ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 4 Ιούλη 1996
Σελ. /28
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΜΕΓΑΛΟΒΙΟΜΗΧΑΝΟΙ
Στηρίζουμε και απαιτούμε επιτάχυνση
  • Αποφασιστικότητα και συνέπεια στην επιβολή νέας δέσμης αντιλαϊκών μέτρων απαιτεί η ηγεσία του ΣΕΒ
  • Ο, τι συνδέεται με απαιτήσεις των εργαζομένων παραπέμπεται στην "ανυπαρξία πόρων". Οι απαιτήσεις τους για ακόμα μεγαλύτερα κέρδη και οικονομική στήριξη, εμφανίζονται ως προϋπόθεση για τη "σύγκλιση"
  • Επίθεση στην κοινωνική ασφάλιση, αξιώσεις για μείωση των δαπανών του προϋπολογισμού και προτροπή για γρηγορότερες ιδιωτικοποιήσεις

Την πλήρη στήριξη της αντιλαϊκής οικονομικής πολιτικής που εφαρμόζει η κυβέρνηση Σημίτη, εκφράζει η ηγεσία του ΣΕΒ αξιώνοντας την ίδια ώρα μεγαλύτερη αποφασιστικότητα στην υλοποίησή της, αλλά και επέκταση των αντιλαϊκών μέτρων. Παράλληλα, οι βιομήχανοι επιτίθενται και πάλι στο ήδη "τσεκουρεμένο" ασφαλιστικό σύστημα και ζητούν τον περιορισμό του αποκαλούμενου "κοινωνικού κράτους", παραπέρα μείωση των δημοσίων δαπανών, επιτάχυνση των ιδιωτικοποιήσεων και μεταφορά πόρων από το δημόσιο στον ιδιωτικό τομέα. Και όλα αυτά βεβαίως, στο ύφος που ταιριάζει στην πραγματική εξουσία του τόπου. Στους εκπροσώπους δηλαδή της άρχουσας τάξης, που υπαγορεύουν προς τους πολιτικούς υπαλλήλους τους τα μέτρα που θεωρούν ότι πρέπει να προωθηθούν.

Σε χτεσινή συνέντευξη Τύπου οι δύο πρόεδροι του ΣΕΒ, Ι. Στράτος και Α. Κανελλόπουλος αφού εξέφρασαν την υποστήριξή τους στην πολιτική σκληρής λιτότητας, σημείωσαν πως "οι αποφάσεις του Συνεδρίου του ΠΑΣΟΚ επιβεβαίωσαν τις γενικές γραμμές της κυβερνητικής πολιτικής, που είχε εξαγγελθεί τόσο από την παρούσα όσο και από την προηγούμενη κυβέρνηση". Ετσι, οι βιομήχανοι από τη μια εκφράζουν τη δική τους υποστήριξη, από την άλλη σημειώνουν την ανυπαρξία των διαφορών ανάμεσα στις κυβερνήσεις Παπανδρέου και Σημίτη. Είναι σαφές ότι εκείνο που τους ενδιαφέρει είναι ότι με το συνέδριο του κυβερνώντος κόμματος ξεπεράστηκε η "παρατεταμένη πολιτική αβεβαιότητα" και από αυτή την άποψη, συνεχίζουν, δημιουργήθηκαν "οι προϋποθέσεις για να προχωρήσει τώρα η κυβέρνηση πιο αποφασιστικά στην εφαρμογή" της πολιτικής της. Να προχωρήσει δηλαδή, με ακόμα γρηγορότερους ρυθμούς στην προώθηση όλων των αντιλαϊκών εκείνων σχεδίων που από κοινού έχουν αποφασιστεί με το Διευθυντήριο των Βρυξελλών και που κοινός τους τόπος είναι η παραπέρα υπονόμευση των λαϊκών καταχτήσεων και η βιαιότερη ανακατανομή εισοδημάτων υπέρ του μεγάλου κεφαλαίου.

