Σπείρα εκβιαστών εξαρθρώθηκε από την Ασφάλεια Αττικής. Σύμφωνα με την Αστυνομία, μέλη της ήταν οι Βασίλειος Φραγκογιάννης, 39 χρόνων, Ελένη και Αναστασία Νικολιτσέα, 28 και 25 χρόνων αντίστοιχα, ο Παντελεήμων Κρητικός, ο Δημήτριος Τσόγκας, 42 χρόνων και ο Αλβανός Δημήτριος Λάμης, 32 χρόνων.
Από την προανάκριση προέκυψε ότι οι δράστες αποσπούσαν εκβιαστικά χρήματα από καταστηματάρχες του λεκανοπεδίου Αττικής. Στο σπίτι του Τσόγκα στην οδό Ρούπελ 21 στη Ν. Κηφισιά βρέθηκαν και κατασχέθηκαν χρήματα, αλλά και φάκελοι που εξωτερικά ανέγραφαν περιοχές της Αττικής και επωνυμίες καταστημάτων, ενώ δίπλα από αυτές υπήρχαν γραμμένα τα χρηματικά ποσά που κατέβαλλαν τα καταστήματα αυτά για "προστασία".
Στην κατοχή του Τσόγκα βρέθηκε μικρό αρχείο με κάρτες 45 περίπου καταστημάτων. Επίσης κατασχέθηκαν δυο πιστόλια και χρήματα. Λιάμης και Τσόγκας πιάστηκαν προχτές "εν ώρα εργασίας" μέσα στο ζαχαροπλαστείο "Παπαγκαλίνο" στο Κεφαλάρι.
Αλλη μια σπείρα εξαρθρώθηκε από την Αστυνομία που διακινούσε αυτοκίνητα - "μαϊμούδες" στην ελληνική αγορά. Πρόκειται για τους Αθανάσιο Μητσάνη, 49 χρόνων, Οδυσσέα Δρακάκη, 54 χρόνων, Κωνσταντίνο και Ευστράτιο Τσάλα, 32 και 34 χρόνων αντίστοιχα. Εις βάρος τους έχει σχηματιστεί δικογραφία για διακεκριμένες κλοπές, πλαστογραφία και λαθρεμπορία.
Κατά την Αστυνομία οι δράστες αγόραζαν τρακαρισμένα αυτοκίνητα σε χαμηλές τιμές, κυρίως νέα μοντέλα, τα οποία δεν τα επισκεύαζαν αλλά τα αντικαθιστούσαν με κλεμμένα ή εισαγόμενα. Τα τελευταία τα εισήγαγαν χωρίς να πληρώσουν τους φόρους και τους δασμούς. Στη συνέχεια εξαφάνιζαν τα τεχνικά στοιχεία αυτών των αυτοκινήτων και στις αντίστοιχες θέσεις χτύπαγαν τα τεχνικά στοιχεία των τρακαρισμένων. Μετά τα πουλούσαν σε ανύποπτους αγοραστές.
Μέχρι προχτές είχαν κατασχεθεί εφτά ΙΧ, ενώ στο ηλεκτρολογείο του Τσάλα βρέθηκαν εξαρτήματα αυτοκινήτου που διαπιστώθηκε ότι προέρχονταν από ΙΧ που είχε κλαπεί το 1993 από την περιοχή της Γλυφάδας.