ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 15 Ιούνη 1996
Σελ. /32
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ ΥΓΕΙΑΣ
1ο "Πολιτική απόφαση" για κατάθεση

Ο υφυπουργός Υγείας, Φρ. Παπαδέλης, έκανε χτες γνωστό ότι η κυβέρνηση παραμένει αμετακίνητη στις βασικές διατάξεις του νομοσχεδίου και ότι επιμένει στη δανειοδότηση των νοσοκομείων για την κάλυψη των χρεών τους

Ακαμπτη παραμένει η ηγεσία του υπουργείου Υγείας - Πρόνοιας στο νομοσχέδιο για τα νοσοκομεία και απειλεί να το καταθέσει "ως έχει", όπως διαφάνηκε απ' τη χτεσινή συνάντηση του υφυπουργού Φρ. Παπαδέλη με οκταμελή αντιπροσωπεία των νοσοκομειακών γιατρών. Πέρα απ' τις άλλες επιλογές της κυβέρνησης, χτες έγινε πιο καθαρός ο κυνισμός της κυβέρνησης απέναντι σε έναν ευαίσθητο τομέα, όπως η υγεία, καθώς και στους λειτουργούς της.

Η συνάντηση διήρκεσε περισσότερο από δύο ώρες και συμμετείχαν τα προεδρεία της Ομοσπονδίας Ενώσεων Νοσοκομειακών Γιατρών (ΟΕΝΓΕ) και της Ενωσης Ιατρών Νοσοκομείων Αθήνας - Πειραιά, οι πρόεδροι των Ενώσεων Χαλκίδας, Βέροιας και Χαλκιδικής, και ένα μέλος της Παναθηναϊκής Απεργιακής Επιτροπής. Ο υφυπουργός δε δέχτηκε να συζητήσει, όχι την απόσυρση του νομοσχεδίου που αποτελεί κύριο αίτημα των νοσοκομειακών γιατρών, αλλά ούτε καν την τροποποίηση βασικών διατάξεων. Είπε ότι το νομοσχέδιο θα κατατεθεί ως έχει διότι "είναι πολιτική απόφαση". "Διαλλακτικός" φάνηκε ο υφυπουργός μόνο για τα θέματα που αφορούν την Επιτροπή για τα παράπονα των πολιτών - θέμα που ούτε καν έθεσαν οι νοσοκομειακοί γιατροί - καθώς και το άρθρο 16 (παράγραφος 1), που αφορά τις κρίσεις επιμελητών Α σε θέσεις διευθυντών Β. Για το θέμα της δανειοδότησης των νοσοκομείων από τράπεζες, ο Φρ. Παπαδέλης επανέλαβε την απόφαση της κυβέρνησης να προχωρήσει και ισχυρίστηκε ότι "η δανειοδότηση δεν υποθηκεύει τα νοσοκομεία". Αναφερόμενος στο θέμα της άρσης της μονιμότητας των γιατρών, είπε πως "ο γιατρός είναι επιστήμονας και πρέπει να κρίνεται". Τέλος, απέφυγε να απαντήσει σε ερωτήματα για οικονομικά ζητήματα. Είπε πως ο μόνος αρμόδιος γι' αυτό είναι ο υπουργός Οικονομικών και δήλωσε πως το υπουργείο Υγείας, στη συζήτηση που θα γίνει τον Οκτώβρη για το ενιαίο μισθολόγιο, θα εκφράσει θετική στάση, διότι "οι γιατροί πρέπει να παίρνουν αξιοπρεπείς μισθούς". Δεσμεύτηκε μόνο για την εξομοίωση των αμοιβών των υπερωριών με εκείνη των δημοσίων υπαλλήλων.

Οι εκπρόσωποι των νοσοκομειακών γιατρών δήλωσαν μετά τη συνάντηση ότι δεν έχουν συναντήσει ξανά αδιαλλαξία τέτοιου βαθμού. Αμέσως μετά τη συνάντηση συνεδρίασε η Απεργιακή Επιτροπή και αργότερα το Γενικό Συμβούλιο της ΟΕΝΓΕ.

