ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 13 Ιούλη 1996
Σελ. /24
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΑΣΤΥΝΟΜΙΚΟΙ - ΠΥΡΟΣΒΕΣΤΕΣ - ΛΙΜΕΝΙΚΟΙ
Απαράδεκτο το νέο μισθολόγιο

Σε συζήτηση "περί ανέμων και υδάτων" εξελίχθηκε η χτεσινή συνάντηση του υπουργού Δημόσιας Τάξης Κ. Γείτονα με εκπροσώπους συνδικαλιστικών οργανώσεων αστυνομικών, πυροσβεστών και λιμενικών. Ετσι τη χαρακτήρισε ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Αστυνομικών Υπαλλήλων Δ. Κυριαζίδης,υπογραμμίζοντας ότι δεν ικανοποιούνται τα οικονομικά αιτήματα των αστυνομικών και το υπουργείο αντιμετωπίζει "αφ' υψηλού" τους αστυνομικούς υπαλλήλους. Στη συνάντηση ο Κ. Γείτονας δήλωσε ικανοποιημένος από το περιεχόμενο του νομοσχεδίου, δεν έδωσε όμως αντίγραφό του στους συνδικαλιστές. Επίσης τους δήλωσε ότι το σχετικό νομοσχέδιο θα κατατεθεί σε λίγες μέρες στη Βουλή, όπως έχει μέχρι σήμερα.

Με χτεσινές δηλώσεις του ο Κ. Γείτονας χαρακτήρισε "άσκοπη" την κινητοποίηση αστυνομικών, πυροσβεστών και λιμενικών και "κατάκτηση" το νομοσχέδιο. Ομως, όπως επισημαίνει η ΠΟΑΣΥ, μεγαλώνει η ψαλίδα των αποδοχών, αφού παρέχονται μεγαλύτερες ποσοστιαίες αυξήσεις στους υψηλόβαθμους αξιωματικούς σε σχέση με τους κατώτερους. Σε ανακοίνωσή της διευκρινίζει ότι "το μεγαλύτερο μέρος των εν ενεργεία αστυνομικών δεν εξελίσσεται ούτε βαθμολογικά ούτε μισθολογικά, όπως αυτό συμβαίνει στις Ενοπλες Δυνάμεις, με αποτέλεσμα σύμφωνα με το νομοσχέδιο, να παραμένει στα κατώτερα κλιμάκια μισθού και σύνταξης".

Σύμφωνα με την ΠΟΑΣΥ, το νέο μισθολόγιο επιχειρεί με δόσεις να χορηγήσει μια ποσοστιαία συνολική αύξηση 14,5% για τους εν ενεργεία και 13,8% για τους συνταξιούχους. Η πραγματική όμως αύξηση που θα δοθεί δε θα ξεπεράσει συνολικά το 6,5% για τους εν ενεργεία και 4,8% για τους συνταξιούχους, αν ληφθεί υπόψη ότι όλες οι κρατήσεις (ασφαλιστικές εισφορές, φορολογία κτλ.) έχουν ως βάση το βασικό μισθό και το χρονοεπίδομα και με τον προτεινόμενο τριπλασιασμό του θα τριπλασιαστούν αντίστοιχα και οι κρατήσεις κάθε φύσης. Επίσης η αλλαγή φορολογικής κλίμακας και ο τρέχων πληθωρισμός θα εξανεμίσουν κάθε προβλεπόμενη ποσοστιαία αύξηση.

  • Θέματα τρομοκρατίας συζήτησαν χτες ο πρωθυπουργός Κ. Σημίτης με τον υπουργό Δημόσιας Τάξης Κ. Γείτονα. Μετά τη συνάντηση ο Κ. Γείτονας δήλωσε ότι οι έρευνες της ΕΛΑΣ για την πρόσφατη ένοπλη επίθεση στον αστυνομικό - φρουρό των γραφείων του ΠΑΣΟΚ "προχωρούν με καλό τρόπο".
ΛΑΘΡΕΜΠΟΡΙΟ ΠΕΤΡΕΛΑΙΟΥ
Χρυσές δουλιές με το... μαύρο χρυσό

Νέα υπόθεση λαθρεμπορίας πετρελαίου, που αποκαλύφθηκε από τις ανακριτικές αρχές του Πειραιά, αφορά εικονικούς εφοδιασμούς θαλαμηγών. Το δημόσιο ζημιώθηκε κατά 414 εκατ. δραχμές

"Δελτίο και εκατομμύριο" κέρδιζαν πάνω - κάτω οι λαθρέμποροι του μαύρου χρυσού τα τέσσερα τελευταία χρόνια, πουλώντας ανενόχλητοι στην εσωτερική αγορά αφορολόγητο το πετρέλαιο που εξασφάλιζαν μέσω εικονικών εφοδιασμών θαλαμηγών πλοίων.

