ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 15 Ιούνη 1996
Σελ. /32
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Στις πολυεθνικές τα φυτοφάρμακα...

Τραπεζικές ρυθμίσεις σε συνεταιριστικά χρέη, γιά εξυγίανση του χαρτοφυλακίου της ΑΤΕ

Στα πλαίσια της εναρμόνισης της κοινοτικής νομοθεσίας, όπως την επέβαλαν οι πολυεθνικές της Ευρωπαϊκής Ενωσης, κινείται το νομοσχέδιο για το φυτοφάρμακα, στο οποίο επίσης προβλέπεται η ρύθμιση χρεών των συνεταιριστικών οργανώσεων, που δεν περιλήφθηκαν σε προηγούμενες ρυθμίσεις, καθώς και διάφορες άλλες διατάξεις.

Το συγκεκριμένο νομοσχέδιο καθορίζει το καθεστώς δράσης των επιχειρήσεων που κινούνται στο χώρο των φυτοφαρμάκων και αφήνει ανοιχτό το θέμα της φυτοϋγειονομικής προστασίας, το οποίο, υποτίθεται, ότι καλύπτεται από σκόρπιες διατάξεις. Στα άρθρα προβλέπονται οι όροι χορήγησης άδειας λειτουργίας στις επιχειρήσεις εμπορίας - διακίνησης φυτοφαρμάκων, η αναπροσαρμογή των παράβολων που πρέπει να καταβληθούν για έγκριση κυκλοφορίας φυτοφαρμάκων, καθώς και κυρώσεις (πρόστιμα και φυλάκιση) σε όσους δεν πληρούν τους όρους των προτεινόμενων διατάξεων. Επίσης, περιλαμβάνεται διάταξη για τη λειτουργία των περιφερειακών κέντρων προστασίας φυτών και ποιοτικού ελέγχου και την πρόσληψη προσωπικού.

Οσον αφορά τους συνεταιρισμούς ρυθμίζονται χρέη ύψους 68 δισ. δραχμών, τα οποία προήλθαν από την άσκηση την κοινωνικής πολιτικής που επιβλήθηκε στις συνεταιριστικές οργανώσεις (Πάτρα, Πιερία, Ηπειρο, Κρήτη κλπ.) με κύριο στόχο όμως την εξυγίανση των χαρτοφυλακίου δανείων της ΑΤΕ, ενώ στο ποσό αυτό περιλαμβάνονται και χρέη των ΟΤΑ (σφαγεία) και των οργανισμών εγγείων βελτιώσεων κ.ά. Στις υπόλοιπες διατάξεις του νομοσχεδίου περιλαμβάνονται: "Μέτρα για τη βελτίωση και ανάπτυξη της κτηνοτροφίας", που μόνο τέτοια δεν είναι. Επέκταση της εισφοράς στις ιχθυόσκαλες. Τη μεταβίβαση των αποθηκευτικών χώρων της ΚΥΔΕΠ, στους συνεταιρισμούς. Τη σύσταση Εθνικής Επιτροπής Γάλακτος, η οποία έρχεται σε αντιδιαστολή με τη λειτουργία του Ελληνικού Οργανισμού Γάλακτος (ΕΛΟΓ), ενώ επίσης με υπουργική απόφαση δίνει στην "ΚΤΗΝΟΤΡΟΦΙΚΗ" - όπου είναι νομικός σύμβουλος ο γγ του υπουργείου Γεωργίας Β. Σιουμάλας - τη χρήση των εργαστηρίων του ΕΛΟΓ και στην ουσία ολόκληρο τον Οργανισμό Γάλακτος.

Σε νέα φάση η καταστροφή των δασών

Η κυβέρνηση μοιράζει τίτλους ιδιοκτησίας σε ιδιώτες και οικοδομικούς συνεταιρισμούς. Νομιμοποιεί αυθαίρετα και καταπατήσεις σε δάση, δασικές εκτάσεις κλπ.