Το Γενικό Συμβούλιο αποφάσισε τη συνέχιση της απεργίας μέχρι τις 21 Ιούνη 1996 και την ίδια μέρα θα γίνει νέο Γενικό Συμβούλιο. Επίσης, αποφασίστηκε να γίνει πρόταση στη Γενική Συνέλευση της ΕΙΝΑΠ - θα γίνει την Τρίτη στο Νοσοκομείο "Σωτηρία", ώρα 11 πμ - για πορεία. Επίσης, αποφασίστηκε η διοργάνωση πανελλαδικών συλλαλητηρίων.

Σε ανακοίνωσή της η ΟΕΝΓΕ επισημαίνει ότι υπάρχει πλήρης διάσταση απόψεων για τα ουσιαστικά προβλήματα του ΕΣΥ όπως και τα ζητήματα που θέτουν οι νοσοκομειακοί γιατροί. Η τεχνική αποδοχή ή όχι ορισμένων αιτημάτων, συνεχίζει η ανακοίνωση, δεν μπορεί να αποτελέσει πλατφόρμα συνεννόησης μιας και οι κεντρικές επιλογές και οριοθετήσεις διαφέρουν.

Ακόμη, τονίζει πως υπάρχει ανάγκη άμεσης και συνολικής τοποθέτησης της κυβέρνησης διά του υπουργού Υγείας, ώστε τα προκύψαντα μείζονα πολιτικά θέματα να διευκρινιστούν.

Η αναβολή της συγκέντρωσης

Πάντως, χτες από το πρωί στα γραφεία της ΕΙΝΑΠ επικρατούσε αναστάτωση εξαιτίας της αναστολής του πανελλαδικού συλλαλητηρίου, που είχε προγραμματίσει η ΟΕΝΓΕ για τις 11 π.μ. έξω από το υπουργείο. Ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Β. Λαοπόδης ειδοποίησε το βράδυ της Πέμπτης τηλεφωνικά κάποιες ενώσεις, ότι το συλλαλητήριο αναβάλλεται, αγνοώντας την τελευταία απόφαση του Γενικού Συμβουλίου, με το αιτιολογικό ότι οι γιατροί της Θεσσαλονίκης που είχαν γενική συνέλευση την ίδια ώρα στο "Ιπποκράτειο" δε θα έρχονταν.

Η πρόεδρος της Ενωσης Νοσοκομειακών Γιατρών Εύβοιας και Βοιωτίας, Κ. Περλεπέ,δήλωσε στο "Ρ" πως για την αναβολή του συλλαλητηρίου πρέπει να αποδοθούν οι ευθύνες στην ηγεσία της ΟΕΝΓΕ. Από την άλλη, εξέφρασε την αγανάκτησή της για την αδιάλλακτη στάση της ηγεσίας του υπουργείου. "Δεν κάνει κανένα θετικό βήμα".

Αγώνας υπεράσπισης της κοινωνικής ασφάλισης

Οι συνταξιούχοι δε διεκδικούν μόνο "πίσω τα κλεμμένα" απ' τις συντάξεις τους, αλλά με τις κινητοποιήσεις τους αντιστέκονται στα σχέδια κατεδάφισης του ασφαλιστικού συστήματος. Επιτακτική η διεύρυνση του μετώπου αντίστασης και πάλης για θετικά μέτρα υπέρ των Ταμείων

Δεν έσβησε ακόμα ο απόηχος των συνθημάτων απ' τα προχτεσινά μεγάλα συλλαλητήρια των συνταξιούχων και των εργαζομένων σε όλη την Ελλάδα.

"Εκτός του ότι ήταν πετυχημένες οι συγκεντρώσεις, έγιναν συγκεντρώσεις και εκεί που δεν το λογαριάζαμε", έλεγε χτες ο Β. Γεωργαντάς και ανέφερε το παράδειγμα της Αλεξανδρούπολης,όπου έγινε και πορεία. Απ' τη Συντονιστική Επιτροπή Αγώνα των συνταξιούχων της Χίου ήρθε χτες ανακοίνωση με το ψήφισμα της συγκέντρωσης, που έγινε στην πλατεία Βουνακίου.

