ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 13 Ιούλη 1996
Σελ. /24
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
Στις φάμπρικες της Γερμανίας...

Ελληνες εργάτες μεταφέρονται στη Γερμανία για επικίνδυνες δουλιές. Κι άλλο δουλεμπορικό κύκλωμα αποκαλύπτει το Συνδικάτο Μετάλλου Πειραιά και προειδοποιεί ότι κινδυνεύει η ζωή εργατών!

Την ύπαρξη ενός ακόμα κυκλώματος μεσαζόντων, που στέλνει Ελληνες εργάτες στη Γερμανία για επικίνδυνες δουλιές, αποκαλύπτει με επιστολή του προς τη Διεύθυνση Συνθηκών Εργασίας του υπουργείου Εργασίας,το Συνδικάτο Μετάλλου Πειραιά,καθώς αυτή τη φορά θύματα του κυκλώματος έπεσαν και μέλη του.

Αφορμή για την αποκάλυψη έδωσε μία καταγγελία ότι Ελληνες εργάτες, όχι μόνο έγιναν αντικείμενο άγριας εκμετάλλευσης, αλλά ορισμένοι από αυτούς κινδύνευσαν από διαρροή τοξικών αποβλήτων, με αποτέλεσμα να μεταφερθούν σε νοσοκομείο της Κολωνίας.Η πληροφορία αυτή δεν επιβεβαιώθηκε από την εργατική ακόλουθο της ελληνικής πρεσβείας στην περιοχή, καθώς το κύκλωμα φρόντισε να "τσουρμάρει" μικρές ομάδες εργατών από διάφορα σημεία της Ελλάδας που δεν έχουν επαφές μεταξύ τους.

Αυτό που επιβεβαιώθηκε είναι πως στο διάστημα από τις 4/7/96 μέχρι και τις 10/7/96 προωθήθηκαν στη Γερμανία περίπου 45 εργάτες για να δουλέψουν σε εργασίες συντήρησης μίας από τις υψικαμίνους της THYSSEN στο MARX LOOU του DUISBOURG στην περιοχή της Κολωνίας. Από αυτούς, 4 οργανωμένα μέλη του Συνδικάτου Μετάλλου Πειραιά επέστρεψαν σχεδόν πάραυτα στην Ελλάδα, καθώς φτάνοντας στην υψικάμινο, διαπίστωσαν ότι όχι μόνο τους είχαν εξαπατήσει ως προς τι δουλιά θα κάνουν, αλλά και ότι κινδύνευε η σωματική τους ακεραιότητα αν έμεναν εκεί.

Στη διάρκεια συνάντησης που έγινε στα γραφεία του Συνδικάτου, οι μεταλλεργάτες κατήγγειλαν: Οντας άνεργοι, έμαθαν από συνάδελφό τους ότι κάποιος Παπαστεργίου που έχει ένα γραφείο στη Σωκράτους 73 στην Αθήνα, μαζεύει εργάτες για τη Γερμανία. Οπως διαπίστωσαν αργότερα οι ίδιοι, ο Παπαστεργίου λειτουργούσε ως υπεργολάβος της ΣΙΝΕΞ που εδρεύει στον Ασπρόπυργο και η οποία είχε αναλάβει το έργο της THYSSEN.

Η προφορική συμφωνία που έκαναν, πρόβλεπε 10 ώρες πρωινή δουλιά έναντι 3.500 δρχ. την ώρα και για διάστημα 45 ημερών. Αντικείμενό τους θα ήταν να βγάλουν τις 1.300 παλιές ψήκτρες που καλύπτουν τα 70 μέτρα ύψος της υψικαμίνου και να τις αντικαταστήσουν με νέες. Οταν έφτασαν εκεί έμαθαν ότι οι Γερμανοί εργάτες ζητούσαν 30 μάρκα την ώρα και μία σειρά ειδικών μέτρων ασφαλείας. Σε ό,τι αφορά το μεροκάματο, πήραν κάποιες υποσχέσεις ότι οι μαστόροι θα πάρουν κάτι παραπάνω. Ως προς τις συνθήκες όμως τα πράγματα ήταν χειρότερα κι απ' ό,τι φαντάζονταν. Κατ' αρχήν, τους ανακοίνωσαν ότι δε δουλεύουν μόνο μέρα, αλλά σε τρεις βάρδιες όλο το 24ωρο. Στη συνέχεια, πριν ακόμα καλά - καλά ψυχτεί η υψικάμινος και χωρίς να γίνει καθαρισμός του δικτύου σωληνώσεων από το ψυκτικό υγρό, διατάχθηκε ένα συνεργείο Γιουγκοσλάβων να αρχίσει το κόψιμο των σωληνών εισαγωγής στις ψήκτρες. Από κάτω ακριβώς και με τα υγρά να τρέχουν πάνω τους άρχισαν να δουλεύουν τα συνεργεία των Ελλήνων.

