ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 4 Ιούλη 1996
Σελ. /28
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Μίλησαν για τη ζωή και τον αγώνα

Με επιτυχία πραγματοποιήθηκαν, προχτές το βράδυ, οι προφεστιβαλικές εκδηλώσεις στην Αγία Παρασκευή και την Πετρούπολη

Γέμισαν με νέους προχτές το βράδυ οι κεντρικές πλατείες της Αγ. Παρασκευής και της Πετρούπολης, στις προφεστιβαλικές εκδηλώσεις, που ήταν αφιερωμένες στην παιδεία και την αντιιμπεριαλιστική πάλη και την ειρήνη, αντίστοιχα. Ηταν πολλοί αυτοί που ανταποκρίθηκαν και "αντάμωσαν" με τους νέους κομμουνιστές. Για να πουν και να ακούσουν για μια ζωή χωρίς πολέμους και εκμετάλλευση, για την ανάγκη της αγωνιστικής στάσης, κόντρα στις "Σειρήνες" "της υποταγής στην πραγματικότητα". Αλλά και για να διασκεδάσουν με τα τοπικά ερασιτεχνικά συγκροτήματα.

Κεντρική ομιλήτρια στην εκδήλωση της Αγ. Παρασκευής ήταν η Λ. Χαϊνά,μέλος του Συμβουλίου Πόλης Αθήνας της ΚΝΕ. Αναφέρθηκε στα νέα μέτρα και νομοθετήματα της κυβέρνησης για την παιδεία, τους πραγματικούς εμπνευστές τους και τις επιπτώσεις τους. Και έγινε φανερό ότι πολλοί νέοι άκουγαν για πρώτη φορά έννοιες όπως Νομαρχιακή Αποκέντρωση και ότι δεν έχουν κατανοήσει τι σημαίνει Εθνικό Απολυτήριο, γεγονός που αποδεικνύει ότι πρέπει να ενταθούν οι προσπάθειες για ενημέρωση.

"Το ΠΑΣΟΚ, σε αγαστή συνεργασία με τη ΝΔ υλοποιούν τις εντολές της ΕΕ και παραδίνουν το εκπαιδευτικό σύστημα στα χέρια των επιχειρηματιών", επισήμανε η ομιλήτρια. "Οι εξελίξεις στην παιδεία πρέπει να μας θέσουν σε συναγερμό. Υπάρχουν πολλά περιθώρια για να μην περάσουν, εξαρτάται όμως από τι αντιστάσεις θα αναπτύξουμε, τι αγώνες θα ανεβάσουμε. Κι ας μην ξεχνάμε, χαμένος αγώνας είναι ο αγώνας που δεν έγινε". Υπογραμμίζοντας δε την ανάγκη συγκρότησης ενός γερού μετώπου παιδείας που θα ορθώσει το ανάστημα, θα αντικρούσει τις επιθέσεις των πολυεθνικών, είπε: "Στο μαύρο μέτωπο της κυβέρνησης ΠΑΣΟΚ - "ΣΥΝ" - Πολιτική Ανοιξη - ΕΕ, να φτιάξουμε το δικό μας μαχητικό μέτωπο παιδείας, μαθητές φοιτητές, γονείς, καθηγητές, όλοι μαζί για να αντικρούσουμε τα μέτρα για "Εθνικό Απολυτήριο", ιδιωτικά ΑΕΙ, ΙΕΚ και ΚΕ, Νομαρχιακή Αποκέντρωση, που βάζουν την ταφόπλακα στο δημόσιο σχολείο".

Η εκδήλωση έκλεισε με συναυλία από τα συγκροτήματα Swangstomp, Section B, Conium και "Σκοτεινά οδοστρώματα".

Στην Πετρούπολη

Συζήτηση για την ειρήνη, στην οποία συμμετείχαν ο Γ. Γώγος,δήμαρχος Πετρούπολης, ο Μ. Βακαλόπουλος,εκπρόσωπος της "Νεανικής Δράσης για την Ειρήνη" και ο Μπ. Βορτελίνος,εκπρόσωπος των εργαζομένων στο δήμο, και πλούσιο μουσικό πρόγραμμα από ερασιτεχνικά ροκ και λαϊκά συγκροτήματα περιλάμβανε η εκδήλωση στην Πετρούπολη.

