Θυμάστε τον Ρόμπιν Χουντ (γνωστός ως "Ρομπέν των Δασών"); Ασφαλώς, λίγοι τον αγνοούν από τότε που ήταν παιδιά.
Ο Ρόμπιν Χουντ ήταν ένας μισομυθικός αντάρτης στην εποχή του βασιλιά της Αγγλίας Ιωάννη του Ακτήμονος (1167-1216). Η πρώτη του αναφορά γίνεται σε αφηγήματα του 1329. Εδρα του ήταν, σύμφωνα με την παράδοση, το δάσος του Σέργουντ, κοντά στην πόλη Νότιγχαμ της Κεντρικής Αγγλίας. Ηταν ένας φυγάς που ζούσε μόνιμα μέσα στο δάσος του Σέργουντ, το οποίο είχε κατάλληλα οχυρώσει. Οχι μόνο το έργο του, αλλά και το "πιστεύω" του ήταν ιδιαίτερα σαφή: Οι πλούσιοι πρέπει να πληρώσουν για τις αρπαγές τους σε βάρος των φτωχών. Γι' αυτό ο Ρόμπιν "έκλεβε από τους πλουσίους και, ότι μάζευε, το έδινε στους φτωχούς". Ιδιαίτερο στόχο του αποτέλεσαν τα ελάφια του Σέργουντ, των οποίων το κυνήγι είχε απαγορευτεί στους φτωχούς αγρότες της περιοχής και είχε κηρυχτεί, με ποινή θανάτου, αποκλειστικό προνόμιο της τοπικής αριστοκρατίας και του βασιλέως.
Μια από τις πιο διάσημες φυσιογνωμίες της παγκόσμιας λογοτεχνικής Ιστορίας, ο Ρόμπιν Χουντ, έκανε διάσημους και τους πιο επιφανείς συνεργάτες του, όπως ο καλόγερος Τακ, μια ηφαιστειακή φυσιογνωμία καθόλου βιβλική που χαρακτηριζόταν από το πάθος για την μπίρα και τις γυναίκες, και ο Γιαννάκης, ένας κλασικός τύπος "πιστού επιτελούς".
Ταυτόχρονα, ο Ρόμπιν Χουντ κινείται σε ένα περιβάλλον όπου η μάχη του Χάστινγκς (1066) είναι ακόμη πολύ πρόσφατη. Η Αγγλία αποτελεί μια ακόμη ήσσονος σημασία κτήση των ηγεμόνων της Νορμανδίας και τα δύο στοιχεία, το γαλλονορμανδικό και το αγγλοσαξονικό, δεν έχουν ακόμη συγχωνευτεί στο σύγχρονο αγγλικό έθνος.
Από ιστορική άποψη, η φυσιογνωμία του φαίνεται να ενσαρκώνει τον πνευματικό κόσμο του πρωτομεσαιωνικού αγρότη, που υποφέρει από τη, συχνά αβάσταχτη, χωροδεσποτική εκμετάλλευση. Η βίαιη καταστροφή του απειλητικού αυτού κοινωνικού περιβάλλοντος βρίσκεται πάντα μέσα στον κόσμο αυτόν, με το επιπρόσθετο χαρακτηριστικό ότι, όσο δεν υπάρχει ανοιχτή επαναστατική κρίση, το καθήκον το αναλαμβάνει πάντα "κάποιος άλλος". Φυσικά, το πολιτικό πρόγραμμα του μεσαιωνικού αγρότη ούτε περιλαμβάνει ούτε μπορεί να περιλαμβάνει μια γενική κοινωνική αναμόρφωση. Το όριο στο οποίο φθάνει είναι μια μόνιμη "αντίστροφη διανομή", που δεν μπορεί, βέβαια, να αλλάξει τις ιστορικές συνθήκες διαβίωσης, δεν μπορεί, μάλιστα, ούτε να γίνει χωρίς να προκαλέσει τη γενική καταστροφή. Αυτά συμβαδίζουν με διάφορες άλλες ουτοπικές αντιλήψεις ή και μοναρχικές διαθέσεις, καθώς ο μεσαιωνικός αγρότης προτιμά μια ισχυρή κεντρική εξουσία από τον κατατεμαχισμό που διευκολύνει και επιδεινώνει τη φεουδαρχική αυθαιρεσία. Ισως δεν είναι τυχαίο ότι η δράση του Ρόμπιν Χουντ τοποθετείται σε περίοδο σοβαρών αναταραχών, μεταξύ του θρόνου και των τοπικών αριστοκρατών, που φυσικά πληρώνουν οι φτωχοί. Μπορεί, μάλιστα, να μην είναι τυχαία ούτε η εμφάνιση των πρώτων γραπτών αφηγήσεων για τον Ρόμπιν Χουντ καθώς προχωρά ο 14ος αι. και συσσωρεύεται το υλικό που θα οδηγήσει στη γιγαντιαία αγροτική επανάσταση του 1388.
