ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 13 Ιούλη 1996
Σελ. /24
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΕΝΩΣΗ - ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ
Συντονισμένες πιέσεις προς την Ελλάδα

Ασφυκτικές πιέσεις δέχεται η ελληνική κυβέρνηση, προκειμένου να προωθηθούν "λύσεις" στα προβλήματα των ελληνοτουρκικών σχέσεων

Εντονότατες και συντονισμένες προσπάθειες καταβάλλονται από την Ευρωπαϊκή Ενωση και την Ουάσιγκτον, προκειμένου να πετύχουν την προώθηση διευθετήσεων, εις βάρος της Ελλάδας, στα προβλήματα των ελληνοτουρκικών σχέσεων.

Τόσο η ΕΕ, όσο και η Ουάσιγκτον ζητούν από την Αθήνα να σταματήσει να παρεμποδίζει την προώθηση των τουρκοκοινοτικών σχέσεων και να επιτρέψει την υλοποίηση του προγράμματος ΜΕDΑ.

Για τις τελευταίες διαβουλεύσεις γύρω από αυτό το θέμα βρέθηκε χτες στην Αθήνα ο προεδρεύων του Συμβουλίου Εξωτερικών της ΕΕ, υπουργός Εξωτερικών της Ιρλανδίας Σπρινγκ. Ο Ιρλανδός υπουργός Εξωτερικών συναντήθηκε με τον Ελληνα ομόλογό του Θ. Πάγκαλο και τον πρωθυπουργό Κ. Σημίτη.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η ελληνική κυβέρνηση έφερε στο τραπέζι προτάσεις, οι οποίες ίσως προσφέρουν τα προσχήματα για την απεμπλοκή.

Αυτό που πρώτα απ' όλα ζητά η ελληνική κυβέρνηση, σύμφωνα με πληροφορίες, είναι η εμπλοκή της ΕΕ στη διαδικασία αναζήτησης διεξόδου στις ελληνοτουρκικές σχέσεις.

Από κεί και έπειτα η ελληνική κυβέρνηση εξακολουθεί να ζητά ικανοποιητικό κείμενο των "15", που θα περιλαμβάνει αναφορές στην υποχρέωση των χρηματοδοτούμενων χωρών στο σεβασμό των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, στο σεβασμό του Διεθνούς Δικαίου και της εδαφικής ακεραιότητας των χωρών - μελών της ΕΕ. Τέλος, σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, η Αθήνα ζητά να υπάρξει θετική ανταπόκριση της Αγκυρας, με κάποια ικανοποιητική δήλωση πως αποδέχεται όλα τα παραπάνω.

Επισκέψεις με σημασία

Τελικά, όπως δήλωσε χτες ο εκπρόσωπος της κυβέρνησης Δ. Ρέππας, η μόνιμη αντιπρόσωπος των ΗΠΑ στα Ηνωμένα Εθνη, Μ. Ολμπράιτ, θα έρθει στην Αθήνα. Η Αμερικανίδα αξιωματούχος, σύμφωνα με τις δηλώσεις του Δ. Ρέππα, θα συναντηθεί μάλιστα και με τον πρωθυπουργό Κ. Σημίτη στις 17 του μηνός.

Στο σημείο αυτό θα πρέπει να επισημανθούν οι πληροφορίες που διέρρεαν κύκλοι του υπουργείου Εξωτερικών, σύμφωνα με τις οποίες η επίσκεψη της Μ. Ολμπράιτ δε θα πραγματοποιηθεί στις καθορισμένες ημερομηνίες. Πρέπει επίσης να σημειωθεί ότι μόλις προχτές, ο υπουργός Τύπου, Δ. Ρέππας, δήλωνε πως δεν έχει προγραμματιστεί συνάντηση της Μ. Ολμπράιτ με τον πρωθυπουργό.

Τι άλλαξε μέσα σε λίγες ώρες, είναι ένα ερώτημα που πιθανώς θα απαντηθεί τις προσεχείς μέρες, κατά τη διάρκεια της επίσκεψης της Αμερικανίδας αξιωματούχου.