"Χαιρετίζουμε στο πρόσωπό σας την ελπίδα για ένα καλύτερο αύριο, τη νεολαία των αγωνιστών της ειρήνης, για μια Ελλάδα παράγοντα ειρήνης στα Βαλκάνια και σε όλο τον κόσμο. Χαιρετίζουμε στο πρόσωπό σας την ασίγαστη πάλη της νέας γενιάς για κοινωνική πρόοδο, για δωρεάν παιδεία. Χαιρετίζουμε σε σας τη νεολαία που δε βολεύεται και δε χαρίζεται σε κανέναν και επιμένει να αγωνίζεται", είπε ο Γ. Γώγος.

Ο Μ. Βακαλόπουλος αφού αναφέρθηκε στις προσπάθειες των ιμπεριαλιστικών δυνάμεων να υποτάξουν τους λαούς, στους διεθνείς οργανισμούς - όπως ο ΟΗΕ - που παίζουν το ρόλο του μανδύα, στις ευθύνες των ελληνικών κυβερνήσεων για τη συμμετοχή ελληνικών δυνάμεων στον Περσικό Κόλπο και τη Βοσνία, τόνισε ότι ο μονόδρομος για τη νεολαία και τον εργαζόμενο λαό είναι η ανάπτυξη του φιλειρηνικού κινήματος, γιατί "η νεολαία μπορεί να ελπίζει και να ονειρεύεται έναν κόσμο καλύτερο".

Ο Μπ. Βορτελίνος σημείωσε ότι το ταξικό συνδικαλιστικό κίνημα βάζει στην πρώτη γραμμή της πάλης του το ζήτημα της ειρήνης και παλεύει μαζί με τις Επιτροπές Ειρήνης για να δημιουργηθεί ένα ζωντανό, μαχητικό, αντιιμπεριαλιστικό κίνημα ειρήνης, που θα αποκαλύπτει τους ένοχους και θα κινητοποιεί το λαό και τη νέα γενιά.

5Η ΠΑΝΕΛΛΑΔΙΚΗ ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΑΝΤΙΙΜΠΕΡΙΑΛΙΣΤΙΚΗΣ ΔΡΑΣΗΣ
Η νεολαία αγκαλιάζει την προσπάθεια
  • Αισιόδοξα μηνύματα για την επιτυχία του φετινού διήμερου
  • Οι Οργανώσεις της ΚΝΕ σε όλη την Ελλάδα εντείνουν τις προσπάθειές τους

Χιλιάδες φλογισμένες καρδιές θα σμίξουνε το Σαββατοκύριακο στη Θεσσαλονίκη, για να βάψουνε το δρόμο και τον κόσμο με το κόκκινο της καρδιάς, για να τραγουδήσουνε τη ζωή και την ειρήνη. Θα ανταμώσουν στην 5η Πανελλαδική Συνάντηση Αντιιμπεριαλιστικής Δράσης της ΚΝΕ, εκεί στο "Κτήμα του Καραγκιόζη" στην Επανωμή, για να διαδηλώσουν την απαίτησή τους να φύγει το ΝΑΤΟ από την Ελλάδα και τα Βαλκάνια, να μη γίνει η Θεσσαλονίκη και η Ελλάδα ορμητήριο των ιμπεριαλιστών στα Βαλκάνια.

Η επιτυχία της "Νεανικής Επίθεσης Ειρήνης" είναι πια βέβαιη, μετά και τα τελευταία αισιόδοξα μηνύματα. "Ολο και περισσότεροι νέοι συσπειρώνονται γύρω από την πρωτοβουλία της ΚΝΕ", λέει η Στέλλα Δεληολάνη,γραμματέας της Οργάνωσης Σερρών της ΚΝΕ, υπογραμμίζοντας ότι "ακόμη και νέοι που ανήκουν σε άλλες πολιτικές νεολαίες εκφράζονται θετικά και παραδέχονται ότι πρέπει να υπάρξει οργανωμένη αντίσταση της νεολαίας ενάντια στα σχέδια των ιμπεριαλιστών". Αναφερόμενη στα αποτελέσματα της δραστηριότητας των μελών της Οργάνωσης, είπε: "Κάθε χρόνο η δουλιά μας βελτιώνεται ποιοτικά και αυτό εκφράζεται από τη συνειδητή συμμετοχή νέων πέρα από την ΚΝΕ. Φέτος ειδικά θα πάρει μέρος στην κατασκήνωση υπερδιπλάσιος αριθμός νέων σε σχέση με πέρσι. Αυτό βέβαια έχει να κάνει και με το ότι η Θεσσαλονίκη είναι κοντά. Πάντως εμείς θα συνεχίσουμε το άνοιγμα στη νεολαία των Σερρών μέχρι την τελευταία μέρα".

