ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 4 Ιούλη 1996
Σελ. /28
ΔΙΕΘΝΗ
ΤΟΥΡΚΙΑ
"Πυροσβεστικές" προγραμματικές δηλώσεις Ερμπακάν

Ο νέος πρωθυπουργός της Τουρκίας, επιχειρώντας να αποσοβήσει μια μοιραία κρίση στο σύμμαχο Κόμμα Ορθού Δρόμου, εμφανίστηκε χτες ιδιαίτερα προσεκτικός στη Βουλή, λέγοντας ότι "θα κινηθεί στο πλαίσιο των αρχών του Κεμάλ"

ΑΓΚΥΡΑ.-

Λεπτές ισορροπίες αποπειράθηκε να τηρήσει ο Νετσμετίν Ερμπακάν χτες, παρουσιάζοντας τις προγραμματικές του δηλώσεις στην τουρκική Εθνοσυνέλευση, αλλά δεν απέφυγε τις αντιφάσεις. Ο ηγέτης του Κόμματος Ευημερίας (Ρεφάχ - RP), το οποίο προεκλογικά απέρριπτε τόσο την Τελωνειακή Ενωση με την Ευρωπαϊκή Ενωση, όσο και την πλήρη ένταξη της Τουρκίας στις δομές της, εμφανίστηκε να τροποποιεί τις θέσεις του: δήλωσε ότι θα την υποστηρίξει, αλλά χωρίς αυτό να αποβεί σε βάρος των χαμηλότερων κατά εισοδηματική τάξη λαϊκών στρωμάτων της Τουρκίας.

Ο Ερμπακάν επίσης εμφανίστηκε να υποστηρίζει την ανάπτυξη της τουριστικής βιομηχανίας, παρότι το Ρεφάχ έχει υποστηρίξει στο παρελθόν ότι η επιρροή των δυτικών εθίμων αποδυναμώνει την πίστη των μουσουλμάνων. Και ακόμη, εμφανίστηκε να τηρεί εξίσου δίσημη στάση σε μια σειρά κρίσιμα θέματα, όπως στις σχέσεις με τον αραβικό και το μουσουλμανικό κόσμο, τις σχέσεις με το Ισραήλ, την οικονομία της αγοράς κλπ.

Η ομιλία του νέου Τούρκου πρωθυπουργού, κατά την άποψη του ανταποκριτή του "Ασοσιέιτεντ Πρες" στην Κωνσταντινούπολη, Ζεϊνέρ Αλεμντάρ, αποδείχτηκε "κομμένη και ραμμένη" ούτως ώστε να ικανοποιήσει τους βουλευτές του Κόμματος Ορθού Δρόμου (DYP) οι οποίοι αντιτίθενται στο σχηματισμό κυβέρνησης με τους Ισλαμιστές, αλλά και τους ψηφοφόρους του.

Αλλά, κατά μια άλλη άποψη, η "μετάλλαξη" των θέσεων του Ρεφάχ δεν αποτελεί έκπληξη, αφού συνέβη μια "αλλαγή πολιτικής σε εσωκομματικό επίπεδο", όπως δήλωσε σε ανύποπτο χρόνο ο Μπαχρί Ζενγκίν, μέλος της Κεντρικής Επιτροπής του Ρεφάχ (στο ειδικό περιοδικό "Balkan Review").

Οπως κι αν έχει, πάντως, παραμένει αμφίβολο αν η συμμαχία Ρεφάχ - DYP, η οποία θεωρητικά διαθέτει αρκετούς βουλευτές ώστε να αποσπάσει ψήφο εμπιστοσύνης από τη Βουλή, την ερχόμενη Δευτέρα (285 έδρες, σε σύνολο 550), θα τα καταφέρει να εδραιωθεί, δεδομένου ότι η πρόθεση "ανταρσίας" από τουλάχιστον 20 βουλευτές της Τσιλέρ καθιστά εύθραυστη την ισορροπία.

Η υπάρχουσα αβεβαιότητα συντελεί στην ανάδειξη του ακροδεξιού Κόμματος της Μεγάλης Ενότητας (ΒΒΡ), το οποίο κατέχει επτά έδρες στη Βουλή, σε ρυθμιστικό παράγοντα. Αν ο διμερής συνασπισμός γίνει τριμερής, δήλωνε στέλεχος του ΒΒΡ, το κόμμα θα στηρίξει την κυβέρνηση.