Η νέα υπόθεση λαθρεμπορίας πετρελαίου, που αποκαλύφθηκε από τις ανακριτικές αρχές του Πειραιά, αφορά εικονικούς εφοδιασμούς θαλαμηγών, που έγιναν από το 1992 έως το 1995 και δικαιολογήθηκαν με 383 πλαστά δελτία παραλαβής 4.749.300 λίτρων πετρελαίου, από την παράνομη πώληση των οποίων το δημόσιο ζημιώθηκε κατά 414.370.000 δραχμές από διαφυγόντες δασμούς και φόρους.

Τους ανεφοδιασμούς των θαλαμηγών, οι οποίες είτε είναι ανύπαρκτες, είτε δε βρίσκονταν στις επίμαχες μαρίνες τις ημέρες, που φαίνεται από τα παραστατικά έγγραφα να... παρέλαβαν καύσιμα, βεβαίωναν ψευδώς 20 τελωνειακοί υπάλληλοι των κλιμακίων Φλοίσβου και Ζέας του "αμαρτωλού" ΙΑ τελωνείου Πειραιά, οι οποίοι διώκονται για ψευδή βεβαίωση κατ' εξακολούθηση σε βαθμό κακουργήματος και άμεση συνέργεια στη λαθρεμπορία. Οι περισσότεροι από αυτούς βρίσκονται ήδη προφυλακισμένοι καθώς ενέχονται σε αρκετές από τις υποθέσεις λαθρεμπορίας πετρελαίου, που έχουν αποκαλυφθεί τον τελευταίο ενάμιση χρόνο.

Προφυλακισμένος είναι και ο Λ. Ρεπούλιας,εκπρόσωπος της ανεφοδιαστικής εταιρίας "Β. Ρεπούλια",με έδρα στη Λ. Βουλιαγμένης 322 στο Μπραχάμι, που διακίνησε παράνομα τα πέντε σχεδόν εκατομμύρια λίτρα πετρελαίου για να μοιραστεί, όπως φέρεται, στη συνέχεια τα κέρδη με τις εταιρίες πετρελαιοειδών και τους τελωνειακούς. Εναντίον του ο προϊστάμενος της εισαγγελίας Πρωτοδικών, Γ. Λαμπρόπουλος, άσκησε χτες δίωξη για λαθρεμπορία κατ' εξακολούθηση και ηθική αυτουργία στην ψευδή βεβαίωση σε βαθμό κακουργήματος.

Παρ' όλα αυτά, το Συμβούλιο Πλημμελειοδικών Πειραιά απέρριψε χτες ως απαράδεκτη την προσφυγή της εισαγγελέα Πρωτοδικών Κ. Στουραϊτου εναντίον της διάταξης του 5ου τακτικού ανακριτή Πειραιά Γ. Βλαχόπουλου,με την οποία βγήκε από τη φυλακή ο επιχειρηματίας Δ. Μελισσανίδης,που ενέχεται επίσης σε υποθέσεις λαθρεμπορίας πετρελαίου. Μειοψήφησε ο πρόεδρος Πρωτοδικών Δ. Φλέγκας,αλλά οι συνάδελφοί του Δ. Μόκας και Β. Λαμπρόπουλος είχαν διαφορετική γνώμη. Επίσης, με αποφάσεις και του Συμβουλίου Εφετών Πειραιά, έχουν κατά καιρούς αποφυλακιστεί αρκετοί από τους προφυλακισθέντες των υποθέσεων του λαθρεμπορίου πετρελαίου.

Εδώ και ενάμιση χρόνο, πάντως, οπότε ξεκίνησαν οι συντονισμένες έρευνες των δικαστικών αρχών του Πειραιά με τη συνδρομή κλιμακίου της Ειδικής Υπηρεσίας Τελωνειακών Ερευνών, φαίνεται πως ανεστάλη σχετικά η δραστηριότητα του κυκλώματος των λαθρεμπόρων, καθώς σύμφωνα με τα στοιχεία που υπάρχουν, αυξήθηκαν κατά 27 έως 28 % τα έσοδα από τους σχετικούς δασμούς και φόρους.