Η επιτυχία της αντιιμπεριαλιστικής συνάντησης της ΚΝΕ, για τα μέλη της Οργάνωσης Θεσσαλονίκης, έχει συνδεθεί άμεσα με την επιτυχία της μεγάλης πολιτικής συγκέντρωσης του Κόμματος σήμερα στην Πλατεία Αριστοτέλους με ομιλητή τον Χαρίλαο Φλωράκη. Η δραστηριότητά τους έχει στόχο τη μαζική συμμετοχή των νέων στη συγκέντρωση, γεγονός που αναμένεται να φέρει περισσότερες συμμετοχές και στο διήμερο.

Για την Οργάνωση Θεσσαλονίκης της ΚΝΕ οι απαιτήσεις είναι περισσότερες, καθώς πρέπει να κάνουν τις απαραίτητες εργασίες, ώστε όλα να είναι έτοιμα στο χώρο της κατασκήνωσης μέχρι το πρωί του Σαββάτου που θα αρχίσουν να καταφτάνουν οι νέοι από τις διάφορες περιοχές της χώρας.

Το "Κτήμα του Καραγκιόζη" βρίσκεται 25 χιλιόμετρα έξω από τη Θεσσαλονίκη, είναι μια τεράστια δημοτική έκταση, η οποία παραχωρήθηκε δωρεάν από το Δήμο Επανωμής για την πραγματοποίηση της 5ης Πανελλαδικής Συνάντησης. Συνδυάζει το πράσινο με τη θάλασσα και αποτελεί όαση δροσιάς και ανάπαυσης για τους Θεσσαλονικείς που επιλέγουν το κάμπινγκ.

Ο Σωτήρης Αμαξόπουλος,μέλος του ΝΓ Θεσσαλονίκης της ΚΝΕ, που ορίστηκε υπεύθυνος για τη διαμόρφωση του χώρου, σημειώνει πως το κάμπινγκ διαθέτει καλά οργανωμένο εστιατόριο, χώρους άθλησης, μπαράκι, και το πιο σημαντικό για τους κατασκηνωτές, έχει αποδυτήρια, ντουζιέρες, τουαλέτες και άφθονο νερό όλη τη μέρα. "Είναι ένας χώρος με πολλά δέντρα δίπλα στη θάλασσα. Επόμενα, οι σκηνές θα στηθούν κάτω από τα δέντρα, που εξασφαλίζουν σκιά και δροσιά. Υπάρχει γήπεδο βόλεϊ και ποδοσφαίρου για τις αθλητικές συναντήσεις, ενώ θα στήσουμε και τραπέζια για αγώνες σκάκι. Διαθέτει ικανοποιητικό φωτισμό, μπαράκι και έχει χώρο πάρκινγκ έξω από την κατασκήνωση. Αυτό ενδιαφέρει όσους έχουν επιλέξει να έρθουν με δικά τους μεταφορικά μέσα. Τα νερά της θάλασσας στο σημείο της κατασκήνωσης είναι ρηχά, όμως για κάθε ενδεχόμενο οργανώσαμε ναυαγοσωστική ομάδα από επαγγελματίες".

Το πρόγραμμα

Σάββατο 6 Ιούλη: Αφιξη κατασκηνωτών από όλη την Ελλάδα. Στήσιμο σκηνών, μπάνιο, αθλοπαιδιές, σκάκι.

7.00 μ.μ. Χορευτικό παραδοσιακών χορών. Θεατρικό: "Τρελοί της εποχής", του Δ. Ψαθά, με το θεατρικό σχήμα της "Νεανικής Δράσης για την Ειρήνη" Θεσσαλονίκης. Μουσικό λατινοαμερικανικό "AROMA CARRIBE". Μουσικό: "Ειδικές Δυνάμεις".

Κυριακή 7 Ιούλη:

10.30 π.μ. Αναχώρηση με λεωφορεία προς τη Θεσσαλονίκη.

12.00 μ. Προσυγκέντρωση στην πλατεία Σιντριβανιού και πορεία στο αμερικανικό Προξενείο.

1.00 μ.μ. Συγκέντρωση στο Προξενείο. Μουσικό συγκρότημα της "Νεανικής Δράσης για την Ειρήνη" Θεσσαλονίκης. Ομιλία του γραμματέα του ΚΣ της ΚΝΕ, Νίκου Σοφιανού.

