ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 27 Ιούλη 1996
Σελ. /28
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Καλοκαιρινές οικοαναγνώσεις

Τελευταίο σημείωμα της στήλης και ραντεβού το Σεπτέμβρη. Πιστοί στις συνήθειές μας, εδώ και έξι χρόνια, μια πρόταση για βιβλία. Δεν υπάρχει καλύτερος σύντροφος στις παραλίες ή κάτω από τη σκιά των δέντρων - αν μέχρι τότε έχει απομείνει κανένα άκαυτο - τα ζεστά μεσημέρια. Ετσι κι αλλιώς, η τρύπα του όζοντος δεν αφήνει πολλά περιθώρια για ηλιοθεραπείες και παιχνίδια στην άμμο. Αφήστε που χρειαζόμαστε αποτοξίνωση από την τηλεβλάκωση των ιδιωτικών καναλιών (και την πλύση εγκεφάλου των κρατικών). Φροντίστε, λοιπόν, στις ταξιδιωτικές σας τσάντες να υπάρχουν μπόλικα βιβλία. Κι ακόμα, αν υπάρχουν βιβλιοπωλεία εκεί που θα πάτε, επισκεφτείτε τα και ενισχύστε τα. Τα περισσότερα επιβιώνουν από το μεράκι των ιδιοκτητών τους. Αντε και καλό καλοκαίρι.

Τα τετράδια της γιαγιάς

Τέσσερα μικρά καλαίσθητα μικρού σχήματος βιβλία από τις εκδ. ΔΕΛΦΙΝΙ καλωσορίζουν το καλοκαίρι και προτείνουν κάποιους τρόπους, ώστε φέτος να το ζήσουμε και να το απολαύσουμε διαφορετικά. Γνωστά κι από παλιότερα, τα "τετράδια" διατηρούν πάντα την αξία τους. Στις σελίδες τους συμπυκνώνουν με αξιοζήλευτο τρόπο ένα επίκαιρο αίτημα: Της αυθεντικότητας. Αν αυτό συνδεθεί με την εδραίωση της οικολογικής συνείδησης, η συλλογή των δεδομένων της έγκαιρης και δοκιμασμένης από το χρόνο παράδοσης, σ' ό,τι αφορά τον τρόπο διαβίωσης, παρουσιάζει μεγάλο ενδιαφέρον. Φυσικές συνταγές για τη φροντίδα των μαλλιών, των ματιών και του σώματος, για τη φροντίδα του σώματος, συνταγές για αδυνάτισμα, για τη φροντίδα της ομορφιάς, την προστασία από τον ήλιο. Μέχρι και συνταγές για φυσικά αρώματα. Οσοι (-ες) έχουν βαρεθεί να ξοδεύουν χρήματα για αντιρυτιδικές κρέμες εξ Ελβετίας ή για αντιηλιακά από τρελές αγελάδες δεν έχουν παρά να τολμήσουν να εφαρμόσουν δοκιμασμένες μέσα στο χρόνο συνταγές από αγνά υλικά. Πέρα από αυτά, θα ανταμειφθούν από τα καλογραμμένα κείμενα και θα εμπλουτίσουν τις γνώσεις τους για τη λειτουργία του σώματος και της φύσης.

Οικολογία - Κοινωνία - Εκπαίδευση, εκδ. ΝΕΑ ΣΥΝΟΡΑ

Ο όρος οικολογία σήμερα έχει αποκτήσει - όπως σωστά σημειώνεται στο οπισθόφυλλο - διάφορες έννοιες. Υπάρχει η οικολογία ως επιστήμη που διερευνά την οικονομία της φύσης. Η οικολογία ως ιδεολογία. Τέλος, η οικολογία ως κίνημα. Ολες αυτές οι διαστάσεις θα πρέπει να διερευνηθούν και να κατανοηθούν. Ενα συνέδριο υπό την αιγίδα της ΓΓΝΓ έγινε πριν από μήνες. Πέρα από τους διάφορους κυβερνητικούς αξιωματούχους, που τύποις εδικαιούντο (;) να παρευρίσκονται, συμμετείχαν αρκετοί επιστήμονες, γνωστοί για το έργο τους στον τομέα του περιβάλλοντος. Τα πρακτικά συγκεντρώθηκαν σ' αυτό τον τόμο των τριακοσίων περίπου σελίδων.