Επίθεση Κούρδων

Αγνωστοι που εικάζεται ότι ανήκουν στο εκτός νόμου Εργατικό Κόμμα Κουρδιστάν (ΡΚΚ) επιτέθηκαν με ρουκέτες εναντίον στρατιωτικού οχήματος που επέστρεφε από επιχείρηση στην περιοχή του Τουντσελί και σκότωσαν τέσσερις στρατιώτες. Στην επίθεση τραυματίστηκαν σοβαρά άλλοι τέσσερις στρατιώτες.Η επίθεση έρχεται ελάχιστες μέρες μετά την επίθεση αυτοκτονίας μιας γυναίκας στην πόλη του Τουντσελί, η οποία είχε στοιχίσει τη ζωή σε εννέα στρατιωτικούς.

Σε ισόβια καταδίκασε τέσσερις ακροαριστερούς της "Ντεβ Σολ" το δικαστήριο κρατικής ασφαλείας της Κωνσταντινούπολης, οι οποίοι κατηγορούνταν για μια σειρά δολοφονιών στις αρχές του 1990. Αλλοι δεκαεννέα κατηγορούμενοι για συμμετοχή στη "Ντεβ Σολ" και συνενοχή σε εγκληματικές ενέργειες καταδικάστηκαν σε ποινές από τρία έως 18 χρόνια κάθειρξης.

ΠΡΟΕΔΡΙΚΕΣ ΕΚΛΟΓΕΣ ΣΤΗ ΡΩΣΙΑ
Ολοκληρώθηκε ο δεύτερος γύρος
  • Μεγάλο το ποσοστό αποχής, παρά τα "έκτακτα μέτρα"
  • Σοβαρά ερωτηματικά για την κατάσταση της υγείας του Μπ. Γιέλτσιν

ΜΟΣΧΑ.-

Διεξήχθη χτες ο δεύτερος γύρος των προεδρικών εκλογών. Τα 105.000.000 ψηφοφόροι κλήθηκαν να επιλέξουν τον Πρόεδρο της Ρωσίας για τα επόμενα 4 χρόνια μεταξύ του νυν Προέδρου, Μπορίς Γιέλτσιν και του υποψήφιου του συνασπισμού των λαϊκοπατριωτικών δυνάμεων, Γκενάντι Ζιουγκάνοφ. Στον πρώτο γύρο ο Γιέλτσιν προηγήθηκε του Ζιουγκάνοφ με διαφορά μόλις τριών ποσοστιαίων μονάδες. Η ψηφοφορία άρχισε από την Απω Ανατολή μια μέρα νωρίτερα, την Τρίτη βράδυ λόγω της διαφοράς της ώρας. Οι πληροφορίες από τις Εφορευτικές Επιτροπές ανέφεραν ότι η συμμετοχή των ψηφοφόρων ήταν χαμηλότερη σε σύγκριση με τον πρώτο γύρο. Σύμφωνα με τα στοιχεία που ανακοίνωσε προς το βράδυ η ΚΕΕ, είχαν ψηφίσει το 55,63% των ψηφοφόρων. Παρατηρητές σημειώνουν ότι συμμετοχή κάτω του 60% σημαίνει βέβαιη νίκη του Ζιουγκάνοφ, ενώ συμμετοχή άνω του 65% σημαίνει μεγάλες πιθανότητες για την επανεκλογή του Γιέλτσιν. Γι' αυτό και Ρώσοι ιθύνοντες, όπως ο πρωθυπουργός, Βίκτορ Τσερνομίρντιν και ο δήμαρχος της Μόσχας, Γιούρι Λουζκόφ, έκαναν συνεχείς εκκλήσεις από την τηλεόραση στους ψηφοφόρους να προσέλθουν στις κάλπες. (Στη Μόσχα και την Πετρούπολη, προπύργια του Γιέλτσιν, η συμμετοχή ήταν 50,34% και 50,67% αντίστοιχα).

Η Κεντρική Εκλογική Επιτροπή, προκειμένου να ενισχύσει τη συμμετοχή, αποφάσισε να δημιουργήσει εκλογικά τμήματα σε σιδηροδρομικούς σταθμούς, λιμάνια και αεροδρόμια. Το γεγονός αυτό καταγγέλθηκε από Κομμουνιστικό Κόμμα Ρωσικής Ομοσπονδίας και το λαϊκοπατριωτικό συνασπισμό.