Σύμφωνα με την καταγγελία των 4 μεταλλεργατών προς το Συνδικάτο, αυτή η μεθόδευση είχε ως αποτέλεσμα να "καούν" στο πρόσωπο και τα χέρια 11 εργάτες, οι οποίοι και χρειάστηκε να μεταφερθούν σε νοσοκομείο. Στις διαμαρτυρίες των μαστόρων που ζητούσαν να γίνει πρώτα καθαρισμός από τα υγρά και να τους δοθούν ειδικές φόρμες, οι υπεύθυνοι του συνεργείου ισχυρίστηκαν ότι το "κάψιμο" δεν ήταν από τα υγρά, αλλά από τις ηλεκτροκολλήσεις. Καθώς ο ισχυρισμός αυτός δεν "πατούσε" πουθενά, τελικά οι μεσάζοντες δέχτηκαν να πληρώσουν τα εισιτήρια επιστροφής σε όσους διαμαρτύρονταν.

Το Συνδικάτο Μετάλλου Πειραιά ζητά από το υπουργείο Εργασίας να παρέμβει για την προστασία των Ελλήνων εργατών που παραμένουν στην Κολωνία, επισημαίνοντας ταυτόχρονα ότι το κύκλωμα των μεσαζόντων προσλαμβάνει κι άλλους για να καλύψει τα κενά όσων έφυγαν.

Γενική αντίθεση στην "πειρατεία"
  • Σύσκεψη μαζικών φορέων, χτες, στο Ναύπλιο για το "Μάρκο Πόλο"
  • Σε συμπαράσταση στους αγώνες τους κάλεσαν το λαό της πόλης οι ναυτεργάτες

ΝΑΥΠΛΙΟ (της απεσταλμένης μας Β. ΝΙΕΡΗ) .-

Η "πειρατική" δραστηριότητα του κρουαζιερόπλοιου "Μάρκο Πόλο" πλήττει όχι μόνο τους ναυτεργάτες, αλλά συνολικά τα συμφέροντα του λαού μας και προκαλεί την εθνική υπερηφάνεια. Η αντίσταση των ναυτεργατών και ο αγώνας τους για την υπεράσπιση του καμποτάζ δεν πλήττει κανένα συμφέρον τους Ναυπλίου.

Αυτό επισημάνθηκε κατά τη διάρκεια σύσκεψης που έγινε χτες στο Ναύπλιο, όπου το περασμένο Σάββατο ο δήμαρχος της πόλης επιχείρησε, κατά τρόπο προκλητικό, να οργανώσει αντισυγκέντρωση (!) και επεισόδια εις βάρος των ναυτεργατών που αγωνίζονταν ενάντια στον κατάπλου του κρουαζιερόπλοιου με σημαία Μπαχάμες και αμερικανικών συμφερόντων. Στη σύσκεψη, που έγινε με πρωτοβουλία του τοπικού Εργατικού Κέντρου,πήραν μέρος ο αντιπρόεδρος της ΓΣΕΕ Γ. Μανώλης και ο γενικός γραμματέας της Συνομοσπονδίας Γ. Μαυρίκος,ο γενικός γραμματέας της Ομοσπονδίας Εργαζομένων στα Τουριστικά Επαγγέλματα, Χ. Κατσιώτης,ενώ από τις ναυτεργατικές οργανώσεις παραβρέθηκαν ο πρόεδρος και ο γραμματέας της ΠΕΜΕΝμ Θ. Σταματόπουλος και Σ. Τσιμπόγλου,καθώς και ο γενικός γραμματέας του ΕΚ Πειραιά Γ. Μανουσογιαννάκης.

Στη σύσκεψη συμμετείχαν, επίσης, εκπρόσωποι του Σσωματείου Ξενοδοχοϋπαλλήλων Ναυπλίου,που δήλωσαν την αλληλεγγύη τους στον αγώνα των ναυτεργατών, τονίζοντας ότι το Ναύπλιο δεν αποκομίζει τίποτα από αυτό το πλοίο.

Συμμετείχαν, επίσης, εκπρόσωποι των καταστηματαρχών λαϊκής τέχνης και του Εμπορικού Συλλόγου.Δεν παραβρέθηκε κανένας από το Δημοτικό Συμβούλιο, αν και ο δήμος είχε προσκληθεί.

Τη συμπαράστασή του στον αγώνα των ναυτεργατών εξέφρασε ο πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου Ναυπλίου Ρ. Μπαρού,ο οποίος τόνισε: "Αναλάβαμε την πρωτοβουλία της σημερινής σύσκεψης για να αποφύγουμε στο μέλλον επεισόδια σαν και αυτά που ζήσαμε το τελευταίο διάστημα στο Ναύπλιο και που κανέναν δεν κάνουν περήφανο. Ο κόσμος είναι ανενημέρωτος. Εχει περάσει η προπαγάνδα του δημάρχου ότι, με λίγα λόγια, οι ναυτεργάτες κάνουν κακό στο Ναύπλιο. Ο κόσμος θα ενημερωθεί και θα καταλάβει".