Γερ. ΤΡ.

Προληπτική Ιατρική για όλους τους μαθητές

Την έντονη αντίθεσή της εκφράζει η Ενωση Γονέων και Κηδεμόνων του 4ου Διαμερίσματος Αθήνας,στο προτεινόμενο σχέδιο του υπουργείου Παιδείας για το Εθνικό Απολυτήριο και για την καταβολή του ποσού των 1.000 δραχμών από τους γονείς για την εξέταση των μαθητών σε γιατρό Σχολικής Ιατρικής.

Η Ενωση τονίζει ότι το Εθνικό Απολυτήριο δεν μπορεί να θεωρηθεί σαν βάση για συζήτηση, αφού, έτσι όπως είναι δομημένο, καθιερώνει την παραπαιδεία και την προχειρότητα στην εκπαίδευση, ενώ για την Προληπτική Ιατρική στα σχολεία αναφέρει: "Η Προληπτική Ιατρική στους μαθητές και τις μαθήτριες όλων των βαθμίδων εκπαίδευσης θα πρέπει να γίνεται από το αρμόδιο υπουργείο δωρεάν με ταυτόχρονη ενημέρωση και των γονιών για τα ζητήματα αυτά. Η Προληπτική Ιατρική σε έναν τόσο ευαίσθητο τομέα δεν μπορεί να είναι αποσπασματική και να εξαρτάται από την οικονομική δυνατότητα της οικογένειας και είναι αδιανόητο ότι θα πληρώνουμε μέσα στο δημόσιο σχολείο τους διορισμένους από το κράτος γιατρούς της Σχολικής Ιατρικής".

Η Ενωση καλεί τους αρμόδιους φορείς να οργανώσουν την Προληπτική Ιατρική σε όλα τα σχολεία, με τους υποχρεωτικούς εμβολιασμούς, την ενημέρωση γονιών, εκπαιδευτικών και μαθητών και την απαραίτητη τεχνική υποδομή, δωρεάν. Για το Εθνικό Απολυτήριο ζητά την απόσυρσή του και τη συζήτηση με όλους τους αρμόδιους φορείς, από το Σεπτέμβρη, στη βάση της δημόσιας δωρεάν παιδείας σε όλες τις βαθμίδες της εκπαίδευσης με πρωινά σχολεία.

Αλλοι 19 λαθρομετανάστες

Τούρκοι δουλέμποροι έφεραν χτες μια ακόμα ομάδα λαθρομεταναστών στην Ελλάδα, ενώ εξαρθρώθηκε η σπείρα των Ιταλών δουλεμπόρων, που παράτησαν προχτές τα χαράματα στο Λαύριο τους 22 λαθρομετανάστες από το Πακιστάν, την Ινδία και το Μπαγκλαντές.

Χτες στις 6.40 το πρωί συνελήφθη επ' αυτοφώρω ο Τούρκος μεταφορέας, ενώ αποβίβαζε 19 Ιρακινούς, Ιρανούς αλλά και Τούρκους λαθρομετανάστες στη νησίδα Στρογγύλη, κοντά στο Καστελόριζο. Οι 18 λαθρομετανάστες ήταν άνδρες και μαζί τους είχαν μία γυναίκα, αλλά και ένα μωράκι κουρδικής καταγωγής.

Η υπό τουρκική σημαία λέμβος "Ρόκετ 1", που χρησιμοποιήθηκε για τη μεταφορά, κατασχέθηκε, ενώ ο δουλέμπορος και οι λαθρομετανάστες κρατούνται στο Λιμενικό Σταθμό Καστελόριζου και θα προσαχθούν σήμερα στον εισαγγελέα Πλημμελειοδικών Ρόδου.

Στο μεταξύ επιβεβαιώθηκαν οι πληροφορίες, σύμφωνα με τις οποίες είχαν εντοπιστεί οι Ιταλοί δουλέμποροι του Λαυρίου. Ετσι συνελήφθησαν ο 52χρονος Λουτσιάνο Μποσκαρντίνι και ο 33χρονος Εντσο Γκαλέζι, κυβερνήτης και πλήρωμα αντίστοιχα του με σημαία Ιταλίας θαλαμηγού σκάφους "Ελμο". Οι δουλέμποροι αναγνωρίστηκαν από τους λαθρομετανάστες, που επιβεβαίωσαν ότι οι δύο Ιταλοί τούς μετέφεραν από το Κουσάντασι της Τουρκίας στο Σούνιο. Οι λιμενικές αρχές του Λαυρίου συνέλαβαν έναν ακόμη Ιταλό, τον Αλεσάντρο Ζαμάι, καθώς όπως προέκυψε από την προανάκριση εμπλέκεται στην ίδια υπόθεση.