Στο μεταξύ, οι φήμες για την άσχημη κατάσταση της υγείας του Μπορίς Γιέλτσιν επιβεβαιώνονται από το γεγονός ότι χτες ψήφισε στα "κρυφά" στο σανατόριο Μπάρβιχα, με παρόντες τον προσωπικό του φωτογράφο κι έναν οπερατέρ της κρατικής τηλεόρασης. Το CNN μετέδωσε ότι ο Γιέλτσιν υπέστη από την περασμένη βδομάδα μια κρίση στηθάγχης. Το φιλμάκι διάρκειας ενός λεπτού που προβλήθηκε από την τηλεόραση ως πειστήριο της ψηφοφορίας του, τον έδειχνε χαμογελαστό, αλλά αμήχανο και άκαμπτο, να καλεί τους ψηφοφόρους "να κάνουν το χρέους τους", ψηφίζοντάς τον. Νωρίτερα το Κρεμλίνο είχε μεταφέρει με τέσσερα λεωφορεία τους διαπιστευμένους δημοσιογράφους στο εκλογικό κέντρο στο Οσένιι Μπουλβάρ, στη δυτική Μόσχα, όπου ο Γιέλτσιν ασκεί τα εκλογικά του δικαιώματα. Μάταια, όμως, περίμεναν δύο ώρες, οπότε εμφανίστηκε ο πρωθυπουργός, Βίκτορ Τσερνομίρντιν και τους ενημέρωσε ότι ο Γιέλτσιν είχε ήδη ψηφίσει.

Από τη μεριά του, ο Ζιουγκάνοφ, κατά την άσκηση του εκλογικού του δικαιώματος στο κέντρο της Μόσχας, δήλωσε στους δημοσιογράφους ότι ψήφισε για μια "ισχυρή, σοβαρή και αξιόπιστη Ρωσία". Εκφράζοντας την πεποίθηση ότι θα είναι ο νικητής, τόνισε ότι η Δύση "δεν πρέπει να με φοβάται και δε με φοβάται τώρα".

Παρά το γεγονός ότι η εκλογική νομοθεσία το απαγορεύει, τα ΜΜΕ συνέχισαν και την ημέρα των εκλογών την προπαγάνδα υπέρ του Γιέλτσιν και τις αντικομμουνιστικές επιθέσεις. Στα δελτία ειδήσεων εμφανίστηκαν στελέχη της προεκλογικής εκστρατείας του Γιέλτσιν, επικρίνοντας τον Ζιουγκάνοφ, ενώ όταν έδειχναν τον τελευταίο δεν αναμετέδιδαν τις δηλώσεις του, αλλά τις σχολίαζαν αρνητικά. Η εφημερίδα "Κομσομόλσκαγια Πράβντα", κινδυνολογώντας, παρουσίαζε ένα σενάριο "εμφυλίου πολέμου" που θα ξεσπάσει σε περίπτωση νίκης του Ζιουγκάνοφ.

ΚΙΝΑ
Δεκάδες νεκροί από πλημμύρες

ΠΕΚΙΝΟ.-

Τουλάχιστον 92 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους και άλλοι 29 αγνοούνται από τις πλημμύρες, οι οποίες έπληξαν πυκνοκατοικημένες περιοχές της Κίνας, σύμφωνα με διεθνή ειδησεογραφικά πρακτορεία. Το ύψος του νερού από τις σφοδρές βροχοπτώσεις των τελευταίων ημερών έφτασε τα 28 εκατοστά και προκάλεσε ανυπολόγιστες καταστροφές σε σπίτια και καλλιέργειες σε πέντε επαρχίες.

