ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 6 Ιούλη 1996
Σελ. /28
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
"Γεννούν" τη ζωή, αποφάσισαν ειρήνη!

Συνάντηση γυναικών της Χίου με γυναίκες από την Τουρκία

"Μάνα" προφέρεται στα ελληνικά, "ανέ" στα τούρκικα. Παρά τη διαφορά όμως στην προσφώνηση, το άκουσμα αυτής της λέξης θα προκαλεί πάντα τα ίδια τρυφερά συναισθήματα. Αλλά και το ίδιο αίσθημα ευθύνης απέναντι στη ζωή που γεννιέται απ' τις "μάνες" όλου του κόσμου.

Αυτό φαίνεται να το γνωρίζουν καλά οι γυναίκες της Χίου και των Βουρλών Τουρκίας, οι οποίες συναντήθηκαν το προηγούμενο Σαββατοκύριακο, για να συζητήσουν τα προβλήματά τους, να ανταλλάξουν απόψεις και εμπειρίες και κυρίως να υψώσουν το ανάστημά τους μπροστά στο ενδεχόμενο ενός πολέμου ανάμεσα στους δύο λαούς και ενάντια σ' αυτούς που τον προετοιμάζουν. Η πρωτοβουλία ανήκει στο Σύλλογο Γυναικών Χίου και η συνάντηση έγινε στους τουρκικούς Δήμους Βουρλών και Αλατσάτων. Οπως αναφέρουν οι γυναίκες που συμμετείχαν σ' αυτή τη συνάντηση: "Βρήκαμε την κοινή γλώσσα που έχει μόνο όποιος ματώνει τη γη για να γεννήσει, όποιος πονά για να αναθρέψει, όποιος ξενυχτά για να απαλύνει τον πόνο, όποιος δακρύζει από χαρά για να μεγαλώσει, όποιος κλείνει ήσυχα τα μάτια αφού καμαρώνει. Κι αυτός δεν μπορεί να είναι άλλος από τη μάνα"...

Κατά τη διάρκεια της συνάντησής τους, οι γυναίκες από τη Χίο και τα Βουρλά συζήτησαν για τα προβλήματά τους, για τον τρόπο ζωής της γυναίκας στην Τουρκία και στην Ελλάδα, για το περιβάλλον, τον πολιτισμό, την παιδεία και την υγεία στις δύο αυτές χώρες. Το θέμα, όμως, που κυρίως τις απασχόλησε ήταν η διατήρηση της ειρήνης και πώς οι μανάδες μπορούν να συμβάλουν σ' αυτό. Είναι χαρακτηριστικό ότι οι γυναίκες της Τουρκίας πρόσφεραν στις Ελληνίδες κλάδο ελιάς, σύμβολο της ειρήνης και της φιλίας των λαών και υποσχέθηκαν ότι σύντομα θα ξανασυναντηθούν, αυτή τη φορά στη Χίο.

"Λάβαμε την απόφαση... "

Μάλιστα στο τέλος της συνάντησής τους ένωσαν τους προβληματισμούς τους σε μια κοινή διακήρυξη, όπου εκφράζεται η διάθεσή τους να αγωνιστούν για την ειρήνη. "Λάβαμε την απόφαση να πάρουμε την υπόθεση της ειρήνης στα χέρια μας, για να εξασφαλίσουμε στα παιδιά και τους λαούς μας ένα καλύτερο μέλλον", τονίζουν οι γυναίκες των δύο χωρών στη διακήρυξή τους. Επισημαίνουν ότι η συνάντηση αυτή θα είναι απλώς η αφετηρία για ένα πλησίασμα που θα συνεχιστεί σε διάφορους τομείς, πολιτιστικούς και κοινωνικούς, με κυρίαρχο θέμα την ειρήνη. "Εμείς οι γυναίκες που αποτελούμε το μισό του πληθυσμού στον πλανήτη, που φέρνουμε τη ζωή στον κόσμο, έχουμε τη δύναμη και την υποχρέωση να την προστατέψουμε, ενώνοντας τη θέλησή μας να ζήσουμε ειρηνικά. Ενάντια σε όλους εκείνους που ζουν από τον πόλεμο, σκορπώντας το θάνατο και το θρήνο για να μοιράσουν χώρες και λαούς", καταλήγει η διακήρυξη των γυναικών.

Να σημειωθεί ότι αντιπροσωπεία του Συλλόγου Γυναικών της Χίου, στις 29 Ιούνη, πήρε μέρος στο διεθνές φεστιβάλ παιδικού θεάτρου του Δήμου Αλατσάτων - συμμετείχε ακόμα θεατρικό σχήμα από την Αγγλία, την Πολωνία και τη Ρουμανία - επιβεβαιώνοντας ότι ο πολιτισμός φέρνει κοντά τους λαούς. Κατά τη διάρκεια του διήμερου τα ίδια τα παιδιά ζωγράφισαν για την ειρήνη στους δρόμους της τούρκικης πόλης.

Oι πρόεδροι του Συλλόγου Γυναικών Χίου και Βουρλών ανταλλάσσουν δώρα

Oι πρόεδροι των Συλλόγων Γυναικών Χίου και Βουρλών ανταλλάσσουν δώρα

Παιδιά ζωγράφισαν για την ειρήνη στους δρόμους του Δήμου Αλατσάτων

Γυναίκες της Χίου και των Βουρλών υπογράφουν το κείμενο φιλίας, υποσχόμενες να πάρουν την υπόθεση της ειρήνης στα χέρια τους



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