Οσοι ενδιαφέρονται μπορούν να πάρουν περισσότερες πληροφορίες στα γραφεία της ΚΝΕ στην Αθήνα (Βερανζέρου και Κοτοπούλη), τηλέφωνο 5249.111 - 4 και στη Θεσσαλονίκη 031 - 286.580. Το ραντεβού της νεολαίας για αναχώρηση από την Αθήνα είναι αύριο στις 9 μμ στο Μουσείο.

Συνεχίζονται οι προφεστιβαλικές

Πολλές εκδηλώσεις γίνονται σήμερα, στο πλαίσιο του 22ου Φεστιβάλ ΚΝΕ - ΟΔΗΓΗΤΗ. Στις εκδηλώσεις τα στελέχη και μέλη της ΚΝΕ συζητούν μαζί με τους νέους, ενώ δίνεται η ευκαιρία σε τοπικά νεανικά ερασιτεχνικά συγκροτήματα να παρουσιάσουν τη δουλιά τους.

Σήμερα στις 8 μ.μ. θα γίνουν οι εκδηλώσεις:

- Περιστέρι (πλατεία Μπουρναζίου), για την ανεργία, με τον Γ. Νάκη,μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ και του Γραφείου του ΚΣ της ΚΝΕ.

- Στην πλατεία Χαλανδρίου ολοκληρώνονται οι τετραήμερες εκδηλώσεις με ομιλία του Ν. Σερετάκη,μέλους του ΚΣ, με θέμα το περιβάλλον.

- Μελίσσια (πλατεία Δημαρχείου), για τα ναρκωτικά, με τη Ν. Καρυπίδου,μέλος του ΣΠ Αθήνας.

- Υμηττός (πλατεία Αγ. Λαύρας), για την παιδεία, με τη Β. Πάκου,μέλος του Γραφείου ΣΠ Αθήνας.

- Καισαριανή,με θέμα τον πολιτισμό και τα ΜΜΕ, με τον Στ. Παπαθανασίου,υπεύθυνο του Πολιτιστικού Τμήματος της ΚΕ του ΚΚΕ.

- Ζωγράφου (πλ. Γαρδένιας), με θέμα την ανεργία, με τον Γ. Κομνηνό, μέλος του ΚΣ της ΚΝΕ.

ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΑ
Συνεχίζεται η αποχή του ΔΕΠ

Αποφασισμένοι να συνεχίσουν τις κινητοποιήσεις τους δηλώνουν οι πανεπιστημιακοί, επιμένοντας στο αίτημά τους για απόσυρση της επίμαχης διάταξης που βάζει "φρένο" στην ακαδημαϊκή εξέλιξη. Στο μεταξύ η εξεταστική περίοδος έχει ήδη τελειώσει στα περισσότερα τμήματα των πανεπιστημίων και δεν έγιναν εξετάσεις σε αρκετά μαθήματα. Οπως δήλωσε στο "Ρ" ο Πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Διδακτικού και Ερευνητικού Προσωπικού ΑΕΙ, Μ. Σπαθής, τα διοικητικά όργανα των πανεπιστημίων προσανατολίζονται στο να αναπληρώσουν την εξεταστική περίοδο το Σεπτέμβριο, να υπάρξει δηλαδή διπλή εξεταστική, όμως οι Σύλλογοι Διδασκόντων είναι αποφασισμένοι να συνεχίσουν και το Σεπτέμβριο τις κινητοποιήσεις τους προκειμένου να ικανοποιηθούν τα αιτήματά τους.

Στο μεταξύ, οι πανεπιστημιακοί αναμένουν κάποια κίνηση από την πλευρά του υπουργείου Παιδείας στην κατεύθυνση της ικανοποίησης του αιτήματός τους, καθώς ο διάλογος που είχε ξεκινήσει με το υπουργείο Παιδείας σταμάτησε λόγω του θανάτου του Ανδρέα Παπανδρέου και του Συνεδρίου του ΠΑΣΟΚ, χωρίς καμία ουσιαστική δέσμευση αλλά αόριστες υποσχέσεις από την ηγεσία του υπουργείου.

Βήμα προβολής της ερασιτεχνικής δημιουργίας αποτελούν οι εκδηλώσεις του 22ου Φεστιβάλ ΚΝΕ - ΟΔΗΓΗΤΗ



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