Εγκληματικές οι ευθύνες της κυβέρνησης, που με το διαγωνισμό της σηματοδότησε την οριστική διάλυση της κλωστοϋφαντουργίας. Οι ενδιαφερόμενοι προσφέρονται να αγοράσουν τα ...οικόπεδα της εταιρίας
Την πλήρη διάλυση της Π - Π σηματοδοτούν οι προσφορές που κατατέθηκαν χτες, στα πλαίσια του νέου διαγωνισμού για το ξεπούλημα της εταιρίας. Ανταποκρινόμενοι στο κυβερνητικό κάλεσμα "εκδήλωσης ενδιαφέροντος", συμμετοχής στη διάλυση της επιχείρησης ουσιαστικά, αφού το περιεχόμενο της διακήρυξης έστρωνε αυτόν ακριβώς το δρόμο, 14 συνολικά "επενδυτές" κατέθεσαν χτες προσφορές για διάφορα περιουσιακά στοιχεία της επιχείρησης, ενώ υπήρξε μόνο μία προσφορά για τα εργοστάσια της Πάτρας και της Χαλκίδας η οποία προέρχεται από τεχνική εταιρία!
Και ο τέταρτος διαγωνισμός έρχεται να επιβεβαιώσει το άγχος της κυβέρνησης να απαλλαγεί, αλλά και να απαλλάξει τους ανταγωνιστές του κλάδου, από την ύπαρξη της "Πειραϊκής - Πατραϊκής". Ετσι, η ίδια η κυβέρνηση προδιέγραψε τον τεμαχισμό και το οριστικό κλείσιμο της επιχείρησης, μέσα από τη διαδικασία των αλλεπάλληλων διαγωνισμών για την εκποίησή της. Φτάσαμε, λοιπόν, στον τέταρτο στη σειρά διαγωνισμό, τα χαρακτηριστικά του οποίου ταιριάζουν περισσότερο σε πλειστηριασμό παρά σε εκποίηση λειτουργικής μονάδας. Αυτό διαφάνηκε κατ' αρχήν από τη διακήρυξη και στη συνέχεια επιβεβαιώθηκε και από τις προσφορές των επίδοξων επενδυτών. Ενδιαφέρον εκφράστηκε κυρίως για τους αποθηκευτικούς χώρους της επιχείρησης, ενώ η μοναδική προσφορά για το λειτουργικό κομμάτι της, δηλαδή τα δύο εργοστάσια της Πάτρας και της Χαλκίδας, από την τεχνική εταιρία ΕΡΓΑΣ ΑΤΕ - ΕΡΓΑ ΕΛΛΑΔΟΣ ΑΕ, δημιουργεί εύλογα ερωτηματικά για το κατά πόσο ενδιαφέρεται για την επαναλειτουργία των δύο εργοστασίων ή για τα οικόπεδά της. Τα ερωτηματικά αυτά ενισχύονται από τις πληροφορίες, που αναφέρουν ότι ο επιχειρηματίας που εκπροσωπεί τη συγκεκριμένη εταιρία έχει στρέψει τις δραστηριότητές του και στις ξενοδοχειακές επιχειρήσεις. Προκειμένου να εξασφαλίσει τις απαραίτητες εκτάσεις για τις ξενοδοχειακές επενδύσεις του, συνηθίζει να αγοράζει παλαιά εργοστάσια, τα οποία μετατρέπει σε οικόπεδα, όπως αυτό της Οίνων και Οινοπνευμάτων του πρώην ομίλου Μποδοσάκη. Η αλήθεια είναι ότι το περιεχόμενο της διακήρυξης του διαγωνισμού αφήνει πρόσφορο έδαφος στον εν λόγω επιχειρηματία για να εκπληρώσει ίσως παρόμοια σχέδια, μετατρέποντας πολύ εύκολα τα εργοστάσια της Π - Π σε οικόπεδα, αφού η μοναδική δέσμευση που μπαίνει αφορά τη λειτουργία των εργοστασίων για 5 χρόνια, χωρίς να διευκρινίζει εάν θα επαναλειτουργήσει ως κλωστοϋφαντουργία, αλλά και χωρίς να βάζει συγκεκριμένες ρήτρες.