Στην... αποκατάσταση των μεγαλοκαταπατητών - μεγαλοτσιφλικάδων, που διακατέχουν εκατοντάδες χιλιάδες στρέμματα δημοσίων δασικών εκτάσεων, προχωρά η κυβέρνηση με νομοσχέδιο που ετοίμασε και έδωσε στη δημοσιότητα, χτες, ο υπουργός Γεωργίας Στέφανος Τζουμάκας, με το οποίο δίνεται η δυνατότητα αναγνώρισης ιδιοκτησίας στις δημόσιες δασικές εκτάσεις. Επίσης, αναγνωρίζεται ιδιοκτησία στις μοναστηριακές διακατεχόμενες δασικές εκτάσεις και νομιμοποιούνται όλες οι παράνομες μεταβιβάσεις (αγοραπωλησίες) που έγιναν σε ιδιώτες μεγάλων δασικών εκτάσεων, που κατατμήθηκαν με αποφάσεις υπουργών, κυρίως στην ανώμαλη μετεμφυλιοπολεμική και τη χουντική περίοδο. Ακόμα, νομιμοποιούνται όλες οι αλλαγές χρήσεις και τα αυθαίρετα που έγιναν σε δασικές εκτάσεις που καταστράφηκαν πριν το Σύνταγμα του 1975, ενώ νομιμοποιούνται και όλοι οι οικοδομικοί συνεταιρισμοί που διεκδικούν την αλλαγή χρήσης χιλιάδων στρεμμάτων δασών και δασικών εκτάσεων. Ολες οι παραπάνω δασοκτόνες ρυθμίσεις προωθούνται στο όνομα της αντιμετώπισης ορισμένων υπαρκτών κοινωνικών προβλημάτων ιδιοκτησίας που αντιμετωπίζουν χιλιάδες πολίτες.

Ειδικότερα με το νομοσχέδιο που φέρει τον τίτλο "Διάκριση δασικής ιδιοκτησίας, ρύθμιση εμπράγματων δικαιωμάτων επί δασών και δασικών εν γένει εκτάσεων και άλλες διατάξεις", η κυβέρνηση:

Δίνει στους μεγαλοκαταπατητές - τσιφλικάδες, που έχουν καταπατήσει εκατοντάδες χιλιάδες στρέμματα δασών και δασικών εκτάσεων και έχουν χαρακτηριστεί με υπουργικές αποφάσεις και αποφάσεις δικαστηρίων σαν διακατεχόμενα, τη δυνατότητα να αποκτήσουν πλήρη κυριότητα με την καταβολή στο δημόσιο μικρού, σχετικά, τιμήματος. Αυτό ισχύει και για τα μοναστήρια, τα οποία διακατέχουν δασικές εκτάσεις έναντι του δημοσίου. Μ' αυτόν τον τρόπο ανατρέπεται νομικά και ο γνωστός νόμος Τρίτση για τη μεταβίβαση της εκκλησιαστικής περιουσίας στο δημόσιο - νόμος ο οποίος ουδέποτε υλοποιήθηκε.

Νομιμοποιεί την αλλαγή χρήσης σε δάση και δασικές εκτάσεις με το αιτιολογικό ότι η αλλαγή έγινε πριν το Σύνταγμα του 1975 και ακυρώνει όλες τις πράξεις κήρυξης αναδασωτέων των εκτάσεων της παραπάνω κατηγορίας. Στη βάση αυτή νομιμοποιούνται και χιλιάδες αυθαίρετα που έχουν οικοδομηθεί από ιδιώτες και οικοδομικούς συνεταιρισμούς σε δάση και δασικές εκτάσεις.

Νομιμοποιεί επίσης όσες από τις εκτάσεις είχαν παραχωρηθεί για αγροτική χρήση και έχουν οικοπεδοποιηθεί, παρά το γεγονός ότι αυτό ήταν παράνομο.

Με άλλο άρθρο αναγνωρίζεται πλήρης κυριότητα σε πολλές χιλιάδες στρέμματα δασών, τα οποία είχαν παραχωρηθεί στο παρελθόν μόνο για ρητίνευση σε δασικούς συνεταιρισμούς. Η σχετική παραχώρηση στο παρελθόν δεν έδινε δικαίωμα κυριότητας.

Κατά τα άλλα, η κυβέρνηση με το νομοσχέδιο έρχεται να προσαρμόσει τις διατάξεις του Εθνικού Κτηματολογίου με όσα ορίζει η δασική νομοθεσία (τεκμήριο κυριότητας του δημοσίου στις δασικές εκτάσεις). Προβλέπει τη χρήση αεροφωτογραφιών του 1945. Ιδρύεται Αυτόνομο Ταμείο Δασών για τη χρηματοδότηση της δασικής ανάπτυξης, ωστόσο, προβλέπεται να διατίθεται το ανεπαρκέστατο ποσοστό τα 0,5% του προϋπολογισμού. Προβλέπεται η κατάργηση των Συμβουλίων Ιδιοκτησίας Δασών και τυχόν ιδιοκτησιακές διεκδικήσεις σε δασικές εκτάσεις θα κρίνονται στα αστικά δικαστήρια. Τέλος, επιχειρείται η αντιμετώπιση του χρόνιου προβλήματος των δασωθέντων αγρών, ανεξάρτητα, όμως, από κοινωνικά και οικολογικού χαρακτήρα κριτήρια.