Σίγουρο, πάντως, είναι πως η επίσκεψη Ολμπράιτ πραγματοποιείται μέσα στη βαριά ατμόσφαιρα που δημιουργεί η δημοσιοποίηση της έντονης δραστηριότητας της τουρκικής αεροπορίας στο Αιγαίο. Οπως δήλωσε ο υπουργός Τύπου, η δραστηριότητα αυτή δυσχεραίνει την όποια προσπάθεια (και της Μ. Ολμπράιτ άραγε;) εξομάλυνσης των ελληνοτουρκικών σχέσεων.

Μέσα σε αυτό το κλίμα, πρέπει να σημειωθεί και η επίσκεψη την προσεχή Δευτέρα του υπαρχηγού του Μεικτού Επιτελείου των ΗΠΑ, στρατηγού Τζ. Ράλστοουν. Ο Τζ. Ράλστοουν, ο οποίος είναι δεύτερος στην ιεραρχία των αμερικανικών Ενόπλων Δυνάμεων μετά τον στρατηγό Τζ. Σαλικασβίλι, είναι υπεύθυνος για θέματα εξοπλιστικών προγραμμάτων...

Πλήγμα στην εθνική υπόσταση

Με συνοπτικές διαδικασίες και με ιδιαίτερη ευκολία οι βουλευτές του ΠΑΣΟΚ, της Νέας Δημοκρατίας και της Πολιτικής Ανοιξης, που συμμετέχουν στο Θερινό Τμήμα της Βουλής, αποφάσισαν χτες: Αν το Σύνταγμα της Ελλάδας δε συμφωνεί με τη Συνθήκη του Μάαστριχτ, τόσο το χειρότερο για το Σύνταγμα.

Θέμα της συζήτησης ήταν νομοσχέδιο με το οποίο παρέχεται η δυνατότητα εργασίας στο δημόσιο και στους υπηκόους των άλλων κρατών - μελών της Ευρωπαϊκής Ενωσης, ρύθμιση που έρχεται σε ευθεία αντίθεση με το άρθρο 4 του Συντάγματος, με το οποίο ορίζεται ότι "μόνο Ελληνες πολίτες είναι δεκτοί σε όλες τις δημόσιες λειτουργίες... ".

Η σπουδή της κυβέρνησης να φέρει ένα τέτοιας σημασίας νομοθέτημα στο Θερινό Τμήμα, αντί της Ολομέλειας όπως έπρεπε, έχει την εξήγησή της. Λίγες μέρες πριν το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο είχε ζητήσει από το ελληνικό κράτος να πάρει όλα τα μέτρα για την ανεμπόδιστη πρόσβαση πολιτών από άλλα κράτη - μέλη για εργασία στο δημόσιο, όπως ορίζει και η Συνθήκη του Μάαστριχτ.

Είναι κατανοητό ότι στη συγκεκριμένη περίπτωση δεν έχουμε σύγκρουση του Κοινοτικού Δικαίου με έναν οποιοδήποτε νόμο, αλλά με το "νόμο των νόμων", το Σύνταγμα. Επομένως, για να εφαρμοστεί η συγκεκριμένη απόφαση, πρέπει να προηγηθεί η αλλαγή του συγκεκριμένου άρθρου του Συντάγματος και οι διαδικασίες για κάτι τέτοιο είναι συγκεκριμένες και σαφείς.

Από την άποψη αυτή οι βουλευτές του ΠΑΣΟΚ, της Νέας Δημοκρατίας και της Πολιτικής Ανοιξης άνοιξαν προχτές έναν πολύ επικίνδυνο δρόμο. Κάλλιστα με βάση την προχθεσινή απόφαση μπορεί να καταργηθεί στην πράξη, χωρίς αναθεώρηση, οποιαδήποτε διάταξη του Συντάγματος.