Επίσης, συνεχίζονται οι εκδηλώσεις συμπαράστασης στον αγώνα των συνταξιούχων. Η διοίκηση του Εργατικού Κέντρου Λευκάδας και ο Σύνδεσμος Υπαλλήλων Ανωνύμων Εταιριών και Γραφείων με ανακοινώσεις τους καταδικάζουν την απόφαση της κυβέρνησης και ζητούν την ικανοποίηση των αιτημάτων των συνταξιούχων.

Ο αγώνας των συνταξιούχων ξεφεύγει απ' τα συνταξιουχικά πλαίσια καθεαυτά και σηματοδοτεί την αντίσταση που πρέπει να οργανωθεί ευρύτερα για την προστασία της κοινωνικής ασφάλισης. Στην προχτεσινή ομιλία του ο Δ. Μαυροδόγλου,μεταξύ των άλλων, επισήμανε: "Το κοινωνικο-ασφαλιστικό σύστημα βρίσκεται σε άμεσο κίνδυνο, αν δεν παρθούν άμεσα, συστηματικά και σωστά μέτρα".

Το πρόβλημα της κοινωνικής ασφάλισης είναι πολιτικό, οικονομικό και κοινωνικό, τόνισε σε άλλο σημείο. "Είναι πολιτικό,γιατί έτσι διατάζουν τα αφεντικά των Βρυξελλών και όλα τα κόμματα που υποστηρίζουν το Μάαστριχτ, το πρόγραμμα "σύγκλισης" και τη "Λευκή Βίβλο", που κινούνται στα ίδια πλαίσια. Γι' αυτό και η διαμαρτυρία του κ. Εβερτ για τα εξαγγελλόμενα της κυβέρνησης για τους συνταξιούχους είναι υποκρισία και προσπαθεί προκλητικά να ψαρέψει στα θολά νερά, όταν την ίδια ώρα πρωτοκλασάτα στελέχη της ΝΔ, όπως ο Σουφλιάς και ο Μάνος, απορρίπτουν μετά μανίας την επανασύνδεση με τα 20 ΗΑΕ. Αλλά όταν προ τριμήνου συζητήθηκε στη Βουλή η πρόταση νόμου του ΚΚΕ για να μας δώσουν πίσω τα κλεμμένα και να καταργηθούν οι τρεις νόμοι της ΝΔ, τότε η αξιωματική αντιπολίτευση τις καταψήφισε. Τώρα που η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Αλ. Παπαρήγα, ζήτησε με επιστολή της απ' τον πρόεδρο της Βουλής να γίνει συζήτηση προ ημερησίας διατάξεως στη Βουλή και θα πάρουν μέρος μόνο οι αρχηγοί των κομμάτων, θα φανεί για μια ακόμα φορά ποιος είναι με τους συνταξιούχους". "Το πρόβλημα είναι κοινωνικό,συνέχισε ο Δ. Μαυροδόγλου, γιατί δεν υπάρχει κοινωνική ευαισθησία για τους ανθρώπους της τρίτης ηλικίας, που πρόσφεραν τα πάντα για την εθνική ανεξαρτησία και την ανοικοδόμηση της πατρίδας μας. Είναι οικονομικό γιατί η κυβέρνηση, εφαρμόζοντας το πρόγραμμα "σύγκλισης" κόβει ποσά για κοινωνικές παροχές. Η κυβέρνηση λέει ότι δεν υπάρχουν λεφτά για τους συνταξιούχους και τους εργάτες, αλλά την ίδια ώρα χαρίζονται 200 δισ. στους Λάτση - Βαρδινογιάννη, ενώ υπάρχουν τρισεκατομμύρια για να διατεθούν στις αγορές όπλων".

"Αγωνιζόμαστε και διεκδικούμε, όχι μόνο να μας δώσουν πίσω τα κλεμμένα, αλλά και για τη σωτηρία των Ταμείων μας και της κοινωνικής ασφάλισης", είπε σε άλλο σημείο ο Δ. Μαυροδόγλου και κάλεσε τους εργαζόμενους και το συνδικαλιστικό κίνημα, τη ΓΣΕΕ, την ΑΔΕΔΥ, τη ΓΣΕΒΕΕ, να μπουν μπροστά και να οργανώσουν τον αγώνα αντίστασης. "Μόνο μαζί, είπε, μπορούμε να βάλουμε φραγμό στα αντεργατικά σχέδιά τους, αλλά και γιατί η κοινωνική συναίνεση οδηγεί στο συμβιβασμό και την υποταγή".