Ξεπουλούν και τη μη δασική γη

Στα πλαίσια του ξεπουλήματος δημοσίων μη δασικών εκτάσεων σε ιδιώτες και της είσπραξης χρημάτων από την κυβέρνηση, κινείται και το νομοσχέδιο με τίτλο "ρύθμιση θεμάτων αγροτικής νομοθεσίας".

Το νομοσχέδιο αυτό, που έχει κυρίως ρουσφετολογικό και εισπρακτικό χαρακτήρα, ξεκινά με τον ορισμό του ποιος θεωρείται γεωργός και κτηνοτρόφος, ώστε να μπορεί να του παραχωρηθεί ή εκμισθωθεί δημόσια γη για την άσκηση των δραστηριοτήτων των, και στα πλαίσια αυτά γίνεται ειδική μνεία, ειδικά στις περιπτώσεις των ακτημόνων, των συνεταιρισμών και των Οργανισμών Τοπικής Αυτοδιοίκησης. Σε άλλες διατάξεις, όμως, που αναφέρονται στους τρόπους που μπορεί να αποκτήσει κάποιος δημόσιες εκτάσεις, διαφαίνεται καθαρά η πρόθεση της κυβέρνησης να ξεπουλήσει μισοτιμής (50% της τρέχουσας αξίας) τη δημόσια γη στους ιδιώτες. Επίσης, το νομοσχέδιο αυτό προωθεί την οριστική κατοχύρωση - και σε κάποιες περιπτώσεις "φωτογραφική" - πολλών χιλιάδων στρεμμάτων δημοσίων, μη δασικών όπως φαίνεται, εκτάσεων σε διάφορους ιδιώτες και επιχειρήσεις. Στα πλαίσια αυτά, στο άρθρο 13 αναφέρεται πως οι κάτοχοι δημόσιας εποικιστικής έκτασης, κοινόχρηστης ή διαθέσιμης, δικαιούνται να υποβάλουν στην αρμόδια Διεύθυνση Γεωργίας, μέσα σε προθεσμία ενός έτους από τη δημοσίευση του νόμου, αίτηση για την εξαγορά της, υπό κάποιες γενικές προϋποθέσεις...

Επιπρόσθετα, στο νομοσχέδιο αυτό τροποποιούνται, επιλεκτικά, ορισμένα άρθρα του νόμου της ΝΔ περί συνεταιρισμών, χωρίς ωστόσο η φιλοσοφία του να αλλάζει σε κατεύθυνση εκσυγχρονισμού και ανάπτυξης των συνεταιρισμών και δεν αναφέρει τίποτα για την καθιέρωση της απλής αναλογικής στην εκλογή των οργάνων των συνεταιριστικών οργανώσεων.

ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟΥ ΓΕΩΡΓΙΑΣ
Συνεχίζουν την απεργία τους

Συνεχίζουν και τη Δευτέρα την απεργία τους οι εργαζόμενοι του υπουργείου Γεωργίας, μετά από απόφαση που πήρε η Συντονιστική Επιτροπή 23 συνδικαλιστικών οργανώσεων του υπουργείου, καταγγέλοντας τον εμπαιγμό της κυβέρνησης. Αξίζει να σημειωθεί ότι την Πέμπτη η αντιπροσωπεία των εργαζομένων συναντήθηκε με το γενικό γραμματέα του Υπουργικού Συμβουλίου και για μια ακόμη φορά έφυγαν "φορτωμένοι" με τις συνηθισμένες υποσχέσεις, ότι δηλαδή, η τροπολογία θα ψηφιστεί ή στο τέλος του μήνα ή στο πρώτο Θερινό Τμήμα της Βουλής.

Και... εθνική "στρατηγική" ξεκληρίσματος των αγροτών

Πέρα από τα τέσσερα νομοσχέδια, ο υπουργός Γεωργίας έδωσε χτες στη δημοσιότητα και δύο πολυσέλιδα κείμενα, που αναφέρονται αντίστοιχα στη "Στρατηγική και πολιτική αγροτικής ανάπτυξης" και στις "Δράσεις του υπουργείου Γεωργίας για τα έτη 1996 - 99".