Ο γραμματέας του ΕΚ Πειραιά Γ. Μανουσογιαννάκης κατάγγειλε τη στάση του δημάρχου Ναυπλίου και τόνισε ότι η δραστηριότητα του "Μάρκο Πόλο" πλήττει την εθνική οικονομία και τον τουρισμό και συμβάλλει στο να μην έχουμε πλοία με ελληνική σημαία, καθώς και στην εκπαραθύρωση των Ελλήνων ναυτεργατών. "Η κοινή λογική - συνέχισε - αποδεικνύει ότι κανένα συμφέρον του Ναυπλίου δε θίγεται από τους αγώνες των ναυτεργατών, γιατί οι επιβάτες του πλοίου - ανεξάρτητα από τις κινητοποιήσεις - δεν πρόκειται να παραμείνουν στο Ναύπλιο. Πιστεύουμε ωστόσο - τόνισε - ότι στο όνομα κάποιων... δολαρίων που ίσως αφήσουν, δεν μπορεί να εξαγοράζουν την αξιοπρέπειά μας". Καταλήγοντας αποκάλυψε τις ευθύνες της κυβέρνησης για τις συνεχιζόμενες προκλήσεις και κάλεσε το λαό του Ναυπλίου να συμπαρασταθεί στον αγώνα των ναυτεργατών.

Βιβλία από την Εργατική Εστία

Από την Τετάρτη 17 του Ιούλη αρχίζει η δωρεάν διανομή από την Εργατική Εστία των δελτίων αγοράς βιβλίων, προς τους εργαζόμενους και συνταξιούχους δικαιούχους της, στην περιοχή της Αττικής.

Τα δελτία θα διανέμονται με την προσκόμιση των απαραίτητων δικαιολογητικών, για μεν τους εργαζόμενους κάθε Τετάρτη και Παρασκευή από 8πμ ως 13μμ, για δε τους συνταξιούχους κάθε Πέμπτη τις ίδιες ώρες. Οι δικαιούχοι μπορούν να τα προμηθεύονται από τα κέντρα διανομής του Οργανισμού.

Επίσης, την Τετάρτη αρχίζει και η δωρεάν διανομή εισιτηρίων θεάτρου θερινής περιόδου για τους δικαιούχους της Αττικής, που θα διανέμονται από τα ίδια κέντρα και τις ίδιες ώρες και μέρες. Από τη μεθεπόμενη Τετάρτη 24 του Ιούλη θα αρχίσει η διανομή των εισιτηρίων για τους θερινούς κινηματογράφους.

ΣΥΛΛΟΓΙΚΕΣ ΣΥΜΒΑΣΕΙΣ ΣΤΟ ΔΗΜΟΣΙΟ
Στο αόριστο μέλλον...

ΧΑΛΚΙΔΑ (του ανταποκριτή μας).-

Στον "κοινωνικό διάλογο" και τη "συναίνεση" παρέπεμψε, κατά την ομιλία του στην ημερίδα που διοργάνωσε χτες η ΑΔΕΔΥ στη Χαλκίδα, ο υπουργός Εσωτερικών, Ακ. Τσοχατζόπουλος,αποφεύγοντας έντεχνα να δεσμευτεί για το πότε και με ποιες προϋποθέσεις θα κατατεθεί στη Βουλή ο νόμος για τις ελεύθερες συλλογικές διαπραγματεύσεις στους δημόσιους υπάλληλους μετά την κύρωση των ΔΣΕ 151 και 154.

Θέμα της ημερίδας ήταν "Η διεκδίκηση του θεσμού των ελεύθερων συλλογικών διαπραγματεύσεων, ευρωπαϊκή εμπειρία" και εισηγητές οι καθηγητές πανεπιστημίου, κ. Κουκιάδης και κ. Μακρυδημήτρης. Επίσης, συμμετείχαν και μίλησαν συνδικαλιστές αντίστοιχων οργανώσεων από Ιταλία, Ισπανία, Πορτογαλία και Κύπρο, καθώς και εκπρόσωποι κομμάτων και φορέων.

Γενικόλογες και αόριστες οι τοποθετήσεις του υπουργού, διανθίζονταν από φράσεις για "συνεπή πολιτική στρατηγική της κυβέρνησης στη δημόσια διοίκηση". Οι εκπρόσωποι των ΝΔ - ΠΟΛ.ΑΝ. - "ΣΥΝ", πήραν το μήνυμα και υπερακόντισαν σε "κοινωνικό διάλογο" και "συναίνεση".

Ο εκπρόσωπος του ΚΚΕ,μέλος της ΚΕ, Λουκάς Γκούνης,αφού κατάγγειλε τις μέχρι σήμερα κυβερνήσεις για την καθυστέρηση και την πολιτική που ασκούν στη δημόσια διοίκηση, σημείωσε πως η επικύρωση των σχετικών 151 και 154 Διεθνών Συμβάσεων, αποτελεί κατάκτηση που όμως για να ολοκληρωθεί απαιτείται η αγωνιστική ενότητα των εργαζομένων.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