ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 26 Ιούνη 1996
Σελ. /28
ΔΙΕΘΝΗ
ΤΟΥΡΚΙΑ
Προς νέες πολιτικές δίκες

ΑΓΚΥΡΑ.-

Οι συλλήψεις περίπου 70 μελών του φιλοκουρδικού Δημοκρατικού Κόμματος του Λαού (Χαντέπ), μεταξύ των οποίων κι ο πρόεδρός του, στην Αγκυρα, η δικαστική δίωξη για "προσβολή της τουρκικής σημαίας" και "αυτονομιστική προπαγάνδα" και η βομβιστική επίθεση εναντίον των γραφείων του κόμματος στη Σμύρνη επαναφέρουν με τον πιο έντονο τρόπο στην πολιτική σκηνή το θέμα της ελευθερίας των κομμάτων στην Τουρκία, που "ξεφεύγουν" από την επίσημη περί Κουρδικού γραμμή.

Οι τουρκικές αρχές ασφαλείας επενέβησαν όταν ένα μέλος του Χαντέπ υπέστειλε την τουρκική σημαία και ανύψωσε στη θέση της λάβαρο του εκτός νόμου Εργατικού Κόμματος Κουρδιστάν (ΡΚΚ) και αναρτήθηκαν πορτρέτα του ηγέτη του ΡΚΚ, Αμπντουλάχ Οτσαλάν.

Ο εισαγγελέας του δικαστηρίου κρατικής ασφαλείας στην Αγκυρα διευκρίνισε ότι η δικαστική έρευνα που έχει εκκινηθεί αφορά σε "υποστήριξη αυτονομιστικής οργάνωσης" και "αυτονομιστικής προπαγάνδας", ενώ πρόσθεσε ότι πολλά έγγραφα του ΡΚΚ κατασχέθηκαν κατά την έρευνα στα γραφεία του Χαντέπ και εξέφρασε την άποψη ότι το κόμμα "ασκεί παράλληλες ενέργειες με το ΡΚΚ και αποτελεί πολιτική του πτέρυγα".

Στο τελικό ανακοινωθέν του Συνεδρίου του, πάντως, το Χαντέπ εξέφρασε τη λύπη του για το γεγονός και διευκρίνισε ότι δεν αποτέλεσε πρωτοβουλία της ηγεσίας του, των συνέδρων ή των μελών του.

Ο εισαγγελέας του δικαστηρίου κρατικής ασφαλείας όμως ανταπάντησε ότι ο άνθρωπος που υπέστειλε την τουρκική σημαία - είναι μεταξύ των συλληφθέντων - είναι μέλος του κόμματος.

Η όξυνση των πνευμάτων, η οποία έγινε αισθητή τις τελευταίες μέρες με εκδηλώσεις οργής από οργανώσεις, πανεπιστήμια και συνδικάτα, έγινε ακόμα πιο αισθητή με τη χτεσινή βομβιστική επίθεση κατά των γραφείων του Χαντέπ στη Σμύρνη, στην οποία τραυματίστηκε ένας πολίτης και προκλήθηκαν μικρές υλικές ζημιές.

H ΓΣΕΕ

Τη συμπαράστασή της "στους πολιτικούς κρατούμενους - Τούρκους και Κούρδους αγωνιστές - στις φυλακές της Τουρκίας, οι οποίοι έχουν ξεκινήσει απεργία πείνας διαρκείας από τις 20 Μαϊου, διαμαρτυρόμενοι για τις άθλιες συνθήκες κράτησής τους", εξέφρασε χτες με ανακοίνωσή της η ΓΣΕΕ.

Η ΓΣΕΕ "εκφράζει την αλληλεγγύη της στις οικογένειες των πολιτικών κρατουμένων που υφίστανται διώξεις και επιθέσεις, καθώς και στους Τούρκους και Κούρδους αγωνιστές που ζουν στην Ελλάδα και κινητοποιούνται για την ενημέρωση και ευαισθητοποίηση της κοινής γνώμης με απεργία πείνας".

  • Παρελκυστική τακτική δείχνει να ακολουθεί η Τανσού Τσιλέρ έναντι του Νετσμεντίν Ερμπακάν, όσον αφορά το σχηματισμό κυβέρνησης στην Τουρκία. Ο αντιπρόεδρος του Κόμματος Ορθού Δρόμου της Τσιλέρ, Νετσμεντίν Τσεβχερί, δήλωσε χτες ότι οι συνομιλίες με το Κόμμα Ευημερίας (Ρεφάχ) "θα συνεχιστούν τις επόμενες ημέρες". Οπερ μεθερμηνευόμενον, συμφωνία για συνασπισμό δεν υπάρχει ακόμη.