Εξώφυλλα περιοδικών για την οικολογία, το περιβάλλον, τη φυσιολατρία και τη γεωργία

Πεντακόσιες τριάντα εκδόσεις περιοδικών στο διάστημα 1885 - 1995 με το παραπάνω περιεχόμενο συγκεντρώθηκαν και παρουσιάζονται σ' έναν προσεγμένο τόμο τετρακοσίων εβδομήντα σελίδων. Είναι απίθανος ο πλούτος των περιοδικών που εκδόθηκαν και εκδίδονται γύρω από την οικολογία. Η Ευώνυμος Οικολογική Βιβλιοθήκη, η οποία συστήθηκε και λειτουργεί από το μεράκι μιας χούφτας ανθρώπων - μέσα στα πλαίσια των δραστηριοτήτων της - μας παρουσίασε τη σημαντική αυτή δουλιά.

Περί της χρησιμότητας των πτηνών

Βιβλίο του Κ. Μαρούδη, με υπότιτλο "Μη φονεύετε τα πτηνά", γραμμένο το 1880, που ανατύπωσε η Ευώνυμος Οικολογική Βιβλιοθήκη,σε συνεργασία με την Ελληνική Ορνιθολογική Εταιρεία.Βιβλίο που θέτει το πρόβλημα της προστασίας των πουλιών πριν από εκατόν είκοσι χρόνια! Οταν τα φυτοφάρμακα δεν είχαν τη σημερινή κατανάλωση (ούτε την ίδια τοξικότητα) κι όταν το κυνήγι δεν είχε τη σύγχρονή του μορφή. Και μη σκεφτείτε να ταυτίσετε τον συγγραφέα με κάποιο ερευνητή βιολόγο ή πανεπιστημιακό δάσκαλο. Ενας απλός τηλεγραφητής α τάξεως ήταν, με ευαισθησίες για το περιβάλλον...

Aστυνομική λογοτεχνία

Διαβάζετε αστυνομική λογοτεχνία; Αν ναι, τέσσερα βιβλία Ελλήνων συγγραφέων τη φετινή χρονιά κυκλοφόρησαν, με μπόλικες κοινωνικές και, σε ορισμένα, πολιτικές αναφορές. Δεν είναι και ευκαταφρόνητος αριθμός. Για τους λάτρεις του είδους (που αδίκως έχει κατηγορηθεί στο παρελθόν, αφού υπάρχουν πολύ καλά βιβλία, όπως φυσικά και σκουπίδια, κάτι που συμβαίνει σ' όλες τις τέχνες) έχουμε και λέμε: "Το χαμένο παιχνίδι" του Α. Αποστολίδη εκδ. ΑΓΡΑ, "Η μπαλάντα του λύκου" του Π. Αριστείδη εκδ. ΝΕΑ ΣΥΝΟΡΑ, "Νυχτερινό δελτίο" του Π. Μάρκαρη εκδ. ΓΑΒΡΙΗΛΙΔΗ και "Το μαύρο γεράκι" του Φ. Φιλίππου. Συγγραφείς με δόκιμη παρουσία στα ελληνικά γράμματα, αν μη τι άλλο, εγγυώνται καλή γλώσσα και δουλεμένα κείμενα.