Οι... κατευθύνσεις

Σε μια προσπάθεια να προσδιορίσουν "τις άμεσες προτεραιότητες" που πρέπει να θέσει η κυβέρνηση, η ηγεσία του ΣΕΒ απαριθμεί την "ένταση της προσπάθειας για σταθεροποίηση και σύγκλιση", τη "βελτίωση της ανταγωνιστικότητας", την"επιτάχυνση της οικονομικής ανάπτυξης", την "ενίσχυση της απασχόλησης". Οι προτεραιότητες αυτές κατά τον ΣΕΒ "πρέπει να αποτελέσουν τη "λυδία λίθο" όλων των κυβερνητικών αποφάσεων", ενώ παράλληλα - απαντώντας σε οποιαδήποτε σκέψη για τους όποιους προεκλογικούς χειρισμούς στον τομέα της οικονομικής πολιτικής - υπαγορεύουν την άποψη πως "δε νοούνται" αποφάσεις που να κινούνται σε αντίθετη κατεύθυνση.

Εξειδικεύοντας το περιεχόμενο των παραπάνω κατευθύνσεων οι εκπρόσωποι των μεγαλοβιομηχάνων πρόβαλλαν την ανάγκη ικανοποίησης γνωστών αιτημάτων των βιομηχάνων. Ιδιαίτερη εντύπωση προκαλεί το γεγονός πως με έμφαση οι βιομήχανοι επιτέθηκαν στο ισχύον σύστημα κοινωνικής ασφάλισης της χώρας, ισχυριζόμενοι πως "δεν είναι διατηρήσιμο", κατηγορώντας μάλιστα την κυβέρνηση για δήθεν "ακατανόητες επί του θέματος δεσμεύσεις", οι οποίες - όπως είναι γνωστό - δεν υφίστανται. Οι βιομήχανοι δε θα μπορούσαν να μην αξιώσουν από την κυβέρνηση να μην προχωρήσει σε αυξήσεις μισθών, με το πάγιο επιχείρημα ότι "δεν υπάρχουν πόροι και κάτι τέτοιο θα ανατρέψει τον προϋπολογισμό και κατά συνέπεια και το πρόγραμμα της σταθεροποίησης". Παράλληλα ζητούν και άλλα μέτρα, όπως περικοπή των δημοσίων δαπανών, πάγωμα των προσλήψεων στο δημόσιο τομέα, επιτάχυνση των ιδιωτικοποιήσεων και επέκτασή τους και στις κερδοφόρες επιχειρήσεις του δημοσίου, καθώς και εξασφάλιση των προϋποθέσεων από το κράτος - δηλαδή τη διατήρηση και επέκταση των ποικιλώνυμων "επενδυτικών κινήτρων" - για ιδιωτικές επενδύσεις.

Η ανεργία

Οι εκπρόσωποι του ΣΕΒ διατύπωσαν την άποψη ότι δεν υπάρχουν περιθώρια για τη μείωση της ανεργίας, η οποία εκτιμούν πως τα επόμενα χρόνια θα διογκωθεί περισσότερο. Την εκτίμησή τους τη στηρίζουν στην προοπτική πως πολλοί αγρότες και κτηνοτρόφοι να βρεθούν εκτός παραγωγής, στον οικονομικό αφανισμό επαγγελματοβιοτεχνών και εμπόρων, καθώς και στην αδυναμία που θα συναντήσουν πολλές γυναίκες οι οποίες θα εξαναγκαστούν να βγουν στην παραγωγή.

Σε ό,τι αφορά τα νομισματικά, ο Ι. Στράτος υποστήριξε ότι η νομισματική πολιτική έχει εξαντλήσει τα περιθώρια βελτίωσης της οικονομίας, υπογραμμίζοντας ότι δεν πρέπει να συνεχιστεί η ανατίμηση της δραχμής, ενώ τόνισε ότι αυτό που χρειάζεται είναι "η δραστική εξυγίανση της δημοσιονομικής πολιτικής". Για το θέμα των ιδιωτικοποιήσεων επέκρινε την κυβέρνηση για καθυστερήσεις και αξίωσε γενίκευση των ιδιωτικοποιήσεων και στις κερδοφόρες επιχειρήσεις, στις τράπεζες αλλά και στις επιχειρήσεις κοινής ωφέλειας. Ενδεικτική της πολιτικής που επιδιώκουν οι βιομήχανοι για τις ιδιωτικοποιήσεις είναι η φράση του Α. Κανελλόπουλου "εμάς δε μας λέει τίποτα η ιδιωτικοποίηση της Τράπεζας Αττικής, αυτό που θέλουμε είναι η ιδιωτικοποίηση και της Εμπορικής".