Ο τρίτος κύκλος των συνομιλιών των δύο κομμάτων συνοδεύεται από φήμες αποχώρησης και άλλων βουλευτών του Ορθού Δρόμου και από εκβιαστικές δηλώσεις του Ερμπακάν προς την Τσιλέρ: "Εάν λέτε ότι επιθυμείτε να γίνετε πρωθυπουργός, η θέση αυτή βρίσκεται στην κάλπη και όχι στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων", τόνισε σε δηλώσεις του ο ηγέτης του Ρεφάχ χτες.

ΒΟΣΝΙΑ
Δογματικά... στο δρόμο του Ντέιτον

Τελικά ορίστηκε η ημερομηνία των εκλογών για τις 14 Σεπτέμβρη

ΒΙΕΝΝΗ.-

Κάτω από τις ασφυκτικές πιέσεις της Ουάσιγκτον και της ΕΕ, ο προεδρεύων του Οργανισμού για την Ασφάλεια και τη Συνεργασία στην Ευρώπη (ΟΑΣΕ) και υπουργός Εξωτερικών της Ελβετίας, Φλάβιο Κότι, όρισε ως ημερομηνία διεξαγωγής των εκλογών στη Βοσνία - Ερζεγοβίνη τη 14η Σεπτέμβρη, αναγνωρίζοντας ότι οι συνθήκες για το απρόσκοπτο στήσιμο των καλπών και την ομαλή λειτουργία της εκλογικής διαδικασίας είναι δύσκολες, αν όχι ανύπαρκτες! Ελάχιστα λεπτά πριν την αναγγελία της αναμενόμενης ημερομηνίας, ο πρόεδρος του σερβοβοσνιακού Κοινοβουλίου, Μομτσίλο Κράισνικ, δήλωνε ότι ο Ράντοβαν Κάρατζιτς "είναι έτοιμος να θυσιάσει την εξουσία του, εάν αυτό είναι προς το συμφέρον του σερβικού λαού"...

"Μόνον, εύκολο δεν ήταν για μένα να ορίσω ως ημερομηνία διεξαγωγής των εκλογών τη 14η Σεπτέμβρη", σημείωσε ο Κότι, επισημαίνοντας ότι τελικά επέλεξε τη συγκεκριμένη ημερομηνία "για ιστορικούς λόγους". Οπως εξήγησε ο ίδιος, ανακοινώνοντας την παραπάνω απόφαση στην έδρα του ΟΑΣΕ στη Βιέννη, τα προβλήματα που υπάρχουν στη Βοσνία είναι τόσα, καθώς μία απλή παράταση του χρόνου διεξαγωγής των εκλογών δε θα είχε ουσιαστικό αποτέλεσμα. Κάλεσε μάλιστα τους ηγέτες της ΕΕ και των ΗΠΑ να συμβάλουν με κάθε τρόπο στη βελτίωση της εκεί κατάστασης, λέγοντας χαρακτηριστικά: "Πρέπει όλοι να κάνουμε τις πραγματικά αρνητικές συνθήκες που επικρατούν στην περιοχή λιγάκι πιο θετικές".

Η απόφαση του Φλάβιο Κότι, που δεν ήταν τίποτε άλλο από απλή υπακοή στις επιθυμίες των ΗΠΑ και της ΕΕ, προκάλεσε αντιδράσεις. Το "Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του Ελσίνκι" καταδίκασε ως ακατάλληλη την ημερομηνία των εκλογών στη Βοσνία, σημειώνοντας ότι "οι τρέχουσες εξελίξεις και συνθήκες δεν ανταποκρίνονται στα κριτήρια που έχει θέσει η Συνθήκη του Ντέιτον, σχετικά με την πραγματοποίηση ελεύθερων και δίκαιων εκλογών"!

