Το γνωστό παραμύθι "διάλογος με την Αριστερά" πλασάρει "άλλη μια φορά, το ΠΑΣΟΚ, για να δείξει ότι ανήκει στην Αριστερά και να δώσει άλλοθι στη "δεξιά" πολιτική
Το γνωστό παραμύθι "διάλογος με την Αριστερά" διαβάζει, με τη σειρά της, η κυβέρνηση Σημίτη, αφ' ενός για να πείσει ότι ανήκει η ίδια στην Αριστερά και να δώσει άλλοθι στη "δεξιά" πολιτική που εφαρμόζει και από την άλλη για να προσπαθήσει να λεηλατήσει εκλογικά τον κόσμο της Αριστεράς όπως έχει συνηθίσει να κάνει το ΠΑΣΟΚ 22 χρόνια τώρα.
Είναι φανερό ότι στο στόχαστρο της κυβέρνησης είναι, ο συγγενικός ιδεολογικοπολιτικά, χώρος του "ΣΥΝ", ο οποίος μετά την ανάδειξη του Κ. Σημίτη στην ηγεσία του ΠΑΣΟΚ "στρέφει με προσδοκίες το βλέμμα του" προς την "Κεντροαριστερά" φυσιογνωμία του ΠΑΣΟΚ, ενώ δε λείπουν και τα στελέχη εκείνα που επιθυμούν μια συνεργασία σε κυβερνητικό επίπεδο.
Μπροστά στον ασφυκτικό εναγκαλισμό που δέχεται από το κυβερνών κόμμα η ηγεσία του "ΣΥΝ" επιχειρεί να αμυνθεί και να περιχαρακώσει προεκλογικά το χώρο της με σπασμωδικό τρόπο, χωρίς όμως σπουδαία αποτελέσματα, αφού έχει φροντίσει, χρόνια τώρα, να μην υπάρχουν διαχωριστικές γραμμές ανάμεσα στην πολιτική που υποστηρίζει και στην πολιτική που εφαρμόζει η κυβέρνηση.
Επιπλέον, όπως διαφαίνεται από την εισήγηση της Πολιτικής Γραμματείας προς την ΚΠΕ που συνεδριάζει σήμερα, η ηγεσία του "ΣΥΝ" δεν αποκλείει μετεκλογική συνεργασία με το ΠΑΣΟΚ, γεγονός που ανοίγει διάπλατα τις πόρτες για φυγή των ψηφοφόρων του "ΣΥΝ" προς το κυβερνών κόμμα.
"Η όλη συζήτηση, τονίζει σε δήλωσή του ο Μ. Κοψίδης, υπεύθυνος του Γραφείου Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ, είναι μια διερευνητική διαδικασία που αφορά τους όρους συνεργασίας ΠΑΣΟΚ - "ΣΥΝ".
Το εναρκτήριο λάκτισμα, για να φουντώσει η φιλολογία για "διάλογο με την Αριστερά" έδωσε χτες, μια μέρα πριν τη συνεδρίαση της ΚΠΕ του "ΣΥΝ", η υπουργός Ανάπτυξης Β. Παπανδρέου,με δήλωσή της στα ΝΕΑ, με την οποία απευθύνει πρόσκληση για διάλογο "χωρίς προκαταλήψεις και ηγεμονισμούς" όλων των δυνάμεων της Αριστεράς. Ηρθε, τονίζει, η ώρα για μια νέα σχέση της Αριστεράς, για έναν πλατύ διάλογο χωρίς προκαταλήψεις σε όλα τα επίπεδα. Από τη δήλωση της Β. Παπανδρέου είναι φανερό ότι μεταξύ άλλων αυτό που επιδιώκει η κυβέρνηση είναι, όπως η ίδια αναφέρει, "η εξασφάλιση του πλατύτερου δυνατού πολιτικού και κοινωνικού μετώπου, της Κεντροαριστεράς αλλά και της ευρύτερης Αριστεράς", προφανώς για να στηρίξει τη νεοσυντηρητική πολιτική που εφαρμόζει η κυβέρνηση Σημίτη.
Περιμένοντας να καταγράψει τις πρώτες αντιδράσεις ο Κ. Σημίτης δεν αναμείχθηκε ευθέως στην πρόσκληση διαλόγου και όπως δήλωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Δ. Ρέππας, ο πρωθυπουργός "ασχολείται με το κυβερνητικό έργο" και ότι η δήλωση της υπουργού Ανάπτυξης έγινε με δική της πρωτοβουλία. Πάντως, απέκλεισε εκλογική συνεργασία "αυτή τη στιγμή", γιατί δεν είναι δυνατόν "15 μήνες προ των εκλογών να συζητούμε για εκλογική συνεργασία". Παράλληλα, δήλωσε ότι δεν υπάρχει θέμα αλλαγής του εκλογικού νόμου, όπως ζητά ο "ΣΥΝ" ως όρο και δείγμα καλής θέλησης για τη συνεργασία, γιατί, όπως είπε,"ο υπάρχων νόμος καλύπτει απολύτως την επιλογή της κυβέρνησης".
