Απόφαση που αφορά την καταναγκαστική εργασία σε στρατόπεδα συγκέντρωσης
Το Ομοσπονδιακό Συνταγματικό Δικαστήριο της Καρλσρούης έδωσε χτες στη δημοσιότητα απόφαση, σύμφωνα με την οποία η ατομική προσφυγή θυμάτων του ναζισμού σε γερμανικά δικαστήρια για την καταβολή αποζημίωσης είναι νόμιμη και δε βρίσκεται σε αντιδιαστολή με τους κανόνες του Διεθνούς Δικαίου.
Η απόφαση αυτή αφορά στην περίπτωση είκοσι ενός Εβραίων, Πολωνών και Ούγγρων πολιτών, που μεταφέρθηκαν στο στρατόπεδο συγκέντρωσης του Αουσβιτς και υποχρεώθηκαν σε καταναγκαστική εργασία στην πολεμική βιομηχανία της Γερμανίας. Οι ενδιαφερόμενοι απαιτούσαν από το γερμανικό κράτος τα "δεδουλευμένα" τους από την καταναγκαστική εργασία, για το χρονικό διάστημα από το Σεπτέμβρη του 1943, έως το Γενάρη του 1945.
Το Συνταγματικό Δικαστήριο ασχολήθηκε με την υπόθεση μετά από ερώτημα που του απηύθυνε το πρωτοδικείο της Βόννης, στο οποίο είχαν προσφύγει οι ενδιαφερόμενοι. Μετά την καταφατική απόφαση του Συνταγματικού Δικαστηρίου το αρμόδιο Πρωτοδικείο μπορεί πλέον να εκδικάσει την υπόθεση, αλλά προϋπόθεση για την επιδίκαση αυτών των αποζημιώσεων είναι η ψήφιση σχετικού νόμου από τη Βουλή, δεδομένου ότι μέχρι σήμερα η καταναγκαστική εργασία δεν υπάγεται στη νομοθεσία περί των αδικημάτων που συντελέστηκαν κατά τη διάρκεια του πολέμου. "Δεν υφίσταται κανένας γενικής ισχύος κανόνας του Διεθνούς Δικαίου, σύμφωνα με τον οποίο οι ατομικές απαιτήσεις, που αφορούν γεγονότα του πολέμου, μπορούν να ρυθμιστούν αποκλειστικά και μόνο βάσει του διεθνούς δικαίου, αλλά αυτό δεν αποκλείει τη δυνατότητα αυτές οι απαιτήσεις να έχουν εκπέσει είτε με δηλώσεις παραίτησης των ενδιαφερομένων είτε με συμφωνίες που έχουν συναφθεί στη βάση του διεθνούς δικαίου".
Ετσι εάν και όταν εκδικαστούν οι αγωγές Ελλήνων πολιτών, το δικαστήριο θα κληθεί ουσιαστικά να αποφασίσει επί της διμερούς γερμανοελληνικής σύμβασης του 1960, με την οποία η Γερμανία κατέβαλε στην Ελλάδα 115 εκατομμύρια μάρκα για τα θύματα και τους συγγενείς των διωχθέντων του ναζισμού κατά τη διάρκεια της κατοχής.
Οι οιωνοί, πάντως, δεν είναι ιδιαίτερα ευνοϊκοί γιατί με την απόφαση - εκτός των άλλων - ορίζεται ότι θα ισχύσει το εθνικό δίκαιο του κράτους που προκάλεσε τη βλάβη, το οποίο όμως δεν αναγνωρίζει την καταναγκαστική εργασία ως ένα από τα εγκλήματα που συντελέστηκαν κατά τη διάρκεια του πολέμου.
Συνεχίζεται η πλατιά Πολιτική Εξόρμηση που πραγματοποιεί το ΚΚΕ, με στόχο την ολόπλευρη ενημέρωση του λαού για τις αποφάσεις του 15ου Συνεδρίου.
Στα πλαίσια αυτής της Εξόρμησης έχουν προγραμματιστεί οι παρακάτω ανοιχτές συγκεντρώσεις που διοργανώνουν:
Σήμερα:
Αύριο Πέμπτη 4-7-96
Το Σάββατο 6-7-96
Τη Δευτέρα 8-7-96
Την Τετάρτη 10-7-96
Η πλήρωση των θέσεων στα ανώτατα δικαστήρια της χώρας ήταν το μοναδικό θέμα που απασχόλησε τη χτεσινή συνάντηση μεταξύ του υπουργού Δικαιοσύνης Ε. Βενιζέλου και του αρχηγού της ΝΔ Μ. Εβερτ.
Η συνάντηση πραγματοποιήθηκε μετά από πρωτοβουλία του Μ. Εβερτ και παρουσία του αντιπροέδρου Ι. Βαρβιτσιώτη και του εκπροσώπου Τύπου της ΝΔ Π. Παυλόπουλου.
Ο Μ. Εβερτ δεν αναφέρθηκε σε ονόματα δικαστικών λειτουργών από αυτούς που έχουν τα τυπικά προσόντα για να κριθούν, αλλά επισήμανε μόνο τα θεσμικά κριτήρια που πρέπει να επικρατήσουν κατά την κρίση των ανώτατων δικαστικών λειτουργών.
Πάντως, την Παρασκευή θα συγκληθεί το Υπουργικό Συμβούλιο και όπως δήλωσε χτες ο υπουργός Δικαιοσύνης Ε. Βενιζέλος, θα ασχοληθεί με την πλήρωση των κενών θέσεων του προέδρου και εισαγγελέα του Αρείου Πάγου, καθώς και των αντιπροέδρων του Αρείου Πάγου και του Συμβουλίου της Επικρατείας, που αποχώρησαν λόγω συνταξιοδότησης. Οι υπόλοιποι δικαστικοί λειτουργοί θα κριθούν από τα αντίστοιχα Δικαστικά Συμβούλια.
Μέχρι να εκλεγεί η νέα ηγεσία του Αρείου Πάγου, χρέη προέδρου και εισαγγελέα του Ανωτάτου Δικαστηρίου θα εκτελούν οι αρχαιότεροι, που είναι αντίστοιχα ο αντιπρόεδρος Ε. Ρίκος και ο αντεισαγγελέας Η. Σπυρόπουλος.