Η πλευρά αυτή εκφράστηκε και στο ψήφισμα των συγκεντρωμένων στην πλατεία Κάνιγγος: "Χαιρετίζουμε το πανσυνταξιουχικό, πανεργατικό, ενωτικό συλλαλητήριο, ως απαρχή ενός ευρύτερου κοινωνικοπολιτικού μετώπου μαχητικής αντίστασης, μαζί με όλες τις κοινωνικές ομάδες των αδικημένων, που σίγουρα θα φέρει την ανατροπή των άθλιων κυβερνητικών επιλογών". Οι συνταξιούχοι και οι συγκεντρωμένοι δήλωσαν: "Κηρύσσσυμε ανένδοτο αγώνα για την υπεράσπιση των κοινωνικών ασφαλίσεων. Καλούμε τους εργαζομένους και τα νιάτα της χώρας για να αντισταθούμε από κοινού στη νέα θύελλα που θα εξαφανίσει τα κοινωνικά μας δικαιώματα, μεταβάλλοντας το λαό σε μάζα καθοδηγούμενων βοοειδών κάτω από το μαστίγιο του οικονομικού δυνάστη, που χωρίς την εξασφάλιση των κοινωνικών μας δικαιωμάτων θα μας οδηγήσει πάλι πίσω στο φεουδαρχισμό και την πλήρη εξαθλίωση. Καλούμε τον πολιτικό κόσμο της χώρας να αναλάβει τις ευθύνες του, μπροστά σ' αυτήν τη νέα τραγική κατάσταση που οδηγείται η πλειοψηφία του ελληνικού λαού, και με την οποία σύντομα θα βρεθούν αντιμέτωποι και υπόλογοι σαν συνεργοί εκόντες και άκοντες στην καταπάτηση των δικαιωμάτων του λαού. Η γενιά η δική μας, που έδωσε τα πάντα σε αυτή τη χώρα, με καμιά δύναμη δε θα δεχτεί τον κοινωνικό αποκλεισμό".

"Εμείς οι συνταξιούχοι, είπε ο Δ. Μαυροδόγλου, υπήρξαμε μια ζωή αγωνιστές της εργατικής τάξης και δηλώνουμε ότι θα συνεχίσουμε ανυποχώρητα τον αγώνα, υπερασπίζοντας τις κατακτήσεις και τα δικαιώματά μας. Ακόμα, θα μεταφέρουμε τον αγώνα μας και στο πολιτικό επίπεδο, κάνοντας χρήση της ψήφου μας, αμείβοντας το κάθε κόμμα σύμφωνα με τη στάση που παίρνει απέναντι στα προβλήματά μας. Και πρέπει να το μετρήσουν πολύ γιατί είμαστε δυο εκατομμύρια άνθρωποι και αποτελούμε το 20% των ψηφοφόρων".

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Επιμένουν στην απόσυρση του νομοσχεδίου
  • Οι νοσοκομειακοί γιατροί πήραν απόφαση για παράταση της απεργίας μέχρι και την Παρασκευή 21 Ιούνη
  • Την Τρίτη θα γίνει συγκέντρωση και πορεία στο υπουργείο Μακεδονίας - Θράκης

Τη συνέχιση του απεργιακού τους αγώνα μέχρι και την Παρασκευή 21 Ιούνη 1996, αποφάσισαν χτες οι νοσοκομειακοί γιατροί της Θεσσαλονίκης μετά από τη γενική συνέλευση, που πραγματοποιήθηκε χτες στο Ιπποκράτειο Νοσοκομείο.

Παράλληλα, αποφάσισαν να κλιμακώσουν τον αγώνα τους με νέα συγκέντρωση την Τρίτη στις 9πμ στο Νοσοκομείο "Γ. Γεννηματάς" και πορεία προς το υπουργείο Μακεδονίας - Θράκης.