ΓΑΛΛΙΑ
Απαγόρευση προϊόντων αμιάντου

ΠΑΡΙΣΙ.-

Την απαγόρευση κατασκευής, εισαγωγής και διάθεσης στην αγορά προϊόντων που περιέχουν αμίαντο και κυρίως αμιαντοτσιμέντο ανακοίνωσε χτες ο Γάλλος υπουργός Εργασίας, Ζακ Μπαρό και ο υφυπουργός Υγείας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων, Ερβέ Γκαϊμόν. Η απαγόρευση, που θα ισχύσει στη χώρα από την 1η Γενάρη του 1997, έχει ως αφορμή τη δημοσίευση έκθεσης του Εθνικού Ινστιτούτου Υγείας και Ιατρικών Ερευνών, στην οποία τονίζεται ότι το 1996 οι θάνατοι που οφείλονται στον αμίαντο θα φτάσουν τους 1.950. Η Γαλλία είναι η 8η χώρα της Ευρώπης που απαγορεύει τη χρήση αμιάντου ως υπαίτιου εμφάνισης καρκίνου, ενώ ανάλογες απαγορεύσεις ισχύουν, τα τελευταία χρόνια, στη Δανία, στην Ιταλία, στη Σουηδία, στην Ολλανδία, στη Νορβηγία, στη Γερμανία και την Ελβετία. Ο αμίαντος χρησιμοποιείται σε πλήθος βιομηχανικών κατασκευών, από τα γάντια κουζίνας μέχρι τα φρένα αυτοκινήτου και οι εργασιακοί κλάδοι που έρχονται σε καθημερινή επαφή με το υλικό αυτό είναι, κυρίως, οι οικοδόμοι, οι συγκολλητές, οι εργαζόμενοι στις λιμενικές εγκαταστάσεις, οι εργαστηριακοί τεχνικοί, οι κατασκευαστές κοσμημάτων, οι μηχανικοί αυτοκινήτων, οι εργαζόμενοι στους σιδηροδρόμους. Πάντως, οι Γάλλοι υπουργοί δε διευκρίνισαν τι πρόκειται να γίνει με τους 3.500 εργαζομένους στις 14 κρατικές επιχειρήσεις μετατροπής αμιάντου από τις αρχές του 1997.

ΓΑΛΛΙΑ
Απεργίες στην "Αϊρ Φρανς"

ΠΑΡΙΣΙ.-

Εικοσιτετράωρη απεργία πραγματοποιούν σήμερα τέσσερα συνδικάτα εργαζομένων, ανάμεσα στους οποίους και οι πιλότοι, στη γαλλική αεροπορική εταιρεία "Αϊρ Φρανς". Οι εργαζόμενοι, με ανακοίνωσή τους, ενημερώνουν το επιβατικό κοινό ότι δε θα πραγματοποιηθούν οι πτήσεις εσωτερικού. Με την κινητοποίησή τους οι απεργοί ζητούν από τη διοίκηση της εταιρίας να μην προχωρήσει σε μείωση των δρομολογίων και σε συγχώνευση της εταιρίας με κάποιες άλλες αεροπορικές εταιρίες του εξωτερικού, ώστε να εξασφαλιστεί η ανταγωνιστικότητα της "Αϊρ Φρανς" στην ευρωπαϊκή αγορά.

ΒΟΣΝΙΑ
Στις επιταγές του Ντέιτον

ΣΑΡΑΓΕΒΟ.-

Προσπάθειες για περαιτέρω αύξηση των ξένων πιέσεων κατά της σερβοβοσνιακής ηγεσίας κατέβαλε χτες η βοσνιακή κυβέρνηση.

Ο Μοχάμεντ Σαρτσίρμπεϊ, επιτετραμμένος της βοσνιακής κυβέρνησης στα Ηνωμένα Εθνη, ζήτησε με χτεσινή επιστολή του προς το Συμβούλιο Ασφαλείας την επιβολή κυρώσεων "κατά όσων δεν έχουν συμμορφωθεί προς τις επιταγές της Συνθήκης του Ντέιτον αναφορικά με την παραπομπή κατηγορούμενων για εγκλήματα πολέμου στο διεθνές δικαστήριο της Χάγης". Στο σημείο αυτό, ο Σαρτσίμπεϊ εννοούσε, εμμέσως πλην σαφώς, τις σχετικές κατηγορίες που εκκρεμούν κατά της πολιτικής και στρατιωτικής ηγεσίας του Πάλε (Ράντοβαν Κάρατζιτς και Ράτκο Μλάντιτς). Μάλιστα, επιχειρώντας να συνδυάσει τις κατηγορίες κατά του Ράντοβαν Κάρατζιτς με τις επικείμενες εκλογές του φθινοπώρου στη Βοσνία - Ερζεγοβίνη, "έκρουσε", όπως είπε, "τον κώδωνα για να ανοίξει τα μάτια όλων για τους κινδύνους που υπάρχουν για το διεθνές δικαστήριο και για την ειρήνη"...

Αργά χτες το βράδυ, η Κεντρική Εκλογική Επιτροπή ανακοίνωσε πως με

Αργά χτες το βράδυ, η Κεντρική Εκλογική Επιτροπή ανακοίνωσε πως με καταμετρημένο το 20% των ψήφων ο Γκενάντι Ζιουγκάνοφ λαμβάνει το 41,08%, ενώ ο Μπορίς Γιέλτσιν το 52,32%.

Οι κάλπες στήθηκαν όχι μόνο στους δρόμους, αλλά και στις πόρτες των σπιτιών κατά περίπτωση...



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