Πάντως, παρά τους αναπόφευκτους ιστορικούς του περιορισμούς, ο Ρόμπιν Χουντ έγινε σύμβολο της πάλης ενάντια στους εκμεταλλευτές και, πράγμα, ασφαλώς, ακόμη χειρότερο, στους κρατικούς τους εκπροσώπους.
Καλά είναι όλα αυτά, θα μπορούσε κανείς να ρωτήσει. Δεν έχουμε, όμως, κάτι πιο πρόσφατο να ασχοληθούμε;
Εχουμε, ασφαλώς, αλλά οι σημερινοί χωροδεσπότες φαίνεται ότι είναι αποφασισμένοι να μην αφήσουν τον παπά ν' αγιάσει, ξεκινώντας μια ακόμη επίθεση ενάντια στον μεσαιωνικό ήρωα.
Πριν προχωρήσουμε, ας υπενθυμίσουμε ότι το εξασκημένο μάτι της βρετανικής κυρίαρχης τάξης ποτέ δεν έχασε από το πεδίο του τον Ρόμπιν Χουντ. Στη διάρκεια του 19ου αι., η βικτοριανή αριστοκρατία σκέφθηκε και να τον υιοθετήσει. Ετσι, ο μυθικός ήρωας, 7 αιώνες μετά τη μετάβασή του στον καλύτερο κόσμο, απέκτησε και τίτλο ευγενείας (δούκας του Χάντινγκτον), ένα μέσο που, παρότι αντίθετο σε κάθε ιστορική παράδοση, θεωρήθηκε πρόσφορο για να σβήσει την "ανοικονόμητη" εικόνα του.
Με τα χρόνια και ιδιαίτερα μετά το 1979, η κυρίαρχη τάξη έγινε λιγότερο ανεκτική. Πράγμα καθόλου περίεργο, αφού, στη σημερινή Βρετανία, οι σύγχρονοι βαρόνοι έχουν δώσει πρωτοφανή έκταση στην τέχνη της κλοπής από τους φτωχούς προς όφελος των πλουσίων.
Ετσι, στην πόλη του Νότιγχαμ, εμφανίστηκε η επιτροπή "Πρώτα το Νότιγχαμ", η οποία έχει βάλει στόχο της την εξαφάνιση από την ιστορική παρακαταθήκη της περιοχής του πιο διασήμου κατοίκου της. Χρειάζεται, μήπως, να πούμε ότι πρόκειται για επιτροπή που αποτελείται από επιχειρηματίες, τραπεζίτες και δικηγόρους εταιριών; Δυστυχώς, η επιτροπή αυτή δεν είναι χωρίς επιρροή στο δημοτικό συμβούλιο του Νότιγχαμ, που ελέγχεται από το Εργατικό Κόμμα, του οποίου ένας αξιωματούχος φορά το σήμα της πόλης, το ίδιο εκείνο σήμα που φορούσε ο βαρόνος με τον οποίο, σύμφωνα με την παράδοση, μονομάχησε ο Ρόμπιν Χουντ.
Τα επιχειρήματά τους δεν είναι χωρίς ενδιαφέρον. Ας δούμε τι λέει ο διευθυντής επιχειρηματικών υποθέσεων του δημοτικού συμβουλίου του Νότιγχαμ. - Οταν προσπαθούμε να πουλήσουμε την πόλη, ας πούμε σε μια μεγάλη ηλεκτρική εταιρία από τη Γερμανία, όταν σκέπτονται τον Ρόμπιν Χουντ κάθε φορά που θα σκέπτονται το Νότιγχαμ, υπάρχει η περίπτωση να είναι απρόθυμοι να έρθουν.
