Το ζήτημα της διάσωσης των Αρχείων του Γεντί Κουλέ, της περιόδου από το 1940 μέχρι σήμερα, έθεσε στον διευθυντή των Φυλακών Διαβατών κ. Ευτυχίδη ο βουλευτής του ΚΚΕ Γ. Κατσαρός, ο οποίος επισκέφθηκε τις Φυλακές και συναντήθηκε εκτός από το διευθυντή και με σωφρονιστικούς υπαλλήλους. Ο Γ. Κατσαρός ζήτησε να αρχίσει η ταξινόμηση των αρχείων που φυλάσσονται σε χώρο των Φυλακών Διαβατών και σε συνέχεια η αξιοποίησή του από όσους ενδιαφερθούν (συγγενείς, ερευνητές κλπ.). Να υπενθυμίσουμε ότι με δημοσίευμά του ο "Ρ" αποκάλυψε ότι τα αρχεία του Γεντί Κουλέ που θεωρούνταν χαμένα μετά την εκκένωση των Φυλακών μεταφέρθηκαν σε χώρους των Φυλακών Διαβατών. Ο βουλευτής του ΚΚΕ διαπίστωσε ότι η διεύθυνση των Φυλακών έχει κάνει κάποια πρώτη προσπάθεια συντήρησης του υλικού, ωστόσο το πρόβλημα εξακολουθεί να παραμένει και θα πρέπει να αντιμετωπιστεί και το θέμα της εξεύρεσης του κατάλληλου χώρου, όπου οριστικά θα μεταφερθεί το αρχείο. Ο Γ. Κατσαρός δευσμεύτηκε στη διεύθυνση των φυλακών να θέσει το θέμα στον υπουργό Δικαιοσύνης και να ζητήσει τη χρηματοδότηση που απαιτείται, προκειμένου να διασωθεί ένα από τα σημαντικότερα κομμάτια της ιστορίας του λαϊκού μας κινήματος.
Να σημειώσουμε ότι ενδιαφέρον για το ζήτημα του αρχείου έχουν εκδηλώσει και ο Δικηγορικός Σύλλογος αλλά και η διοίκηση του ΤΕΙ ζήτησε να βοηθήσει με βιβλιοθηκάριους στην ταξινόμηση του υλικού. Κατά πληροφορίες μας πάνω από τα γραφεία της διεύθυνσης υπάρχει μεγάλο αυθαίρετο κτίσμα το οποίο μετά από μερικές απαραίτητες εργασίες στήριξής του θα μπορεί να χρησιμοποιηθεί τόσο για την εγκατάσταση του αρχείου όσο και για τη διαμονή των σωφρονιστικών υπαλλήλων οι οποίοι διαμένουν σε άθλιες αίθουσες.
Επίσης, ο Γ. Κατσαρός συζήτησε με σωφρονιστικούς υπαλλήλους, οι οποίοι του έθεσαν τα προβλήματα του συνωστισμού στις φυλακές που συνεχώς οξύνεται, την έλλειψη προσωπικού, το βαθμολόγιο κλπ.