Αντίθετα με τα δύο εργοστάσια, έντονο ενδιαφέρον προσέλκυσαν οι αποθηκευτικοί χώροι της επιχείρησης, με πρώτο αυτόν της Βαρυμπόπης, για τον οποίο υπέβαλε προσφορά και η ΕΡΓΑΣ ΑΤΕ. Προσφορά για τη Βαρυμπόπη κατέθεσε και ο Ζερίτης της "Αθηναϊκής Χαρτοποιίας", ο οποίος είχε υποβάλει και στον προηγούμενο διαγωνισμό και μάλιστα είχε καταφύγει σε ασφαλιστικά μέτρα κατά του ΟΑΕ, ζητώντας την κατακύρωση της προσφοράς του. Ειδικότερα, οι 14 συνολικά προσφορές που κατατέθηκαν για τις αποθήκες της Βαρυμπόμπης, του Ασπροπύργου, για οικόπεδα και άλλα ακίνητα, καθώς και για αποθέματα προέρχονται απ' τις εξής εταιρίες: Δήμος Ευόσμου Θεσσαλονίκης, DAZY CORPRATION Σταματίου, Ζερίτης - Χαρτοποιίας Θράκης, ΒΑΣΜΑΝ, Θ. Παπάζογλου, EUROPEAN FINANCE, Ιωνική, Αθηναϊκή Ζυθοποιία AMSTEL, Ε. Λαγγιώτης, Δ. Κορονάκης, Μ. Κουτρούμπα, EL COIN - Ηλεκτρονικά, Ιωάννης Καντζής, ΕΡΓΑΣ ΑΤΕ - ΕΡΓΑ ΕΛΛΑΔΟΣ ΑΕ. Αξίζει να σημειωθεί ότι αναλυτικότερα στοιχεία για τις προσφορές δε δόθηκαν χτες, τόσο από την εκκαθαρίστρια εταιρία "Ελληνικές Εξαγωγές" (θυγατρική της ΕΤΒΑ), όσο και απ' τον ΟΑΕ, που είναι ο πιστωτής της επιχείρησης.
Μέρα βολιδοσκόπησης η πρώτη μέρα των εκπτώσεων
"Μια συνηθισμένη Δευτέρα" χαρακτήριζαν οι περισσότεροι έμποροι τη χτεσινή πρώτη επίσημη μέρα των θερινών εκπτώσεων, καθώς οι περισσότεροι καταναλωτές περιορίζονταν στην απλή βολιδοσκόπηση των τιμών και λίγοι ήταν οι εκείνοι οι "τολμηροί" που περνούσαν τα κατώφλια των καταστημάτων για να κάνουν αγορές. Κι αυτό, παρά το γεγονός ότι τα ποσοστά των εκπτώσεων που φιγουράρουν από χτες στις βιτρίνες των εμπορικών καταστημάτων είναι αρκετά ελκυστικά, ξεκινώντας από 10% και ξεπερνώντας σε πολλές περιπτώσεις και το 50%,στην προσπάθεια των εμπόρων να προσελκύσουν τις ισχνές οικονομίες του καταναλωτικού κοινού και παρά το ότι χτες 1η του μήνα ήταν ημέρα πληρωμής για τους περισσότερους εργαζόμενους.
"Δεν περιμένουμε πολλά πράγματα, αφού όσο και να ρίξουμε τις τιμές, όσο υψηλά ποσοστά εκπτώσεων κι αν πραγματοποιήσουμε, ο κόσμος δυσκολεύεται να πλησιάσει τα μαγαζιά. Δεν υπάρχουν χρήματα για να ζεσταθεί η αγορά", είπε στο "Ρ" η Β. Ναούμη,ιδιοκτήτρια καταστήματος γυναικείων υποδημάτων στην οδό Ιπποκράτους. Η Φ. Γιαλαμά,που διατηρεί κατάστημα γυναικείων ρούχων, επίσης, στο κέντρο της Αθήνας, μάς είπε ότι "η κίνηση για την πρώτη ημέρα εκπτώσεων ήταν απογοητευτική και εάν πρόκειται να υπάρξει κάποια κίνηση, αυτό θα γίνει μόνο τις πρώτες ημέρες". Η ίδια, όμως, πρόσθεσε ότι "δεν μπορούμε παρά να εξαντλήσουμε κάθε περιθώριο εκπτώσεων που επιτρέπει η νομοθεσία, ελπίζοντας σε κάποια προσωρινή ανάκαμψη".
"Δεν κινείται φύλλο", μας είπε και ο Γ. Πατηνιώτης,ιδιοκτήτης καταστήματος υποδημάτων, ο οποίος υποστήριξε ότι "το να εξαντλείται το δίμηνο των εκπτώσεων δεν έχει καμία πρακτική αξία, αφού όσοι είναι να κάνουν αγορές, θα τις κάνουν μέσα στις πρώτες ημέρες, επομένως με το να διαρκούν τόσο καιρό οι εκπτώσεις χάνουν την αξία τους και για τους καταναλωτές. Δεν μπορούμε να κάνουμε κι αλλιώς όμως, όταν τα μεγάλα καταστήματα πραγματοποιούν εκπτώσεις όλο το χρόνο ουσιαστικά". Ο ίδιος απέδωσε τις ευθύνες γι' αυτό το φαινόμενο στην πολιτική ηγεσία του υπουργείου Ανάπτυξης, λέγοντας χαρακτηριστικά ότι "δε θέλει να θεσμοθετήσει αυστηρά πλαίσια εκπτώσεων και προσφορών για να εξυπηρετεί τις πολιτικές της σκοπιμότητες".
