ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 22 Ιούνη 1996
Σελ. /32
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
19Ο ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΟΜΕ - ΟΤΕ
Απολογισμός υποτέλειας και αδράνειας

Η πλειοψηφία προσπάθησε να ωραιοποιήσει την κατάσταση, φτάνοντας στο σημείο να πει ότι η ΟΜΕ - ΟΤΕ δεν έκανε ό,τι έπρεπε, για να αποτρέψει την ιδιωτικοποίηση του ΟΤΕ, γιατί... έφταιγαν τα ΜΜΕ και το 90% του πολιτικού κόσμου που συμφωνούσαν

Με έναν απολογισμό δράσης που κύρια επιδίωξή του ήταν η απόκρυψη των ευθυνών της πλειοψηφίας της ΟΜΕ - ΟΤΕ για τις δυσμενείς εξελίξεις στον Οργανισμό, το τελευταίο διάστημα άρχισαν χτες και ολοκληρώνονται σήμερα με τη συμμετοχή 250 αντιπροσώπων οι εργασίες του 19ου τακτικού συνεδρίου της ΟΜΕ - ΟΤΕ.

Με κορόνες του τύπου ο απολογισμός δράσης της ΟΜΕ - ΟΤΕ "ήταν ιδιαίτερα επιτυχής και ένας από τους πλουσιότερους από την ίδρυση της Ομοσπονδίας", προσπάθησε ο πρόεδρός της Γιώργος Μανιάτης,να κρύψει την υποταγή και τη χειραγώγηση του συνδικάτου στην κυβερνητική πολιτική, στην οποία έχει οδηγηθεί, με κύρια και αποκλειστική ευθύνη της σημερινής πλειοψηφίας. Μάλιστα, σύμφωνα με την άποψη του προέδρου της ΟΜΕ - ΟΤΕ, "ο απολογισμός θα μπορούσε να θεωρηθεί πάρα πολύ θετικός... αν δεν υπήρχε η μετοχοποίηση και η σκανδαλολογία γύρω από τις προμήθειες του Οργανισμού... ". Ετσι το μέγιστο θέμα της ιδιωτικοποίησης του Οργανισμού, που έγινε με τη στήριξη της παράταξής του, από την κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ, δεν ιεραρχείται σε τέτοιο βαθμό ώστε ν' αλλάζει την εκτίμηση της ΕΕ της ΟΜΕ - ΟΤΕ, για τις επιλογές και τη δράση της.

Εφτασε μάλιστα στο σημείο να ισχυριστεί πως η μετοχοποίηση "πέρασε", όχι γιατί η ίδια η πλειοψηφία της ΟΜΕ - ΟΤΕ συνθηκολόγησε και υποτάχτηκε στην κυβερνητική πολιτική, αλλά γιατί τα ΜΜΕ τηρούσαν εχθρική στάση έναντι των θέσεων της ΟΜΕ - ΟΤΕ, και το 90% του πολιτικού κόσμου και των κοινωνικών φορέων ήθελαν τη μετοχοποίηση. Ξεχνώντας προφανώς, πως στο συνέδριο δεν απολογούνταν τα ΜΜΕ και τα πολιτικά κόμματα, αλλά η ηγεσία της Ομοσπονδίας. Μέσα σ' αυτό τον παροξυσμό ανευθυνότητας και έλλειψης πολιτικού θάρρους ν' αναλάβει τις ευθύνες που αναλογούν στην ηγεσία της ΟΜΕ - ΟΤΕ και στην παράταξή του, δε δίστασε να φορτώσει την ευθύνη στους εργαζόμενους του ΟΤΕ, στους οποίους δήθεν δημιουργήθηκε η αίσθηση πως η πώληση ενός μικρού πακέτου μετοχών δε δημιουργούσε κίνδυνο...

Χωρίς να βρει ούτε μια λέξη αυτοκριτικής για τη λειτουργία και τις αποφάσεις της πλειοψηφίας της οποίας ηγείται, επιβεβαίωσε τη σύμπλευσή της, με αποφάσεις για τη δημιουργία θυγατρικών με ιδιώτες, την ανατροπή των εργασιακών σχέσεων μέσω του Γενικού Κανονισμού Προσωπικού, που φτάνει να καταργεί τη μονιμότητα στον ΟΤΕ, καθώς και την κατακόρυφη μείωση των θέσεων εργασίας, μέχρι και τις 20.000 στο αμέσως επόμενο διάστημα, και θριαμβολόγησε γιατί αυτό γίνεται με κίνητρα...