Απομακρύνεται ο Κάρατζιτς;

"Ο Ράντοβαν Κάρατζιτς είναι έτοιμος να θυσιάσει την εξουσία του, εάν αυτό είναι προς το συμφέρον του σερβικού λαού". Αυτή η δήλωση του προέδρου του σερβοβοσνιακού Κοινοβουλίου, Μομτσίλο Κράισνικ, που προκάλεσε έκδηλη ικανοποίηση στους ηγέτες της ΕΕ και των ΗΠΑ, φαίνεται πως ήταν συνδυασμένο αποτέλεσμα των πιέσεων της κυβέρνησης του Βελιγραδίου. Λίγη ώρα μετά τη δήλωση του Κράισνικ, ανακοίνωση του Προέδρου της Ομοσπονδιακής Δημοκρατίας της Γιουγκοσλαβίας, Ζόραν Λίλιτς, ανέφερε χαρακτηριστικά: "Κάτω από τις σημερινές συνθήκες, είναι αναγκαίο να οριστεί αμέσως ένας προσωρινός Πρόεδρος της Σερβικής Δημοκρατίας με όλες τις δικαιοδοσίες". Σύμφωνα με σχετική ανταπόκριση του ΑΠΕ, εάν η Βουλή των Σερβοβόσνιων δεν υπολογίσει το αίτημα της ΟΔ της Γιουγκοσλαβίας, τότε το Βελιγράδι θα πάρει όλα τα "απαραίτητα" μέτρα, τόσο εναντίον θεσμικών οργάνων, όσο και κατά μεμονωμένων πολιτικών, που με τις ενέργειές τους ριψοκινδυνεύουν τα συμφέροντα του σερβικού λαού στη Βοσνία και τη Ν. Γιουγκοσλαβία. Παρόλο που δε διευκρινίζεται τι είδους "απαραίτητα μέτρα" θα είναι αυτά, πολιτικοί παρατηρητές εκτιμούν ότι πρόκειται για οικονομικές κυρώσεις παρόμοιες με αυτές που επέβαλε το Βελιγράδι στο Πάλε τον Αύγουστο του 1994.

ΑΛΒΑΝΙΑ
Πιέσεις από το Συμβούλιο της Ευρώπης

ΣΤΡΑΣΒΟΥΡΓΟ.-

Τη διεξαγωγή νέων εκλογών στην Αλβανία ζητά η Επιτροπή Πολιτικών Υποθέσεων της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης του Συμβουλίου της Ευρώπης, με χτεσινό της ψήφισμα.

"Οι ελεύθερες και δίκαιες εκλογές", αναφέρεται στο ψήφισμα, είναι "απαραίτητη προϋπόθεση για τη Συμμετοχή στο Συμβούλιο της Ευρώπης και κατά μείζονα λόγο στην κοινοβουλευτική συνέλευση".

Το θέμα αναμενόταν να τεθεί προς ψηφοφορία χτες το βράδυ στους 281 βουλευτές του Συμβουλίου της Ευρώπης, το οποίο θα αποφασίσει:

  • Αν θα πρέπει να αποστείλει ερευνητική επιτροπή στην Αλβανία για τις εκλογές, που αποτελούν "μήλον της έριδος" για κυβέρνηση και αντιπολίτευση, και
  • Αν θα αποστείλει παρατηρητές για τις δημοτικές εκλογές στην Αλβανία, οι οποίες διεξάγονται σε τρεις μήνες.

Το Συμβούλιο της Ευρώπης έχει ως συνήθη πρακτική του να μη στέλνει παρατηρητές σε χώρες - μέλη του, αλλά με τις κατηγορίες εναντίον της αλβανικής κυβέρνησης να πληθαίνουν, τις φήμες περί αποπομπής της χώρας από το Συμβούλιο και τον Πρόεδρο Σαλί Μπερίσα να δηλώνει ανένδοτος, είναι πολύ πιθανό μια τέτοια κίνηση να αποτελέσει την πιο ήπια εκδοχή πίεσης στα Τίρανα.

ΣΥΝΟΔΟΣ ΤΩΝ ΕΠΤΑ
Εργατική κινητοποίηση ενάντια στην υποκρισία

ΛΙΟΝ.-

Μεγάλη συγκέντρωση διαμαρτυρίας πραγματοποίησαν χτες δεκάδες χιλιάδες Γάλλοι εργαζόμενοι και συνταξιούχοι στη Λιόν της Γαλλίας καταγγέλλοντας την υποκρισία των Επτά πιο ανεπτυγμένων χωρών του κόσμου, που συναντώνται στις 27 του Ιούνη για να συζητήσουν για τη μάστιγα της ανεργίας.