Εκδήλωσαν ενδιαφέρον για το "Λιανοκλάδι"

Δεκαοχτώ κοινοπραξίες εργοληπτικών επιχειρήσεων εκδήλωσαν το ενδιαφέρον τους για την κατασκευή της νέας διπλής σιδηροδρομικής γραμμής μεταξύ Τιθορέας και Λιανοκλαδίου, μήκους 19 χιλιομέτρων. Το έργο, το οποίο θεωρείται το σημαντικότερο και δυσκολότερο του επενδυτικού προγράμματος του ΟΣΕ για το διάστημα 1995-1999, περιλαμβάνει δύο παράλληλες σήραγγες μήκους 9 χιλιομέτρων η κάθε μία, σιδηροδρομικές γέφυρες, ανισόπεδες διαβάσεις, χωματουργικά και άλλα έργα οδοποιίας. Η δαπάνη του ανέρχεται στα 75 δισ. και το έργο προβλέπεται να ολοκληρωθεί σε σαράντα μήνες από την υπογραφή της σύμβασης. Για τη χρηματοδότησή του θα δοθούν πόροι και από το 2ο Κοινοτικό Πλαίσιο Στήριξης. Από τις δεκαοχτώ κοινοπραξίες θα προεπιλεγούν οι οχτώ, οι οποίες θα συμμετάσχουν στη Β φάση του διαγωνισμού.

ΟΛΥΜΠΙΑΚΗ ΑΕΡΟΠΟΡΙΑ
Συγνώμη χωρίς μέτρα

Συγνώμη από το επιβατικό κοινό για την ταλαιπωρία που υφίσταται, εξαιτίας των καθυστερήσεων στις πτήσεις, ζητάει η "Ολυμπιακή Αεροπορία". Το ΔΣ της ΟΑ, σε χτεσινή του συνεδρίαση, εξέτασε την κατάσταση που έχει διαμορφωθεί στους χώρους των αεροδρομίων και υπόσχεται ότι στο άμεσο μέλλον ...οι συνθήκες θα καλυτερεύσουν, αν και δεν κατέληξε σε συγκεκριμένες αποφάσεις. Πάντως η διοίκηση της εταιρίας διευκρινίζει ότι οι καθυστερήσεις δεν εξαρτιούνται πάντα από την ΟΑ, γιατί στο έργο της εμπλέκονται και άλλοι φορείς και υπηρεσίες, όπως η Υπηρεσία Πολιτικής Αεροπλοϊας. Εξάλλου, σύμφωνα με πληροφορίες, τελούν υπό παραίτηση ο διευθυντής Πτητικής Εκμετάλλευσης Λαμπρόπουλος και ο Β. Μπούρδος διευθυντής Προγραμματισμού Πληρωμάτων.

Σχολιάζοντας τις τελευταίες εξελίξεις στον εθνικό αερομεταφορέα, συνδικαλιστές του χώρου υπογράμμιζαν ότι αυτό που έχει ανάγκη η ΟΑ είναι αλλαγή στην πολιτική της για την οποία την ευθύνη φέρνει η κυβέρνηση. Αλλωστε - σχολίαζαν - αλλαγές προσώπων έχουμε πολύ συχνά, αλλά η πολιτική παραμένει πάντα ίδια. Αναφερόμενοι στις δηλώσεις του υπουργού Μεταφορών και Επικοινωνιών Χ. Καστανίδη, τόνιζαν πως οι λεονταρισμοί και η διάχυση των ευθυνών δεν απαλλάσσουν την κυβέρνηση από τις ευθύνες της. Οσο μάλιστα δεν αντιμετωπίζονται τα πραγματικά προβλήματα της ΟΑ, όπως είναι η έλλειψη προσωπικού πρώτης γραμμής, η εκπαίδευση, τα έργα υποδομής των αεροδρομίων και η ανανέωση του στόλου, η κατάσταση θα χειροτερεύει.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