Η απόφαση των γιατρών για τη συνέχιση της απεργίας ήταν σχεδόν ομόφωνη και σύμφωνα με τη Συντονιστική Απεργιακή Επιτροπή, η συμμετοχή των γιατρών στην απεργία συνεχίζει παρά τη μεγάλη της διάρκεια να είναι μεγάλη και να ξεπερνά σε ποσοστό το 70%. Τα νοσοκομεία της Θεσσαλονίκης υπολειτουργούν και αντιμετωπίζονται μόνο τα επείγοντα περιστατικά από το προσωπικό ασφαλείας, ενώ τα προβλήματα που έχουν δημιουργηθεί καθημερινά οξύνονται παραπέρα, χωρίς όμως αυτό να κάμπτει ή να ευαισθητοποιεί τους αρμοδίους του υπουργείου Υγείας και της Νομαρχίας. Παρ' όλα αυτά, οι πολίτες της Θεσσαλονίκης μέχρι τώρα αντιδρούν θετικά στην απεργία των γιατρών και δεν έχουν σημειωθεί σοβαρές αντιδράσεις. Ο Σύλλογος των Ειδικευμένων Γιατρών Θεσσαλονίκης από προχτές πραγματοποιεί εξορμήσεις στο κέντρο της πόλης με έντυπο υλικό, για την ενημέρωση των πολιτών σχετικά με τα αιτήματα της απεργίας.

Στη χτεσινή συνέλευση αποφασίστηκε, επίσης, τη Δευτέρα να μεταβεί αντιπροσωπεία των γιατρών της Θεσσαλονίκης στην Αθήνα και μαζί με την ΟΕΝΓΕ να επιδιώξει νέα συνάντηση με τον υπουργό. Με ευθύνη κύρια των δυνάμεων της ΠΑΣΚΕ η πρόταση για διεύρυνση της αντιπροσωπείας και με μέλη των απεργιακών επιτροπών από τα νοσοκομεία δεν πέρασε, γιατί τα στελέχη της ΠΑΣΚΕ απείλησαν με παραίτηση επικαλούμενοι τους θεσμούς. Πάντως, το κύριο αίτημα των νοσοκομειακών γιατρών της Θεσσαλονίκης, πέρα από κάποιες αμφιταλαντεύσεις που δημιουργήθηκαν στη διάρκεια του αγώνα και είχαν σχέση με τα επιδόματα και τις αυξήσεις που τους έταξε ο Πεπονής, παραμένει η οριστική απόσυρση του απαράδεκτου νομοσχεδίου που καταργεί τη μονιμότητα, αυξάνει τα νοσήλια και υποβαθμίζει παραπέρα το ΕΣΥ.

"Η Θεσσαλονίκη αυτή τη στιγμή, δήλωσε στο "Ρ" ο Νίκος Καπραβέλος,μέλος τη Συντονιστικής Απεργιακής Επιτροπής, είναι το βαρόμετρο της κινητοποίησης. Στα υπόλοιπα νοσοκομεία της Βόρειας Ελλάδας υπάρχει σχετικά μια ικανοποιητική συμμετοχή. Στέλνουμε μήνυμα στην κυβέρνηση πως εμείς οι νοσοκομειακοί γιατροί, που στηρίζουμε το ΕΣΥ, είμαστε αποφασισμένοι, όπως δείχνει και η συμμετοχή στην απεργία, να συνεχίσουμε μέχρι να αποσύρει το νομοσχέδιο. Λέμε όχι στον εμπαιγμό και στην εξαθλίωση".

Φ. Δ.

Πρώτη η "Δημοσιοϋπαλληλική" στο Αιγινήτειο

Πρώτη δύναμη ήρθε η παράταξη που υποστηρίζει η "Δημοσιοϋπαλληλική Ενότητα Υγειονομικών" (ΔΕΥ) στις εκλογές του σωματείου εργαζομένων στο Αιγινήτειο Νοσοκομείο για την ανάδειξη νέου Διοικητικού Συμβουλίου και την εκλογή αντιπροσώπων για το συνέδριο της ΠΟΕΔΗΝ.