Θα πρέπει βεβαίως να σημειωθεί ότι το άρθρο 4 δε θεσπίστηκε για να δίνει δουλιά μόνο στους Ελληνες, με τον αποκλεισμό των αλλοδαπών από το δημόσιο. Εχει έννοια μόνο σαν μέτρο προάσπισης του δημόσιου εθνικού συμφέροντος. Η κατάργησή του, επομένως, δεν έχει να κάνει - όπως ισχυρίστηκαν ορισμένοι βουλευτές - με την κατάργηση εθνικών φραγμών στο δικαίωμα της εργασίας. Ούτε βεβαίως μπορούν να ισχυριστούν ότι το δημόσιο εθνικό συμφέρον προστατεύεται, αφού οι αλλοδαποί δε θα μπορούν να εργάζονται στους τομείς της άμυνας και της ασφάλειας. Εκτός και αν θέλουν να πιστέψουμε ότι κρίσιμοι στρατηγικοί τομείς, όπως οι τηλεπικοινωνίες, η ενέργεια, οι μεταφορές (αεροπορικές, οδικές, σιδηροδρομικές), οι επιστημονικές έρευνες, είναι στεγανοποιημένοι ή μπορεί να στεγανοποιηθούν από τις ανάγκες και τους σχεδιασμούς της εθνικής άμυνας.

Η εξέλιξη αυτή στο Θερινό Τμήμα της Βουλής αποτελεί κυρίως - εκτός των άλλων σοβαρών παραμέτρων που έχει - σοβαρότατο πλήγμα όχι μόνο κατά της συνταγματικής νομιμότητας, αλλά και κατά της κρατικής και εθνικής υπόστασης. Η λογική του μονόδρομου και της υποταγής υπερίσχυσε της εθνικής κυριαρχίας.

"Αποδείχνεται πόσο υποκριτικές είναι οι κραυγές περί εθνικών συμφερόντων, οι υπερπατριωτικές κραυγές, οι οποίες παύουν όταν έρχεται η "βασιλική διαταγή" και τα "σκυλιά δένονται"", τόνισε ο βουλευτής του ΚΚΕ Στρατής Κόρακας, ανακοινώνοντας την αποχώρηση των βουλευτών του Κόμματος από τη συζήτηση.

ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΕΞΟΡΜΗΣΗ ΤΟΥ ΚΚΕ
Συνεχίζεται σε όλη τη χώρα

Συνεχίζεται η πλατιά Πολιτική Εξόρμηση που πραγματοποιεί το ΚΚΕ, με στόχο την ολόπλευρη ενημέρωση του λαού για τις αποφάσεις του 15ου Συνεδρίου.

Στα πλαίσια αυτής της Εξόρμησης έχουν προγραμματιστεί οι παρακάτω ανοιχτές συγκεντρώσεις που διοργανώνουν:

