ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 27 Ιούλη 1996
Σελ. /28
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
"Αντιλαϊκό μανιφέστο"

"Τόλμη" και "ρήξεις" υποσχέθηκε ο Κ. Σημίτης στα μεγάλα αφεντικά, με την ομιλία του στην ΚΕ του ΠΑΣΟΚ. "Τόλμη" και "ρήξεις", που είναι απαραίτητες προϋποθέσεις για να ανταποκριθεί στις δεσμεύσεις τις οποίες έχει αναλάβει, για μια νεοφιλελεύθερη επέλαση ενάντια στο λαϊκό εισόδημα, τα δικαιώματα και τις κατακτήσεις των εργαζομένων.

Αυτή τη φορά, όμως, δεν έμεινε στις γενικόλογες διαβεβαιώσεις. Προσδιόρισε και εκείνους με τους οποίους θα έρθει σε "ρήξη". Πρόκειται για όσους αντιστέκονται "στην πολιτική των μεταρρυθμίσεων", που προωθεί η κυβέρνηση. Προχώρησε ακόμα παραπέρα και ανέφερε τρεις "κοινωνικές κατηγορίες" που τηρούν μια τέτοια στάση: "Τμήμα των ελληνικών επιχειρήσεων, που έχει συνηθίσει να ευημερεί αντλώντας την κρατική χρηματοδότηση... ένα άλλο τμήμα της κοινωνίας, που έχει συνηθίσει στην παραοικονομία και... άλλα τμήματα της κοινωνίας που έχουν εθιστεί στις δημόσιες παροχές, στις ειδικές ρυθμίσεις". Είναι αυτονόητο ότι η πρώτη κατηγορία, οι επιχειρηματίες που ζουν από την κρατική χρηματοδότηση, όχι μόνο δεν έχουν να φοβηθούν τίποτα, αλλά ήδη έχουν αισθανθεί άλλη μια φορά το προστατευτικό χέρι της κυβέρνησης Σημίτη. Τελευταίο παράδειγμα το Προεδρικό Διάταγμα για την "ελληνοποίηση" των προμηθειών του δημοσίου, που εγγυάται την απλόχερη κρατική ενίσχυση στις εγχώριες βιομηχανίες μέσω της ανάθεσης των προμηθειών των ΔΕΚΟ.

Αντίθετα, αυτοί που θα πληρώσουν, και μάλιστα ακριβά, είναι όσοι ανήκουν στην τρίτη κατηγορία, οι εργαζόμενοι, οι συνταξιούχοι, οι αγρότες, οι άνεργοι κ.ά., που έχουν "εθιστεί στις δημόσιες παροχές, στις ειδικές ρυθμίσεις". Με αυτούς η κυβέρνηση, όπως δήλωσε ο Κ. Σημίτης, είναι αποφασισμένη "να έρθει σε σύγκρουση και η σύγκρουση θα είναι σκληρή".

Με τον όρο "δημόσιες παροχές" ο πρωθυπουργός εννοεί τις κατακτήσεις των εργαζομένων σε παιδεία, υγεία, γενικότερα ό,τι περιλαμβάνεται στις κοινωνικές δαπάνες, οι οποίες βρίσκονται στο στόχαστρο της κυβέρνησης.

Αν υπήρχε κάποιος που να έχει κάποια αμφιβολία, σχετικά με ποιους θα συγκρουστεί η κυβέρνηση, έσπευσε, την ίδια μέρα, να το κάνει ξεκάθαρο ο κυβερνητικός εκπρόσωπος: "Πρόκειται για συμφέροντα οργανωμένων ομάδων, οι οποίες, προκειμένου να υπηρετούν τα συμφέροντά τους, αντιστρατεύονται τα συμφέροντα του κοινωνικού συνόλου, με το να κλείνουν δρόμους, να προκαλούν καταστροφές και ζημιές". Περισσότερο σαφής δεν μπορούσε να γίνει.

Από την άλλη, οι αξιώσεις της οικονομικής ολιγαρχίας έχουν εκφραστεί με τον πλέον σαφή και κατηγορηματικό τρόπο από την ηγεσία του ΣΕΒ. Μια μέρα πριν την ομιλία Σημίτη είχαν διευκρινίσει, με αφορμή το κλείσιμο του εργοστασίου της Good Year, ότι πρέπει να μειωθεί δραστικά το εργατικό και λειτουργικό κόστος των επιχειρήσεων, ώστε να γίνουν οι επιχειρήσεις ανταγωνιστικές. Πράγμα που σημαίνει "ευελιξία" στις εργασιακές σχέσεις, απολύσεις, ελαστικό ωράριο, καθήλωση μισθών κ.ο.κ.

Προκειμένου ο πρωθυπουργός να ανταποκριθεί στις επιθυμίες και τις αξιώσεις της οικονομικής ολιγαρχίας, οι οποίες είναι επ' ακριβώς προσδιορισμένες, προχώρησε στη διατύπωση του "αντιλαϊκού μανιφέστου" στην ΚΕ του ΠΑΣΟΚ. Και το έκανε με τέτοιο απροκάλυπτο και κυνικό τρόπο, που ακόμα και εκείνοι που θεωρούν τους εαυτούς τους αυθεντικούς εκφραστές του νεοφιλελευθερισμού, έμειναν άναυδοι και αμήχανοι.

Είναι, όμως, "άλλου παπά ευαγγέλιο" τι και ποια από τα αντιλαϊκά σχέδια του θα μπορέσει να υλοποιήσει. Εχει και το μαζικό λαϊκό κίνημα, με τους αγώνες του, το δικό του σοβαρό λόγο.

ΑΛΕΚΑ ΠΑΠΑΡΗΓΑ
Σήμερα η ομιλία στην Κάρυστο

Η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Αλέκα Παπαρήγα,επικεφαλής αντιπροσωπείας του Κόμματος, ολοκληρώνει σήμερα τη διήμερη περιοδεία της στην Κάρυστο,με ομιλία, στις 9 μ.μ.,σε ανοιχτή συγκέντρωση στην παραλία Καρύστου.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