Για το Διοικητικό Συμβούλιο, ψήφισαν 199 άτομα. Η ΔΕΥ πήρε 82 ψήφους και τρεις έδρες (από 64 ψήφους και δύο έδρες το 1994), η ΠΑΣΚΕ 72 ψήφους και τρεις έδρες (το 1994 είχε πάρει 73 ψήφους και 3 έδρες), η ΔΑΚΕ 16 ψήφους και καμία έδρα (είχε πάρει 56 ψήφους και δύο έδρες) και οι ανεξάρτητοι 23 ψήφους και μία έδρα.

Για την ΠΟΕΔΗΝ, ψήφισαν 199. Η ΔΕΥ πήρε 104 ψήφους και δύο έδρες (από 86 ψήφους και δύο έδρες), η ΠΑΣΚΕ 53 ψήφους και μία έδρα (από 57 ψήφους και μία έδρα) και η ΔΑΚΕ 36 ψήφους και μία έδρα (από 69 ψήφους και μία έδρα).

Υπόθεση όλου του λαού

Ανακοινώσεις συμπαράστασης στον αγώνα των νοσοκομειακών γιατρών από Κομματικές Οργανώσεις του ΚΚΕ

"Ο απεργιακός αγώνας των νοσοκομειακών γιατρών είναι υπόθεση ολοκλήρου του λαού", τονίζει σε ανακοίνωσή της η Αχτίδα Δημοσίων Υπαλλήλων Κομματικής Οργάνωσης Πειραιά του ΚΚΕ και εκφράζει τη συμπαράστασή της στο δίκαιο αγώνα των νοσοκομειακών γιατρών και των άλλων εργαζομένων στην υγεία. Δηλώνει ότι αγωνίζεται παράλληλα μαζί με όλους τους εργαζόμενους για: Απόσυρση του νομοσχεδίου τώρα. Χρηματοδότηση των νοσοκομείων από τον κρατικό προϋπολογισμό. Διατήρηση και αναβάθμιση του Δημόσιου Τομέα Υγείας, ούτως ώστε να γίνει ανταγωνιστικός του ιδιωτικού. Απρόσκοπτη εξέλιξη των γιατρών. Αύξηση μισθών. Αύξηση των θέσεων εργασίας για τους νέους γιατρούς και υγειονομικούς.

"Η μεθόδευση, τονίζει, της περικοπής των δαπανών για την υγεία και η μη κάλυψη των δαπανών των νοσοκομείων από τον κρατικό προϋπολογισμό, αλλά από τα ασφαλιστικά ταμεία, με απώτερο σκοπό τη χρεοκοπία των ασφαλιστικών ταμείων - τονίζει - ρίχνει το βάρος της περίθαλψης στους εργαζόμενους και οδηγεί τα νοσοκομεία σε δανεισμό από τράπεζες".

Επίσης, η ΚΟΒ Μεταξά του ΚΚΕ με ανακοίνωσή της επισημαίνει ότι "με τα διάφορα νομοσχέδια υγείας γίνεται άγρια επίθεση σε ό,τι θετικό του ΕΣΥ και του συστήματος κοινωνικής ασφάλισης, σε κάθε θετικό που αποκτήθηκε με πολύχρονους αγώνες". Καλεί τους γιατρούς, νοσηλευτές και όλους τους εργαζόμενους στο χώρο της υγείας "να μην περιμένουν λύσεις από διάφορους πεφωτισμένους σωτήρες, να σφυρηλατήσουν ένα ρωμαλέο μέτωπο και να επιβάλουν με τους αγώνες τους νέα πολιτική υγείας".