Σήμερα Σάββατο
  • Η ΝΕ Αττικής: Πόρτο Ράφτη Μαρκόπουλου στην Πλατεία Σπυρίδωνα, στις 8.30 μ.μ. Θα μιλήσει ο Παναγιώτης Σοφός,μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ.
  • Η ΝΕ Πρέβεζας, στην παραλία της Πρέβεζας,στις 9 μ.μ. Θα μιλήσει ο Γιάννης Ποσοτίδης,μέλος της Γραμματείας της ΚΕ του ΚΚΕ.
  • Η ΝΕ Λευκάδας: Κεντρική πλατεία Λευκάδας,στις 9 μ.μ. Θα μιλήσει ο Γεράσιμος Αραβανής,βουλευτής και μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ.
  • Η ΝΕ Τρικάλων: Ζάρκο,στις 9.30 μ.μ. Θα μιλήσει ο Βαγγέλης Μπούτας,μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ.
  • Η Αχτιδική Επιτροπή Θήβας: Θεσπιές Βοιωτίας στις 9 μ.μ. Θα μιλήσει ο Γιώργος Γκικόπουλος, μέλος της Επιτροπής Περιοχής Αν. Στερεάς και Εύβοιας.
Αύριο Κυριακή
  • Η ΝΕ Κοζάνης: Ποντοκώμη στην αίθουσα του κοινοτικού καταστήματος. Θα μιλήσει ο Αντώνης Τσάκωνας,μέλος του Γραφείου Περιοχής Δυτ. Μακεδονίας του ΚΚΕ.
  • Η ΝΕ Λέσβου: Στα χωριά Φίλια, Ανεμώτια, Σκαλοχώρι,θα περιοδεύσει κλιμάκιο της ΝΕ του ΚΚΕ με επικεφαλής τον Δημήτρη Κεληγιάννη,μέλος της ΝΕ Λέσβου.
  • Η ΝΕ Ηρακλείου Κρήτης: Γέργερη,με ομιλητή τον Κώστα Ξυλούρη.
Τη Δευτέρα 15-7-96
  • Η ΝΕ Τρικάλων: Ράζα,στις 9 μ.μ. Θα μιλήσει ο Αχιλλέας Κανταρτζής,μέλος της ΕΠ Θεσσαλίας του ΚΚΕ.
  • Η ΝΕ Ηρακλείου Κρήτης: Κουνάβοι,με ομιλητή τον Μανώλη Συντυχάκη.Την Πέμπτη 18-7-96
  • Η ΝΕ Ηρακλείου Κρήτης: Χουδέτσι,με ομιλητή τον Τηλέμαχο Δημουλά,μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ. Τεφέλι,με ομιλητή τον Μιχάλη Φαρσάρη.
Την Παρασκευή 19-7-96
  • Η ΝΕ Λέσβου: Κάπη,θα μιλήσει ο Ηλίας Βουλβούλης,μέλος του Γραφείου της ΝΕ Λέσβου.
  • Η ΝΕ Ηρακλείου Κρήτης: Σκαλάνι,με ομιλητή τον Μιχάλη Φαρσάρη.
ΔΗΜΟΣΙΟΠΟΙΗΣΗ ΤΟΥΡΚΙΚΩΝ ΠΑΡΑΒΙΑΣΕΩΝ
Η κυβέρνηση λειτούργησε συντονισμένα...

Σαν ενέργεια που έγινε κατόπιν συνεννόησης με το υπουργείο Εξωτερικών, παρουσίασε χτες ο υπουργός Τύπου, Δ. Ρέππας, τη δημοσιοποίηση από το υπουργείο Αμυνας αναλυτικών στοιχείων για τις τουρκικές παραβιάσεις του ελληνικού εναέριου χώρου στο Αιγαίο το τελευταίο εξάμηνο, συγκριτικά με τα προηγούμενα χρόνια. Με αυτό τον τρόπο ο κυβερνητικός εκπρόσωπος προσπάθησε να απαντήσει στα δημοσιεύματα που έκαναν λόγο για πρωτοβουλία του Γερ. Αρσένη, ώστε να ασκήσει πίεση στον Κ. Σημίτη. Σχετική ανακοίνωση εξέδωσε και ο υπουργός Αμυνας, όπου αναφέρει ότι "η κυβέρνηση λειτούργησε συντονισμένα".

Τα στοιχεία που αφορούν τις τουρκικές παραβιάσεις, είπε ο Δ. Ρέππας, "δυστυχώς επιβεβαιώνουν τις θέσεις της κυβέρνησης ότι δεν είναι δυνατόν να υπάρξει εξομάλυνση ανάμεσα στις σχέσεις Ελλάδας - Τουρκίας".Και πρόσθεσε: "Λέω δυστυχώς, γιατί εμείς επιθυμούμε να υπάρξει εξομάλυνση. Αλλά βεβαίως η εξομάλυνση αυτή προϋποθέτει και από την άλλη πλευρά να υπάρχει ανάλογη συμπεριφορά. Και αυτή η συμπεριφορά δεν υπάρχει".

Οταν ρωτήθηκε αν το θέμα συναρτάται με τις συζητήσεις για νέους εξοπλισμούς, είπε μεν ότι "η ισορροπία στο Αιγαίο είναι τέτοια ώστε να διασφαλίζεται η υπεράσπιση του εθνικού μας χώρου", αλλά στην ουσία άφησε ανοιχτό το θέμα, λέγοντας "πάντοτε υπάρχουν περιθώρια για βελτίωση και εκσυγχρονισμό".



Διακήρυξη της ΚΕ του ΚΚΕ για τη συμπλήρωση 80 χρόνων από το τέλος του Β' Παγκοσμίου Πολέμου και την Αντιφασιστική Νίκη των Λαών
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