Ο πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου της Αθήνας Αλ. Δρακάτος με χτεσινές δηλώσεις του επισήμανε μεταξύ άλλων ότι "οι ελπίδες του εμπορικού κόσμου για ανάκαμψη μέσα στις εκπτώσεις είναι λιγοστές, καθώς οι καταναλωτές περιορίζουν τις αγορές τους στα τελείως απαραίτητα" και επέστησε την προσοχή των καταναλωτών στις παραπλανητικές προσφορές.
Μ. Ζ.
Με βαριές "καμπάνες" μέχρι και ανάκληση της άδειας λειτουργίας τους απειλούνται άμεσα τρεις τουλάχιστον ασφαλιστικές εταιρίες που δραστηριοποιούνται στον κλάδο αυτοκινήτου, στις οποίες πραγματοποιήθηκαν έλεγχοι τον τελευταίο καιρό από την αρμόδια διεύθυνση του υπουργείου Ανάπτυξης. Σύμφωνα με πληροφορίες, όπως προκύπτει από τους ελέγχους στα οικονομικά των εταιριών αυτών, δεν πληρούν τους όρους φερεγγυότητας που προβλέπονται από την ασφαλιστική νομοθεσία, ενώ υπάρχουν συσσωρευμένες καταγγελίες εις βάρος τους από ασφαλισμένους ότι δεν καταβάλλουν αποζημιώσεις που δικαιούνται.
Οι δύο από τις παραπάνω εταιρίες είχαν παραπεμφθεί στον εισαγγελέα πριν από τρεις περίπου μήνες από το υπουργείο Ανάπτυξης, με την κατηγορία ότι καθυστερούσαν στην καταβολή των αποζημιώσεων στους δικαιούχους ασφαλισμένους, ενώ στη μία από αυτές είχε επιβληθεί πρόστιμο ύψους 1,2 εκατομμυρίων δραχμών για εκπρόθεσμη κάλυψη των τεχνικών της αποθεμάτων. Στην τρίτη, το ίδιο διάστημα είχε επιβληθεί πρόστιμο 5,7 εκατ. δρχ. γιατί δεν είχε καλύψει ακόμη τότε τα τεχνικά της αποθέματα. Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, ασφαλισμένοι καταγγέλλουν ότι εκπρόσωποι της μίας από τις τρεις εταιρίες, δικαιολογώντας την άρνησή τους να καταβάλουν αποζημιώσεις, δηλώνουν ότι "η εταιρία έχει κλείσει και γι' αυτό δεν πληρώνει", ενώ φέρεται να εκδίδει και ακάλυπτες επιταγές. Στην εταιρία αυτή κατά πάσα πιθανότητα θα δοθεί περιθώριο ενός μήνα, προκειμένου να βρει κεφάλαια για να καλύψει τα ανοίγματά της.
Πάντως, όποια και αν είναι τελικά η απόφαση της πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου Ανάπτυξης, αποδεικνύεται για πολλοστή φορά η απροθυμία του υπουργείου να προστατεύσει ουσιαστικά τους ασφαλισμένους, που υποχρεωτικά ασφαλίζονται στον κλάδο αυτοκινήτου και το "μπάχαλο" που επικρατεί στην ασφαλιστική αγορά εις βάρος πάντα των ασφαλισμένων με την ανοχή της κυβέρνησης, με αποτέλεσμα οι ασφαλισμένοι οδηγοί είτε να κατακλέβονται από τις "εύρωστες" εταιρίες είτε κάθε τόσο χιλιάδες άλλοι να μένουν "στον αέρα" όποτε κλείνει κάποια εταιρία.
Μ. Ζ.
Το ποσό των 200 δισ. δραχμών εισέπραξε το υπουργείο Οικονομικών, από τη χτεσινή έκδοση των έντοκων γραμματίων του δημοσίου, τρίμηνης, εξάμηνης και ετήσιας διάρκειας. Το ποσό αυτό αποτελεί καθαρή είσπραξη μιας και αποτελεί έκτακτη έκδοση, δεδομένου ότι οι δανειακές ανάγκες του δημοσίου τον Ιούλη αγγίζουν το ποσό του ενός 1 τρισ. δραχμών. Κύκλοι του υπουργείου Οικονομικών ανέφεραν ότι το επόμενο διάστημα θα επιδιωχτεί η μείωση του επιτοκίου των κρατικών τίτλων - 13,3% σήμερα - κάτω από τα επίπεδα του 13%. Σύμφωνα επίσης με πληροφορίες, κατά τη χτεσινή μέρα εισέρευσαν στη χώρα περίπου 200 εκατ. ECU, χρήματα τα οποία είχαν εξαχθεί το προηγούμενο διάστημα, σαν έκφραση της "ανησυχίας" που είχε εκδηλωθεί από παράγοντες των τραπεζών και των επιχειρηματιών λόγω των πρόσφατων πολιτικών εξελίξεων στο κυβερνών κόμμα.