Βιβλίο, οικολογία και παιδί

Το βιβλίο της θάλασσας

Συνεχίζοντας την έκδοση των πολύ καλών μεταφρασμένων βιβλίων που απευθύνονται σε παιδιά οι ΕΡΕΥΝΗΤΕΣ παρουσιάζουν το έργο "οδηγός του μικρού θαλασσόλυκου" των Βαλερί Τρακί και Φρανσουάζ Κλαρό. Ενα βιβλίο που η επιτυχία του είναι εξασφαλισμένη μια και το υγρό στοιχείο είναι ταυτισμένο με τα περισσότερα Ελληνόπουλα τουλάχιστον στην περίοδο των διακοπών τους. Μέσα από τις σελίδες του λύνεται κάθε σχετική απορία. Από το πώς δημιουργούνται τα κύματα, γιατί η θάλασσα είναι αλμυρή, ή τι κρύβει ο βυθός της. Ακόμα δίνονται οδηγίες για τον τρόπο δράσης, με στόχο την προστασία της από τους κινδύνους που την απειλούν. Και κυρίως υπάρχουν εκατοντάδες πληροφορίες για το πώς θα γίνετε μικρός... θαλασσόλυκος.

ΔΙΑΒΑΤΗΡΙΑ (γνώσης και διασκέδασης)

Δυο βιβλία του Μ. Βασιλόπουλου που απευθύνονται στους μαθητές της τρίτης και τέταρτης τάξης του δημοτικού σχολείου από τις εκδόσεις ΣΑΒΒΑΛΑ (έχει αναγγελθεί η συνέχιση της σειράς και για τις δυο επόμενες τάξεις). Ας ξεκινήσουμε με την εικονογράφηση του Β. Καραμποίκη που και στα δυο βιβλία όχι απλώς βοηθούν τα κείμενα, αλλά παίζουν ενεργό μαθησιακό ρόλο. Ως προς τα κείμενα, εκτός από έναν πλούτο γνώσεων για τα παιδιά τους βοηθά να μάθουν να κάνουν πειράματα με απλά υλικά, να λύνουν σταυρόλεξα και ασκήσεις, να κάνουν κατασκευές και κυρίως να προετοιμαστούν για την επόμενη τάξη μέσω μιας διαδικασίας καθ' όλα ευχάριστης. Ετσι εκτός από τα μπάνια, τις βόλτες και το απαραίτητο παιχνίδι, το παιδί θα πάρει μια πρώτη γεύση της διδακτέας ύλης της επόμενης χρονιάς και θα ανακεφαλαιώσει γνώσεις που απόχτησε. Ομως ο τρόπος που γίνεται αυτό είναι πρωτότυπος και ευχάριστος, όπως θα 'πρεπε να ήταν και στο σχολείο. Γιατί αν η μαθησιακή διαδικασία μετατρέπεται σε καταναγκασμό τα αποτελέσματα μόνο επιθυμητά δεν είναι. Κάτι που φαίνεται να γνωρίζει καλά ο Μ. Β. Στην ίδια σειρά κυκλοφορούν βιβλία για τους "απόφοιτους " νηπιαγωγείου, τα πρωτάκια και τα δευτεράκια σε κείμενα της Ε. Χατζοπούλου και εικόνες και πάλι του Καραμποίκη.

Στην οδό Φαρών 73

Συγγραφέας που στο ενεργητικό του έχει πάνω από τριάντα τίτλους, οΑ. Λαμπρινίδης,πέρα από φωτισμένος δάσκαλος (για πολλά χρόνια λάμπρυνε με την παρουσία του τα σχολεία) είναι και εξαιρετικά ευαίσθητος γραφιάς. Με το συγκεκριμένο του βιβλίο που περιέχει εβδομήντα μικρά διηγήματα απευθύνεται σε παιδιά ηλικίας 8 - 12 ετών. Με αναφορές στις αξίες, στις ανάγκες και στα προβλήματα της ζωής που θα συναντήσει το παιδί μεγαλώνοντας. Γραμμένα με απλότητα, τρυφερότητα και δροσιά συγκινούν και παράλληλα προβληματίζουν. Και μια πρωτοτυπία. Στο τέλος κάθε διηγήματος ακολουθούν ερωτήσεις - ερεθίσματα για τον προβληματισμό πάνω στο περιεχόμενο, στη δημιουργικότητα και την αισθητική καλλιέργεια. Σας το συνιστούμε ανεπιφύλακτα.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