Την πρόταση της Β. Παπανδρέου έσπευσαν να στηρίξουν με δηλώσεις του κορυφαία στελέχη του ΠΑΣΟΚ όπως ο Χρ. Πρωτόπαππας,ο οποίος δήλωσε ότι "κάποτε η Αριστερά στην Ελλάδα πρέπει να εκφραστεί μ' ένα ενιαίο ρεύμα ιδεών, σκέψης και δράσης". Περισσότερο συγκρατημένος εμφανίστηκε ο Α. Τσοχατζόπουλος, που δήλωσε ότι "το θέμα της Αριστεράς είναι μεγάλο θέμα για να το συζητάει κανείς στις διακοπές. Η Αριστερά, πρόσθεσε με νόημα, υπάρχει πάντα μέσα στο ΠΑΣΟΚ".
Π. Κ.
Επίσημα ο "ΣΥΝ" δεν αντέδρασε στη δήλωση της Β. Παπανδρέου. Στελέχη του απάντησαν με διαφορετικό τρόπο μέσα από τα ΜΜΕ, ενώ η ηγεσία δημοσιοποίησε την εισήγηση της ΠΓ στην ΚΠΕ. Κοινός παρονομαστής στις αντιδράσεις του "ΣΥΝ" είναι ότι ξεκινούν τη συζήτηση για διάλογο, αν ψηφιστεί η απλή αναλογική, γεγονός το οποίο ερμηνεύεται ότι ο "ΣΥΝ" θέτει ως ορόσημο της επιβίωσής του τις επικείμενες εκλογές, εφόσον μάλιστα αυτές διεξαχθούν με την απλή αναλογική. Η όλη συζήτηση που διεξάγεται τόσο στα πλαίσια του "ΣΥΝ", όσο και του ΠΑΣΟΚ, αλλά και άλλων ομάδων που έχουν δραστηριοποιηθεί στα πλαίσιά τους, όπως η "Πολιτεία", κάνουν καθαρό την προγραμματική σύγκλιση ΠΑΣΟΚ - ΣΥΝ. Οι διαφορές που επικαλούνται τα στελέχη του "ΣΥΝ", έχουν κυρίως να κάνουν με επιμέρους πλευρές, όπως το "ήθος και ύφος" της εξουσίας και άλλα σχετικά τα οποία ουδόλως αλλάζουν την ουσία!
Ο Δ. Παπαδημούλης κάλεσε την κυβέρνηση να δώσει απτά δείγματα εγκατάλειψης του ηγεμονισμού και ως τέτοιο αναφέρει την απλή αναλογική. "Η εμμονή στη λογική της μονοκομματικής αυτοδυναμίας αντιστρατεύεται την όποια προοπτική ευρύτερης προοδευτικής συνεργασίας". Κάθε αντίληψη ακόμη και λεκτική από την αντίληψη του ηγεμονισμού του παρελθόντος είναι ευπρόσδεκτη, σχολίασε ο Ν. Μπίστης, ο οποίος, με τη σειρά του, έθεσε ως προαπαιτούμενο για τη συνεργασία την απλή αναλογική. Ο Αλ. Αλαβάνος δήλωσε ότι "δεν έχουμε δει τις στροφές εκείνες που θα περίμενε κανείς για να δημιουργούνται οι προϋποθέσεις για τη σύγκλιση των δυνάμεων της Αριστεράς". Ο νεοσύστατος πολιτικός όμιλος "Πολιτεία", που ίδρυσαν 78 πολίτες προερχόμενοι από το ΠΑΣΟΚ και τον "ΣΥΝ", ζητούν να συγκροτηθεί "στο ορατό μέλλον κεντροαριστερός συνεταιρισμός εξουσίας".
Στην πραγματικότητα, όλες οι δυνάμεις αυτές που δραστηριοποιούνται εκσυγχρονιστικά - κεντροαριστερά στηρίζουν την πολιτική της κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ, είτε θέλουν άμεση ενοποίηση, είτε προεκλογική, είτε μετεκλογική συνεργασία. Με όρους ή χωρίς όρους, δεν έχει σήμερα καμία σημασία!
"H "Αυριανή" πιστεύει πως είναι πλέον καιρός να αρχίσει ο διάλογος των δυνάμεων της κεντροαριστεράς, που θα είναι χρήσιμος για όλες τις δυνάμεις της κεντροαριστεράς αλλά και για τον τόπο".
Εκεί έχουν φτάσει. Διάλογος της κεντροαριστεράς υπό τη σκέπη και τις ευλογίες του Ταύρου. Σωστά πορεύονται...