Κριτική άσκησαν τέλος και οι δύο πρόεδροι του ΣΕΒ στην κυβέρνηση για καθυστερήσεις στην πρόοδο των μεγάλων έργων, αλλά και στις απορροφήσεις στο πακέτο Ντελόρ που αφορά στον ιδιωτικό τομέα.

ΣΥΝΤΟΝΙΣΤΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΑΓΩΝΑ (ΣΕΑ) ΜΜΕ ΑΘΗΝΑΣ
Κάλεσμα αγωνιστικής ετοιμότητας

Συνεδρίασε η Συντονιστική Επιτροπή Αγώνα επαγγελματιών, βιοτεχνών και εμπόρων της Αθήνας. Η συνεχής επιδείνωση στο χώρο των μικρομεσαίων επιχειρήσεων απαιτεί αντίσταση και αγώνα

Ο αγώνας είναι μονόδρομος για την αντιμετώπιση των οξυμένων προβλημάτων των μικρομεσαίων επιχειρήσεων, με δεδομένη την εφαρμοζόμενη κυβερνητική πολιτική. Αυτό υπογραμμίστηκε κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης της Συντονιστικής Επιτροπής Αγώνα (ΣΕΑ) ΜΜΕ της Αθήνας που συνεδρίασε τις προηγούμενες μέρες. Συγκεκριμένα, η ΣΕΑ διαπίστωσε ότι συνεχίζεται και επιδεινώνεται η κατάσταση στο χώρο των επαγγελματοβιοτεχνών και εμπόρων, όπως επιβεβαιώνουν και οι πρώιμες εκπτώσεις των μαγαζιών, παρά το γεγονός ότι σε όλη τη διάρκεια του χρόνου πολλοί έμποροι αναγκάζονται να πουλάνε τα εμπορεύματά τους και κάτω από το κόστος για να προσελκύσουν το καταναλωτικό κοινό. Οπως έδειξαν, όμως, οι πρώτες μέρες των εκπτώσεων, δεν υπάρχουν ελπίδες για ανάκαμψη στην αγορά, αφού το βαλάντιο των εργαζομένων, που αποτελούν τους κύριους πελάτες των καταστημάτων, δε φτάνει ούτε για την αγορά των απαραίτητων ειδών.

Η Συντονιστική Επιτροπή Αγώνα της Αθήνας καταγγέλλει ότι η κυβέρνηση εξακολουθεί να αντιμετωπίζει με ανευθυνότητα και αδιαφορία τα προβλήματα των επαγγελματοβιοτεχνών και εμπόρων και εκτιμά ότι και μετά την ανάδειξη του Κ. Σημίτη στην προεδρία του κυβερνώντος κόμματος καμία αλλαγή δε θα υπάρξει στην κυβερνητική πολιτική μονόπλευρης λιτότητας, που είναι δεδομένη και πηγάζει από τις κατευθύνσεις των Βρυξελλών και τις δεσμεύσεις της απέναντι στο ντόπιο και ξένο μεγάλο κεφάλαιο.

Μπροστά σ' αυτή την κατάσταση, η ΣΕΑ καλεί τους επαγγελματοβιοτέχνες και τους εμπόρους να βρίσκονται σε αγωνιστική ετοιμότητα, ώστε η αγανάκτησή τους να πάρει σάρκα και οστά με αγωνιστικές κινητοποιήσεις μέσα στο Σεπτέμβρη.

Τα κύρια προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι ΕΒΕ σήμερα, όπως εκτιμά η ΣΕΑ, είναι:

  • Η επαγγελματική στέγη: Σύμφωνα με τα στοιχεία της ΣΕΑ, ενόψει της απελευθέρωσης των μισθώσεων εικοσαετίας, χιλιάδες επαγγελματοβιοτέχνες και έμποροι εκβιάζονται από τους ιδιοκτήτες, με την απόλυτη ανοχή της κυβέρνησης που διατηρεί το νόμο για την απελευθέρωση των μισθώσεων, να πληρώσουν υπέρογκα ενοίκια για να μην πεταχτούν στο δρόμο. Η ΣΕΑ Αθήνας παραμένει ανυποχώρητη στο αίτημά της για πραγματική προστασία της επαγγελματικής στέγης και απαιτεί άμεσα την αναστολή των εξώσεων εικοσαετίας, την ισότιμη αναγνώριση της εμπορικής ιδιοκτησίας με την ιδιοκτησία των ακινήτων και διάλογο για νέο νόμο πραγματικής προστασίας της επαγγελματικής στέγης.
  • Τα "αντικειμενικά κριτήρια": Παρά το γεγονός ότι τα μέχρι τώρα στοιχεία δείχνουν ότι το σύστημα φορολόγησης με τα δήθεν αντικειμενικά κριτήρια απέτυχε οικτρά, αφού δεν έθιξε στο ελάχιστο τη φοροδιαφυγή εκεί όπου συντελείται, αλλά, αντίθετα, έφερε σε οικονομικό αδιέξοδο τα μικρά μαγαζιά που κρατάνε βιβλία Α και Β κατηγορίας, καθώς κλήθηκαν να πληρώσουν πολλαπλάσιο φόρο και παρά το φοροεισπρακτικό τους χαρακτήρα δεν απέδωσαν στα έσοδα του κράτους, παρά το ότι αφανίζουν χιλιάδες μικρομάγαζα, η κυβέρνηση, αντί να δρομολογήσει ένα δίκαιο φορολογικό σύστημα, εμμένει διά στόματος του υπουργού Οικονομικών στην εφαρμογή τους. Η τακτική αυτή, καταγγέλλει η ΣΕΑ ΜΜΕ Αθήνας, δείχνει καθαρά ότι ο πραγματικός στόχος της κυβέρνησης είναι ο αφανισμός του 40% - 45% των ΜΜΕ.

"Με έκπληξη και αγανάκτηση", καταγγέλλει, τέλος, η ΣΕΑ, "διαβάσαμε τελευταία εξαγγελίες της κυβέρνησης για νέο εξοπλισμό της χώρας, ενόψει του κινδύνου εξ Ανατολών. Εναν κίνδυνο που μεθοδεύει ο αμερικανικός και γερμανικός ιμπεριαλισμός εξυπηρετώντας τα πολύ μεγάλα ξένα οικονομικά συμφέροντα και αντί άλλης αντίδρασης η κυβέρνηση αποφάσισε να αγοράσει καινούριους εξοπλισμούς, επιβάλλοντας μάλιστα νέους φόρους στον ελληνικό λαό". Μπροστά σ' αυτές τις μεθοδεύσεις, η ΣΕΑ υπογραμμίζει ότι οι επαγγελματοβιοτέχνες και οι έμποροι δε θα μείνουν με σταυρωμένα χέρια και καλεί τους ΕΒΕ και όλο τον ελληνικό λαό να επαγρυπνούν.

ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΕΒΕ ΑΘΗΝΑΣ
"Οχι" στο νέο χαράτσι για τα καφενεία

Την έντονη διαμαρτυρία της για την επιβολή πρόσθετου φόρου στα παραδοσιακά καφενεία ύψους 80.000 δραχμών για κάθε τραπέζι για ό,τι παιχνίδι παίζεται με τραπουλόχαρτα, εκφράζει με επιστολή της προς τον υπουργό και τον υφυπουργό Οικονομικών η Ομοσπονδία Επαγγελματιών Βιοτεχνών και Εμπόρων Αθήνας (ΟΕΒΕΑ).

Η Ομοσπονδία καταγγέλλει ότι το μέτρο αυτό έρχεται απλά και μόνο να συμπληρώσει τη φορομπηχτική πολιτική σε βάρος των μικρών επαγγελματιών και όχι να χτυπήσει τη φοροδιαφυγή. "Το μέτρο αυτό", τονίζεται στην επιστολή, "αγγίζει και ζήτημα δημοκρατίας, καθώς χιλιάδες μικροσυνταξιούχοι πλαισιώνουν αυτά τα καφενεία και μεταξύ τους γίνεται ενημέρωση από θέματα υγείας, μέχρι και τις συντάξεις τους, μαθαίνουν τα δικαιώματά τους λειτουργώντας σαν μια δημοκρατική κοινότητα".

Η ΟΕΒΕΑ καλεί τους αρμόδιους υπουργούς να πάρουν πίσω αυτό το νέο μέτρο που, όπως υπογραμμίζει, δεν είναι μόνο οικονομικά, αλλά στην ουσία τους είναι διοικητικά.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