Ωστόσο όμως και με τα δύο αυτά κείμενα - που τέθηκαν ήδη υπόψη του πρωθυπουργού - σε καμία περίπτωση δεν προτείνονται λύσεις στα καίρια προβλήματα των αγροτοκτηνοτρόφων, όπως οι τελευταίοι τα θέτουν στα αιτήματα που προβάλουν με τις αγωνιστικές κινητοποιήσεις. Το μόνο που προωθείται από τα "κιτάπια" αυτά, είναι η εναρμόνιση με τις αντιαγροτικές κατευθύνσεις της ΕΕ και την πολιτική ξεκληρίσματος των αγροτών, καθώς και της δημιουργίας μικρού αριθμού επιχειρηματιών μεγαλοαγροτών. Κατά τ' άλλα, ο υπουργός Γεωργίας στο πρώτο κείμενο, αφού περιγράφει την κατάσταση στη γεωργία και κτηνοτροφία όπως ο ίδιος την κατάλαβε... κάνει λόγο για τη χάραξη εθνικής στρατηγικής στα πλαίσια πάντα της ΚΑΠ. Επίσης προτείνει διάφορα διαρθρωτικά μέτρα, υποτίθεται, όπως η στήριξη των νέων αγροτών, η πρόωρη συνταξιοδότηση και η αξιοποίηση διάφορων κοινοτικών προγραμμάτων... για την ανάπτυξη της γεωργίας. Ακόμη, προτείνεται αόριστα η αναδιάρθρωση των καλλιεργειών, η βελτίωση της ανταγωνιστικότητας των αγροτικών προϊόντων και ο εκσυγχρονισμός της κτηνοτροφίας. Στο δεύτερο κείμενο για τις δράσεις του υπουργείου Γεωργίας μέχρι το 1999, δίνεται ιδιαίτερο βάρος στην αγροτική εκπαίδευση - κατάρτιση και επιμόρφωση των αγροτών... και δίνεται βάρος, ανάμεσα σε άλλα, στην προώθηση διαφόρων επιχειρησιακών προγραμμάτων... σε γεωργία, κτηνοτροφία, αλιεία.

Δε λύνονται προβλήματα

Ανακοίνωση του Αγροτικού Τμήματος της ΚΕ του ΚΚΕ

"Η μαζική παραγωγή νομοσχεδίων από το υπουργείο Γεωργίας και μάλιστα χωρίς συζήτηση με τους αρμόδιους φορείς (ΠΑΣΕΓΕΣ, ΓΕΩΤΕΕ κ. ά.), σε καμία περίπτωση δε λύνει τα χρόνια προβλήματα των αγροτών, της αγροτικής οικονομίας και της δασικής πολιτικής" επισημαίνει με ανακοίνωσή του το Αγροτικό Τμήμα της ΚΕ του ΚΚΕ. Και υπογραμμίζει:

"Αντίθετα, θα χειροτερεύει ακόμη περισσότερο η κατάσταση, όσο η κυβερνητική πολιτική παραμένει δέσμια των αντιαγροτικών και καταστροφικών αποφάσεων της Ευρωπαϊκής Ενωσης και των αποφάσεων των Συνθηκών του Μάαστριχτ και της ΓΚΑΤΤ. Δεν πρόκειται να κοροϊδέψουν κανέναν ότι με αυτά τα νομοσχέδια - πυροτεχνήματα θα βοηθήσουν στον εκσυγχρονισμό και την ανάπτυξη της ελληνικής γεωργίας. Αντίθετα, σε μεγάλο βαθμό χαρακτηρίζονται για τον εισπρακτικό χαρακτήρα τους, την ενίσχυση κάθε μορφής ιδιωτικοποίησης και ρουσφετολογικών ρυθμίσεων, ξεπουλήματος της δημόσιας γης σε τιμή ευκαιρίας και ρουσφετολογική διάθεσή της χωρίς συγκεκριμένα κριτήρια.

Αιχμηρά ζητήματα ουσίας σε ορισμένα άρθρα παραπέμπονται να ρυθμιστούν μέσα από μελλοντικές υπουργικές αποφάσεις... Το μέγα πρόβλημα των συνεταιρισμών και των χρεών τους παραμένει ουσιαστικά στις ελληνικές καλένδες, παρά τις όποιες ρυθμίσεις, γιατί στην ουσία προωθείται η εξυγίανση του χαρτοφυλακίου της ΑΤΕ και όχι η εξυγίανση και ο εκσυγχρονισμός των συνεταιρισμών.

Το σίγουρο είναι ότι μέσα από τα νομοσχέδια αυτά προβλήματα δε λύνονται και νέοι αγώνες περιμένουν τους αγρότες".

Να νομιμοποιήσει βίλες και καταπατήσεις δασικών εκτάσεων επιχειρεί η κυβέρνηση



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