Με καπνογόνα και σημαίες, περισσότεροι από 25.000 εργαζόμενοι και συνταξιούχοι, που έφθασαν στη Λιόν από όλη τη Γαλλία, διαδήλωσαν την αντίθεσή τους στα σχέδια τόσο των κυβερνήσεων της Ομάδας των Επτά όσο και όλων των υπόλοιπων ευρωπαϊκών κυβερνήσεων, οι οποίες ακολουθούν μια εξοντωτική αντιλαϊκή πολιτική λιτότητας. Ο Γάλλος Πρόεδρος, Ζακ Σιράκ, ο οποίος είναι και ο οικοδεσπότης της συνάντησης, βρίσκεται, πλέον, σε ιδιαίτερα δύσκολη θέση, καθώς η προσπάθειά του να ενδυναμώσει τη δημόσια εικόνα του παράλληλα με το διεθνές κύρος του φαίνεται να πέφτει στο κοινό. Εκτός από τη χτεσινή μεγάλη κινητοποίηση, πρόσφατες δημοσκοπήσεις δείχνουν τη δημοτικότητα του Γάλλου Προέδρου να βρίσκεται χαμηλότερα από ποτέ, με τη θετική γνώμη να φθάνει μόλις το 32%.

Πάντως, η χτεσινή κινητοποίηση, που οργανώθηκε από το συνδικάτο της CGT είναι απλώς η αρχή, αφού κατά τη διάρκεια της συνάντησης της Ομάδας των Επτά θα πραγματοποιείται "αντι-συνάντηση" εκατοντάδων συνδικάτων από όλη την Ευρώπη.

Εκτός ελέγχου, η παιδική εργασία

Το πρόβλημα παίρνει διαστάσεις όχι μόνο στις χώρες του Τρίτου Κόσμου αλλά επίσης σε ΗΠΑ και Ευρώπη

ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ. -

Η παιδική εργασία αυξάνεται στα επίπεδα "εκτός ελέγχου" όχι μόνο στις χώρες του λεγόμενου Τρίτου Κόσμου όσο και στις Ηνωμένες Πολιτείες και στην Ευρώπη, όπου, σύμφωνα με στοιχεία της Διεθνούς Συνομοσπονδίας των Ελεύθερων Εργατικών Σωματείων (ICFTU), 200 εκατομμύρια παιδιά είναι αναγκασμένα να εργάζονται.

Σύμφωνα με έκθεση που έδωσε στη δημοσιότητα, η ICFTU αναφέρει ότι παιδιά τεσσάρων χρονών είναι αναγκασμένα να εργάζονται κάτω από άθλιες και επικίνδυνες συνθήκες.

"Βλέπουμε να αυξάνεται η παιδική εργασία σε ολόκληρο τον κόσμο", δήλωσε ο γενικός γραμματέας της Συνομοσπονδίας, Μπιλ Τζόρνταν και πρόσθεσε ότι "όλο και περισσότερες επιχειρήσεις χρησιμοποιούν παιδιά".

Η συγκεκριμένη έκθεση, που έχει τίτλο: "Καθόλου Χρόνος για Παιχνίδι", φέρει παραδείγματα παιδικής εργασίας εδώ και 20 χρόνια.

Ομως, ενώ τα περισσότερα παραδείγματα αναφέρονται σε χώρες του Τρίτου Κόσμου, η έκθεση αναφέρει ότι το πρόβλημα όλο και παίρνει μεγαλύτερες διαστάσεις στις ΗΠΑ και στην Ευρώπη. Χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι αυτό της Πορτογαλίας όπου μικρά παιδιά δουλεύουν παράνομα ράβοντας παπούτσια, ενώ λαμβάνουν μόνο 50 σεντς για κάθε ζευγάρι, το οποίο πουλιέται 70 δολάρια στη Βόρεια Ευρώπη.

Ο Τούρκος υπηρεσιακός πρωθυπουργός, Μεσούτ Γιλμάζ, συζητά με τον Αυστριακό Πρόεδρο, Τόμας Κλέστιλ, χτες στην Αγκυρα. Πολιτικά κόμματα στην Αυστρία ζήτησαν ακύρωση της επίσκεψης του Κλέστιλ, λόγω των πολιτικών διώξεων σε βάρος των Κούρδων

ΠΡΑΓΑ.-

Οι ηγέτες πολιτικών κομμάτων στην Τσεχία δεν κατόρθωσαν να καταλήξουν σε συμφωνία για τον σχηματισμό κυβέρνησης μειοψηφίας λίγη ώρα πριν το Κοινοβούλιο συνέλθει για πρώτη φορά αφότου ο πρωθυπουργός Βατσλάβ Κλάους έχασε την πλειοψηφία, στις εκλογές που διεξήχθησαν αυτό τον μήνα.

Οι διαπραγματεύσεις δεν κατέληξαν σε συμφωνία εξαιτίας διαφωνιών σχετικά με τον καταμερισμό των υπουργείων μεταξύ των τριών κομμάτων που συμμετέχουν στον κυβερνητικό συνασπισμό.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