Η Ιστορία θα πρέπει, συνεπώς, να αποκαθαρθεί από κάθε "ανήσυχο" στοιχείο. Οπως βλέπουμε, οι σύγχρονοι αριστοκράτες θέλουν τα ελάφια τους σε πλήρη ασφάλεια...
Θανάσης ΠΑΠΑΡΗΓΑΣ
Συνέντευξη με τον Φατάχ Ταουφίκ, μέλος του ΠΓ του Κουρδιστανικού ΚΚ Ιράκ
Μετά τον Πόλεμο του Κόλπου, η κουρδική κοινότητα του Ιράκ αντιμετώπισε πολλαπλά προβλήματα: Παρά την κατ' επίφαση "προστασία" που παρέχουν οι αμερικανικές στρατιωτικές δυνάμεις που εδρεύουν στην Τουρκία στους ιρακινούς Κούρδους, οι διώξεις από τη Βαγδάτη εναντίον τους συνεχίζονται. Παράλληλα, η εμφύλια σύγκρουση μεταξύ αντίπαλων κουρδικών οργανώσεων επιτείνει τα ισχύοντα προβλήματα, καθιστώντας την ίδια την επιβίωση των ανθρώπων του ιρακινού Κουρδιστάν μια καθημερινή μάχη. Ο Φατάχ Ταουφίκ, μέλος του ΠΓ του Κουρδιστανικού ΚΚ Ιράκ, μίλησε στο "Ρ" κατά τη διάρκεια της πρόσφατης επίσκεψής του στην Αθήνα προκειμένου να παρακολουθήσει τις εργασίες του 15ου Συνεδρίου του Κομμουνιστικού Κόμματος Ελλάδος.
- Ποια είναι η κατάσταση σήμερα στο Ιρακινό Κουρδιστάν;
- Η κατάσταση στο Κουρδιστάν του Ιράκ είναι αρκετά μπερδεμένη εξαιτίας κυρίως των ένοπλων συγκρούσεων ανάμεσα στα δύο μεγαλύτερα κόμματα του Κουρδιστάν, το Δημοκρατικό Κόμμα του Κουρδιστάν και την Πατριωτική Ενωση του Κουρδιστάν. Δυστυχώς οι συγκρούσεις διαρκούν τα τελευταία 2 χρόνια και δυστυχώς όλες οι διαμεσολαβητικές προσπάθειες έπεσαν στο κενό. Ο λαός του Κουρδιστάν υποφέρει από τις συνέπειες ενός διπλού εμπάργκο: το πρώτο αφορά τον αποκλεισμό που επέβαλε ο Οργανισμός Ηνωμένων Εθνών στο Ιράκ, μετά το τέλος του πολέμου στον Κόλπο, και το δεύτερο τον αποκλεισμό που επέβαλε στο Κουρδιστάν το καθεστώς της Βαγδάτης.
Συνεπώς, η οικονομική κατάσταση στο Κουρδιστάν είναι τραγική. Βέβαια έχουμε ελπίδες ότι η κατάσταση αυτή θα παρουσιάσει βελτίωση μετά την πρόσφατη Απόφαση 986 του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, με την οποία χαλαρώνουν οι οικονομικές κυρώσεις ενάντια στο Ιράκ και η Βαγδάτη αποκτά το δικαίωμα να πουλά πετρέλαιο αξίας 1 δισεκατομμυρίου δολαρίων κάθε 3 μήνες. Εφόσον το μεγαλύτερο ποσοστό των χρημάτων αυτών θα διατεθεί για την αγορά φαρμάκων και τροφίμων για το λαό του Ιράκ, πιστεύουμε ότι ένα μέρος των χρημάτων θα διατεθεί για τη βελτίωση των συνθηκών διαβίωσης στο Κουρδιστάν. Περιμένουμε, λοιπόν, να εφαρμοστεί η νέα απόφαση από τις αρχές του Ιούλη.
Από την άλλη πλευρά, θα πρέπει να υπογραμμίσουμε την απροκάλυπτη επέμβαση των ξένων δυνάμεων, και ιδίως των γειτονικών χωρών, της Τουρκίας και του Ιράκ, στο εσωτερικό του Κουρδιστάν.
Το δικτατορικό καθεστώς της Τουρκίας έχει, επανειλημμένως, επέμβει ακόμα και στρατιωτικά στο Κουρδιστάν και κατέλαβε μεγάλες περιοχές της χώρας μας σκοτώνοντας πολλούς συμπατριώτες μας. Εχουμε υποστεί πολλές φορές διωγμούς και αδικαιολόγητες δολοφονικές θηριωδίες.
Εχουμε, όμως, υποστεί τις επεμβάσεις και του Ιράκ με το προκάλυμμα ότι πολλά μέλη της ιρακινής αντιπολίτευσης έχουν βρει καταφύγιο στο έδαφός μας. Το δικτατορικό καθεστώς του Σαντάμ Χουσεϊν δεν έπαψε να επεμβαίνει στην εσωτερική κατάσταση του Κουρδιστάν και να καταστρέφει κάθε επίφαση ηρεμίας που επικρατεί κάποιες χρονικές περιόδους. Η Βαγδάτη έστειλε πολλές φορές αυτοκίνητα φορτωμένα με βόμβες, τα οποία χρησιμοποιήθηκαν, κυρίως, ενάντια σε αμάχους, ενώ έχει χτυπήσει με ρουκέτες ακόμα και την πρωτεύουσα του Κουρδιστάν, Αρμπι, με απώτερο σκοπό να καταλάβει κάποιες περιοχές και να ελέγξει το Κουρδιστάν.
Εδώ, βέβαια, πρέπει να υπογραμμίσουμε ότι η εξουσία στο Κουρδιστάν βρίσκεται στα χέρια των ενόπλων δυνάμεων, καθώς δεν υφίσταται κανενός είδους Κυβέρνηση ή σύνταγμα ή κάτι παρόμοιο. Ετσι, η έννομη τάξη καθορίζεται από τις ένοπλες συμπλοκές ανάμεσα στα δύο μεγάλα κόμματα, όπως ανέφερα και πριν, με αποτέλεσμα το Κουρδιστάν να έχει διχαστεί.
- Στο πλαίσιο της ισχύουσας κατάστασης, ποιες είναι οι πρωτοβουλίες και η δράση του κόμματός σας;
- Το κόμμα μας έχει θέσει ως πρωταρχικό του σκοπό να επικρατήσει ηρεμία και ειρήνη στη χώρα μας. Στο πλαίσιο αυτής της προσπάθειας, το Κουρδιστανικό Κομμουνιστικό Κόμμα συνεργάζεται με τα υπόλοιπα κόμματα της χώρας, εκτός από τα δύο μεγάλα, με στόχο την εξεύρεση μέσων και μεθόδων που θα οδηγήσουν στην ειρήνη. Εχει γίνει ένα πρόγραμμα - σχέδιο από τα κόμματα αυτά και το Κουρδιστανικό ΚΚ που στοχεύει στην ανατροπή του Σαντάμ Χουσεϊν για να μπορέσει να ισχύσει κοινοβουλευτική δημοκρατία. Στο σχέδιο μας αυτό συνεργαζόμαστε και με ιρακινά κόμματα της αντιπολίτευσης. Στόχος μας είναι στο επιθυμητό δημοκρατικό ομοσπονδιακό καθεστώς το Κουρδιστάν να έχει αυτονομία. Η προσπάθεια μας συνεχίζεται με ποικίλους τρόπους και μέσα ώστε να απομονώσουμε το καθεστώς της Βαγδάτης και να επιτύχουμε πτώση της ιρακινής δικτατορίας. Δυστυχώς, μέχρι στιγμής δεν έχουμε επιτύχει το στόχο μας, αλλά συνεχίζουμε να έχουμε ελπίδες για το μέλλον.
Ελένη ΜΑΥΡΟΥΛΗ
Μπάμπης ΓΕΩΡΓΙΚΟΣ
Από τις μεγαλειώδεις συγκεντρώσεις στη Βόννη, που οργάνωσαν τα γερμανικά εργατικά συνδικάτα το περασμένο Σάββατο, ενάντια στις περικοπές των κοινωνικών παροχών που αποφάσισε η γερμανική κυβέρνηση