Παρά την αναβολή του συλλαλητηρίου, που είχε προγραμματιστεί η ΟΕΝΓΕ

Παρά την αναβολή του συλλαλητηρίου, που είχε προγραμματίσει η ΟΕΝΓΕ, πολλοί γιατροί συγκεντρώθηκαν χτες το πρωί έξω απότο υπουργείο Υγείας και μοίραζαν στον κόσμο ενημερωτικά φυλλάδια της Παναθηναϊκής Απεργιακής Επιτροπής

Συνέδριο της ΟΣΝΙΕ αύριο

Την Κυριακή, 16 Ιούνη, στις 10 π.μ. στο ξενοδοχείο "Λα Μιράζ", αρχίζει το 11ο Συνέδριο της Ομοσπονδίας Συλλόγων Νοσηλευτικών Ιδρυμάτων Ελλάδας (ΟΣΝΙΕ). Το Συνέδριο γίνεται σε μια περίοδο που ο τομέας παροχής υπηρεσιών υγείας αντιμετωπίζει τεράστια προβλήματα.

Τα προβλήματα αυτά - όπως τονίζεται στην προγραμματική διακήρυξη της Αγωνιστικής Ενότητας - έχουν να κάνουν με την υποβάθμιση και υπερχρέωση των δημόσιων νοσοκομείων, με τις περικοπές των κρατικών δαπανών, ενώ στις ιδιωτικές κλινικές "ο χορός των δισεκατομμυρίων σε επενδύσεις και ο ξέφρενος ανταγωνισμός έχουν ως αποτέλεσμα την αύξηση της εμπορευματικότητας της υγείας, με θύματα και τους εργαζόμενους που αντιμετωπίζουν απολύσεις, εντατικοποίηση, εκφοβισμούς και ανασφάλεια στην εργασία".

Από την άλλη πλευρά, το συνδικαλιστικό κίνημα στον κλάδο δεν είναι σε καλή κατάσταση αφού - όπως τονίζεται στη διακήρυξη της ΑΕ - "οι συνδικαλιστικές οργανώσεις στην καλύτερη περίπτωση παραμένουν θεατές, ενώ αρκετά Σωματεία που υπάγονται και στην ΟΣΝΙΕ είναι παραδομένα στην αδράνεια, στο συμβιβασμό και στην αποχή".

Η "Αγωνιστική Ενότητα", πλειοψηφία στην ΟΣΝΙΕ, στα 2,5 χρόνια που μεσολάβησαν από το τελευταίο Συνέδριο, ανέπτυξε σημαντική δράση και βρέθηκε στο πλευρό των εργαζομένων για την επίλυση των προβλημάτων τους, ενώ, όπως τονίζεται στη διακήρυξή της, θα συνεχίσει να παλεύει για: Ουσιαστικές αυξήσεις, γνήσια ΑΤΑ, 35ωρο, αυξήσεις των δαπανών για την υγεία, για δημόσια νοσοκομεία, μέτρα για την ανεργία, για κατάργηση των αντιασφαλιστικών νόμων και εξυγίανση του ΙΚΑ, για ουσιαστικό έλεγχο στη λειτουργία των ιδιωτικών κλινικών κ.ά.

Εκλογές στο Σύλλογο Νοσηλευτικού Προσωπικού

Στις 18 και 19 Ιούνη 1996 γίνονται οι εκλογές του Συλλόγου Νοσηλευτικού Προσωπικού Κρατικών Ιδρυμάτων Αθήνας - Πειραιά. Οι εκλογές θα γίνουν στο Νοσοκομείο "Αλεξάνδρα".

Η "Δημοσιοϋπαλληλική Ενότητα Νοσηλευτικού και Συνεργαζομένων" στην προγραμματική της διακήρυξή της επισημαίνει, ότι στα δυο χρόνια που πέρασαν απ' τις προηγούμενες εκλογές του συλλόγου τα προβλήματα του νοσηλευτικού προσωπικού οξύνθηκαν ακόμη περισσότερο, με τη συνέχιση της πολιτικής της μονόπλευρης λιτότητας. Η παράταξη δηλώνει ότι θα παλέψει με όλες τις δυνάμεις μέσα από το νέο Διοικητικό Συμβούλιο για να ανατραπεί αυτή η πολιτική που ακολουθείται στον τομέα υγείας και ζητά την απόσυρση του νομοσχεδίου Πεπονή για τα νοσοκομεία.

λεζάντα

Απ' την προχτεσινή διαδήλωση στους δρόμους της Αθήνας



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