στις 195,20 δρχ. το λίτρο η αμόλυβδη.
  • για την Α ζώνη η σούπερ στις 216,20 και η αμόλυβδη στις 200,20 δρχ. το λίτρο.
  • για τη Β ζώνη η σούπερ στις 219,20 δρχ. το λίτρο και η αμόλυβδη στις 203,20 δρχ. το λίτρο.
  • για τη Γ ζώνη με ΦΠΑ 18% η σούπερ στις 221,20 δρχ. και η αμόλυβδη στις 205,20 δρχ., ενώ για τις περιοχές της Γ ζώνης με ΦΠΑ 13% η ενδεικτική τιμή για τη βενζίνη σούπερ είναι 211,20 δρχ. ενώ της αμόλυβδης 196,20 δρχ. το λίτρο.
Eπεσε από το μπαλκόνι

Τραγικό θάνατο βρήκε την παραμονή της ονομαστικής της γιορτής η 68χρονη Μαρία Α. Ασημομύτη, κάτοικος Αγίας Παρασκευής (Χαλανδρίου 15). Η άτυχη γυναίκα καθάριζε τα τζάμια του σπιτιού της, αλλά σύμφωνα με την αστυνομία έχασε την ισορροπία της και έπεσε στο πεζοδρόμιο από το μπαλκόνι του πρώτου ορόφου.

11χρονη θύμα σεξουαλικής κακοποίησης

Υπόθεση σεξουαλικής κακοποίησης μιας 11χρονης από έναν 51χρονο δραπέτη και από έναν 38χρονο τοξικομανή διερευνά, σύμφωνα με πληροφορίες, το τμήμα Ασπροπύργου, μετά από καταγγελίες των γονέων της. Ο βιασμός του παιδιού, που δεν έχει εξακριβωθεί ακόμα ιατροδικαστικά, αλλά ομολογείται εν μέρει από τον ένα εκ των δύο υπόπτων, σημειώθηκε στον Κολωνό τις νυχτερινές ώρες της προπερασμένης Τρίτης. Η Αστυνομία διερευνά την υπόθεση με ιδιαίτερη προσοχή καθώς υπάρχουν υποψίες για ύπαρξη κυκλώματος το οποίο με ορμητήριο την πλατεία Κουμουνδούρου προωθεί στην πορνεία ανήλικα παιδιά.

Σύμφωνα με πληροφορίες η 11χρονη πήγε στην πλατεία Κουμουνδούρου και από κει συνοδευόμενη από έναν αλλοδαπό έφτασε στον Εθνικό Κήπο για να καταλήξει τελικά στο σπίτι του ενός εκ των δύο υπόπτων. Οι αστυνομικοί έχουν ήδη συλλάβει τον Βασίλειο Κανέλο, 51 χρόνων, ο οποίος μετά την εξέτασή του οδηγήθηκε χτες στις φυλακές Ναυπλίου. Ο Κανέλος είχε καταδικαστεί σε 25χρονη κάθειρξη για υπεξαιρέσεις και απάτες, αλλά κυκλοφορούσε ελεύθερος, εκμεταλλευόμενος την πενθήμερη άδεια που του είχε χορηγηθεί. Ο δεύτερος εκ των φερομένων ως δραστών της σεξουαλικής κακοποίησης της 11χρονης είναι γνωστός στην Αστυνομία, αλλά δεν έχει συλληφθεί επειδή έχει περάσει η προθεσμία του αυτόφωρου. Η υπόθεση αναμένεται να παραπεμφθεί στη Δικαιοσύνη.

Εκδήλωση για το ΔΣΕ στη Σαϊδόνα

Εκδήλωση - μνημόσυνο αφιερωμένη στα 50 χρόνια από την ίδρυση του ΔΣΕ, θα γίνει την Κυριακή 18.8.96 και ώρα 10 πμ στην Κοινότητα Σαϊδόνας της Μεσσηνιακής Μάνης. Την εκδήλωση διοργανώνουν από κοινού οι αντιστασιακές οργανώσεις, η κοινότητα και ο σύλλογος "Σαϊδονιτών Αθήνας". Στο μνημόσυνο προς τιμήν των ηρωικών νεκρών της Εθνικής Αντίστασης και του Δημοκρατικού Στρατού Ελλάδας, θα δοθεί τιμητική πλακέτα στην αντιπροσωπεία της ΠΕΑΕΑ.

ΕΒΡΟΣ
Επισκέψεις και συσκέψεις για τον αφθώδη

Περιοχές του Νομού Εβρου επισκέπτονται από χτες και σήμερα ανώτερα κοινοτικά στελέχη - εμπειρογνώμονες της Μόνιμης Κτηνιατρικής Επιτροπής της ΕΕ, ενώ προχτές επισκέφθηκαν την Κομοτηνή. Οι κοινοτικοί εμπειρογνώμονες επισκέπτονται τις παραπάνω περιοχές προκειμένου να ενημερωθούν για τις νεότερες εξελίξεις σχετικά με την αποτελεσματικότητα των μέτρων που εφαρμόζονται για τον περιορισμό και την εξάλειψη της ζωονόσου του αφθώδους πυρετού που προσέβαλε ζώα. Με βάση τα πορίσματα που θα υποβάλουν οι κοινοτικοί, η Μόνιμη Κτηνιατρική Επιτροπή θα προτείνει για να αποφασιστεί στις αρχές Σεπτέμβρη η συνέχιση ή όχι της καραντίνας που έχει επιβληθεί στις εξαγωγές των ζωοκομικών προϊόντων από τη χώρα μας.

Τέλος, στο Τρίγωνο του Εβρου, το μεσημέρι του Σαββάτου, αναμένεται να πραγματοποιηθεί τριεθνής συνάντηση κτηνιάτρων της Ελλάδας, Τουρκίας και Βουλγαρίας και με τη συμμετοχή των τεσσάρων κοινοτικών εμπειρογνωμόνων, προκειμένου να εξεταστεί η επιδημιολογική κατάσταση που διαμορφώνεται στη συνοριακή περιοχή και να ληφθούν μέτρα που να απομακρύνουν τον κίνδυνο επέκτασης τόσο του αφθώδους, όσο και της ευλογιάς των προβάτων.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