Ο Παν. Τσουκαλάς

Μιλώντας στο συνέδριο εκ μέρους της ΕΣΚ - ΟΤΕ ο Παναγιώτης Τσουκαλάς,υπογράμμισε ότι η πρακτική της ηγεσίας της ΟΜΕ - ΟΤΕ, δεν ξεφεύγει από τα πλαίσια της κυβερνητικής πολιτικής της λιτότητας και των ιδιωτικοποιήσεων και είχε ως αποτέλεσμα να φέρει σε κρίση το συνδικαλιστικό κίνημα του χώρου και να σπείρει την απογοήτευση ανάμεσα στους εργαζόμενους.

Κάτω από την αόριστη συνθηματολογία του "εκσυγχρονισμού" - τόνισε - προωθείται η κατάργηση της μονιμότητας στον Οργανισμό, η συστηματική μείωση του προσωπικού, η μείωση δραστηριοτήτων και η ανάθεσή τους στους εργολάβους και τις θυγατρικές με ιδιώτες. Ενας τέτοιος "εκσυγχρονισμός" είναι "παράδειγμα προς αποφυγήν", γιατί με το πρόσχημα της προσαρμογής στις συνθήκες που "αλλάζουν" προωθούνται οι κανόνες της ιδιωτικοποίησης σ' όλη τη λειτουργία του Οργανισμού και πέραν της μετοχοποίησης.

Ο υπουργός Μεταφορών και Επικοινωνιών Χάρης Καστανίδης στην ομιλία του υπεραμύνθηκε της σημασίας και του βάρους που έχει ο Οργανισμός στην τηλεπικοινωνιακή αγορά της χώρας, καταφέρθηκε εναντίον ορισμένων που χτυπούν τον ΟΤΕ, παρουσιάζοντάς τον σαν μια ιστορία ρεμούλας, με στόχο να τον βγάλουν από την τηλεπικοινωνιακή αγορά της χώρας. Και αναφερόμενος στη γνωστή πρόταση της κυβέρνησης για τη σύσταση της ειδικής επιτροπής που θ' αντιμετώπιζε το θέμα των 360.000 νέων ψηφιακών παροχών του ΟΤΕ, είπε ότι δεν έγινε αποδεκτή, εξαιτίας κομματικών σκοπιμοτήτων και ανακοίνωσε ότι τις επόμενες ημέρες η κυβέρνηση θα δώσει λύση.

Στο συνέδριο μίλησαν ακόμη ο πρόεδρος του ΔΣ του ΟΤΕ Δημήτρης Παπούλιας και οι εκπρόσωποι της ΝΔ, της Πολιτικής Ανοιξης και του "ΣΥΝ". Οι εργασίες της πρώτης μέρας έκλεισαν με ομιλίες συνέδρων και την έγκριση του απολογισμού δράσης. Σήμερα θα συζητηθεί το πρόγραμμα δράσης για τον επόμενο χρόνο.

ΑΝΤ. ΣΚΥΛΛΑΚΟΣ
Αντίσταση στην ιδιωτικοποίηση

Την πάγια θέση του ΚΚΕ για "100% δημόσιο ΟΤΕ - καμιά μετοχή στους ιδιώτες" επαναδιατύπωσε ο βουλευτής του Κόμματος Αντώνης Σκυλλάκος,μιλώντας στο 19ο Τακτικό Ετήσιο Συνέδριο της ΟΜΕ - ΟΤΕ. Επισήμανε ότι η πορεία μετοχοποίησης του ΟΤΕ θα είναι σε βάρος του κοινωνικού συνόλου, γιατί από τη στιγμή που μπαίνουν μέσα ιδιώτες, είτε εμφανείς είτε σαν αφανείς στρατηγικοί επενδυτές, ανεξάρτητα από το ποσοστό, θέλουν να ελέγχουν και να καθορίζουν την πορεία της επιχείρησης, σύμφωνα με το δικό τους συμφέρον.

"Εμείς είμαστε υπέρ της ανάπτυξης και του εκσυγχρονισμό, που έχουν στόχο να εξυπηρετήσουν το κοινωνικό σύνολο, τα εθνικά συμφέροντα, τους εργαζόμενους στον ΟΤΕ ή τους εργαζόμενους συνολικότερα", υπογράμμισε ο βουλευτής του ΚΚΕ και πρόσθεσε: "Είμαστε, όμως, αντίθετοι σε κάθε εκσυγχρονισμό και ανάπτυξη επιχειρήσεων, οι οποίες με τον ένα ή άλλο τρόπο θα έχουν περάσει στα χέρια ιδιωτών για να θησαυρίζουν σε βάρος του κοινωνικού συνόλου και των εργαζομένων σ' αυτές".

Αναφέρθηκε στην επίθεση του μεγάλου κεφαλαίου κατά του Δημόσιου Τομέα, με στόχο την αύξηση των κερδών, που γίνεται στην Ευρώπη, επισημαίνοντας ότι σ' αυτή την κατεύθυνση εντάσσεται και η πορεία ιδιωτικοποίησης του ΟΤΕ. Για τον άγριο πόλεμο των μεγάλων συμφερόντων, που ξέσπασε τελευταία σχετικά με τα ψηφιακά του ΟΤΕ, τόνισε ότι η αντιπαράθεση αυτή έχει επιπτώσεις και στο πολιτικό "παιχνίδι". Αναφέρθηκε στις επιπτώσεις που έχουν για τις εργασιακές σχέσεις τα προγράμματα "σύγκλισης", που προβλέπει η Συνθήκη του Μάαστριχτ και έθεσε μια σειρά ερωτημάτων για τα εργασιακά, οικονομικά, ασφαλιστικά συμφέροντα των εργαζομένων, στην προοπτική ιδιωτικοποίησης των ΔΕΚΟ που προωθεί η κυβέρνηση.

Ο Αντ. Σκυλλάκος τόνισε ότι ειδικά για τον ΟΤΕ θα έπρεπε να είναι απαγορευτική ακόμα και η σκέψη της ιδιωτικοποίησης και πολύ περισσότερο δε θα έπρεπε να ανοίξει αυτός ο δρόμος, αφού πρόκειται για οργανισμό εθνικής σημασίας, που μπορεί να παίξει αποφασιστικό ρόλο σε στιγμές κρίσης. Και κατέληξε: "Μ' αυτές τις σκέψεις και μ' αυτή τη λογική εμείς υποστηρίζουμε κάθε αγώνα, κάθε απόφαση, που κινείται στην κατεύθυνση της αντίστασης σε τέτοιου είδους επιλογές".

"Σταματήστε το σκάνδαλο της "Ολύμπικ Κέτερινγκ"

Νέα Ερώτηση κατέθεσαν στη Βουλή βουλευτές του ΚΚΕ

Τη σκανδαλώδη πώληση του 49% των μετοχών της "Ολύμπικ Κέτερινγκ" (θυγατρική της "Ολυμπιακής") στον όμιλο "Αμπελά", λιβανέζικων συμφερόντων, επαναφέρουν στην επικαιρότητα οι βουλευτές του ΚΚΕ Ορ. Κολοζώφ και Μήτσος Κωστόπουλος,καλώντας τον αρμόδιο υπουργό Μεταφορών να παρουσιάσει τα αντίγραφα των προσφυγών, που υπέβαλε ο ξένος όμιλος στη διεθνή διαιτησία.

Σε νέα ερώτηση που κατέθεσαν στη Βουλή οι δυο βουλευτές του ΚΚΕ (έχουν υποβάλει άλλες δυο) επισημαίνουν ότι από τις δυο προηγούμενες απαντήσεις για το ιδιοκτησιακό πρόβλημα της "Ολύμπικ Κέτερινγκ", προκύπτει ότι δεν υπάρχει πρόθεση από την πλευρά του υπουργείου να δοθεί πολιτική λύση στο πρόβλημα, παρά τις προεκλογικές δεσμεύσεις του ΠΑΣΟΚ ότι με νομοθετική ρύθμιση θα καταργούσε το σκανδαλώδες συμβόλαιο πώλησης επί ΝΔ και θα επανέφερε το 49% των μετοχών στο δημόσιο. "Αντί γι' αυτό, τονίζεται στην ερώτηση, ακολουθείται μια χρονοβόρα και αδιέξοδη δικαστική διαδικασία, που εξυπηρετεί τον όμιλο Αμπελά, γιατί έτσι συνεχίζει να εισπράττει κάθε χρόνο το μέρισμα από τα κέρδη της επιχείρησης και παραμένει μέτοχος αποκτώντας δικαίωμα εισόδου στο αεροδρόμιο Σπάτων, γεγονός που θα αποτελέσει σκανδαλώδη εκχώρηση δικαιωμάτων από την πλευρά της κυβέρνησης".

Οι βουλευτές του ΚΚΕ υπογραμμίζουν ότι η μέχρι σήμερα διαδικασία, όπως εξελίσσεται, έχει ως επακόλουθο: α) Να αθωωθούν οι υπεύθυνοι των τότε διοικήσεων της "Ολυμπιακής" και του "Κέτερινγκ", που υπέγραψαν το σκανδαλώδες συμβόλαιο πώλησης και β) Να δοθεί πρωτοβουλία κινήσεων στον όμιλο Αμπελά, που προσέφυγε στη διεθνή διαιτησία για να κερδίζει χρόνο πιέζοντας, στηριζόμενος στο συμβόλαιο πώλησης που αρνήθηκε να καταργήσει η κυβέρνηση. Παράλληλα υπάρχει μια κατευθυνόμενη προπαγάνδα, που ουσιαστικά συγκαλύπτει τις κυβερνητικές ευθύνες, ότι δήθεν ο ξένος όμιλος θέλει να παραιτηθεί των δικαιωμάτων του. Η προπαγάνδα αυτή έχει στόχο να μην κινητοποιηθούν οι εργαζόμενοι για την επίλυση του ιδιοκτησιακού καθεστώτος.

Οι βουλευτές του ΚΚΕ ρωτούν τον υπουργό Μεταφορών - Επικοινωνιών Χ. Καστανίδη εάν αληθεύει ότι πρόθεση του ομίλου "Αμπελά" είναι να παραιτηθεί των δικαιωμάτων του, από ποια έγγραφα θεμελιώνεται αυτό και ποιες είναι οι απαιτήσεις αποζημίωσης. Επίσης ρωτούν εάν υπήρξε πολιτική παρέμβαση του υπουργείου πριν γίνουν οι προσφυγές του "Αμπελά" στη διαιτησία και ποια ήταν η παρέμβαση αυτή, καθώς και αν έχουν γίνει διαπραγματεύσεις μεταξύ Ολυμπιακής και "Αμπελά" και πού κατέληξαν. Ρωτούν ακόμα, εάν έχει συνταχθεί συνυποσχετικό της "Ολυμπιακής" και του "Αμπελά" προς τη διαιτησία και τι προβλέπει. Αν όχι, από πού βγαίνει το συμπέρασμα ότι το ιδιοκτησιακό πρόβλημα δε θα οδηγηθεί σε αδιέξοδο μέσα απ' αυτή τη διαδικασία. Τέλος, επαναφέρουν το κυρίαρχο ερώτημα αν η κυβέρνηση προτίθεται να προχωρήσει στη νομοθετική ρύθμιση και να επαναφέρει όλες τις μετοχές του "Κέτερινγκ" στην "Ολυμπιακή".

Τα "μεγάλα" έργα στην Κρήτη

Με εισαγωγικά στη λέξη "μεγάλα", μίλησε χτες στους δημοσιογράφους για τα έργα οδοποιίας που εκτελούνται στο Νομό Ηρακλείου, ο πρόεδρος του ΤΕΕ - Τμήμα Ανατολικής Κρήτης, Νίκος Μπελιβάνης.

Ερωτηθείς από τους δημοσιογράφους για τα έργα που θεωρούνται ως μεγάλα και τα οποία επισκέφτηκε κλιμάκιο του Τεχνικού Επιμελητηρίου, ο Ν. Μπελιβάνης μίλησε για τους οδικούς άξονες Ηράκλειο - Μοίρες και Ηράκλειο - Βιάννος και τα τμήματα Γούρνες - Χερσόνησος και Χερσόνησος μέχρι τα όρια του νομού.

"Αυτά είναι κύριοι τα μεγάλα, εντός εισαγωγικών, έργα, που γίνονται στο νομό"... Και ανακοίνωσε τη διαπίστωση των ειδικών με τους οποίους επισκέφθηκε τα έργα, λέγοντας ότι παρατηρείται καθυστέρηση στις περισσότερες μελέτες. "Αν δεν επισπευστούν οι μελέτες", όπως χαρακτηριστικά ανέφερε, "δε θα είμαστε σε θέση να γνωρίζουμε το κόστος κατασκευής των έργων και να ζητήσουμε την πλήρη χρηματοδότησή τους"...

Από το ΟΧΙ στη μετοχοποίηση, στο ΝΑΙ στους ιδιώτες. Για τη σημερινή ηγεσία της ΟΜΕ - ΟΤΕ η απόσταση καλύφθηκε σε λίγους μήνες



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