ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 27 Ιούλη 1996
Σελ. /28
ΚΕΝΗ
ΣΤΗ ΜΝΗΜΗ ΑΓΩΝΙΣΤΩΝ

Πέρασαν 6 χρόνια από τότε που έφυγε από κοντά μας ο αγωνιστής της Εθνικής Αντίστασης και της δημοκρατίας ΑΛΕΚΟΣ ΑΛΕΥΡΙΔΗΣ.Καταγόταν από τον Καύκασο. Γεννήθηκε το 1900. Στην Ελλάδα ήρθε το 1922. Εφηβος, συνεπαρμένος από τα ιδανικά της Οκτωβριανής Επανάστασης, παίρνει μέρος στους πολιτικούς και κοινωνικούς αγώνες. Διώκεται από τη δικτατορία του Μεταξά και κλείνεται για 6 μήνες στις φυλακές Συγγρού.

Στην Κατοχή αναπτύσσει σημαντική αντιστασιακή δράση από τις γραμμές του Εργατικού ΕΑΜ. Δραστήρια συμμετοχή στην Εθνική Αντίσταση είχε και ολόκληρη η οικογένειά του.

Μετά την Απελευθέρωση, τόσο ο ίδιος, όσο και η οικογένειά του, συνεχίζουν τους αγώνες για δημοκρατία και εθνική ανεξαρτησία. Η γυναίκα του Βασιλική εξορίζεται στα διάφορα νησιά, ενώ ο γιος του Λεωνίδας, λοχαγός της 16ης Ταξιαρχίας του ΔΣΕ, σκοτώνεται και του απονέμεται, μετά θάνατο ο βαθμός του ταγματάρχη.

Στη μνήμη του Αλέκου Αλευρίδη ο αδελφός του Μητροφάνης προσφέρει 10.000 δρχ. στο "Ριζοσπάστη".

* * *

Θάνατος αγωνιστή

Πέθανε στο Αμβούργο, όπου ζούσε, σε ηλικία 66 χρόνων, ο αγωνιστής ΔΕΥΚΑΛΙΩΝ ΣΚΑΦΙΔΑΣ από το Φανάρι Τρικάλων, μέλος του ΚΚΕ. Αγωνίστηκε θαρραλέα για τη δημοκρατία ενάντια στη χούντα των συνταγματαρχών, δούλεψε δραστήρια για τη δημιουργία και τη στερέωση κομματικών οργανώσεων στη Γερμανία. Εμεινε ως το τέλος αταλάντευτα πιστός στο μαρξισμό - λενινισμό. Μέσα από τις Ελληνικές Κοινότητες του Πίνεμπεργκ και του Αμβούργου αγωνίστηκε για τα δικαιώματα των μεταναστών και τη διατήρηση της πολιτιστικής ταυτότητας των ελληνόπουλων στη Γερμανία.

Η κηδεία του θα γίνει την Τρίτη 30 Ιούλη στην ελληνική εκκλησία του Αγιου Νικολάου στο Αμβούργο. Η σορός του θα ταφεί στο Νεκροταφείο HARKSHEIDE στο Quickborn.

Στη μνήμη του προσφέρουμε, μέσω της ΝΕ της ΟΔ Γερμανίας, 100 μάρκα για ενίσχυση του "Ριζοσπάστη".

Νίκος και Φωτεινή Καραγεώργου.

ΜΝΗΜΟΣΥΝΑ

Αύριο Κυριακή 28 Ιούλη, στις 9.45 π.μ., θα γίνει στο Νεκροταφείο Καισαριανής το 40ήμερο μνημόσυνο του αγωνιστή, Επίτιμου Λυκειάρχη

ΔΗΜΗΤΡΗ ΠΑΠΑΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ

Η συντρόφισσα της ζωής του Βούλα, τα παιδιά του Γιάννης και Ευάγγελος

* * *



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